GuRu Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Świadziu, piekłem w 90 stopniach, w szynke wbita była sonda, piekłem do osiągnięcia temperatury 69 stopni. Wyszła bardzo soczysta, w odróżnieniu od drugiej, która była tradycyjnie parzona. Parzenie chyba wypłukuje soki, dlatego teraz będę dopiekał szynki, polędwice i balerony w rękawie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-196940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Oto dzisiejszy urobek... Kiełbaska Czosnkowa po pierwszym wędzeniu :-) Będzie jutro dowędzana zimnym dymem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-196953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Oto dzisiejszy urobek... Kiełbaska Czosnkowa po pierwszym wędzeniuJak dla mnie bomba Ale masz "przerób" he he :thumbsup:Wychodzi mi coraz bardziej. Jutro pokażę po drugim wędzeniu... [ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 23:04 ]A to dzisiejsza Lisiecka. Chyba przesadziłem z pieprzem, po schłodzeniu i konsumpcji się okaże... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-196958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Witam Cię, kiełbasa czosnkowa bardziej z tyłu przy krześle lepiej owędzona, jest dobrze. Widzę mocno upchany farsz jest dobrze. Nie widzę odkręcanych kawałków (chyba że tak miało być), ja odkręcam na 16cm to jest już duży kawałek. Wcześniej wędzonka dość mocno o-wędzona, wygląda dużo lepiej, niż tak blado. Podoba mi się. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-196968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Bartnik, nie umiem odkręcać :-) Nadziewam "spiralę nieskończoną"... :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-196974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Właśnie o tym pisałem tutaj trochę wczoraj: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=236426#236426 To jest bardzo proste, dodam że, w tym miejscu co ma być przekręcone pierw powoli w palcach naciskasz farsz, co by się przemieścił. I już, przez to dodatkowo jeszcze (zagęszczasz) farsz. następnym razem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-196979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Bartnik, sprężę się następnym razem.. obiecuję :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-196981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Wsad na jutrzejsze zadymianie... Oj, dam ja im jutro popalić :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Wsad na jutrzejsze zadymianie... TeBe :clap: Idziesz na mistrza :grin: Oj, dam ja im jutro popalić :-) Szkoda towaru . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Oj, dam ja im jutro popalićLepiej weź na uspokojenie bo szkoda takiego towaru :grin: [ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 21:22 ]Parzenie chyba wypłukuje sokiOj chyba odwrotnie.To pieczenie wypłukuje. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 16 Stycznia 2012 A to się jutro okaże. 2 polędwice bedę parzył klasycznie, 2 upiekę w rękawie. LP oceni, która jest bardziej soczysta. [ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 22:28 ]No i d.pa. Pomimo rad andrzejk (dziękuję bardzo, bardzo) nie udało mi się zapeklowac baleronu o wadze 1,6kg w przepisowej ilości zalewy. Zatapiane słoiczki i woreczki nie dały rady. Dorobię zalewy wbrew przepisowi, trudno... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Oto one, dzisiejsze polędwiczki wędzone 3h: O polędwicach opiszę osobno, gdyż przeprowadzam eksperyment :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Ale wzrok masz groźny . Niech no tylko ktoś dobierze się do moich polędwiczek to ..... :wink: więc obejdę się smakiem :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 17 Stycznia 2012 TeBe, polędwiczki super, a w szklaneczce cola? Ps. Tutaj na foto wyglądasz inaczej niż na Avatarze Na avatarze wygląda jak byś był funkcjonariuszem straży miejskiej W szklaneczce pepsi z dodatkiem :-) Na Avatarze jest zdjęcie z rejsu, byłem kapitanem żeglugi szuwarowo-błotnej :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 17 Stycznia 2012 W związku z dyskusjami na temat "parzenie versus pieczenie" postanowiłem wykonać dziś eksperyment technologiczny. Upeklowałem 4 poledwice: Polędwice po upeklowaniu oznaczyłem je jak na załączonych zdjęciach, żeby mi sie nie pomyliły. Na sznurkach zostały zakręcone druciki. Ilośc drucików oznacza numer polędwicy. Następnie podzieliłem poledwice na 2 partie. Pierwsza poszła do parzenia. Po 50 minutach wbity termometr wykazał 68 stopni i polędwice zostały wyciągnięte, zważone i powieszone. Druga partia poszła do pieczenia w folii. Piekarnik został nastawiony na 95 stopni, sonda była wbita w poledwice, dojście do 68 stopni zajęło 2,5h. Każda polędwica była ważona przed i po obróbce termicznej, oto wyniki: polędwica numer 1 - waga przed parzeniem 635g, waga po parzeniu 547g, ubytek wagi 14% polędwica numer 2 - waga przed parzeniem 813g, waga po parzeniu 737g, ubytek wagi 9% polędwica numer 3 - waga przed pieczeniem 568g, waga po pieczeniu 503g, ubytek wagi 11% polędwica numer 4 - waga przed pieczeniem 865g, waga po pieczeniu 798g, ubytek wagi 8% Wnioski sa niejednoznaczne, poledwica nr 1 została prawdopodobnie przeparzona, termometr był wbity w jej większą siostrę :-) Testowanie smaku następi jutro, o wynikach poinformuję :-) Na razie wiszą i czekają :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Po 50 minutach wbity termometr wykazał 68 stopniSugeruję parzenie polędwic do niższej temperatury. 60 st.C w środku zupełnie im wystarczy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 17 Stycznia 2012 EAnna, następnym razem tak zrobię. Mój Eksperyment miał na celu sprawdzenie ubytku masy i różnicy w smaku. Ubytki pokazałem, smak bedzie jutro testowany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Oto one, dzisiejsze polędwiczki wędzone 3h: Super a ich właściciel.. no noNo no Całkiem fajny gość A z parzeniem, dojdziesz sam do wprawy, pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Oto one, dzisiejsze polędwiczki wędzone 3h: Tak jak już pisałem - TeBe idziesz na mistrza . :clap: Widzę że z małą ilością solanki sobie świetnie poradziłeś . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zbyt duża temperatura dla polędwic to także większy ubytek - jest to jedyny wyrób gdzie aby był soczysty nie może być doparzany do standardowych 68 :rolleyes: teraz "pieczenie"- mówiąc o pieczeniu mamy na myśli dopiekanie/pieczenie ale w wędzarni - tam jest ruch powietrza więc i wysuszenie wyrobu będzie inne.. w piekarniku dodatkowo okrycie folią zmniejszyło efekt wysuszania Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Szkoda ,że nie zostawiłeś Sobie jednej bez obróbki termicznej.Moim zdaniem parzenie polędwic ,oczywiście do temp. 60-62C jest bardziej korzystne od jakiegokolwiek pieczenia ponieważ wyroby pieczone są mniej soczyste od parzonych.Widzę ,że lubisz ciemny kolorek.Spróbuj może następnym razem zrobić je nieco jaśniejsze. :grin:Zastanawia mnie jeszcze jedno.Po co te polędwice wkładasz do siatek? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Ja peklowałbym trochę inaczej.Użyłbym mniejszego naczynia,ale nie plastikowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 18 Stycznia 2012 :grin: TeBe te polędwice co trzymasz w rekach są OK.w tym stanie powinieneś zostawić na dwa tygodnie w chłodnym miejscu.Jeszcze nigdy polędwicy nie parzyłem :grin: najwyżej godzinę dłużej wędzę (2-3,5 h)to jest max dla polędwicy,polędwiczki(1,5-2h) :grin: takie polędwice z każdym dniem nabierają lepszego smaku :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zastanawia mnie jeszcze jedno.Po co te polędwice wkładasz do siatek?Poprzednim razem nie włożyłem do siatek, ani nie sznurowałem i efekt był niezadawalający. Część polędwic podczas parzenia popękała i powyginała się. Tym razem zdecydowałem zasiatkować, aby były bardziej zwarte. Cały czas testuję i się uczę :-) [ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 12:30 ]Zbyt duża temperatura dla polędwic to także większy ubytek - jest to jedyny wyrób gdzie aby był soczysty nie może być doparzany do standardowych 68 :rolleyes: Hmm. Czyli nie należy ufac przepisom ze strony głównej :-)Bo robię poledwice wg tego przepisu http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548-poledwice-wiosenne-wariacje-wojtka-minora a tam jest napisane 67-70C. Dziękuję za naukę, następnym razem doparzę/dopiekę do 62C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 18 Stycznia 2012 TeBe te polędwice co trzymasz w rekach są OK.w tym stanie powinieneś zostawić na dwa tygodnie w chłodnym miejscu No to zapytam po jakie licho mają wisieć i się syszyć? :devil: .Te polędwiczki a nie polędwice kol.Grzegorzu są gotowe do jedzenia zaraz po wędzeniu. :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/9/#findComment-197556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.