Skocz do zawartości

Wyczyny tomaj-a77


Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem al,a Pobiedziska kiełbasa z modyfikacją wymuszoną podgardla nie dostarczono poszedł boczek i tak.

4kg łopatki poszła na fi 8

1,5kg boczku tez na fi8

 

Przed parzeniem

 

 

Po parzeniu

 

 

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 14:49 ]

Oraz mój "pierwszy raz" drobiowo-wieprzowa podwędzana parzona

2kg filetu z kurczaka (sklepowy) :tongue:

0,75 wieprzowina kl III (bardzo tłuste części łopatki)

wszystko peklowane 20godz 19g/kg

przyprawa to 2g pieprz biały /kg

bez dodatku wody

Tak to się "ma"

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-214349
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tomku wstrzymaj się z jedzeniem jade do Ciebie :thumbsup: :grin: Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-214360
Udostępnij na innych stronach

Tym razem al,a Pobiedziska kiełbasa z modyfikacją wymuszoną podgardla nie dostarczono poszedł boczek

Fajnie wygląda Twoja wędlina.. na pierwszy rzut oka , jak polska surowa :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-214362
Udostępnij na innych stronach

ale czy na pewno kl III

Na pewno to II. :grin: .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-214367
Udostępnij na innych stronach

Na pewno to II. .
ale czy na pewno kl III

 

Teraz już wiem :grin: :grin: Kurde ale byłem pewien że to będzie kl III a jednak :blush: :blush:

 

Jeszcze raz muszę film obejrzeć ten pobrany z kol.Bango Bo kurs miałem w planach los zmienił plany :wink:

 

Za słowa pochwał dziękuje za naukę też

To co robię to wszystko dzięki Wam przecież byłem zupełny "noga" Teraz to noga i kawałek dupy :grin: Może wyjdę na człowieka :question:

 

p.s skromnie powiem ja już postęp widzę :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-214374
Udostępnij na innych stronach

p.s skromnie powiem ja już postęp widzę :grin: :mrgreen:

 

I ja też widzę . :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-214417
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Wczoraj po trzech dniach peklowania na mokro wedle tabeli Szczepana wykonałem polędwice parzoną w osłonce barierowej

Czas parzenia do uzyskania temperatury 61C w produkcie woda 75C

 

 

[ Dodano: Nie 13 Maj, 2012 14:44 ]

I tez zakupiłem troszkę rąbanki

 

 

Z której uzyskałem mięsko na mielonkę o ,którą rodzinka się dopytywała Wyszło tego 3,4kg po wykrojeni kości ,słoniny ze skórą

 

 

 

 

 

Słoninkę pokroiłem w kostkę i wytopiłem na smalec

 

 

Skórek było nie wiele ale schowałem w zamrażalce będą dodane do Pobiedziskiej o grubej

granulacji

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217652
Udostępnij na innych stronach

Jeśli z tego chudego chcesz robić mielonkę to odradzam.

 

Arku jakim bym był Twoim uczniem jak bym tylko z tego mielonkę chciał robić :grin: :grin:

 

Jeszcze miałem podgardle po wykrojeniu 1,75kg :lol: :lol:

Moja mielonka przechodzi taki etap teraz

 

 

 

[ Dodano: Nie 13 Maj, 2012 15:11 ]

I sobie pozwoliłem na użycie szynkowaru bo towaru zostało mi :grin: :grin:

Taki powrót do nie dalekiej mojej przeszłości :grin: Z wiązanej z wyrobem parzonym :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217657
Udostępnij na innych stronach

tomaj77, wspaniałość ^^ :thumbsup: :clap: kiedyś uwielbiałem taką mielonke.. mogłem jeść na kilogramy :grin: potem byla jakas taka bez smaku i musiałem się z nią rozstać :P Przypomniałeś mi ten piękny smaczek ^^

polędwice parzoną w osłonce barierowej

czy tylko mi sie wydaje, czy na samym zdjęciu można poczuć w ustach tą soczystość? :D

:clap: niskie ukłony dla Twojego warsztatu kulinarnego :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217889
Udostępnij na innych stronach

czy tylko mi sie wydaje, czy na samym zdjęciu można poczuć w ustach tą soczystość?

 

Dokładnie można nauczył mnie tego Arek arkadiuszem zwany :grin:

 

Cały figiel to wartości tep. parzenia :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217893
Udostępnij na innych stronach

Kolor prawidłowy ,rozdrobnienie też, smakowita.A nad mielonką musisz jeszcze popracować .Za dużo dziurek w niej widzę.ŻARTWAŁEM. :clap: :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217988
Udostępnij na innych stronach

Tak się prezentuje po krojeniu

Mielonka wygląda bardzo smacznie Tomku.. :thumbsup: takiej jeszcze nie robiłam.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217991
Udostępnij na innych stronach

Tomku,

mam nadzieję że podzielisz się swoją wiedzą co i jak zrobić aby wyszła mi taka wspaniała mielonka jak Tobie :)

Jak wiesz lubię męczyć na temat przepisów ( miałeś przykład z oscypkami ) ale zawsze pragnę mieć szczegółowy przepis co i jak :)

Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje wykonania tej mielonki !!!

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-217995
Udostępnij na innych stronach

Przepis kombinowany z Petardy Marka z Bielska

 

Skład

2kg podgardla (powykrawane skóry i gruczoły)

3,4kg mięsa z rąbanki fotki wyżej

pelklosól 21g/kg

sól kłodawska 2g/kg

pieprz czarny 4kg/kg

I tu zastosowałem wyczytaną formułę Abratka 30% wody

Ja na swoje 5,4kg dałem 1litr

I tu pewnie mi się oberwie dałem 100g skrobi ziemniaczanej na cała masę 5,4kg mięsa+ 1litr

 

Rozdrabnianie fi 8 i tak jest ok Ale tylko dlatego ,że wyrabianie takie od serca

Przy słabszym wyrabianiu fi 6

 

 

Całość bardzo mocno wyrabiałem jak nic nigdy jeszcze :wink:

 

 

I proces parzenia Tu ściśle jak proponuje Marek z Bielska woda przez cały czas 70-max72C Aż jak głosi prawidło do 68C w środku wyrobu Dlatego juz od sporego czasu w prasce powstał odwiert na sondę termometru

 

Chłodzenie docisk praski zwolniony do zera 2godziny woda 8C by ją schładzać do tej tep używałem lodu Tak by w środku uzyskać 10st

 

I to na tyle :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-218010
Udostępnij na innych stronach

I tu zastosowałem wyczytaną formułę Abratka 30% wody

Ja na swoje 5,4kg dałem 1litr

I tu pewnie mi się oberwie dałem 100g skrobi ziemniaczanej na cała masę 5,4kg mięsa+ 1litr

znaczy kolejny "wodolejca" jak mawia Arkadiusz :grin: :lol: i to jeszcze mąki sypie :devil:

- ale popatrz jak to fajnie działa :wink: - pewnie po takiej informacji nie było by całej strony peanów :tongue: :lol:

 

A teraz powiedz jeszcze czy nie przeszkadza Ci smak skrobi? - mnie osobiście nie bardzo odpowiadała z dodatkiem pszennej mąki - na ziemniaczanej jest OK

 

Jeśli pozwolisz to tak wygląda na wspomnianym 30% wodolejstwie :lol: :

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/5/#findComment-218090
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.