Bagno Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 7 Marca 2012 czy po zapakowaniu w rzeczoną folię szynki też trzeba osuszać w wędzarni czy od razu wędzić? Należy osuszyć. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 7 Marca 2012 Pytanie brzmi , czy po zapakowaniu w rzeczoną folię szynki też trzeba osuszać w wędzarni czy od razu wędzić Pytanie to brzmi: Po jaką ch...rę pakować szynki w folię celulozową? Przepis : http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/1719-piers-z-indyka-zlota A oprócz tego w celu uniknięcia przypadkowego okopcenia wędzonki które niestety jest możliwe przy braku wprawy w obsłudze wędzarni. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 7 Marca 2012 Robiłem.Pierś ponieważ jest peklowana na sucho to w gotowym wyrobie jest mniej soczysta od peklowanej na mokro.Nam nie smakowało. A oprócz tego w celu uniknięcia przypadkowego okopcenia wędzonki które niestety jest możliwe przy braku wprawy w obsłudze wędzarni. Jak nie będziesz trenował to się nie nauczysz.Wiem po sobie.Jak zaczynałem i jeszcze nie znałem tej strony to wszystko zawijałem w płótno a potem w siatki.Jak wspomnę ile mieliśmy z tym roboty to, aż mnie skręca :devil: Wędź tą pierś jak inne wędzonki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 7 Marca 2012 A oprócz tego w celu uniknięcia przypadkowego okopcenia wędzonki które niestety jest możliwe przy braku wprawy w obsłudze wędzarni. Jak nie będziesz trenował to się nie nauczysz. Trenuję :grin: ostatni raz przy tem. 25poniżej zera :grin: :devil: Wiem po sobie.Jak zaczynałem i jeszcze nie znałem tej strony to wszystko zawijałem w płótno a potem w siatki.Jak wspomnę ile mieliśmy z tym roboty to, aż mnie skręca :devil: Ja szynkę sznuruję i dopiero wkładam w siatkę .Osznurowałem szynkę włożyłem w worek foliowy i do siatki, potem wyszarpałem worek,zrobiłem tak dwa razy, pierwszy i ostatni :grin: Teraz tylko sznurowanie i siata. Wędź tą pierś jak inne wędzonki. Czyli :question: :question: :question: Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 7 Marca 2012 Teraz tylko sznurowanie i siata. skoro wiążesz to po co jeszcze siatka ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 7 Marca 2012 Czylihttp://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu [ Dodano: Sro 07 Mar, 2012 19:50 ]skoro wiążesz to po co jeszcze siatka ?No właśnie.Po co jedno i drugie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 7 Marca 2012 Odpowiem hurtem :wink: Czyli http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Znane i studiowane bardzo uważnie, tylko nie zrozumiałem co Ty miałeś na myśli. skoro wiążesz to po co jeszcze siatka ? No właśnie.Po co jedno i drugie. Korzystam z tego przepisu: http://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/21-szynka-tylna-gotowana-sznurowana dla leniwych :grin: ostatnie dwa zdania Choć oststnio wprowadziłem modyfikację w temacie przyprawiania i posilam sie tym: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/343-moj-sposob-na-peklowanie KROK TRZECI-WYWAR Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 7 Marca 2012 Podobnie wypowiem się jak poprzednicy.Albo sznurujesz, albo stosujesz siatkę.Dwa w jednym bez sensu, po co ?Tym bardziej, że i siatka i sznurek mają tą "wadę" że wrzynają się w mięso i przy jej ściąganiu jest problem.Folia celulozowa ma tą zaletę, że ułatwia ściąganie sznurka czy siatki.Przemysłowo ma za zadanie przede wszystkim zmniejszyć ubytki masy.Szynka z folią będzie bardziej soczysta od szynki bez folii. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 7 Marca 2012 Korzystam z tego przepisu:a brzmi :"Ja czasem, dla lepszego sklejenia szynki wewnątrzmasz rację że tak odczytałeś . Ale na zdrowy rozum nie każdy kawałek mięsa trzeba "sklejać " a mnie zawsze wku..rzało wyciąganie tej siatki z go towego wyrobu , zwłaszcza jak rozmiar siatki był "letko " za mały do wsadu . Myślę ,że forum jest zarąbiste i trzeba w pełni korzystać z jego zasobów . Ale do tego trzeba jeszcze własnej intuicji i jak ktoś napisał ( grzegorz 5..?)Nikt nie wystawi jak lekarz recepty .Każdy ma swoją wędzarnie .Zna jej zalety i wady , ale i jej bezwładność . To co robimy to nasze hobby a nie produkcja na rynek . Dlatego tyle postów , bo każdy kto cokolwiek zrobił w tym temacie ma swój pomysł . Zrobiłem parówki . Jak spróbowałem uznałem ,że niewypał . Moja LP i syn nie znając mego zdania stwierdzili ,że sklepowe wypadają .Pozdrawiam Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 7 Marca 2012 Podobnie wypowiem się jak poprzednicy.Albo sznurujesz, albo stosujesz siatkę.Dwa w jednym bez sensu, po co ?Tym bardziej, że i siatka i sznurek mają tą "wadę" że wrzynają się w mięso i przy jej ściąganiu jest problem. Ja nie mam problemów ze ściąganiem siatki, schodzi elegancko, natomiast sznurek to czasami jest w miesi wyciągam go jak włókno z juty, ale dramatu nie ma. Folia celulozowa ma tą zaletę, że ułatwia ściąganie sznurka czy siatki.Przemysłowo ma za zadanie przede wszystkim zmniejszyć ubytki masy.Szynka z folią będzie bardziej soczysta od szynki bez folii. O widzisz może mi odpowiesz jak się wędzi w folii z obsuszaniem czy bez? [ Dodano: Sro 07 Mar, 2012 22:52 ]Korzystam z tego przepisu:a brzmi :"Ja czasem, dla lepszego sklejenia szynki wewnątrzmasz rację że tak odczytałeś . Ale na zdrowy rozum nie każdy kawałek mięsa trzeba "sklejać " Ja nowicjusz jestem i się nie znam :blush: ale szyneczka jest piękna scisła i sie nie rozwarstwia na łaczeniu mięśni nawet jak się ją dość cienko pokroi. Myślę ,że forum jest zarąbiste i trzeba w pełni korzystać z jego zasobów . Ale do tego trzeba jeszcze własnej intuicji Intuicja intuicją ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.Jest takie powiedzenie " co cię nie zabije to cię wzmocni"I dość często się stosuję do tego :wink: Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Marca 2012 czy po zapakowaniu w rzeczoną folię szynki też trzeba osuszać w wędzarni czy od razu wędzić? Należy osuszyć. Dziękuje. Więc będę to czynił w sobotę :grin: Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-206351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz_2000 Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 21 Marca 2012 Mam pytanie dotyczące mojego pierwszego wędzenia. Jak uwędzić jednocześnie szynkę i kiełbasę skoro kiełbasę trzeba podpiec? Wyjąć szynkę na ten czas i potem wyjąć gotową kiełbasę, obniżyć temp i włożyć szynkę?W opisie peklowania jest jeden nastrzyk. Ma on być jedno nakłucie z całym wstrzyknięciem czy kilka mniejszych w różne miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 21 Marca 2012 1. Kiełbasy wcale nie trzeba podpiekać (można w zależności od rodzaju). Po uzyskaniu ładnego koloru, kiełbasę parzysz w wodzie. Jednak jesli chcesz upiec w wędzarni, to po ok. 2,5-3 godz. zabieraj z wędzarni wędzonki - ida do parzenia (na pewno kolorek będzie już ładny) i zostaw na ok. 20-30 min. kiełbaskę dając jej temp. w granicach 85-90 st.C.2. Kilka mniejszych w różne miejsca. Jeden nastrzyk oznacza, że bedziesz nastrzykiwał mięso tylko raz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz_2000 Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 21 Marca 2012 Męczy mnie jeszcze jedna sprawa. Ojciec lata temu wędził w większości świeżą akacją, oczywiście z jakimś tam niewielkim dodatkiem suchego drewna.Mam drewno suche, takie roczne przechowywane w zadaszeniu. Ale czy z niego uzyskam wystarczająca ilość, gęstość dymu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 21 Marca 2012 Oczywiście.Nie męcz sie tyle. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joda Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 21 Marca 2012 Witam! jestem amatorem w wedzeniu,szukam wszelkiej informacji na temat wedzenia ozorkow wieprzowych,tzn. : jakje peklowac,wedzic i wogole ... .Dzieki za litosciwego! Cytuj joda Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 21 Marca 2012 Wejdź na strone główną www.wedlinydomowe.pl i do wyszukiwarki wpisz ozorki wieprzowe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warrlady Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 22 Marca 2012 Witam,właśnie dziś uwędziłam, pierwszy raz w życiu żeberka. Są zdecydowanie za słone . Dziwi mnie to, ponieważ przed wędzeniem posmakowałam surowego, przepeklowanego kawałka. Nie był za słony. Czy parzenie ich może złagodzić ten słony smak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 22 Marca 2012 Czy parzenie ich może złagodzić ten słony smak? Trochę może ,ale parz w nieosolonej wodzie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warrlady Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 22 Marca 2012 Dzięki Arkadiusz Właśnie się parzą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warrlady Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 23 Marca 2012 Jest nieźle, bo już połowy żeberek nie ma. Wszystkim smakuje a ja, jak zwykle mam jakieś ale. Nie lubię soli i może dlatego mam to "ale". Moje córy zachwycone i wrąbały wczoraj tyle tego, że nie wiem, czy mi wystarczy na zrobienie kwaśnicy na wędzonych żeberkach.Już myślę o kolejnych przepisach. Kocham to forum . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 23 Marca 2012 warrlady, jeśli wyrób po zapeklowaniu wydaje się być wyczuwalnie słony, to jeśli będziesz wędził, a potem parzył w czystej, nieosolonej wodzie, to słoność ich spadnie. Natomiast jeśli tylko wędzenie, a dodatkowo połączone z podpiekaniem, to na stówę wyjdą BARDZO DOBRZE SŁONE :wink: Więc albo zmniejsz stężenie solanki jeśli tylko wędzisz lub wędzisz i podpiekasz, a zostaw, jeśli wyrób wędruje po wędzeniu do parzenia. Musisz wyczuć co i jak Tobie podchodzi najlepiej Pamiętać należy, że po sparzeniu wyrazistość wędzonego aromatu spada z lekka Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-208975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warrlady Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 23 Marca 2012 Myth dzięki wielkie za wskazówki. Wkrótce będę wędziła kolejne wyroby . Będę próbowała do skutku. Normalnie cieszy mnie ta wędzarenka jak nie wiem co. Mąż taki był na "nie" a teraz pyta o szyneczki, kiełbaski itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-209004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goga Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 23 Marca 2012 moje pierwsze wędzenie już w niedzielę, czytałam tutaj i czytałam co tylko mogłam o wędzeniu i mam nadzieje, że będzie dobrze.Wcześniej byłam tylko widzem (kilka razy) teraz wędzarka jest "tylko dla mnie". Będę wędzić kilka kawałków boczku (ok 1kg), małą szyneczkę, i pasek żeberek to może nie za wiele ale boje się więcej na pierwszy raz. Cytuj Goga :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-209034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 23 Marca 2012 Trzymamy kciuki i :clap: za odwagę. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-209036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.