tomaj77 Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Października 2011 Witam dostałem "kota"na wątrobiankę andrzeja.k Pamiętam smak :thumbsup: takiej własnie leberki z dzieciństwa u wujostwa mojego Taty w rejonach autora. Dokładnie w Siemianowie to nie istotne. Marzy mnie się taka własnie leberka lecz w słoikach bo tamta tak była podana i ja też pomyślałem, że łatwiej bez wędzarni mi ja wykonać Dlatego kieruje zapytanie czy ktoś z WB uraczył by mnie przepisem jak poradzić sobie ze słoikami Będę bardzo rad :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Października 2011 http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1561&Itemid=4https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2133 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Października 2011 http://wedlinydomowe.pl/i...d=1561&Itemid=4polecam ten. Robiłam go kilka razy i zawsze wychodzi idealny. Możesz do niego dodawać też różne dodatki np. pieczarki, pomidory - rzecz gustu. Wspaniała baza do odkrywania różnych smaków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Października 2011 czy ktoś z WB uraczył by mnie przepisem jak poradzić sobie ze słoikami Nie ma problemu żadnego z tą wątrobianką , zamiast w jelita " nadziewasz " w słoiczki takie powiedzmy od dżemu lub większe i odpowiednio pasteryzujesz . Jedyną różnicą będzie tylko to że w słoiczkach nie podwędzisz a w jelitach można :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Października 2011 czy ktoś z WB uraczył by mnie przepisem jak poradzić sobie ze słoikami Nie ma problemu żadnego z tą wątrobianką , zamiast w jelita " nadziewasz " w słoiczki takie powiedzmy od dżemu lub większe i odpowiednio pasteryzujesz . Jedyną różnicą będzie tylko to że w słoiczkach nie podwędzisz a w jelitach można :smile: PozdrawiamO tak właśnie chciałem usłyszeć :wink: A tą pasteryzacje to jaką zastosować czas tep. itp :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Października 2011 A tą pasteryzacje to jaką zastosować czas tep. itp :lol: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=171259#171259 Nie jestem jednak pewien czy wątrobiankę w słoiku tak należy pasteryzować . A tak najlepiej poczytaj w temacie o pasteryzacji . Opcja " Szukaj " Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Października 2011 A tą pasteryzacje to jaką zastosować czas tep. itp Ja napełniam małe słoiki takie od 0,25 do max 0,50 i pasteryzuję w osolonej wodzie 50 min. do godziny jednokrotnie w osolonej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Października 2011 w osolonej wodzie.Dlaczego w osolonej? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Października 2011 Dlaczego w osolonej? Żeby podnieść temperaturę wody. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Października 2011 Żeby podnieść temperaturę wody. Nie bardzo rozumiem...w jaki sposób przez osolenie podniesie się temperatura wody? Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Października 2011 Osolona woda ma wyższą temperaturę wrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 31 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Października 2011 Nie mogę zakupić pachwiny :devil: Czm zastąpić :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Października 2011 A gdzie masz o pachwinie napisane? W którym przepisie na pasztet? Sądzę, że podgardle może zastąpić pachwinę.Pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 31 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Października 2011 A gdzie masz o pachwinie napisane? W którym przepisie na pasztet? Sądzę, że podgardle może zastąpić pachwinę.Pozdrawiam! A kolega to zanim skrytykuję to może się zapozna z wątkiem tematu.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232 No chyba,że ja źle przepis andrzeja.k przeczytałem :lol: :lol: :lol: [ Dodano: Pon 31 Paź, 2011 10:44 ]https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Października 2011 Nie mogę zakupić pachwiny :devil: Czm zastąpić :question: Daj podgardle zamiast pachwiny i już . Ja pachwinę miałem ponieważ półtuszę zakupiłem , względnie po świniobiciu byłem . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Października 2011 Daj podgardle zamiast pachwiny i już . Ja pachwinę miałem ponieważ półtuszę zakupiłem , względnie po świniobiciu byłem . A jesli nie ma ani tego ani tego, to czym mozna zastapic te tluste miesa ? pozdrawiam Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Października 2011 A jesli nie ma ani tego ani tego, to czym mozna zastapic te tluste miesa ? Innymi tłustościami , albo możesz zrobić coś takiego : http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/737-szybka-watrobianka A jak już nic nie posiadasz to z .......................... :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Października 2011 Mogę tylko w sklepie kupic surowe boczki i słoninę, ale cieżko ze świnskimi łbami oraz z pachwiną. ps. Łatwo i tanio dostane też wytrybowane z kości szynki ze skórą i tłuszczem oraz golonki. Ale czy zastąpi to podgardle i pachwinę przy wyrobie wątrobianki czy też pasztetu ?!? :rolleyes: Pozdrowka sle.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Października 2011 Ja mam zawsze dostęp do surowców :smile: W Twoim przypadku jeżeli jest brak , to bym zrobił tak na próbę z małej ilości z tłustego boczku i " tłustości " od szynek . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 31 Października 2011 Innymi tłustościami , albo możesz zrobić coś takiego : http://wedlinydomowe.pl/w...bka-watrobianka Tylko skwarki i cebulę też trzeba zmielić przez 2mm :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Października 2011 A kolega to zanim skrytykuję to może się zapozna z wątkiem tematu.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232 No chyba,że ja źle przepis andrzeja.k przeczytałem :lol: :lol: :lol: Kolega nie krytykował tylko zapytał bo nie zna na pamięć wszystkich przepisów i chciał się dowiedzieć o który chodziło. Skrytykować mogę jedynie zatytułowanie tego postu "Wątrobianka andrzeja.k" co sugeruje że w jego treści jest przepis na tą wątrobiankę a tu zonk w treści są wywody na temat jakiegoś kota, smaku leberki i słoikach a nic o "Wątrobiance andrzeja.k". Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Października 2011 co sugeruje że w jego treści jest przepis na tą wątrobiankę a tu zonk Proszę bardzo kolego :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232&highlight=w%B1trobianka+grubo+mielona Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Października 2011 Robiłam już pare razy leberke wg Andrzejak i uważam ,że tłuszczu musi mieć bo nie będzie tego smaku. Ostatnio miałam w Białowiezy i opinie po degustacji były bardzo pozytywne. :blush: :thumbsup: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-182587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Listopada 2011 Ku radości mojej żony (WALORY SMAKOWE) :thumbsup: i mojej bo własnoręcznie wykonane :clap: Zrobiłem wątrobiankę z przepisu mojego sąsiada andrzeja.kW słoikach i osłonce Bo tak teraz tylko mogęO to wyrób Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-183041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Listopada 2011 Zrobiłem wątrobiankę z przepisu mojego sąsiada andrzeja.k Cieszę się , że wszystko się udało i smakuje . Jeżeli będziesz miał ochotę kiedyś zrobić wątrobiankę w grubym jelicie , to jest możliwość kupienia jelit w ubojni gdzie kupuję półtusze . Odpowiednio przygotowane można przechowywać w lodówce nawet i rok . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6216-w%C4%85trobianka-andrzejak/#findComment-183073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.