tomaj77 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Tym razem al,a Pobiedziska kiełbasa z modyfikacją wymuszoną podgardla nie dostarczono poszedł boczek i tak.4kg łopatki poszła na fi 8 1,5kg boczku tez na fi8 Przed parzeniem Po parzeniu [ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 14:49 ]Oraz mój "pierwszy raz" drobiowo-wieprzowa podwędzana parzona 2kg filetu z kurczaka (sklepowy) :tongue: 0,75 wieprzowina kl III (bardzo tłuste części łopatki)wszystko peklowane 20godz 19g/kg przyprawa to 2g pieprz biały /kg bez dodatku wody Tak to się "ma" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-214349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Tomku wstrzymaj się z jedzeniem jade do Ciebie :thumbsup: :grin: Pozdro Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-214360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Tym razem al,a Pobiedziska kiełbasa z modyfikacją wymuszoną podgardla nie dostarczono poszedł boczekFajnie wygląda Twoja wędlina.. na pierwszy rzut oka , jak polska surowa :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-214362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Wędlinka palce lizać :thumbsup: 0,75 wieprzowina kl III (bardzo tłuste części łopatki)ale czy na pewno kl III Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-214366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 ale czy na pewno kl III Na pewno to II. :grin: . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-214367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Na pewno to II. .ale czy na pewno kl III Teraz już wiem :grin: :grin: Kurde ale byłem pewien że to będzie kl III a jednak :blush: :blush: Jeszcze raz muszę film obejrzeć ten pobrany z kol.Bango Bo kurs miałem w planach los zmienił plany :wink: Za słowa pochwał dziękuje za naukę też To co robię to wszystko dzięki Wam przecież byłem zupełny "noga" Teraz to noga i kawałek dupy :grin: Może wyjdę na człowieka :question: p.s skromnie powiem ja już postęp widzę :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-214374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 p.s skromnie powiem ja już postęp widzę :grin: :mrgreen: I ja też widzę . :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-214417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 2 Maja 2012 Jeszcze przed moją nie obecnością 24 kwietnia wykonałem serki Dominika al,a oscypek nie podwędzany z braku czasu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-216129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 13 Maja 2012 Wczoraj po trzech dniach peklowania na mokro wedle tabeli Szczepana wykonałem polędwice parzoną w osłonce barierowej Czas parzenia do uzyskania temperatury 61C w produkcie woda 75C [ Dodano: Nie 13 Maj, 2012 14:44 ]I tez zakupiłem troszkę rąbanki Z której uzyskałem mięsko na mielonkę o ,którą rodzinka się dopytywała Wyszło tego 3,4kg po wykrojeni kości ,słoniny ze skórą Słoninkę pokroiłem w kostkę i wytopiłem na smalec Skórek było nie wiele ale schowałem w zamrażalce będą dodane do Pobiedziskiej o grubej granulacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 13 Maja 2012 Jeśli z tego chudego chcesz robić mielonkę to odradzam. Arku jakim bym był Twoim uczniem jak bym tylko z tego mielonkę chciał robić :grin: :grin: Jeszcze miałem podgardle po wykrojeniu 1,75kg :lol: :lol: Moja mielonka przechodzi taki etap teraz [ Dodano: Nie 13 Maj, 2012 15:11 ]I sobie pozwoliłem na użycie szynkowaru bo towaru zostało mi :grin: :grin: Taki powrót do nie dalekiej mojej przeszłości :grin: Z wiązanej z wyrobem parzonym :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 14 Maja 2012 Mielonka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 14 Maja 2012 tomaj77, wspaniałość ^^ :thumbsup: :clap: kiedyś uwielbiałem taką mielonke.. mogłem jeść na kilogramy :grin: potem byla jakas taka bez smaku i musiałem się z nią rozstać :P Przypomniałeś mi ten piękny smaczek ^^ polędwice parzoną w osłonce barierowejczy tylko mi sie wydaje, czy na samym zdjęciu można poczuć w ustach tą soczystość? :clap: niskie ukłony dla Twojego warsztatu kulinarnego :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 14 Maja 2012 czy tylko mi sie wydaje, czy na samym zdjęciu można poczuć w ustach tą soczystość? Dokładnie można nauczył mnie tego Arek arkadiuszem zwany :grin: Cały figiel to wartości tep. parzenia :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 14 Maja 2012 Tomku :thumbsup: :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 14 Maja 2012 Mielonkatomaj, ale ci zazdroszczę tej maszynerii !!! A mielonka smaczniaście wygląda !!! :clap: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 15 Maja 2012 Tomku, mielonka I klasa.Gratki udanego wyrobu :clap: :clap: Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 15 Maja 2012 Tak się prezentuje po krojeniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 15 Maja 2012 Kolor prawidłowy ,rozdrobnienie też, smakowita.A nad mielonką musisz jeszcze popracować .Za dużo dziurek w niej widzę.ŻARTWAŁEM. :clap: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 15 Maja 2012 Tak się prezentuje po krojeniuMielonka super :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Tomaj daj przepis na tak piękną mielonkę Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 15 Maja 2012 Tak się prezentuje po krojeniu Mielonka wygląda bardzo smacznie Tomku.. :thumbsup: takiej jeszcze nie robiłam.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 15 Maja 2012 jeszcze ogóreczek kiszony do tej mielonki zamiast chlebka i będzie super Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 15 Maja 2012 Tomku, mam nadzieję że podzielisz się swoją wiedzą co i jak zrobić aby wyszła mi taka wspaniała mielonka jak Tobie Jak wiesz lubię męczyć na temat przepisów ( miałeś przykład z oscypkami ) ale zawsze pragnę mieć szczegółowy przepis co i jak Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje wykonania tej mielonki !!! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 15 Maja 2012 Przepis kombinowany z Petardy Marka z Bielska Skład 2kg podgardla (powykrawane skóry i gruczoły)3,4kg mięsa z rąbanki fotki wyżej pelklosól 21g/kgsól kłodawska 2g/kg pieprz czarny 4kg/kgI tu zastosowałem wyczytaną formułę Abratka 30% wody Ja na swoje 5,4kg dałem 1litr I tu pewnie mi się oberwie dałem 100g skrobi ziemniaczanej na cała masę 5,4kg mięsa+ 1litr Rozdrabnianie fi 8 i tak jest ok Ale tylko dlatego ,że wyrabianie takie od serca Przy słabszym wyrabianiu fi 6 Całość bardzo mocno wyrabiałem jak nic nigdy jeszcze :wink: I proces parzenia Tu ściśle jak proponuje Marek z Bielska woda przez cały czas 70-max72C Aż jak głosi prawidło do 68C w środku wyrobu Dlatego juz od sporego czasu w prasce powstał odwiert na sondę termometru Chłodzenie docisk praski zwolniony do zera 2godziny woda 8C by ją schładzać do tej tep używałem lodu Tak by w środku uzyskać 10st I to na tyle :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-218010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 15 Maja 2012 Tak się prezentuje po krojeniu :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-218014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 16 Maja 2012 I tu zastosowałem wyczytaną formułę Abratka 30% wody Ja na swoje 5,4kg dałem 1litr I tu pewnie mi się oberwie dałem 100g skrobi ziemniaczanej na cała masę 5,4kg mięsa+ 1litrznaczy kolejny "wodolejca" jak mawia Arkadiusz :grin: :lol: i to jeszcze mąki sypie :devil: - ale popatrz jak to fajnie działa :wink: - pewnie po takiej informacji nie było by całej strony peanów :tongue: :lol: A teraz powiedz jeszcze czy nie przeszkadza Ci smak skrobi? - mnie osobiście nie bardzo odpowiadała z dodatkiem pszennej mąki - na ziemniaczanej jest OK Jeśli pozwolisz to tak wygląda na wspomnianym 30% wodolejstwie :lol: : Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-218090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.