GuRu Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Po powrocie ze Zlotu lodówka pusta była, więc dziś Małgosia zadymiła zapeklowane przed wyjazdem na Zlot polędwice, polędwiczki i jedną mała szyneczkę. Oto próbki: http://farm8.staticflickr.com/7248/7875065248_6699f7cea0_z.jpg DSCN4577 by TeBeWAW, on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-234175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Po powrocie ze Zlotu lodówka pusta była, więc dziś Małgosia zadymiłaZdolna kobitka z Twojej Małgosi... a wędzonki wyglądają super. Polędwiczki Twoje również mi smakowały nie wspomnę o ajwarze :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-234179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 nie wspomnę o ajwarze :thumbsup: :clap:Och ajwarek deczko soli więcej i odjazd na całego :thumbsup: :thumbsup: Qrcze, półtorej słoiczka zjadłem :blush: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-234180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Brawa dla Małgosi :clap: , a ajvar już sie u mnie pichci , troszkę pikantny będzie bo tak lubię . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-234181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Ostatecznie ustalony przepis na polędwiczki:- peklowanie 80g peklosoli na 1l wody na 1kg wyrobu 5 dni- moczenie w zimnej wodzie 1h- ociekanie 12h - osuszanie w 30C 1h- wędzenie w 45C 6hTakie były na zlocie, jeśli smakowały to przepis się sprawdził :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-234182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 jeśli smakowały to przepis się sprawdził :-)Przeca mówiłem na zlocie, że były oki :thumbsup: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-234183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Pindjur był jeszcze lepszy :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-234189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 AJVAR SERBSKI (ortodoksyjny)Składniki:5 kg papryki czerwonej pieprz Cayenne w wersji ostrej, do smaku, w wersji łagodnej 1 łyżeczkę½ główka czosnku0,5 litra oliwyłyżka cukru (ew.2), łyżka octu winnego (ew.2), sól, wszystko do smaku Paprykę kroimy wzdłuż, wyjmujemy pestki układamy na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) skórką do góry. Piec w temperaturze 180-200 stopni, aż skórka trochę się przypali, a na jej powierzchni pojawią się czarne bąble. Warzywa wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygną i zdejmujemy z nich skórkę. Obrane papryki zostawiamy na sicie do ocieknięcia min. 8-12 godzin. Po ocieknięciu paprykę przepuszczamy przez maszynkę na sitku 4mm i zaczynamy dusić w garnku (na płytce ochronnej) mieszając. W czasie duszenia dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, oliwę, cukier, ocet i sól według uznania. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesolić, ajvar powinien być bardzo delikatny w smaku. Warzywa dusimy tyle, aż masa nabierze kremowej konsystencji.Pastę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy jak kto woli:1. W garnku ze szmatką na dnie i wodą do ok.1/2, 2/3 wysokości, w temp.max 90 stopni przez 30-40 min.2. W piekarniku, termoobieg 90 stopni, tyleż samo czasu co wyżej. PINDJURskładniki5 kg czerwonych papryk 2,5 kg dojrzałych pomidorów 2,5 bakłażanów 5 cebul średniej wielkości20 ząbków czosnkuUwaga!! przyprawy, wszystkie do smaku!2 -3 szklanek oliwy1-2 łyżki cukru1-2 łyżki octu winnegosólświeżo zmielony czarny pieprz½-1 łyżeczki pieprzu Cayenne sposób przygotowaniaPapryki robimy jak w ajvarze.Bakłażany kroimy na plastry o grubości nie większej niż 2 cm, posypujemy solą z dwóch stron, odstawiamy na 30 minut, po tym czasie płuczemy. Plastry bakłażanów, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, nie obrany czosnek, pieczemy jak paprykę ALE nie na czarno, tylko do miękkości bakłażanów ok.20 min.Pomidory byle jak kroimy, bez wody dusimy w garnku, po zagotowaniu (kilka minut, no jak będzie widać, że całość wrze), przecieramy przez nylonowe sitko.Bakłażany przecieramy przez sito tak jak pomidory, jeżeli będzie trudno, można dodać trochę przecieru pomidorowego.Papryki mielimy w maszynce (sito 4mm) razem z upieczoną cebulą oraz z obranym czosnkiem.Wszystkie trzy „masy” wrzucamy do garnka (na płytce ochronnej) i dusimy, aż masa nabierze kremowej konsystencji (czasami trzeba odparować). Przyprawiamy. Oczywiście wg. Uznania!Pasteryzacja jw. Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-234201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Ach i jeszcze jedno. Podałam takie proporcje, bo papryka jest mało wydajna i nie opłaca się robić z mniejszej ilości.Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-234211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Ajvar dobry był bardzo, bardzo :wink: i to drugie też :grin: na ajvar mam smak od dwóch lat i już przed zlotem rozglądałem sie za ok 20 kg bakłażanów (może Bronisze?) bo papryka to jest ogólnodostępna. no cóż trzeba będzie robić.... mielić trzeć i takie tam, prawdopodobnie następny weekend z głowy ale potem ... :thumbsup: pozdro W btw fajnie, że dotarliście na zlot Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-234221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Ja byłem tym szczęśliwcem, który na zlocie dostał od Małgosi i TeBe słoiczek Pindjuru Pychota !!! Tez będę robił Pozdrawiam !!!ps Polędwiczki jeszcze nie próbowałem... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-234238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 3 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 3 Września 2012 Przygotowania do produkcji ajwaru, pindjuru i kompotów brzoskwiniowych. Papryki kupne, reszta własna :-) http://farm9.staticflickr.com/8301/7922921690_9a09db1d63_c.jpg DSCN4583 by TeBeWAW, on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-235339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 3 Września 2012 Przygotowania do produkcji ajwaru, pindjuru i kompotów brzoskwiniowych. Papryki kupne, reszta własna :-)No no.. ładne zbiory.. :clap: Tomku a bakłażan też z Waszego ogrodu?? :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-235344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 3 Września 2012 TeBe, piękne bakłażany Wam wyrosły :grin: :clap: o pomidorach nawet nie wspomnę bo to jak złoto :thumbsup: Naśladownictwo to podobna najszczersza forma uznania, więc nie obrazisz się, że w sobotę ruszam z produkcją? :devil: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-235345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 3 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 3 Września 2012 No no.. ładne zbiory.. :clap: Tomku a bakłażan też z Waszego ogrodu?? :wink: Tak, a dokładnie to z balkonu, wyhodowane w 6 skrzynkach :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-235356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 3 Września 2012 Przygotowania do produkcji ajwaruja będę walczył w weekend, składniki zamówione, jadę do rodziców i do boju pozdro W Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-235358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 3 Września 2012 ;tomek w tym pindjurze od Was, za bardzo bakłażanów nie było czuć..., ja w weekend zrobię ajwar LP Tak toto posmakowało, że cały słoiczek zjadła sama... :P Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-235433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 3 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 3 Września 2012 Bo generalnie bakłażany nie mają smaku tak wyrazistego, jak papryki czy pomidoryMałgosia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-235436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 4 Września 2012 Pokemonku, bo w bakłażanach nie o ..... :rolleyes: ..... smak :wink: chodzi :shock: - nie wiesz, że jest zwany gruszką ....... http://emotikona.pl/emotikony/pic/0kiss3.gif :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-235457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 4 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 4 Września 2012 Dzisiejszy wsad do peklowania:-) http://farm9.staticflickr.com/8034/7931689710_6a0a9f5ddd_c.jpg frutti_di_obora by TeBeWAW, on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-235557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 4 Września 2012 Dzisiejszy wsad do peklowania:-) Tomku, jeszcze kilka wsadów i będziesz mógł zrobić specjalizację z polędwiczek albo jakiś doktorat :clap: :clap: :clap: Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-235571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 6 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 6 Września 2012 W zasadzie jesteśmy gotowi na nadejście zimy ;-) http://farm9.staticflickr.com/8459/7945763004_93e0ed9de8_c.jpg DSCN4590 by TeBeWAW, on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-235979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 6 Września 2012 No to narobiliście zapasów :shock: teraz będzie trzeba je zjeść :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-235981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 7 Września 2012 TeBe, rozumiem że do naleweczek masz oddzielny regał? :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-235993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 7 Września 2012 Musicie znowu zorganizować jakiś mini zlot :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/18/#findComment-236025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.