Jojo Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Listopada 2011 Witam. 6 dni temu zapeklowałem trochę mięsa na moje pierwsze wędzenie. Nie mam żadnego doświadczenia wiec nie wiedziałem jaką metodę wybrać, dlatego wybrałem 2. Mięso podzieliłem na 3 części i jedną zalałem solonką z przyprawami a dwie kolejne zasypałem na sucho. w jednej cześć dodałem czosnek, w drugiej inne przyprawy. Codziennie przewracam mięsko zgodnie z przepisami i mam kilka pytań: 1. To mięso zasypane na sucho najpierw puściło soki a teraz jest praktycznie tylko wilgotne. Czy jest sens codziennie to mięso przewracać? Sól już się wchłonęła i tylko czosnek i przyprawy mieszam z mięsem. 2. Solanki pierwszego dnia było tyle, że w naczyniu całe mięso było zanurzone. Po kilku dniach cześć płynu się wchłonęła a może trochę wyparowało. Czy mam dolać wody albo nowej solanki aby uzupełnić stan czy tylko przewracać codziennie mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Listopada 2011 Na temat peklowania na sucho mięsa do wędzenia się nie wypowiadam bo nigdy tak nie robiłem i robił pewnie nie będę. Co do mokrego to podaj więcej szczegółów, czy robiłeś nastrzyki? Ile wody przyjąłeś na kilogram mięsa? Jakie stężenie, czy na peklosoli czy na saletrze? Mięso w zalewie masz czymś przyciśnięte? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-183936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Listopada 2011 solanki zrobiłem litr. była zrobiona na peklosoli (100 gram). dodałem do niej majeranek, czosnek ,ziele angielskie i liść laurowy. Nie robiłem nastrzyków , tylko cały czas moczę. Mięsa było ok 1,5 kg ale nie zalałem całą mieszanką bo się nie zmieściła do naczynia. Resztę niestety wylałem. I teraz mi brakuje trochę u góry. Mięso leży w naczyniu żaroodpornym i jest dociśnięte pokrywką ale i tak część jest bez płynu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-183939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Listopada 2011 No cóż, nie chcę tutaj cię pouczać ale chyba sam odpowiedziałeś sobie dlaczego stało się tak jak się stało, dodam jedynie, że osobiście majeranku bym nie dodawał do zalewy peklującej, ziele, listki i czosnek jak najbardziej. No i nastrzyk raczej jest wskazany dla równomiernego peklowania ale teraz to już chyba musztarda po obiedzie i pozostaje uwędzić. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-183974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Listopada 2011 Czy te mięsko już podśmierduje ? A wogóle co to za mięso ? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-183982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Listopada 2011 dietykon dziękuje za rade z tymi nastrzykami. Pierwszy raz będę wędził wiec dopiero się uczę. następnym razem skorzystam z podpowiedzi. A dlaczego nie polecasz majeranku do zalewy? Nie lubisz czy jest jakiś inny powód? Gregtom mięsko nie śmierdzi. Peklowałem schab, boczek i udo z indyka.Część w zalewie a część na sucho. Zalewa była przejrzysta, nie lepiła się i nie pieniła wiec chyba się nie psuło. Teraz właśnie mięso się suszy bo jutro wędzenie. Miałem w planach potrzyma je jeszcze kilka dni ale musiałem przyspieszy swoje plany. A dla kolegi eishel dodam tylko, że kombajn to ja już zbudowałem i to dzięki informacją ze strony. Teraz tylko potrzebowałem informacji dotyczącej paliwa. Wiem, że na stronie jest dużo informacji ale ciężko jest czytać kilkadziesiąt postów by się dowiedzie czy dolewać solanki czy nie. Teraz to i tak nieaktualne bo przyspieszyłem wędzenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-184229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Listopada 2011 A dla kolegi einshel einshel to koleżanka ( Jojo , płeć użytkownika jest oznaczona przy jego nicku co czasem warto sprawdzić :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-184232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Listopada 2011 dietykon dziękuje za rade z tymi nastrzykami. Pierwszy raz będę wędził wiec dopiero się uczę. następnym razem skorzystam z podpowiedzi. A dlaczego nie polecasz majeranku do zalewy? Nie lubisz czy jest jakiś inny powód? Gregtom mięsko nie śmierdzi. Peklowałem schab, boczek i udo z indyka.Część w zalewie a część na sucho. Zalewa była przejrzysta, nie lepiła się i nie pieniła wiec chyba się nie psuło. Teraz właśnie mięso się suszy bo jutro wędzenie. Miałem w planach potrzyma je jeszcze kilka dni ale musiałem przyspieszy swoje plany. A dla kolegi eishel dodam tylko, że kombajn to ja już zbudowałem i to dzięki informacją ze strony. Teraz tylko potrzebowałem informacji dotyczącej paliwa. Wiem, że na stronie jest dużo informacji ale ciężko jest czytać kilkadziesiąt postów by się dowiedzie czy dolewać solanki czy nie. Teraz to i tak nieaktualne bo przyspieszyłem wędzenie. Pozdrawiam. No kolego przez półtora roku przebywania na forum i nie zetknąłeś się z Tabelami peklowania, sposobami peklowania itp, itd? A kto to napisał? ..."Forum: Dla początkujących Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 19:15 Temat: Zaczynam budowę wędzarni. Witam serdecznie. Na waszej stronce jestem częstym gościem od około 3 lat i z zazdrością patrze na Waszą pasje. Koniec z przeglądaniem stronki - zaczynam działać... Przeczytałem stronę dokładnie i mam pytanie do doświadczonych zadymiaczy..." Pozdrawiam... Ps. a nurtuje mnie pytanie.... jak przyspieszyłeś peklowanie, które to jak mniemam miałeś przewidziane na dłużej? Czyżbyś nie chciał zapeklować dokładnie ? :???: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-184233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Listopada 2011 Przepraszam koleżankę einshel nie chciałem pomylić jej płci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-184235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Listopada 2011 Jojo, nie Ty 1-wszy i nie ostatni zapewne Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-184236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Listopada 2011 myth nie przyspieszałem peklowania. Wyszło tak, że musiałem szybciej wędzić i nic nie poradzę. Może kolejne peklowanie będzie lepsze - bardziej dokładne. Mam nadzieję, że nie wyroby jakoś będą smakować. Wszystko robię pierwszy raz wiec jest szansa, że coś jeszcze popsuje przy wędzeniu lub parzeniu. Ale jak nie zacznę to się nie nauczę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-184238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markon Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Listopada 2011 Ja pojechałem do apteki i kupiłem igłę i strzykawkę do zastrzyków chyba dla konia :grin: pani od razu zgadła do czego, skułem mięso zastrzykami z peklosoli z liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem, cukrem, pieprzem ziarnistym grubo mielonym w młynku PRL, taką właśnie zrobiłem zalewę i 2 razy podczas wstrzykiwania zalewa poszła bokiem prosto w oko więc tu polecam google ochronne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-184240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Listopada 2011 Markon, nastrzykiwarka do mięs, posiada otwory na całej prawie swojej długości, więc nastrzykuje się bez problemów, tym bardziej, że do nastrzyku używamy odpowiedniej ilości solanki ... np. http://www.wyroby-domowe.pl/igla-strzykawki-otworami-bocznymi-p-290.html Polecam zapoznanie się z tym, koledze Jojo również : http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Ps. twoja igłą naprawdę musiała być bardzo "KOŃSKA", skoro się nie zatykała Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-184242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Listopada 2011 2 razy podczas wstrzykiwania zalewa poszła bokiem prosto w oko Heh, też miałem z tym problemy, spadająca igła ze strzykawki. Są w aptekach takie duże strzykawki (50 ml) gdzie igłę się wkręca (pasuje każda igła) Nie ma siły, żeby spadła. One są specjalnego przeznaczenia, ale nie pamiętam do czego. Wadą tych strzykawek jest to, że jak się w momencie nastrzykiwania za mocno przechyli tłok to potrafi przepuścić trochę. Z nabieraniem wprawy można tego uniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-184243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Eden Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Listopada 2011 Pierwszy raz peklowałem ,część na sucho na kiełbaskę a wędzonki na mokro http://imag/1162/74479406bf96b100m.jpg Cytuj Andreas Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-184245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Listopada 2011 Pierwszy raz peklowałemFajne masz Eden te beczki... mi sie już strasznie "zużyła" i muszę zakupić nowa... no to czekamy na fotorelację z zadymiania Co do nastrzyków to ja mam małą strzykawkę raptem 15 ml i spokojnie daje radę :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-184250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Eden Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Listopada 2011 Pierwszy raz peklowałemFajne masz Eden te beczki... mi sie już strasznie "zużyła" i muszę zakupić nowa... no to czekamy na fotorelację z zadymiania Co do nastrzyków to ja mam małą strzykawkę raptem 15 ml i spokojnie daje radę :wink:Beczki i dwa gąsiory (niestety puste) :lol: znalazłem u Teścia w piwnicy :lol: :lol: :lol: [ Dodano: Czw 10 Lis, 2011 12:32 ] Oczywiście dopiero się uczę ,za mało przygotowałem żaru :grin: Potem jest problem z utrzymaniem temperatury,ale się uczę.Muszę ocieplić aby nie traciła temperatury. Zaplecze mam jako takie i jak by Ktoś z okolic Wrocka miał ochotę aby małe co nie co przerobić i zadymić to zapraszam na wypad do Edenu.Nocleg też zapewniam i jeżeli mi wolno tak powiedzieć to Wędzarnicza Brać ma gratis. Cytuj Andreas Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6258-pierwsze-peklowanie-pytania-bie%C5%BC%C4%85ce/#findComment-184282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.