tomaj77 Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Listopada 2011 :devil: Szwagier kupił dziś boczek surowy wysoki mówił na ok4cm ze skórą Chciał go upiec na obiad (sos itd) przyprawiał i podsmażał na patelni z każdej strony i tu :shock: zdziwienie ogromne. Boczek kolory słabo przybierał ale za to zaczął ROSNĄĆ tak o dwa centymetry. Mówił mi na skype że miał spokojnie z 6 a zakupił 4cm Czy był czym zastrzyknięty co sprawiło iż przy obróbce termicznej tak się stało :question: Ale jaja :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Listopada 2011 Może ten boczek jeszcze lub już żyje :???: , albo zagnieździli się w nim obcy :grin: przyczyna spuchnięcia jest woda a raczej jej ilość , rozszerzała się i parowała podczas smażenia , Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 16 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Listopada 2011 Z tego co mi mówił to on już taki został :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Listopada 2011 Typowy objaw nastrzyknietego mięsa.Zamiast się smażyć wydziela dziwny płyn i nie ma szans nawet uczciwych skwarek z niego zrobić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Listopada 2011 zaczął ROSNĄĆ mnie ostatnio jak surowy podgotowałem celem zrobienia w słoiku też lekko urósł. Pierwszy raz takie coś miałem. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Listopada 2011 Chyba mnie jakaś "nowinka" technologiczna ominęła, bo o ile potrafię rozpoznać mięso nastrzyknięte, to wczoraj żonka robiła schab i nie dość, że non stop pomimo płukania mięso robiło się znowu dziwnie śliskie, to rozklepać się go za chiny nie dało. Po upieczeniu ... totalna szmata jak mówi moja lepsza połowa. Muszę popytać co w trawie piszczy. :devil: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Listopada 2011 dzisiaj wszedłem do sklepu mięsnego ... bo po drodze mi było, bez żadnego zamiaru zakupów. W gablocie leżał schab b/k lub jak kto woli polędwica ... Wszystko cacy, cena 19,70 PLN i tylko dodatkowa etykieta wręcz przyklejona do mięsa zwróciła moją uwagę: MIĘSO, NIE NASTRZYKIWANE ... ciekawe ze tylko na schabie taka "metka", szynka już normalnie .. po 15,99 Gdyby nie było ludzi zrobiłbym fotkę na pamiątkę, a może teraz już będzie to normalność, jako "usprawiedliwienie" ceny i chwyt reklamowy? Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Listopada 2011 Wszystko cacy, cena 19,70 PLN i tylko dodatkowa etykieta wręcz przyklejona do mięsa zwróciła moją uwagę: MIĘSO, NIE NASTRZYKIWANETo jakaś nowość informacyjna w sklepach !? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Listopada 2011 MIĘSO, NIE NASTRZYKIWANE Nie bardzo chce mi się wierzyć żeby sklep robił sobie antyreklamę, na jednym produkcje taka informacja a na innych bez to znaczy że wszystko jest "sztucznie pędzone". Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Listopada 2011 bo o ile potrafię rozpoznać mięso nastrzyknięte Surowe, bez macania :wink: , na oko ? To zdradź ten sposób. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Listopada 2011 bo o ile potrafię rozpoznać mięso nastrzyknięte Surowe, bez macania :wink: , na oko ? To zdradź ten sposób. Zobacz jak pięknie się świeci. Jak przekroisz i dotkniesz to klei się tak, że nawet nie trzeba mięsa kleistego do kiełbasy. Po "upieczeniu" zamiast kawałka mięsa otrzymujesz gumisie :devil: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Listopada 2011 Efekt uboczny skosztowania surowego mięsa ..... od wczoraj WC jest moim bardzo częstym punktem wizyt. :devil: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Listopada 2011 Mysle Andrzeju ze tez bys W-ceta zaliczyl,jak dla mnie mieso stare a moze bardzo stare przynajmniej raz mrozone jak nie dwa i na dodatek jeszcze odswiezane--skosztuje sie takiego i nie ma rady zeby z "krolem" nie podyskutowac. :grin: Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Listopada 2011 Pewien procent świń (szczególnie belgijskie) jest zarażony złośliwym szczepem yersinii (jersinioza). Choroba została przywleczona z Ameryki.Najgorsze jest to, że nie ogranicza się tylko do układu pokarmowego i pokonuje bariarę jelita-krew.Może rozwinąć się w praktycznie nieuleczalną, przewlekłą jersiniozę układową.Inną możliwością o podobnych objawach jest zakażenie pasożytnicze (np. włośnie).Dlatego nie bagatelizowałabym zatrucia pokarmowego skojarzonego ze zjedzeniem surowej wieprzowiny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Listopada 2011 Raczej to nie jersinioza czy włośnica bo chyba nie dają objawów po 0,5h od zjedzenia.Sprawcą jest zastosowany nastrzyk mięsa, tylko pytanie co to za nastrzyk ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Listopada 2011 MIĘSO, NIE NASTRZYKIWANE Nie bardzo chce mi się wierzyć żeby sklep robił sobie antyreklamę, na jednym produkcje taka informacja a na innych bez to znaczy że wszystko jest "sztucznie pędzone".Ciekawość mnie zżerała czegóż to w tym tygodniu nie nastrzykują, okazało się że dzisiaj pora na karczek, a żeby nie być gołosłownym to .. tym razem nie wytrzymałem i utrwaliłem :wink: Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Listopada 2011 MIĘSO, NIE NASTRZYKIWANE Nie bardzo chce mi się wierzyć żeby sklep robił sobie antyreklamę, na jednym produkcje taka informacja a na innych bez to znaczy że wszystko jest "sztucznie pędzone".Ciekawość mnie zżerała czegóż to w tym tygodniu nie nastrzykują, okazało się że dzisiaj pora na karczek, a żeby nie być gołosłownym to .. tym razem nie wytrzymałem i utrwaliłem :wink: Obrazek He he to taj jak by napisać, że wódka bezalkoholowa ... w "markietach", w dzisiejszych czasach ... pepe, dobre to było Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Listopada 2011 Sprawcą jest zastosowany nastrzyk mięsa, tylko pytanie co to za nastrzyk ? podejrzewam , że chodzi o dość popularny "injectionmix" .... poniżej info jako ciekawostka ( wrr aż niedobrze się robi ) : "....Jest to grupa preparatów przeznaczona do przygotowania mięs kulinarnych na tackach pakowanych m.in. w atmosferze gazów obojętnych. W wyniku zastosowania nastrzyku w granicach od 4 do 10 % uzyskujemy mięso charakteryzujące się: mniejszym wyciekiem niż z mięsa nie nastrzykniętego wyrażnym polepszeniem barwy w okresie przechowywania polepszonym smakiem i kruchością zmniejszonym czasem obróbki termicznej i zmniejszonym wyciekiem dzięki czemu mięso ma naturalną soczystość. Umieszczając takie mięso na tackach nie musimy pakować z użyciem kilku "pampersów". Wyciek pod koniec okresu trwałości jest bliski zeru. Mięso zamrożone i rozmrożone także charakteryzuje się mniejszym wyciekiem niż z mięsa nie nastrzykniętego. Mięsa nastrzyknięte z użyciem tego preparatu mogą być przeznaczone na mięsa na grilla, do marynat i smażenia na patelni. Do nastrzyku mięs najlepiej jest stosować nastrzykiwarki specjalne do tego celu przy średnicy igły poniżej 3 a nawet 2 mm. Zakończenie igły jest zależne od tego czy element jest z kością lub bez. W przypadku gdy nie dysponują Państwo nastrzykiwarką w wielu przypadkach jest możliwość wprowadzenia solanki poprzez proces masowania w granicach od 30 minut do 1,5 godziny. Jeżeli mięso kulinarne jest krojone na plastry powinno bezpośrednio po nastrzyku pozostać na peklowni około 3 godzin a nawet jeżeli to możliwe do następnego dnia. Solanki tej grupy charakteryzuje doskonała rozpuszczalność......" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Listopada 2011 ...Umieszczając takie mięso na tackach nie musimy pakować z użyciem kilku "pampersów"...Czytając takie "wiadomości" coraz mniej "żal" pieniędzy wydanych na ekologiczną świnie. Szkoda tylko, że świnia ma tak mało boczku. BTW Coraz mniej racjonalnym wydaje się pomysł kupowania boczku czy nawet półtusz w sklepie czy gdziekolwiek jeśli nie widzimy świni za życia i w chwili śmierci. :tongue: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Listopada 2011 Czy świeże mięso nastrzykiwane wystawione do sprzedaży powinno być oznakowane, że jest nastrzyknięte czy też nie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Listopada 2011 Czy świeże mięso nastrzykiwane wystawione do sprzedaży powinno być oznakowane, że jest nastrzyknięte czy też nie ? Generalnie Ci którzy wprowadzają do obiegu nastrzykiwane mięso, starają się poruszać w granicach norm, które pozwalają nazwać dany element "schabem b/k" czy "karkówką b/k" z tego co pamiętam, to ważnym parametrem jest bodajże zawartość soli. Daje to odpowiedź na pytanie, dlaczego często w promocjach pojawiają się elementy zwane np. "karkówka na pieczeń" lub "schab pieczeniowy". Oczywiście mowa o elementach niepeklowanych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Listopada 2011 Czy świeże mięso nastrzykiwane wystawione do sprzedaży powinno być oznakowane, że jest nastrzyknięte czy też nie ? Punkt widzenia zależy zapewne od punktu siedzenia, dla mnie jako konsumenta oczywiście TAK. Moim zdaniem mięso nastrzykiwane nie jest już mięsem, gdyż został sztucznie zmieniony jego skład ... no ale ja się nie znam i jestem upierdliwym klientem. Natomiast oznakowanie, że w wędlinach jest białko sojowe z soi GMO już chyba być nie musi ... bo innej soi już prawdopodobnie nie ma :sad: ... Generalnie Ci którzy wprowadzają do obiegu nastrzykiwane mięso, starają się poruszać w granicach norm, które pozwalają nazwać dany element "schabem b/k" czy "karkówką b/k" /.../ Generalnie to oni starają się ukryć ile się da lub inaczej nie ujawniać ile tylko można ... Łaskawcy dbają o nasze zdrowie ... psychiczne, po prostu nie chcą nas straszyć. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Listopada 2011 oznakowanie, że w wędlinach jest białko sojowe z soi GMO już chyba być nie musi ... bo innej soi już prawdopodobnie nie maW MAKRO sprzedawana jest szynka (surowe mięso) o składzie: "szynka wp.z/k, białko wp., sól". Woda jest naturalnym składnikiem mięsa... Z czego pozyskiwane jest to białko wp.? Kraj produkcji: Niemcy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Listopada 2011 Z czego pozyskiwane jest to białko wp.?Kolageny, białko takie nazywane jest też kolagenowe. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Listopada 2011 Nie wiem co to białko wp?Niby skrót od wieprzowe, ale nie koniecznie.Nastrzyk mięsa mięsem to standard, ale nastrzyk kolagenem ? Nie słyszałem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.