Skocz do zawartości

Wyroby Małgosi i Tomka - smakołyki z Wernyhory


Rekomendowane odpowiedzi

Po powrocie ze Zlotu lodówka pusta była, więc dziś Małgosia zadymiła zapeklowane przed wyjazdem na Zlot polędwice, polędwiczki i jedną mała szyneczkę. Oto próbki:

 

http://farm8.staticflickr.com/7248/7875065248_6699f7cea0_z.jpg

DSCN4577 by TeBeWAW, on Flickr

  • Odpowiedzi 528
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Po powrocie ze Zlotu lodówka pusta była, więc dziś Małgosia zadymiła

Zdolna kobitka z Twojej Małgosi... a wędzonki wyglądają super.

Polędwiczki Twoje również mi smakowały nie wspomnę o ajwarze :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

nie wspomnę o ajwarze :thumbsup: :clap:

Och ajwarek :D deczko soli więcej i odjazd na całego :thumbsup: :thumbsup:

Qrcze, półtorej słoiczka zjadłem :blush:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Brawa dla Małgosi :clap: , a ajvar już sie u mnie pichci , troszkę pikantny będzie bo tak lubię .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Ostatecznie ustalony przepis na polędwiczki:

- peklowanie 80g peklosoli na 1l wody na 1kg wyrobu 5 dni

- moczenie w zimnej wodzie 1h

- ociekanie 12h

- osuszanie w 30C 1h

- wędzenie w 45C 6h

Takie były na zlocie, jeśli smakowały to przepis się sprawdził :-)

jeśli smakowały to przepis się sprawdził :-)

Przeca mówiłem na zlocie, że były oki :thumbsup: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Pindjur był jeszcze lepszy :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

AJVAR SERBSKI (ortodoksyjny)

Składniki:

5 kg papryki czerwonej

pieprz Cayenne w wersji ostrej, do smaku, w wersji łagodnej 1 łyżeczkę

½ główka czosnku

0,5 litra oliwy

łyżka cukru (ew.2), łyżka octu winnego (ew.2), sól, wszystko do smaku

 

Paprykę kroimy wzdłuż, wyjmujemy pestki układamy na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) skórką do góry. Piec w temperaturze 180-200 stopni, aż skórka trochę się przypali, a na jej powierzchni pojawią się czarne bąble. Warzywa wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygną i zdejmujemy z nich skórkę. Obrane papryki zostawiamy na sicie do ocieknięcia min. 8-12 godzin.

Po ocieknięciu paprykę przepuszczamy przez maszynkę na sitku 4mm i zaczynamy dusić w garnku (na płytce ochronnej) mieszając. W czasie duszenia dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, oliwę, cukier, ocet i sól według uznania. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesolić, ajvar powinien być bardzo delikatny w smaku. Warzywa dusimy tyle, aż masa nabierze kremowej konsystencji.

Pastę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy jak kto woli:

1. W garnku ze szmatką na dnie i wodą do ok.1/2, 2/3 wysokości, w temp.max 90 stopni przez 30-40 min.

2. W piekarniku, termoobieg 90 stopni, tyleż samo czasu co wyżej.

 

PINDJUR

składniki

5 kg czerwonych papryk

2,5 kg dojrzałych pomidorów

2,5 bakłażanów

5 cebul średniej wielkości

20 ząbków czosnku

Uwaga!! przyprawy, wszystkie do smaku!

2 -3 szklanek oliwy

1-2 łyżki cukru

1-2 łyżki octu winnego

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

½-1 łyżeczki pieprzu Cayenne

 

sposób przygotowania

Papryki robimy jak w ajvarze.

Bakłażany kroimy na plastry o grubości nie większej niż 2 cm, posypujemy solą z dwóch stron, odstawiamy na 30 minut, po tym czasie płuczemy.

Plastry bakłażanów, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, nie obrany czosnek, pieczemy jak paprykę ALE nie na czarno, tylko do miękkości bakłażanów ok.20 min.

Pomidory byle jak kroimy, bez wody dusimy w garnku, po zagotowaniu (kilka minut, no jak będzie widać, że całość wrze), przecieramy przez nylonowe sitko.

Bakłażany przecieramy przez sito tak jak pomidory, jeżeli będzie trudno, można dodać trochę przecieru pomidorowego.

Papryki mielimy w maszynce (sito 4mm) razem z upieczoną cebulą oraz z obranym czosnkiem.

Wszystkie trzy „masy” wrzucamy do garnka (na płytce ochronnej) i dusimy, aż masa nabierze kremowej konsystencji (czasami trzeba odparować).

Przyprawiamy. Oczywiście wg. Uznania!

Pasteryzacja jw.

 

Małgosia

Ajvar dobry był bardzo, bardzo :wink: i to drugie też :grin:

na ajvar mam smak od dwóch lat i już przed zlotem rozglądałem sie za ok 20 kg bakłażanów (może Bronisze?) bo papryka to jest ogólnodostępna. no cóż trzeba będzie robić.... mielić trzeć i takie tam, prawdopodobnie następny weekend z głowy :cool: ale potem ... :thumbsup:

 

pozdro W

 

btw fajnie, że dotarliście na zlot

Sent from my Nokia 1011

Ja byłem tym szczęśliwcem, który na zlocie dostał od Małgosi i TeBe słoiczek Pindjuru :) Pychota !!! Tez będę robił :) Pozdrawiam !!!

ps Polędwiczki jeszcze nie próbowałem...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Przygotowania do produkcji ajwaru, pindjuru i kompotów brzoskwiniowych. Papryki kupne, reszta własna :-)

 

http://farm9.staticflickr.com/8301/7922921690_9a09db1d63_c.jpg

DSCN4583 by TeBeWAW, on Flickr

Przygotowania do produkcji ajwaru, pindjuru i kompotów brzoskwiniowych. Papryki kupne, reszta własna :-)

No no.. ładne zbiory.. :clap: Tomku a bakłażan też z Waszego ogrodu?? :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

TeBe, piękne bakłażany Wam wyrosły :grin: :clap: o pomidorach nawet nie wspomnę bo to jak złoto :thumbsup: Naśladownictwo to podobna najszczersza forma uznania, więc nie obrazisz się, że w sobotę ruszam z produkcją? :devil: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Przygotowania do produkcji ajwaru

ja będę walczył w weekend, składniki zamówione, jadę do rodziców i do boju

pozdro W

Sent from my Nokia 1011
;tomek w tym pindjurze od Was, za bardzo bakłażanów nie było czuć..., ja w weekend zrobię ajwar :) LP Tak toto posmakowało, że cały słoiczek zjadła sama... :P

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Pokemonku, bo w bakłażanach nie o ..... :rolleyes: ..... smak :wink: chodzi :shock: - nie wiesz, że jest zwany gruszką ....... http://emotikona.pl/emotikony/pic/0kiss3.gif :grin: .
Pozdrawiam Wirus.

Dzisiejszy wsad do peklowania:-)

Tomku, jeszcze kilka wsadów i będziesz mógł zrobić specjalizację z polędwiczek albo jakiś doktorat :clap: :clap: :clap:

MIRKON
No to narobiliście zapasów :shock: teraz będzie trzeba je zjeść :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

TeBe, rozumiem że do naleweczek masz oddzielny regał? :lol:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Musicie znowu zorganizować jakiś mini zlot :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.