warrlady Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Jak mam kolejne wędzenie za sobą. Tym razem parówki. Wyszły świetne . Dzieci polubiły. Jutro wędzenie schabów a za 2-3 dni szynka. Oj spodobało się mnie to wszystko. Mąż zadowolony a tak nie chciał wędzarenki... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladiator_86 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Witam wszystkichChciałem się zapytać jak zrobić suchym drewnem (po rocznym suszeniu po wiatą) wygenerować mocny dym? Chcę to wiedzieć bo dzisiaj będę wędził po raz drugi w życiu (pierwszy nieudany:D) Myślałem nad dodaniem świeżego drewna, ale wyczytałem że drewno przekraczające 25% wilgotności się nie nadaje :/. Macie jakieś porady jak dokładać do ognia?Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Odpalasz wędzarnię i czekasz aż się częściowo wypali drewno - wkładasz wędliny i w odkrytej osuszasz , dokładasz drewno tak by nie paliło się " żywym " ogniem tylko tliło . Przykrywasz wędzarnię i wcale nie musi być dużo dymu , to wystarczy . W pierwszych godz wydaje Ci się że wędzonki nie nabierają barwy , ale póżniej to się szybko zmienia .Często odkrywaj i obserwuj i nie pozwól by temp. nadmiernie wzrosła , jak się polana zapalą to je porozsuwaj , albo ogranicz dostęp powietrza . Napisz co to za wędzarnia , a najlepiej daj jej fotę z paleniskiem. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 jak zrobić suchym drewnem (po rocznym suszeniu po wiatą) wygenerować mocny dym?masz dobre drewno ale jak jest bardzo suche to możesz sobie parę szczapek namoczyć w wodzie (najlepiej gorącej ) - czym innym jest tak zwilżone drewno a czym innym drewno "świeże" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladiator_86 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Wygląda to tak (w momęcie rozpalania) trochę za dużo wrzuciłem na raz drewna, ale może będzie dobrze . Dodam, że ocynk został wypalony (od środka) przed używaniem). http://img403.imageshack.us/img403/5199/zdjcie0626h.th.jpg http://img833.imageshack.us/img833/4739/zdjcie0627d.th.jpg http://img801.imageshack.us/img801/9449/zdjcie0628e.th.jpg http://img831.imageshack.us/img831/9571/zdjcie0629.th.jpg Przykrycie to roleta bambusowa A tak to wygląda w chwili obecnej: http://img28.imageshack.us/img28/2285/zdjcie0632wn.th.jpg http://img13.imageshack.us/img13/548/zdjcie0631.th.jpg Jakich temperatur się trzymać? Czytałem akademii dziadka ale nie znalazłem "zakresu temperatur". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Wędzarnię masz dobrą - rób tak jak Ci napisałem i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Trzymaj ok 55-60 ... i w zależności, czy masz zamiar parzyć po wędzeniu, czy nie? Jeśli nie, to podpiekasz na koniec.... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladiator_86 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Parzenie oczywiście musi być Parzyć się nauczyłem ostatnim razem kiedy to spi... całą robotę od początku do końca ale i tak było smaczniejsze niż sklepowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 gladiator_86, proponuję część sparzyć, a część podpiec... zobaczysz różnicę i Twoi domownicy również, wtedy wachlarz możliwości się zwiększy, a bo szyneczka wędzona parzona, a tu proszę wędzona - pieczona itd. itd Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladiator_86 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 I jestem po wędzeniu oraz "pieczeniu". Wędzonki wyszły jak dla mnie super chociaż mogły być trochę mniej słone oraz może troszkę za dużą temp. wędzenia trzymałem ale to chyba przez błędy wskazań termometru. Następnym razem wezmę to pod uwagę. Co do pieczenia miałem pewne cyrki . Moje wędzonki były na sznureczkach wieszane a mi temp. po pół godziny wymknęła się spod kontroli i doszło do około 200 stopni a co za tym idzie szyneczki spadły (dwie) na szczęście na blachę lecz ta blacha leżała na deskach przymocowanych do wędzarni a te zaczęły się palić . Pieczenie dokończyłem w piekarniku. Jak narazie spróbowałem tylko parzone i tak jak napisałem trochę za słone ale pieczone bardzo ładnie mi pachną i kuszą . Wielkie dzięki za wielką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Dawaj foty przekrojów :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladiator_86 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Jutro coś dam jak mnie kobita do nich dopuści Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Moje wędzonki były na sznureczkach wieszane a mi temp. po pół godziny wymknęła się spod kontroli i doszło do około 200 stopni A kolega to kolejorz? Możesz wrzucić foto, ale wydaje mi się, że będzie Zbójaszek Kolego wędzarnia to nie piec hutniczy, ile tam drewna wrzuciłeś, że 200 stopni było? Pamiętaj, że zawsze za wczasu rozpalasz wędzarnie dość dobrze podkładasz, nagrzewasz ją, czekasz, aż żar się zrobi ... wtedy wkładasz mięcho i przy otwartym palenisku i wylocie dymu osusza... następnie po osuszeniu wrzucasz ze dwie szczapki daleko od siebie i mają się tlić... musisz regulować temp. i niestety tego musisz się nauczyć... 200 stopni to kosmos... ja swojej nie nagrzałem więcej jak do chyba 130 i to był saigon... może na sucho sobie potrenuj palenie i regulacje temp... No z niecierpliwością czekam na foto ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-211822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladiator_86 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Pieczone akurat są zamrożone więc zdjęcie będzie później (po świętach) temp. tak skoczyła bo w palenisku osuneła się cegła pod moją nieobecnością a taka temp. była tylko przez jakieś 5min i to na koniec "pieczenia". Podczas wędzenia miałem w miarę stabilną temperaturę a termometr wskazywał 50-55 stopni czasem trochę spadła ale ogólnie panowałem nad sytuacją. Dopiero podczas podpiekania ostatnich wędzonek straciłem kontrolę i to na chwilę. Tutaj zdjęcie jednej z szynek i polędwicy. http://img706.imageshack.us/img706/2092/06042012026.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-212001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 No i widzisz - proste jak jechanie rowerem :wink: Następne wędzenia będą na + tylko że przy tego typu wędzarniach to trzeba być na bieżąco przy niej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-212015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladiator_86 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Następnym razem będzie mniej soli . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-212062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 gladiator_86, efekt podpiekania prowadzi zawsze do większej słoności przy parzeniu jest odwrotnie Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-212065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladiator_86 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 No to szkoda że jeszcze nie próbowałem pieczonych bo te to już zupełnie słone będą :/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-212081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz_2000 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Pierwsze koty za płoty http://www.web-projektowanie.com/1/wedzenie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-212695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 waz_2000, :grin: :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-212744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Może nie pierwsze, ale drugie w tej wędzarni "pomniku".Wydaje mi się,że nawet udane.Dzięki koledze Andyandy, który opracował doskonałą instukcje palenia i wędzenia. Andyandy chwała Ci za to :clap: :clap: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-212749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartorex Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 4 Maja 2012 Ludeczkowie może i to pytanie błahe, ale nic nie mogę znaleźć. Wędzenie zimnym dymem, jak takowy dym uzyskać. Czytałem o tego rodzaju wędzeniu, pamiętam przedziały temperaturowe ale nie znalazłem nic o tym, jak uzyskać taki dym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-216427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 5 Maja 2012 Bartorex ,forum jest tylko dodatkiem do strony wedlinydomowe.pl i właśnie tam możesz znaleźć odpowiedź na swoje pytanie: http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-216434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 5 Maja 2012 jak uzyskać taki dym. Ludeczku:grin: .Najlepszym sposobem na użyskanie takiego dymu będzie zakup dymogeneratora, albo bardzo długi kanał w wędzarni.A tak poza tym to przy tamperaturze na dworzu 30C to żeby uzyskać taki dym to należy go schładzać.Z tego co czytałem to niektórzy przymierzaja się do budowy takiej schładzarki, ale czarno to widzę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-216439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 5 Maja 2012 Bartorex, Jeżeli chcesz latem wędzić na zimno to postaraj się tylko o mączkę drzewną oczywiście drzewa liściaste. Podpalisz i się tli dając mało temperatury i dużo dymu. Porady typu chłodziarki i długie kanały to dopiero kanał :grin: Mączką możesz wędzić nawet w kartonie mięso, sery i nie potrzeba żadnych budowli jak też wykorzystać dowolną wędzarnię. Można też zrobić dymogenerator np taki jak montuje jaugusty jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-216444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.