ANNAM Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Listopada 2014 Ja nie mogę u mnie w mieścinie znaleźć białego maku ;/ O dziwo wreszcie znalazlam u mnie sklep ,w ktorym bialy mak jest w sprzedazy. Moze ja sie pokusze. Musze do Kaszubki w temat wejsc Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-381868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Listopada 2014 Robi ktoś z Was w tym roku Rogale Marcińskie? Ja nie mogę u mnie w mieścinie znaleźć białego maku ;/Idź do Piotra i Pawła, kup oryginalne z Poznania, będzie smacznie i roboty mniej a receptury i tak są tajne, więc inne to tylko podobne będą. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-381873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Listopada 2014 Idź do Piotra i Pawłajeszcze zeby do MArcina ,ale takie domowe to zawsze inaczej smakuja ,a czy one takie poznanskie na 100% ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-381875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) a czy one takie poznanskie na 100% ? Piotr i Paweł to poznańska sieć, a rogale dostarczane są z konkretnych cukierni poznańskich. W poprzednich latach były od Kandulskich ale nie tylko, przeważnie były dwie, trzy cukiernie. Edytowane 6 Listopada 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-381876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Już kiedyś podawałem przepis na najbardziej zbliżone do oryginału Rogale Marcińskie: Nie wiem jak post się tutaj wklei więc tu jest link - post nr 3 : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/?hl=rogale&do=findComment&comment=131718 Kolega maga z "camperteam" zgłębiał temat tego wyroby i oryginalny przepis na ten robiony raz do roku specjał wygląda tak :ROGALE MARCIŃSKIESkładniki na ciasto drożdżowo - francuskie:1 szklanka ciepłego mleka1 łyżka suchych drożdży1 jajkopół łyżeczki ekstraktu z wanilii3½ szklanki mąki3 łyżki cukruszczypta soli225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić ½ cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.Składniki na nadzienie:30 dag białego maku10 dag masy marcepanowej¾ szklanki cukru pudru10 dag orzechów włoskich10 dag zblanszowanych migdałów2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszkiDodatkowo:jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowanialukier (cukier puder + cytryna)posiekane orzeszki lub migdały do posypaniaMak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę.Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów.Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie ze złocą. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami. http://img574.imageshack.us/img574/502/rogale1.jpghttp://img574.imageshack.us/img574/7173/rogale2.jpgPSHistoria rogala Tradycja ta wywodzi się z czasów pogańskich, gdy podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina. Kształt ciasta interpretowano jako nawiązanie do podkowy, którą miał zgubić koń świętego.W Poznaniu tradycja w obecnym kształcie narodziła się w listopadzie 1891. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, proboszcz parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa, aby wskrzesić starą tradycję. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Zwyczaj wypieku w 1901 przejęło Stowarzyszenie Cukierników. Po I wojnie światowej do tradycji obdarowywania ubogich powrócił Franciszek Rączyński, zaś przed zapomnieniem tuż po II wojnie światowej uratował rogala Zygmunt Wasiński. Edytowane 6 Listopada 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-381880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Listopada 2014 Już kiedyś podawałem przepis na najbardziej zbliżone do oryginału Rogale Marcińskie: Robercie... dokładnie z tego przepisu były pieczone moje rogale Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-382689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zmylił mnie link z pierwszego postu Halinko Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-382716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko15 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Wyglądają smakowicie, powiedzcie mi jak jest z wagą rogali? Do tej pory jadłem raz i tylko "kupne", rogale były bardzo ciężkie, czy to tylko kwestia maku? (nie miały go w środku jakoś niewiarygodnie dużo).A co do historii obdarowywania w dzień św. Marcina, czy praktykuje się je tylko w Poznaniu i podpoznańskich wsiach, czy w innych województwach też się z tym spotkaliście?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-390415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.