trutlen Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Lutego 2007 Witam, jak w temacie - da się zrobić? Pewnie się da, ale jak najlepiej? I nie chodzi mi o szynkowar czy coś w osłonce barierowej, chociaż tak też spróbuję, ale o porządną cienką kiełbasę... Jako że przez jakiś czas nie mam co liczyć na własną wędzarnię, a straszie mnie kusi własna kiełbaska, zastanawiam się nad spróbowaniem czegoś takiego... Czy wystarczy trzymając się przepisu pominąć tylko proces wędzenia? Czy wydłużyć czas parzenia? A może lepiej w piekarniku? Przez jakiś czas w niższej temperaturze, potem dopiec - coś naśladującego przebieg temperatur przy wędzeniu? Zastanawialiście się nad czymś takim? A może ktoś próbował? Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/623-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia-da-si%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Lutego 2007 Otrzymasz kiełbasę białą.W zależności od receptury będzie w różnym smaku.Można kupić sól wedzoną,gdy ją zastosujesz w smaku poczujesz wędzoną kiełbasę,natomiast kolor jej będzie dalej biały.Słyszałem onegdaj,że kolor można zmienić,mocząc kiełbasę w herbacianejesencji.Musisz próbować.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/623-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia-da-si%C4%99/#findComment-9288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Lutego 2007 Cześć.Ja także nie mam jeszcze własnej wędzarni a ciekawość mnie paliła jak diabli to postanowiłem zrobić białą kiełbaskę. Była super i choć popełniłem kilka błędów które uświadomili mi na forum fachowcy to teraz wiem co potrafię.Zachęcam do eksperymentu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/623-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia-da-si%C4%99/#findComment-9289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Lutego 2007 Można "uwędzić" a raczej spróbować tak: Patelnie wyłożyć folią aluminiową tak aby wystawała poza brzeg. Na folię nasypać w równych ilościach i wymieszać: -herbata czarna w wiórkach -ryż -cukier brązowy Na górę kładziemy znowu folię i zwijamy ranty z pierwszą warstwą foli tak aby mieszanka była szczelnie zamknięta. Rozgrzewamy patelnie na maxa a na górę foli kładziemy to co chcemy uwędzić. Przykrywamy szczelną pokrywką. "Wędzimy" ok 0,5h. Ciekawy jestem jak by to wyszło z wiórkami wędzarniczymi zamiast mieszanki. Miro Ps. Strasznie się dymi tak więc robicie to na własną odpowiedzialność. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/623-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia-da-si%C4%99/#findComment-9290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Lutego 2007 Otrzymasz kiełbasę białą... ... Można kupić sól wedzoną... ... Słyszałem onegdaj,że kolor można zmienić,mocząc kiełbasę w herbacianej esencji.kiedyś Dziadek pisał że będzie to "kiełbasa na biało" ... można - Miro kiedyś miał ... @MIRO - dodaj do sklepu ... można dodać barwnika ... tfu, o czym ja piszę (choć nie każdy jest chemią) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/623-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia-da-si%C4%99/#findComment-9291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 26 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Lutego 2007 Otrzymasz kiełbasę białą. W zależności od receptury będzie w różnym smaku. a ciekawość mnie paliła jak diabli to postanowiłem zrobić białą kiełbaskę No, białą surową też zrobiłem, ale jak można zrobić, żeby nie była surowa :wink: ? Czytałem już też opisywane tutaj (nie pamiętam, niestety, czyje) próby wędzenia na kuchence w grillu, ten pomysł Miro też ciekawy, ale nie mam chyba aź tak wyrozumiałej żony... :grin: Nawet biorąc pod uwagę, że przymierzamy się do remontu kuchni :grin: chyba by tego nie wytrzymała. No, chyba spróbuję coś zakombinować z piekarnikiem. Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/623-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia-da-si%C4%99/#findComment-9293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Lutego 2007 Na stronie głównej, na samym dole masz opis wędzenia szynki na grillu. Z kiełbaską będzie dużo prościej i szybciej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/623-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia-da-si%C4%99/#findComment-9295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Lutego 2007 żeby kiełbasa białaq nie była surowa,należy ją sparzyć lub upiec.To wszystko.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/623-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia-da-si%C4%99/#findComment-9296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Lutego 2007 Kiełbasy na biało to nic nowego w każdym sklepie są . Zrobić dla siebie nić trudnego tak jak inne kiełbasy. Po nadzianiu niech sobie po wisi na kijach 1-3 godz.przechodząc okres osadzania. Później zamiast do wędzarni do gorącej wody o temp. 72-75stC. parzymy w tej temp. od 20 do 25 min przy grubych kiełbaśnicach do 30min. Ważne by wewnątrz osiągnęła 72st C. W ten sposób zabijemy bakterie odpowiedzialne za zielenienie kiełbasy.Po sparzeniu kiełbasę wieszamy na kije by wystygła nabierając kształtu właściwego dla kiełbas w kiełbaśnicach, możemy jeść również gorącą. Po wychłodzeniu możemy podsuszyć jak kto lubi przy kaloryferze,Ważne by ograniczyć dodatek wody do tych kiełbas do minimum . W sklepach jest masa kiełbas które nie widziały wędzarni i dymu,.Brak własnej wędzarni nie jest przeszkodą by dla siebie robić własne wędliny . Zamiast szybkowarek używać możemy jelita poliamidowe. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/623-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia-da-si%C4%99/#findComment-9298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 26 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Lutego 2007 DZIADKU, dzięki serdeczne. Właśnie takich informacji szukałem... :smile: Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/623-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia-da-si%C4%99/#findComment-9301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Lutego 2007 trutlen-mi jak włączyło się ssanie na kiełbasę domowąa chłody nie pozwalały na rozpalenia w moim "piecu babajagi" zrbiłem tak:przepis "Kiełbasa Dziadka" i zamiast wędzarni piekarnik (elektryczny) powieśiłem ją na pręcie od rożna tak jak w wędzarni ustawiłem temperaturę na 75 st (bo to najniższa jaką mogę ustawić) i tak dwie godzinki. Na balkon do schłodzenia udało mi się donieść tylko połowę - polecam i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/623-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia-da-si%C4%99/#findComment-9303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.