Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dostałem "kota"na wątrobiankę andrzeja.k

Pamiętam smak :thumbsup: takiej własnie leberki z dzieciństwa u wujostwa mojego Taty w rejonach autora. Dokładnie w Siemianowie to nie istotne.

Marzy mnie się taka własnie leberka lecz w słoikach bo tamta tak była podana i ja też pomyślałem, że łatwiej bez wędzarni mi ja wykonać

Dlatego kieruje zapytanie czy ktoś z WB uraczył by mnie przepisem jak poradzić sobie ze słoikami Będę bardzo rad :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/
Udostępnij na innych stronach

polecam ten. Robiłam go kilka razy i zawsze wychodzi idealny. Możesz do niego dodawać też różne dodatki np. pieczarki, pomidory - rzecz gustu. Wspaniała baza do odkrywania różnych smaków.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182334
Udostępnij na innych stronach

czy ktoś z WB uraczył by mnie przepisem jak poradzić sobie ze słoikami

 

Nie ma problemu żadnego z tą wątrobianką , zamiast w jelita " nadziewasz " w słoiczki takie powiedzmy od dżemu lub większe i odpowiednio pasteryzujesz . Jedyną różnicą będzie tylko to że w słoiczkach nie podwędzisz a w jelitach można :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182341
Udostępnij na innych stronach

czy ktoś z WB uraczył by mnie przepisem jak poradzić sobie ze słoikami

 

 

Nie ma problemu żadnego z tą wątrobianką , zamiast w jelita " nadziewasz " w słoiczki takie powiedzmy od dżemu lub większe i odpowiednio pasteryzujesz . Jedyną różnicą będzie tylko to że w słoiczkach nie podwędzisz a w jelitach można :smile:

 

Pozdrawiam

O tak właśnie chciałem usłyszeć :wink: A tą pasteryzacje to jaką zastosować czas tep. itp :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182343
Udostępnij na innych stronach

A tą pasteryzacje to jaką zastosować czas tep. itp :lol:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=171259#171259

 

Nie jestem jednak pewien czy wątrobiankę w słoiku tak należy pasteryzować .

 

 

A tak najlepiej poczytaj w temacie o pasteryzacji . Opcja " Szukaj "

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182344
Udostępnij na innych stronach

A tą pasteryzacje to jaką zastosować czas tep. itp

Ja napełniam małe słoiki takie od 0,25 do max 0,50 i pasteryzuję w osolonej wodzie 50 min. do godziny jednokrotnie w osolonej wodzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182348
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego w osolonej?

Żeby podnieść temperaturę wody.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182411
Udostępnij na innych stronach

Żeby podnieść temperaturę wody.

Nie bardzo rozumiem...w jaki sposób przez osolenie podniesie się temperatura wody?

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182513
Udostępnij na innych stronach

A gdzie masz o pachwinie napisane? W którym przepisie na pasztet?

Sądzę, że podgardle może zastąpić pachwinę.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182521
Udostępnij na innych stronach

A gdzie masz o pachwinie napisane? W którym przepisie na pasztet?

Sądzę, że podgardle może zastąpić pachwinę.

Pozdrawiam!

A kolega to zanim skrytykuję to może się zapozna z wątkiem tematu.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232 No chyba,że ja źle przepis andrzeja.k przeczytałem :lol: :lol: :lol:

 

[ Dodano: Pon 31 Paź, 2011 10:44 ]

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182526
Udostępnij na innych stronach

Nie mogę zakupić pachwiny :devil: Czm zastąpić :question:

 

Daj podgardle zamiast pachwiny i już . Ja pachwinę miałem ponieważ półtuszę zakupiłem , względnie po świniobiciu byłem . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182529
Udostępnij na innych stronach

Daj podgardle zamiast pachwiny i już . Ja pachwinę miałem ponieważ półtuszę zakupiłem , względnie po świniobiciu byłem .

A jesli nie ma ani tego ani tego, to czym mozna zastapic te tluste miesa ?

 

pozdrawiam

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182530
Udostępnij na innych stronach

A jesli nie ma ani tego ani tego, to czym mozna zastapic te tluste miesa ?

Innymi tłustościami , albo możesz zrobić coś takiego :

 

 

http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/737-szybka-watrobianka

 

A jak już nic nie posiadasz to z .......................... :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182531
Udostępnij na innych stronach

Mogę tylko w sklepie kupic surowe boczki i słoninę, ale cieżko ze świnskimi łbami oraz z pachwiną. :cry:

 

ps. Łatwo i tanio dostane też wytrybowane z kości szynki ze skórą i tłuszczem oraz golonki. Ale czy zastąpi to podgardle i pachwinę przy wyrobie wątrobianki czy też pasztetu ?!? :rolleyes:

 

Pozdrowka sle.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182535
Udostępnij na innych stronach

Ja mam zawsze dostęp do surowców :smile: W Twoim przypadku jeżeli jest brak , to bym zrobił tak na próbę z małej ilości z tłustego boczku i " tłustości " od szynek .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182537
Udostępnij na innych stronach

Innymi tłustościami , albo możesz zrobić coś takiego :

 

 

http://wedlinydomowe.pl/w...bka-watrobianka

Tylko skwarki i cebulę też trzeba zmielić przez 2mm :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182539
Udostępnij na innych stronach

A kolega to zanim skrytykuję to może się zapozna z wątkiem tematu.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232 No chyba,że ja źle przepis andrzeja.k przeczytałem :lol: :lol: :lol:

 

Kolega nie krytykował tylko zapytał bo nie zna na pamięć wszystkich przepisów i chciał się dowiedzieć o który chodziło.

Skrytykować mogę jedynie zatytułowanie tego postu "Wątrobianka andrzeja.k" co sugeruje że w jego treści jest przepis na tą wątrobiankę a tu zonk w treści są wywody na temat jakiegoś kota, smaku leberki i słoikach a nic o "Wątrobiance andrzeja.k".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182564
Udostępnij na innych stronach

co sugeruje że w jego treści jest przepis na tą wątrobiankę a tu zonk

Proszę bardzo kolego :grin:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232&highlight=w%B1trobianka+grubo+mielona

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182575
Udostępnij na innych stronach

Robiłam już pare razy leberke wg Andrzejak i uważam ,że tłuszczu musi mieć bo nie będzie tego smaku. Ostatnio miałam w Białowiezy i opinie po degustacji były bardzo pozytywne. :blush: :thumbsup:
Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182587
Udostępnij na innych stronach

Ku radości mojej żony (WALORY SMAKOWE) :thumbsup: i mojej bo własnoręcznie wykonane :clap: Zrobiłem wątrobiankę z przepisu mojego sąsiada andrzeja.k

W słoikach i osłonce Bo tak teraz tylko mogę

O to wyrób

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-183041
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem wątrobiankę z przepisu mojego sąsiada andrzeja.k

 

Cieszę się , że wszystko się udało i smakuje . Jeżeli będziesz miał ochotę kiedyś zrobić wątrobiankę w grubym jelicie , to jest możliwość kupienia jelit w ubojni gdzie kupuję półtusze . Odpowiednio przygotowane można przechowywać w lodówce nawet i rok .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-183073
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.