Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) Jak mam kolejne wędzenie za sobą. Tym razem parówki. Wyszły świetne :). Dzieci polubiły. Jutro wędzenie schabów :) a za 2-3 dni szynka. Oj spodobało się mnie to wszystko. Mąż zadowolony :) a tak nie chciał wędzarenki...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211018
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 327
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam wszystkich

Chciałem się zapytać jak zrobić suchym drewnem (po rocznym suszeniu po wiatą) wygenerować mocny dym? Chcę to wiedzieć bo dzisiaj będę wędził po raz drugi w życiu (pierwszy nieudany:D) Myślałem nad dodaniem świeżego drewna, ale wyczytałem że drewno przekraczające 25% wilgotności się nie nadaje :/. Macie jakieś porady jak dokładać do ognia?

Pozdrawiam wszystkich

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211231
Udostępnij na innych stronach

Odpalasz wędzarnię i czekasz aż się częściowo wypali drewno - wkładasz wędliny i w odkrytej osuszasz , dokładasz drewno tak by nie paliło się " żywym " ogniem tylko tliło . Przykrywasz wędzarnię i wcale nie musi być dużo dymu , to wystarczy . W pierwszych godz wydaje Ci się że wędzonki nie nabierają barwy , ale póżniej to się szybko zmienia .Często odkrywaj i obserwuj i nie pozwól by temp. nadmiernie wzrosła , jak się polana zapalą to je porozsuwaj , albo ogranicz dostęp powietrza . Napisz co to za wędzarnia , a najlepiej daj jej fotę z paleniskiem.

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211246
Udostępnij na innych stronach

jak zrobić suchym drewnem (po rocznym suszeniu po wiatą) wygenerować mocny dym?

masz dobre drewno :cool: ale jak jest bardzo suche to możesz sobie parę szczapek namoczyć w wodzie (najlepiej gorącej ) :cool: - czym innym jest tak zwilżone drewno a czym innym drewno "świeże"
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211248
Udostępnij na innych stronach

Wygląda to tak (w momęcie rozpalania) trochę za dużo wrzuciłem na raz drewna, ale może będzie dobrze ;). Dodam, że ocynk został wypalony (od środka) przed używaniem).

http://img403.imageshack.us/img403/5199/zdjcie0626h.th.jpg

http://img833.imageshack.us/img833/4739/zdjcie0627d.th.jpg

http://img801.imageshack.us/img801/9449/zdjcie0628e.th.jpg

http://img831.imageshack.us/img831/9571/zdjcie0629.th.jpg

Przykrycie to roleta bambusowa ;)

 

A tak to wygląda w chwili obecnej:

http://img28.imageshack.us/img28/2285/zdjcie0632wn.th.jpg

http://img13.imageshack.us/img13/548/zdjcie0631.th.jpg

 

Jakich temperatur się trzymać? Czytałem akademii dziadka ale nie znalazłem "zakresu temperatur".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211253
Udostępnij na innych stronach

Trzymaj ok 55-60 ... i w zależności, czy masz zamiar parzyć po wędzeniu, czy nie? Jeśli nie, to podpiekasz na koniec....

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211266
Udostępnij na innych stronach

Parzenie oczywiście musi być ;) Parzyć się nauczyłem ostatnim razem kiedy to spi... całą robotę od początku do końca :D ale i tak było smaczniejsze niż sklepowe ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211268
Udostępnij na innych stronach

gladiator_86, proponuję część sparzyć, a część podpiec... zobaczysz różnicę i Twoi domownicy również, wtedy wachlarz możliwości się zwiększy, a bo szyneczka wędzona parzona, a tu proszę wędzona - pieczona itd. itd :);)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211271
Udostępnij na innych stronach

I jestem po wędzeniu oraz "pieczeniu". Wędzonki wyszły jak dla mnie super chociaż mogły być trochę mniej słone oraz może troszkę za dużą temp. wędzenia trzymałem ale to chyba przez błędy wskazań termometru. Następnym razem wezmę to pod uwagę. Co do pieczenia miałem pewne cyrki :D. Moje wędzonki były na sznureczkach wieszane a mi temp. po pół godziny wymknęła się spod kontroli i doszło do około 200 stopni a co za tym idzie szyneczki spadły (dwie) na szczęście na blachę lecz ta blacha leżała na deskach przymocowanych do wędzarni a te zaczęły się palić :D. Pieczenie dokończyłem w piekarniku. Jak narazie spróbowałem tylko parzone i tak jak napisałem trochę za słone ale pieczone bardzo ładnie mi pachną i kuszą ;). Wielkie dzięki za wielką pomoc
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211761
Udostępnij na innych stronach

Moje wędzonki były na sznureczkach wieszane a mi temp. po pół godziny wymknęła się spod kontroli i doszło do około 200 stopni

A kolega to kolejorz? Możesz wrzucić foto, ale wydaje mi się, że będzie Zbójaszek :)

Kolego wędzarnia to nie piec hutniczy, ile tam drewna wrzuciłeś, że 200 stopni było? Pamiętaj, że zawsze za wczasu rozpalasz wędzarnie dość dobrze podkładasz, nagrzewasz ją, czekasz, aż żar się zrobi ... wtedy wkładasz mięcho i przy otwartym palenisku i wylocie dymu osusza... następnie po osuszeniu wrzucasz ze dwie szczapki daleko od siebie i mają się tlić... musisz regulować temp. i niestety tego musisz się nauczyć... 200 stopni to kosmos... ja swojej nie nagrzałem więcej jak do chyba 130 i to był saigon... może na sucho sobie potrenuj palenie i regulacje temp... ;)

No z niecierpliwością czekam na foto ...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211822
Udostępnij na innych stronach

Pieczone akurat są zamrożone więc zdjęcie będzie później (po świętach) temp. tak skoczyła bo w palenisku osuneła się cegła pod moją nieobecnością a taka temp. była tylko przez jakieś 5min i to na koniec "pieczenia". Podczas wędzenia miałem w miarę stabilną temperaturę a termometr wskazywał 50-55 stopni czasem trochę spadła ale ogólnie panowałem nad sytuacją. Dopiero podczas podpiekania ostatnich wędzonek straciłem kontrolę i to na chwilę. Tutaj zdjęcie jednej z szynek i polędwicy.

 

http://img706.imageshack.us/img706/2092/06042012026.th.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-212001
Udostępnij na innych stronach

gladiator_86, efekt podpiekania prowadzi zawsze do większej słoności :) przy parzeniu jest odwrotnie :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-212065
Udostępnij na innych stronach

Może nie pierwsze, ale drugie w tej wędzarni "pomniku".Wydaje mi się,że nawet udane.Dzięki koledze Andyandy, który opracował doskonałą instukcje palenia i wędzenia.

Andyandy chwała Ci za to :clap: :clap: :grin:

 

 

 

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-212749
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Ludeczkowie może i to pytanie błahe, ale nic nie mogę znaleźć. Wędzenie zimnym dymem, jak takowy dym uzyskać. Czytałem o tego rodzaju wędzeniu, pamiętam przedziały temperaturowe ale nie znalazłem nic o tym, jak uzyskać taki dym.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-216427
Udostępnij na innych stronach

Bartorex ,forum jest tylko dodatkiem do strony wedlinydomowe.pl i właśnie tam możesz znaleźć odpowiedź na swoje pytanie:

 

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-216434
Udostępnij na innych stronach

jak uzyskać taki dym.

Ludeczku:grin: .Najlepszym sposobem na użyskanie takiego dymu będzie zakup dymogeneratora, albo bardzo długi kanał w wędzarni.A tak poza tym to przy tamperaturze na dworzu 30C to żeby uzyskać taki dym to należy go schładzać.Z tego co czytałem to niektórzy przymierzaja się do budowy takiej schładzarki, ale czarno to widzę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-216439
Udostępnij na innych stronach

Bartorex, Jeżeli chcesz latem wędzić na zimno to postaraj się tylko o mączkę drzewną oczywiście drzewa liściaste. Podpalisz i się tli dając mało temperatury i dużo dymu. Porady typu chłodziarki i długie kanały to dopiero kanał :grin:

Mączką możesz wędzić nawet w kartonie mięso, sery i nie potrzeba żadnych budowli jak też wykorzystać dowolną wędzarnię. Można też zrobić dymogenerator np taki jak montuje jaugusty jest bardzo dobrym rozwiązaniem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-216444
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.