Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ja nie mogę u mnie w mieścinie znaleźć białego maku ;/

 O dziwo wreszcie znalazlam u mnie sklep ,w ktorym bialy mak jest w sprzedazy. Moze ja sie pokusze. Musze do Kaszubki w temat wejsc :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-381868
Udostępnij na innych stronach

Robi ktoś z Was w tym roku Rogale Marcińskie?  Ja nie mogę u mnie w mieścinie znaleźć białego maku ;/

Idź do Piotra i Pawła, kup oryginalne z Poznania, będzie smacznie i roboty mniej a receptury i tak są tajne, więc inne to tylko podobne będą.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-381873
Udostępnij na innych stronach

Idź do Piotra i Pawła

jeszcze zeby do MArcina ;)  ,ale takie domowe to zawsze inaczej smakuja ,a czy one takie :D poznanskie na 100% ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-381875
Udostępnij na innych stronach

a czy one takie :D poznanskie na 100% ? 

 

Piotr i Paweł to poznańska sieć, a rogale dostarczane są z konkretnych cukierni poznańskich.  

 

W poprzednich latach były od Kandulskich ale nie tylko, przeważnie były dwie, trzy cukiernie.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-381876
Udostępnij na innych stronach

Już kiedyś podawałem przepis na najbardziej zbliżone do oryginału Rogale Marcińskie:

 

Nie wiem jak post się tutaj wklei więc tu jest link - post nr 3 :

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/?hl=rogale&do=findComment&comment=131718

 

Kolega maga z "camperteam" zgłębiał temat tego wyroby i oryginalny przepis na ten robiony raz do roku specjał wygląda tak :

ROGALE MARCIŃSKIE

Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie:
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka suchych drożdży
1 jajko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
3½ szklanki mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.

Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić ½ cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

Składniki na nadzienie:
30 dag białego maku
10 dag masy marcepanowej
¾ szklanki cukru pudru
10 dag orzechów włoskich
10 dag zblanszowanych migdałów
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

Dodatkowo:
jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
lukier (cukier puder + cytryna)
posiekane orzeszki lub migdały do posypania

Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę.

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów.


Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie ze złocą. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami. 

http://img574.imageshack.us/img574/502/rogale1.jpg
http://img574.imageshack.us/img574/7173/rogale2.jpg

PS
Historia rogala 

Tradycja ta wywodzi się z czasów pogańskich, gdy podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina. Kształt ciasta interpretowano jako nawiązanie do podkowy, którą miał zgubić koń świętego.

W Poznaniu tradycja w obecnym kształcie narodziła się w listopadzie 1891. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, proboszcz parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa, aby wskrzesić starą tradycję. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Zwyczaj wypieku w 1901 przejęło Stowarzyszenie Cukierników. Po I wojnie światowej do tradycji obdarowywania ubogich powrócił Franciszek Rączyński, zaś przed zapomnieniem tuż po II wojnie światowej uratował rogala Zygmunt Wasiński. 

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-381880
Udostępnij na innych stronach

 

 

Już kiedyś podawałem przepis na najbardziej zbliżone do oryginału Rogale Marcińskie:  
 

 

Robercie... dokładnie z tego przepisu były pieczone moje rogale  :)  :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-382689
Udostępnij na innych stronach

Zmylił mnie link z pierwszego postu Halinko ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-382716
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wyglądają smakowicie, powiedzcie mi jak jest z wagą rogali? Do tej pory jadłem raz i tylko "kupne", rogale były bardzo ciężkie, czy to tylko kwestia maku? (nie miały go w środku jakoś niewiarygodnie dużo).

A co do historii obdarowywania w dzień św. Marcina, czy praktykuje się je tylko w Poznaniu i podpoznańskich wsiach, czy w innych województwach też się z tym spotkaliście?

Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/page/2/#findComment-390415
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.