świadziu Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Listopada 2011 Wiem że sezon grillowi jest za nami ale dziś wyczytałem w tym wątku: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8030 POST że nie należy smażyć ani grillować wędzonek robionych na peklosoli. Ja osobiście często w sezonie ( od wiosny do późnej jesieni ) robię grilla, a czasem lubię sobie zrobić wędlinę smażoną na masełku z cebulką, jajecznice na szynce, itd. i tu pojawia się pytanie które mam do Was: - jak uwędzić boczek lub szynkę które będę mógł grilować lub ewentualnie smażyć - czego użyć zamiast peklosoli do peklowania, w jakich proporcjach, jak długo peklować itd. ? - poproszę o sprawdzony przepis na kiełbasę grillową ( z możliwością smażenia na patelni ) Będę bardzo wdzięczny za Wasze sprawdzone przepisy na potrawy grillowe. Pozdrawiam Świadziu Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Listopada 2011 przepis na kiełbasę grillową Zrób kiełbasę na soli i po kłopocie.Kolor będzie po grillowaniu szary ,ale czy o kolor chodzi czy o zdrowie? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Listopada 2011 Areczku,jak zawsze mi pomogłeś Ale jak zrobić szynkę i boczek aby nadawały sie na grilla ?Ja uwielbiam boczek z grila i nie chcę "smażyć" kupnego tylko ten co zrobię Proszę wszystkich o porady w tym temacie. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Listopada 2011 :grin: solisz normalnie jak do wędzenia :grin: kroisz i na grill,tak robię i jest ok :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Listopada 2011 Ale jak zrobić szynkę i boczek aby nadawały sie na grilla ?podobnie jak kiełbaskę grillową czyli na samej soli. Do boczku z reguły nie daję peklosoli, a jako ciekawostkę przyznam się że peklosoli do solanki najczęściej dodaję jedną łyżeczkę, resztę uzupełniam solą kamienną i to zarówno jak robię 1 litr solanki czy też 3 litry, daję w sumie 80g/litr i pekluję najczęściej 2 lub 3 dni oczywiście z nastrzykiem. Kolorek wędliny zawsze jest OK. Krótki okres peklowania wynika zawsze ze spontanicznej decyzji aby coś zadymić w nadchodzący weekend. Obiecuję sobie że na tegoroczne Święta zaplanuję wyrób wędzonek .. "z premedytacją" i wreszcie zapekluje tak "jak książka pisze". Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zrób kiełbasę na soli i po kłopocie.Kolor będzie po grillowaniu szary Arkadiuszu . Przecież można kiełbaskę zrobioną na soli uwędzić i kolor wcale nie będzie szary . Na początku robiłem kiełbaski tylko na soli . Pozdrawiam [/b] Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Listopada 2011 Na początku robiłem kiełbaski tylko na soli . Miałem na myśli białą .To dlaczego z tego zrezygnowałeś?. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Listopada 2011 Areczku, jak zawsze mi pomogłeś Ale jak zrobić szynkę i boczek aby nadawały sie na grilla ? Ja uwielbiam boczek z grila i nie chcę "smażyć" kupnego tylko ten co zrobię Proszę wszystkich o porady w tym temacie. Po zakupie mięsa 2-3 dni przed planowanym grilem , mięso kroisz w takie kawałki by nadawały się do grillowania , solisz zwykłą solą w ilości jak lubisz ( ja daję 18g /1kg ) przyprawiasz ja osobiście robię mieszankę gorczycy ,( może być musztarda )z olejem w tym obtaczam mięso , sól mieszam z przyprawami , czosnek ,kolendra, papryka słodka i ostra, papryka w płatku (suszona) , tymianek cebula , oraz dodaję suszone warzywa takie jak w jarzynce ale bez soli i glutaminianu w skład których wchodzi , marchew ,pietruszka , seler, por.( proporcje do ustalenia , jak kto lubi) Tak zamarynowane mięso trzymam w lodówce przez 2-3 dni a później na grila . Gorczyca przygotowuje wcześniej cała gorczycę zalewam 5% octem winnym z dodatkiem cukru , po miesiącu można już używać do marynowania mięsa lub do niektórych sosów mięsnych . Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Listopada 2011 Miałem na myśli białą .To dlaczego z tego zrezygnowałeś?. Rzadko robię samą białą , często wsad dzielę i część wędzę - podwędzam . Nie da się ukryć że z dodatkiem peklosoli szybciej nabiera kolorku . Daję bardzo mało moim zdaniem peklosoli do kiełbas - około 30% a 70% soli Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Listopada 2011 Nie da się ukryć że z dodatkiem peklosoli szybciej nabiera kolorku . Ja bym jeszcze dodał, że również smaku. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ninka Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Lutego 2012 Dla mnie sezon grillowania trwa cały czas. Zadna pora roku mi nie przeszkadza. Czy ktoś z Was grilluje o każdej porze roku? A dzis polecam moje danie na grilla.. SKŁADNIKI:1 ½ kg świeżego boczku.1 przyprawa soczyste żeberka Winiary.½ łyżeczki papryki ostrej.2 ząbki czosnku.1 łyżka musztardy.5 łyżek octu jabłkowego.5 łyżek oleju. PRZYGOTOWANIE: Przygotować marynatę z przyprawy na bazie octu jabłkowego dodając czosnek, musztardę, paprykę ostrą i olej. Boczek pokroić w plasterki o grubości ok. 1cm. Boczek włożyć do marynaty na 24 godziny. Grillujemy z obu stron do miękkości. Podajemy z sałatką z kapusty pekińskiej lub inna sałatką i pieczywem upieczonym na grillu. SMACZNEGO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Lutego 2012 A dzis polecam moje danie na grilla..Witaj ninka, dzięki za przepis. U nas zimą robimy prażonki. Pytanie po co te winiary :question: Pozdrawiam serdecznie :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ninka Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Lutego 2012 Z tym Winiary to pomyłka, bo zasto uzywam tych przypraw. Ale ciesze się,, że przepis przypadł do gustu. Postaram sie jeszcze cos wrzucic swojego. A ja chętnie skorzystam z Waszych przepisów.. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Lutego 2012 A ja polecam marynatę ketchupowo - majonezową , szczególnie do karkówki wp. - 100 ml majonezu ( ja używam kętrzyński )- 200 ml ketchupu pikantnego ( ja używam pudliszki )- 3 ząbki czosnku- duża cebula- pieprz, majeranek i sól w ilościach wg uznania. Wszystkie składniki miksuję blenderem na jednolitą masę a następnie zalewam pokrojoną w plastry karkówkę. Pozostawiam na ok 6-8 h w lodówce. Przepis może budzić kontrowersje , tak jak i dla mnie na początku nie mniej jednak polecam spróbować smakuje naprawdę wybornie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Lutego 2012 Z tym Winiary to pomyłka, bo zasto uzywam tych przypraw :clap: Przepis może budzić kontrowersje Majonez i ketchup własnej produkcji to je to :arrow: no i u mnie już musztarda tylko domowa. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Lutego 2012 Z tym Winiary to pomyłka, bo zasto uzywam tych przypraw :clap: Przepis może budzić kontrowersje Majonez i ketchup własnej produkcji to je to :arrow: no i u mnie już musztarda tylko domowa. :grin: Święta Racja Darino Tylko czasem czasu brakuje by samemu sklecić a szczególnie gdzieś na majówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ninka Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Lutego 2012 Któż z nas nie lubi karkówki z grilla. W sobotę moja połówka ma urodziny i planuje urządzić imprezke,, przy grillu. A wiem, że mężczyzni lubią takie danie i do tego jakies piwko.. 2 kg karkówki,1 główka czosnku,2 cytryny,3 łyżki oleju,sól i pieprz. Jak przyrządzić? Karkówkę myjemy i kroimy na grube plastry. Każdy z nich lekko rozbijamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a z cytryny wyciskamy sok. Do słoika wlewamy sok, dodajemy czosnek, olej, sól i pieprz. Zakręcamy go i przez minutę energicznie mieszamy. Każdy z plastrów smarujemy zaprawą i układamy jeden na drugim. Mięso powinno spędzić w lodówce przynajmniej 5 godzin. Najlepiej przygotować je na dobę przed pieczeniem. Kiedy węgiel na grillu jest już dobrze rozpalony, kładziemy plastry na ruszcie i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Karkówka będzie gotowa gdy z jej tłustych części wytopi się tłuszcz. :wink: Myślicie, że to będzie dobre danie? A może podrzucicie mi jakis inny pomysł.. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Lutego 2012 ninka napisał/a: Karkówka będzie gotowa gdy z jej tłustych części wytopi się tłuszcz. To już będzie po ptokach... Dokładnie tak jak mówisz pis67, do karkówki musi być wysoka temperatura i parę minut z jednej i drugiej strony i gotowe. pieczemy z obu stron na złoty kolor. Na złoto to mi najlepiej skrzydełka smakują. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Lutego 2012 A może podrzucicie mi jakis inny pomysł..https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3370&postdays=0&postorder=asc&start=60 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Lutego 2012 Skąd: N.Sacz ninka Wystarczy , że na imprezie powiesz NO WY,SĄCZ i i popitki oraz zakąski będą smakowite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Lutego 2012 ninka , przy piwku 2 kg karkówki to porcja na jedną osobę :grin: , i jak pisze pis67 to nie ten sposób pieczenia :shock: :rolleyes: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ninka Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Lutego 2012 ninka , przy piwku 2 kg karkówki to porcja na jedną osobę :grin: , i jak pisze pis67 to nie ten sposób pieczenia :shock: :rolleyes: Ja mam z tym problem, bo piwka nie pije, i nie wiem ile trzeba tej karkówki i piwa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Marca 2012 ninka , pojutrze impreza - jak plan? :question: odnośnie piwka - zależy czy delikwent jest pod nadzorem :devil: , czy samotnie :grin: w pierwszym przypadku już drugie piwo staje się przestępstwem :sad: w drugim - nie istnieje liczba która by ograniczała deklarowaną ilość :shock: karkówka - grube na 1,5 - 2 cm plastry pieczone tak jak zapodał bennetto :thumbsup: najlepiej smakuje od 2 piwa - apetyt zaczyna wygasać przy około 8 , zamiera około 12 Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ninka Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Marca 2012 Wygląda na to, że będę musiala dobrze zaopatrzyć barek.. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Września 2012 mój sposób na mega karkóweczke:- musztarda ostra (ja używam jakiejś tam słowackiej z pobliskiego mięsnego, ale np Musztarda Kozaka też zrobi robotę)-coca cola-odrobina oleju-przyprawy jakie akurat mi wpadną w łapy (zioła które Wam pasują do karkówki smakowo, pieprz..) troche coca coli-nie wiem w zależności ile chcemy uzyskac marynaty-powiedzmy pół szklanki, tak do szklankido tego musztarda-tyle żeby marynata była na tyle gęsta by osiadała na mięsku-około 1 słoiczek, może mniejdo tego 2-3 łyżki oleju (oliwy)przyprawy.wymieszać, i wymiziać w tym karkówke, pozostawić w marynacie w lodówce tak powiedzmy do 24 godzin. cola jak wiadomo-najlepszy odrdzewiacz, rozpusci wszystko. tak samo działa na mięsko-mieso jest kruche i miekkie.grilujemy jak lubimy-ja preferuje mniej zgrilowane-czyli jak widzę że niby już a niby jeszcze nie-to taka jest najlepsza! jak karkówka wygląda już na ładnie zgrilowaną-to już wg mnie jest za długo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.