alpines Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Listopada 2011 Witam Jako że święta nadchodzą wielkimi krokami czas przyszedł żeby dokonać próby generalnej przed świątecznymi wyrobami Poniżej zdjęcia co się udało jako mój debiut w temacie wyrobów . http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/1.JPG http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/2.JPG http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/3.JPG http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/4.JPG http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/5.JPG http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/6.JPG http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/7.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon70 Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Listopada 2011 :clap: witam podaj więcej szczegółów tej ślicznej kiełbaski Cytuj To co robisz podkreśla,lub przekreśla to co mówisz. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-184598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alpines Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Listopada 2011 A więc tak łopatka 3kgindyk (gulaszowe) 0,8 kgboczek 1,5 kgpieprz,sól,gorczyca,majeranek,gałka muszkatowa, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-184599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Listopada 2011 A ta posypka co widac to co to jest jesli mozna wiedziec??? Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-184609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alpines Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Listopada 2011 to te wszystkie przyprawy przed mieszaniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-184610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Listopada 2011 Na zdjęciu nr 1 to myślałem, że to albo tylko drób, albo rybna kiełbasa ... wędzonko ładne, ale nie jest przypadkiem za luźna? Tak wygląda na zdjęciu, gdzie ją przełamałeś ... A w jaki sposób wędziłeś? Czas, temperatura? Bo ma ładny kolorek. Jakie drewno?I powiedz, czy się mylę, czy nie posiadasz deflektora w wędzarni? Bo z prawej strony widzę, że kiełbasa już podsuszona,a z lewej OK ... ja broń boże się nie czepiam, czy coś.... czysta ciekawość Pozdrawiam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-184612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alpines Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Listopada 2011 A więc odpowiadając na twoje pytania, pierwszy raz w życiu nabijałem kiełbasę więc wyszła tak pół na pół - dobrze zbita a w części luźniejsza niestety jak zbyt mocno nabijałem pękała mi podczas przekręcania - pewnie potrzebny będzie trening.Podsuszałem w temp jakieś 50 stopni przez godzinkę później zadymiałem 3h w temp - 75-80 stopni.Niestety jak zauważyłeś nie posiadam deflektora stąd potrzeba przekładania tego co sie wędzi - mam zamiar to uzupełnić w najbliższym czasie .Wędzenie drewno owocowe - wiśnia i grusza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-184615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Listopada 2011 co się udało jako mój debiut w temacie wyrobów Napisze tak jest dobrze :clap: wiem po sobie ( ja tylko szynkowarki i osłonki) a z każdym następnym wyrobem będzie coraz lepiej.Jedyna rada czytaj wszystko co piszą bardziej doświadczeni i filtruj wiadomości i wchłaniaj wiedzę Ciesz się że smakuje a Tobie i rodzinie a to jest ....... :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-184618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Listopada 2011 Wychodzi na to, że za późno troszkę przełożyłeś kiełbaskę. Co do pękania jelit podejrzewam, że źle je potraktowałeś. Jak namaczałeś i z jakiego źródła były?Jeśli tak wychodziło, mogłeś odkręcać na mniejsze pętka, wtedy byłoby bardziej zbite ... ta "pustota" w środku może również wynikać ze zbyt dużej temperatury PIECZENIA(masz porównanie na zdjęciu jak wygląda ta nie narażona na bezpośredni nadmuch dymu i powietrza, a ta będąca dalej) , a nie wędzenia ... wędzimy w temp 45-55 stopni przez 4-5 h , potem jeśli nie parzysz możesz podpiec w temp wyższej, jak podałeś... aczkolwiek można i wędzić dużo dużo dłużej, ale nie w tak jak podałeś wysokich temperaturach ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-184619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alpines Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Grudnia 2011 No święta coraz bliżej zapasy trzeba zrobić a w następnym tygodniu - do przerobienia. http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/e.JPG Przy okazji z tego co zostało udało się zrobić http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/s.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-189385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alpines Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zalewa zrobiona http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/n2.JPG A mięsko się juz pekluje w tym tyg kolejne zdjęcia z przygotowań do świat. http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/n1.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-191608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alpines Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Grudnia 2011 No i udało się wreszcie świąteczny wyrób zrobić http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h1.JPG Maszyna odziedziczona od dziadka http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h2.JPG I dalsza część wyrobów http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h3.JPG http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h4.JPG http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h5.JPG http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h6.JPG http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h7.JPG http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h8.JPG http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h9.JPG WESOŁYCH SPOKOJNYCH ZDROWYCH I SMACZNYCH ŚWIAT !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-192268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Podsuszałem w temp jakieś 50 stopni przez godzinkę później zadymiałem 3h w temp - 75-80 stopni. Idą święta więc komentarz postaram się ,żeby był wyważony :grin: .Temperatura suszenia ok, temperatura wędzenia dużo za wysoko i stąd bardzo ciemny kolor , ponieważ nie wędziłeś a piekłeś.Musisz jeszcze poczytać,ale pierwsze koty za płoty. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-192269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Alpines, słuchaj Arka - on wie co pisze Mnie nie raz postawił do pionu i za to mu bardzo dziękuję bo się czegoś nauczyłem :) Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-192273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Grudnia 2011 alpines, :clap: :clap: :clap: :thumbsup: Wesołych Świąt!!! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-192291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Grudnia 2011 nie wędziłeś a piekłeś.ale może tak chciał? :rolleyes: wędzenie z równoczesnym pieczeniem jest także ujęty w technologii Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-192303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alpines Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Grudnia 2012 No i kolejny rok za nami więc amatorsko zabrałem się do pracy aby coś smacznego na święta przygotować http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/a1.jpg http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/a2.jpg http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/a3.jpg http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/a4.jpg No i przy okazji Zdrowych Spokojnych Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-258247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Grudnia 2012 alpines, Czy możesz pokazać nam jakie i gdzie masz palenisko w tej wędzarni. Chyba ,że to kominowa. Pozdrawiam i życzę smacznych świąt. :clap: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-258264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alpines Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Wędzarnia w całej okazałości wedzarnia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-258300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.