Skocz do zawartości

Wyroby Małgosi i Tomka - smakołyki z Wernyhory


Rekomendowane odpowiedzi

Świadziu, piekłem w 90 stopniach, w szynke wbita była sonda, piekłem do osiągnięcia temperatury 69 stopni. Wyszła bardzo soczysta, w odróżnieniu od drugiej, która była tradycyjnie parzona. Parzenie chyba wypłukuje soki, dlatego teraz będę dopiekał szynki, polędwice i balerony w rękawie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-196940
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 528
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Oto dzisiejszy urobek... Kiełbaska Czosnkowa po pierwszym wędzeniu

Jak dla mnie bomba :) Ale masz "przerób" :) he he :thumbsup:
Wychodzi mi coraz bardziej. Jutro pokażę po drugim wędzeniu...

 

[ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 23:04 ]

A to dzisiejsza Lisiecka. Chyba przesadziłem z pieprzem, po schłodzeniu i konsumpcji się okaże...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-196958
Udostępnij na innych stronach

Witam Cię, kiełbasa czosnkowa bardziej z tyłu przy krześle lepiej owędzona, jest dobrze. Widzę mocno upchany farsz jest dobrze. Nie widzę odkręcanych kawałków (chyba że tak miało być), ja odkręcam na 16cm to jest już duży kawałek. Wcześniej wędzonka dość mocno o-wędzona, wygląda dużo lepiej, niż tak blado. Podoba mi się. :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-196968
Udostępnij na innych stronach

Właśnie o tym pisałem tutaj trochę wczoraj:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=236426#236426

 

To jest bardzo proste, dodam że, w tym miejscu co ma być przekręcone pierw powoli w palcach naciskasz farsz, co by się przemieścił. I już, przez to dodatkowo jeszcze (zagęszczasz) farsz. następnym razem...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-196979
Udostępnij na innych stronach

Wsad na jutrzejsze zadymianie...

 

TeBe :clap: Idziesz na mistrza :grin:

 

 

Oj, dam ja im jutro popalić :-)

 

 

Szkoda towaru .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197166
Udostępnij na innych stronach

Oj, dam ja im jutro popalić

Lepiej weź na uspokojenie bo szkoda takiego towaru :grin:

 

[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 21:22 ]

Parzenie chyba wypłukuje soki

Oj chyba odwrotnie.To pieczenie wypłukuje. :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197169
Udostępnij na innych stronach

A to się jutro okaże. 2 polędwice bedę parzył klasycznie, 2 upiekę w rękawie. LP oceni, która jest bardziej soczysta.

 

[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 22:28 ]

No i d.pa. Pomimo rad andrzejk (dziękuję bardzo, bardzo) nie udało mi się zapeklowac baleronu o wadze 1,6kg w przepisowej ilości zalewy. Zatapiane słoiczki i woreczki nie dały rady. Dorobię zalewy wbrew przepisowi, trudno...

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197175
Udostępnij na innych stronach

Ale wzrok masz groźny . Niech no tylko ktoś dobierze się do moich polędwiczek to ..... :wink: więc obejdę się smakiem :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197438
Udostępnij na innych stronach

TeBe, polędwiczki super, a w szklaneczce cola? ;)

Ps. Tutaj na foto wyglądasz inaczej niż na Avatarze :)

Na avatarze wygląda jak byś był funkcjonariuszem straży miejskiej :)

W szklaneczce pepsi z dodatkiem :-)

Na Avatarze jest zdjęcie z rejsu, byłem kapitanem żeglugi szuwarowo-błotnej :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197441
Udostępnij na innych stronach

W związku z dyskusjami na temat "parzenie versus pieczenie" postanowiłem wykonać dziś eksperyment technologiczny.

 

Upeklowałem 4 poledwice:

 

 

Polędwice po upeklowaniu oznaczyłem je jak na załączonych zdjęciach, żeby mi sie nie pomyliły. Na sznurkach zostały zakręcone druciki. Ilośc drucików oznacza numer polędwicy.

 

 

Następnie podzieliłem poledwice na 2 partie.

 

Pierwsza poszła do parzenia. Po 50 minutach wbity termometr wykazał 68 stopni i polędwice zostały wyciągnięte, zważone i powieszone.

 

Druga partia poszła do pieczenia w folii. Piekarnik został nastawiony na 95 stopni, sonda była wbita w poledwice, dojście do 68 stopni zajęło 2,5h.

 

Każda polędwica była ważona przed i po obróbce termicznej, oto wyniki:

 

polędwica numer 1 - waga przed parzeniem 635g, waga po parzeniu 547g, ubytek wagi 14%

polędwica numer 2 - waga przed parzeniem 813g, waga po parzeniu 737g, ubytek wagi 9%

polędwica numer 3 - waga przed pieczeniem 568g, waga po pieczeniu 503g, ubytek wagi 11%

polędwica numer 4 - waga przed pieczeniem 865g, waga po pieczeniu 798g, ubytek wagi 8%

 

Wnioski sa niejednoznaczne, poledwica nr 1 została prawdopodobnie przeparzona, termometr był wbity w jej większą siostrę :-)

 

Testowanie smaku następi jutro, o wynikach poinformuję :-)

 

Na razie wiszą i czekają :-)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197490
Udostępnij na innych stronach

Po 50 minutach wbity termometr wykazał 68 stopni

Sugeruję parzenie polędwic do niższej temperatury.

60 st.C w środku zupełnie im wystarczy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197493
Udostępnij na innych stronach

Oto one, dzisiejsze polędwiczki wędzone 3h:

 

Super :)

a ich właściciel.. no no

No no :) Całkiem fajny gość :)

 

A z parzeniem, dojdziesz sam do wprawy, pozdrawiam :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197495
Udostępnij na innych stronach

Oto one, dzisiejsze polędwiczki wędzone 3h:

 

Tak jak już pisałem - TeBe idziesz na mistrza . :clap: Widzę że z małą ilością solanki sobie świetnie poradziłeś . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197498
Udostępnij na innych stronach

Zbyt duża temperatura dla polędwic to także większy ubytek - jest to jedyny wyrób gdzie aby był soczysty nie może być doparzany do standardowych 68 :rolleyes:

 

teraz "pieczenie"

- mówiąc o pieczeniu mamy na myśli dopiekanie/pieczenie ale w wędzarni :cool: - tam jest ruch powietrza więc i wysuszenie wyrobu będzie inne.. w piekarniku dodatkowo okrycie folią zmniejszyło efekt wysuszania

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197499
Udostępnij na innych stronach

Szkoda ,że nie zostawiłeś Sobie jednej bez obróbki termicznej.Moim zdaniem parzenie polędwic ,oczywiście do temp. 60-62C jest bardziej korzystne od jakiegokolwiek pieczenia ponieważ wyroby pieczone są mniej soczyste od parzonych.Widzę ,że lubisz ciemny kolorek.Spróbuj może następnym razem zrobić je nieco jaśniejsze. :grin:

Zastanawia mnie jeszcze jedno.Po co te polędwice wkładasz do siatek?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197527
Udostępnij na innych stronach

:grin: TeBe te polędwice co trzymasz w rekach są OK.w tym stanie powinieneś zostawić na dwa tygodnie w chłodnym miejscu.Jeszcze nigdy polędwicy nie parzyłem :grin: najwyżej godzinę dłużej wędzę (2-3,5 h)to jest max dla polędwicy,polędwiczki(1,5-2h) :grin: takie polędwice z każdym dniem nabierają lepszego smaku :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197547
Udostępnij na innych stronach

Zastanawia mnie jeszcze jedno.Po co te polędwice wkładasz do siatek?

Poprzednim razem nie włożyłem do siatek, ani nie sznurowałem i efekt był niezadawalający. Część polędwic podczas parzenia popękała i powyginała się. Tym razem zdecydowałem zasiatkować, aby były bardziej zwarte. Cały czas testuję i się uczę :-)

 

[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 12:30 ]

Zbyt duża temperatura dla polędwic to także większy ubytek - jest to jedyny wyrób gdzie aby był soczysty nie może być doparzany do standardowych 68 :rolleyes:

 

Hmm. Czyli nie należy ufac przepisom ze strony głównej :-)

Bo robię poledwice wg tego przepisu http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548-poledwice-wiosenne-wariacje-wojtka-minora a tam jest napisane 67-70C.

Dziękuję za naukę, następnym razem doparzę/dopiekę do 62C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197548
Udostępnij na innych stronach

TeBe te polędwice co trzymasz w rekach są OK.w tym stanie powinieneś zostawić na dwa tygodnie w chłodnym miejscu

No to zapytam po jakie licho mają wisieć i się syszyć? :devil: .Te polędwiczki a nie polędwice kol.Grzegorzu są gotowe do jedzenia zaraz po wędzeniu. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197556
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.