Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy po zapakowaniu w rzeczoną folię szynki też trzeba osuszać w wędzarni czy od razu wędzić?

Należy osuszyć.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206125
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 327
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Pytanie brzmi , czy po zapakowaniu w rzeczoną folię szynki też trzeba osuszać w wędzarni czy od razu wędzić

Pytanie to brzmi: Po jaką ch...rę pakować szynki w folię celulozową?

 

Przepis :

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/1719-piers-z-indyka-zlota

A oprócz tego w celu uniknięcia przypadkowego okopcenia wędzonki które niestety jest możliwe przy braku wprawy w obsłudze wędzarni. :cry:

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206133
Udostępnij na innych stronach

Robiłem.Pierś ponieważ jest peklowana na sucho to w gotowym wyrobie jest mniej soczysta od peklowanej na mokro.Nam nie smakowało.

 

A oprócz tego w celu uniknięcia przypadkowego okopcenia wędzonki które niestety jest możliwe przy braku wprawy w obsłudze wędzarni.

Jak nie będziesz trenował to się nie nauczysz.Wiem po sobie.Jak zaczynałem i jeszcze nie znałem tej strony to wszystko zawijałem w płótno a potem w siatki.Jak wspomnę ile mieliśmy z tym roboty to, aż mnie skręca :devil:

Wędź tą pierś jak inne wędzonki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206135
Udostępnij na innych stronach

A oprócz tego w celu uniknięcia przypadkowego okopcenia wędzonki które niestety jest możliwe przy braku wprawy w obsłudze wędzarni.

 

Jak nie będziesz trenował to się nie nauczysz.

 

Trenuję :grin: ostatni raz przy tem. 25poniżej zera :grin: :devil:

 

Wiem po sobie.Jak zaczynałem i jeszcze nie znałem tej strony to wszystko zawijałem w płótno a potem w siatki.Jak wspomnę ile mieliśmy z tym roboty to, aż mnie skręca :devil:

 

Ja szynkę sznuruję i dopiero wkładam w siatkę .

Osznurowałem szynkę włożyłem w worek foliowy i do siatki, potem wyszarpałem worek,zrobiłem tak dwa razy, pierwszy i ostatni :grin:

Teraz tylko sznurowanie i siata.

 

Wędź tą pierś jak inne wędzonki.

 

Czyli :question: :question: :question:

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206141
Udostępnij na innych stronach

Teraz tylko sznurowanie i siata.

 

skoro wiążesz to po co jeszcze siatka ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206162
Udostępnij na innych stronach

Czyli

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

 

[ Dodano: Sro 07 Mar, 2012 19:50 ]

skoro wiążesz to po co jeszcze siatka ?

No właśnie.Po co jedno i drugie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206167
Udostępnij na innych stronach

Odpowiem hurtem :wink:

 

Czyli

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

 

Znane i studiowane bardzo uważnie, tylko nie zrozumiałem co Ty miałeś na myśli.

 

 

skoro wiążesz to po co jeszcze siatka ?

No właśnie.Po co jedno i drugie.

Korzystam z tego przepisu:

http://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/21-szynka-tylna-gotowana-sznurowana

dla leniwych :grin:

ostatnie dwa zdania

Choć oststnio wprowadziłem modyfikację w temacie przyprawiania i posilam sie tym:

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/343-moj-sposob-na-peklowanie

KROK TRZECI-WYWAR

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206185
Udostępnij na innych stronach

Podobnie wypowiem się jak poprzednicy.

Albo sznurujesz, albo stosujesz siatkę.

Dwa w jednym bez sensu, po co ?

Tym bardziej, że i siatka i sznurek mają tą "wadę" że wrzynają się w mięso i przy jej ściąganiu jest problem.

Folia celulozowa ma tą zaletę, że ułatwia ściąganie sznurka czy siatki.

Przemysłowo ma za zadanie przede wszystkim zmniejszyć ubytki masy.

Szynka z folią będzie bardziej soczysta od szynki bez folii.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206197
Udostępnij na innych stronach

Korzystam z tego przepisu:

a brzmi :"Ja czasem, dla lepszego sklejenia szynki wewnątrzmasz rację że tak odczytałeś . Ale na zdrowy rozum nie każdy kawałek mięsa trzeba "sklejać " a mnie zawsze wku..rzało wyciąganie tej siatki z go towego wyrobu , zwłaszcza jak rozmiar siatki był "letko " za mały do wsadu . Myślę ,że forum jest zarąbiste i trzeba w pełni korzystać z jego zasobów . Ale do tego trzeba jeszcze własnej intuicji i jak ktoś napisał ( grzegorz 5..?)Nikt nie wystawi jak lekarz recepty .Każdy ma swoją wędzarnie .Zna jej zalety i wady , ale i jej bezwładność . To co robimy to nasze hobby a nie produkcja na rynek . Dlatego tyle postów , bo każdy kto cokolwiek zrobił w tym temacie ma swój pomysł . Zrobiłem parówki . Jak spróbowałem uznałem ,że niewypał . Moja LP i syn nie znając mego zdania stwierdzili ,że sklepowe wypadają .Pozdrawiam

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206200
Udostępnij na innych stronach

Podobnie wypowiem się jak poprzednicy.

Albo sznurujesz, albo stosujesz siatkę.

Dwa w jednym bez sensu, po co ?

Tym bardziej, że i siatka i sznurek mają tą "wadę" że wrzynają się w mięso i przy jej ściąganiu jest problem.

 

Ja nie mam problemów ze ściąganiem siatki, schodzi elegancko, natomiast sznurek to czasami jest w miesi wyciągam go jak włókno z juty, ale dramatu nie ma.

 

Folia celulozowa ma tą zaletę, że ułatwia ściąganie sznurka czy siatki.

Przemysłowo ma za zadanie przede wszystkim zmniejszyć ubytki masy.

Szynka z folią będzie bardziej soczysta od szynki bez folii.

 

O widzisz może mi odpowiesz jak się wędzi w folii z obsuszaniem czy bez?

 

[ Dodano: Sro 07 Mar, 2012 22:52 ]

Korzystam z tego przepisu:

a brzmi :"Ja czasem, dla lepszego sklejenia szynki wewnątrzmasz rację że tak odczytałeś . Ale na zdrowy rozum nie każdy kawałek mięsa trzeba "sklejać "

 

Ja nowicjusz jestem i się nie znam :blush: ale szyneczka jest piękna scisła i sie nie rozwarstwia na łaczeniu mięśni nawet jak się ją dość cienko pokroi.

Myślę ,że forum jest zarąbiste i trzeba w pełni korzystać z jego zasobów . Ale do tego trzeba jeszcze własnej intuicji

 

Intuicja intuicją ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.

Jest takie powiedzenie " co cię nie zabije to cię wzmocni"

I dość często się stosuję do tego :wink:

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206208
Udostępnij na innych stronach

czy po zapakowaniu w rzeczoną folię szynki też trzeba osuszać w wędzarni czy od razu wędzić?

Należy osuszyć.

Dziękuje. Więc będę to czynił w sobotę :grin:

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206351
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mam pytanie dotyczące mojego pierwszego wędzenia.

Jak uwędzić jednocześnie szynkę i kiełbasę skoro kiełbasę trzeba podpiec? Wyjąć szynkę na ten czas i potem wyjąć gotową kiełbasę, obniżyć temp i włożyć szynkę?

W opisie peklowania jest jeden nastrzyk. Ma on być jedno nakłucie z całym wstrzyknięciem czy kilka mniejszych w różne miejsca?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208584
Udostępnij na innych stronach

1. Kiełbasy wcale nie trzeba podpiekać (można w zależności od rodzaju). Po uzyskaniu ładnego koloru, kiełbasę parzysz w wodzie. Jednak jesli chcesz upiec w wędzarni, to po ok. 2,5-3 godz. zabieraj z wędzarni wędzonki - ida do parzenia (na pewno kolorek będzie już ładny) i zostaw na ok. 20-30 min. kiełbaskę dając jej temp. w granicach 85-90 st.C.

2. Kilka mniejszych w różne miejsca. Jeden nastrzyk oznacza, że bedziesz nastrzykiwał mięso tylko raz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208586
Udostępnij na innych stronach

Męczy mnie jeszcze jedna sprawa. Ojciec lata temu wędził w większości świeżą akacją, oczywiście z jakimś tam niewielkim dodatkiem suchego drewna.

Mam drewno suche, takie roczne przechowywane w zadaszeniu. Ale czy z niego uzyskam wystarczająca ilość, gęstość dymu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208588
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście.

Nie męcz sie tyle. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208591
Udostępnij na innych stronach

Wejdź na strone główną www.wedlinydomowe.pl i do wyszukiwarki wpisz ozorki wieprzowe.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208603
Udostępnij na innych stronach

Witam,

właśnie dziś uwędziłam, pierwszy raz w życiu żeberka. Są zdecydowanie za słone :(. Dziwi mnie to, ponieważ przed wędzeniem posmakowałam surowego, przepeklowanego kawałka. Nie był za słony. Czy parzenie ich może złagodzić ten słony smak?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208821
Udostępnij na innych stronach

Czy parzenie ich może złagodzić ten słony smak?

Trochę może ,ale parz w nieosolonej wodzie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208825
Udostępnij na innych stronach

Jest nieźle, bo już połowy żeberek nie ma. Wszystkim smakuje a ja, jak zwykle mam jakieś ale. Nie lubię soli i może dlatego mam to "ale". Moje córy zachwycone i wrąbały wczoraj tyle tego, że nie wiem, czy mi wystarczy na zrobienie kwaśnicy na wędzonych żeberkach.

Już myślę o kolejnych przepisach. Kocham to forum :).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208967
Udostępnij na innych stronach

warrlady, jeśli wyrób po zapeklowaniu wydaje się być wyczuwalnie słony, to jeśli będziesz wędził, a potem parzył w czystej, nieosolonej wodzie, to słoność ich spadnie. Natomiast jeśli tylko wędzenie, a dodatkowo połączone z podpiekaniem, to na stówę wyjdą BARDZO DOBRZE SŁONE :wink:

Więc albo zmniejsz stężenie solanki jeśli tylko wędzisz lub wędzisz i podpiekasz, a zostaw, jeśli wyrób wędruje po wędzeniu do parzenia. Musisz wyczuć co i jak Tobie podchodzi najlepiej :)

 

Pamiętać należy, że po sparzeniu wyrazistość wędzonego aromatu spada z lekka :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208975
Udostępnij na innych stronach

Myth dzięki wielkie za wskazówki. Wkrótce będę wędziła kolejne wyroby :). Będę próbowała do skutku. Normalnie cieszy mnie ta wędzarenka jak nie wiem co. Mąż taki był na "nie" a teraz pyta o szyneczki, kiełbaski itd.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-209004
Udostępnij na innych stronach

moje pierwsze wędzenie już w niedzielę, czytałam tutaj i czytałam co tylko mogłam o wędzeniu i mam nadzieje, że będzie dobrze.Wcześniej byłam tylko widzem (kilka razy) teraz wędzarka jest "tylko dla mnie". Będę wędzić kilka kawałków boczku (ok 1kg), małą szyneczkę, i pasek żeberek to może nie za wiele ale boje się więcej na pierwszy raz.
Goga :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-209034
Udostępnij na innych stronach

Trzymamy kciuki i :clap: za odwagę. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-209036
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.