Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że święta nadchodzą wielkimi krokami czas przyszedł żeby dokonać próby generalnej przed świątecznymi wyrobami :)

Poniżej zdjęcia co się udało jako mój debiut w temacie wyrobów .

 

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/1.JPG

 

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/2.JPG

 

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/3.JPG

 

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/4.JPG

 

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/5.JPG

 

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/6.JPG

 

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/7.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/
Udostępnij na innych stronach

Na zdjęciu nr 1 to myślałem, że to albo tylko drób, albo rybna kiełbasa ... wędzonko ładne, ale nie jest przypadkiem za luźna? Tak wygląda na zdjęciu, gdzie ją przełamałeś ... :)

A w jaki sposób wędziłeś? Czas, temperatura? Bo ma ładny kolorek. Jakie drewno?

I powiedz, czy się mylę, czy nie posiadasz deflektora w wędzarni? Bo z prawej strony widzę, że kiełbasa już podsuszona,a z lewej OK ... ja broń boże się nie czepiam, czy coś.... czysta ciekawość :)

Pozdrawiam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-184612
Udostępnij na innych stronach

A więc odpowiadając na twoje pytania, pierwszy raz w życiu nabijałem kiełbasę więc wyszła tak pół na pół - dobrze zbita a w części luźniejsza niestety jak zbyt mocno nabijałem pękała mi podczas przekręcania - pewnie potrzebny będzie trening.

Podsuszałem w temp jakieś 50 stopni przez godzinkę później zadymiałem 3h w temp - 75-80 stopni.

Niestety jak zauważyłeś nie posiadam deflektora stąd potrzeba przekładania tego co sie wędzi - mam zamiar to uzupełnić w najbliższym czasie .

Wędzenie drewno owocowe - wiśnia i grusza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-184615
Udostępnij na innych stronach

co się udało jako mój debiut w temacie wyrobów

 

 

Napisze tak jest dobrze :clap: wiem po sobie ( ja tylko szynkowarki i osłonki) a z każdym następnym wyrobem będzie coraz lepiej.Jedyna rada czytaj wszystko co piszą bardziej doświadczeni i filtruj wiadomości i wchłaniaj wiedzę

Ciesz się że smakuje a Tobie i rodzinie a to jest ....... :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-184618
Udostępnij na innych stronach

Wychodzi na to, że za późno troszkę przełożyłeś kiełbaskę. Co do pękania jelit podejrzewam, że źle je potraktowałeś. Jak namaczałeś i z jakiego źródła były?Jeśli tak wychodziło, mogłeś odkręcać na mniejsze pętka, wtedy byłoby bardziej zbite ... ta "pustota" w środku może również wynikać ze zbyt dużej temperatury PIECZENIA(masz porównanie na zdjęciu jak wygląda ta nie narażona na bezpośredni nadmuch dymu i powietrza, a ta będąca dalej) , a nie wędzenia ... wędzimy w temp 45-55 stopni przez 4-5 h , potem jeśli nie parzysz możesz podpiec w temp wyższej, jak podałeś... aczkolwiek można i wędzić dużo dużo dłużej, ale nie w tak jak podałeś wysokich temperaturach ...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-184619
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No święta coraz bliżej zapasy trzeba zrobić a w następnym tygodniu - do przerobienia.

 

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/e.JPG

 

Przy okazji z tego co zostało udało się zrobić

 

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/s.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-189385
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zalewa zrobiona

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/n2.JPG

 

A mięsko się juz pekluje w tym tyg kolejne zdjęcia z przygotowań do świat.

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/n1.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-191608
Udostępnij na innych stronach

No i udało się wreszcie świąteczny wyrób zrobić :)

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h1.JPG

Maszyna odziedziczona od dziadka

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h2.JPG

I dalsza część wyrobów

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h3.JPG

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h4.JPG

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h5.JPG

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h6.JPG

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h7.JPG

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h8.JPG

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/h9.JPG

 

 

WESOŁYCH SPOKOJNYCH ZDROWYCH I SMACZNYCH ŚWIAT !!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-192268
Udostępnij na innych stronach

Podsuszałem w temp jakieś 50 stopni przez godzinkę później zadymiałem 3h w temp - 75-80 stopni.

Idą święta więc komentarz postaram się ,żeby był wyważony :grin: .Temperatura suszenia ok, temperatura wędzenia dużo za wysoko i stąd bardzo ciemny kolor , ponieważ nie wędziłeś a piekłeś.Musisz jeszcze poczytać,ale pierwsze koty za płoty. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-192269
Udostępnij na innych stronach

Alpines,

słuchaj Arka - on wie co pisze :)

Mnie nie raz postawił do pionu i za to mu bardzo dziękuję bo się czegoś nauczyłem :):)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-192273
Udostępnij na innych stronach

nie wędziłeś a piekłeś.

ale może tak chciał? :rolleyes:

wędzenie z równoczesnym pieczeniem jest także ujęty w technologii :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-192303
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

No i kolejny rok za nami więc amatorsko zabrałem się do pracy aby coś smacznego na święta przygotować

 

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/a1.jpg

 

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/a2.jpg

 

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/a3.jpg

 

http://www.skazany.info/images/stories/wedzenie/a4.jpg

 

No i przy okazji Zdrowych Spokojnych Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-258247
Udostępnij na innych stronach

alpines, Czy możesz pokazać nam jakie i gdzie masz palenisko w tej wędzarni.

Chyba ,że to kominowa.

Pozdrawiam i życzę smacznych świąt. :clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6277-pierwsze-wyroby-by-alpi/#findComment-258264
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.