Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:devil: Szwagier kupił dziś boczek surowy wysoki mówił na ok4cm ze skórą

Chciał go upiec na obiad (sos itd) przyprawiał i podsmażał na patelni z każdej strony i tu :shock: zdziwienie ogromne. Boczek kolory słabo przybierał ale za to zaczął ROSNĄĆ tak o dwa centymetry. Mówił mi na skype że miał spokojnie z 6 a zakupił 4cm Czy był czym zastrzyknięty co sprawiło iż przy obróbce termicznej tak się stało :question: Ale jaja :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/
Udostępnij na innych stronach

Może ten boczek jeszcze lub już żyje :???: , albo zagnieździli się w nim obcy :grin:

 

przyczyna spuchnięcia jest woda a raczej jej ilość , rozszerzała się i parowała podczas smażenia ,

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185319
Udostępnij na innych stronach

Typowy objaw nastrzyknietego mięsa.

Zamiast się smażyć wydziela dziwny płyn i nie ma szans nawet uczciwych skwarek z niego zrobić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185324
Udostępnij na innych stronach

zaczął ROSNĄĆ

mnie ostatnio jak surowy podgotowałem celem zrobienia w słoiku też lekko urósł. Pierwszy raz takie coś miałem.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185405
Udostępnij na innych stronach

Chyba mnie jakaś "nowinka" technologiczna ominęła, bo o ile potrafię rozpoznać mięso nastrzyknięte, to wczoraj żonka robiła schab i nie dość, że non stop pomimo płukania mięso robiło się znowu dziwnie śliskie, to rozklepać się go za chiny nie dało.

Po upieczeniu ... totalna szmata jak mówi moja lepsza połowa.

 

Muszę popytać co w trawie piszczy. :devil:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185418
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj wszedłem do sklepu mięsnego ... bo po drodze mi było, bez żadnego zamiaru zakupów.

W gablocie leżał schab b/k lub jak kto woli polędwica ...

Wszystko cacy, cena 19,70 PLN i tylko dodatkowa etykieta wręcz przyklejona do mięsa zwróciła moją uwagę:

 

MIĘSO, NIE NASTRZYKIWANE

 

... ciekawe ze tylko na schabie taka "metka", szynka już normalnie .. po 15,99

Gdyby nie było ludzi zrobiłbym fotkę na pamiątkę, a może teraz już będzie to normalność, jako "usprawiedliwienie" ceny i chwyt reklamowy?

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185420
Udostępnij na innych stronach

Wszystko cacy, cena 19,70 PLN i tylko dodatkowa etykieta wręcz przyklejona do mięsa zwróciła moją uwagę:

 

MIĘSO, NIE NASTRZYKIWANE

To jakaś nowość informacyjna w sklepach !?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185422
Udostępnij na innych stronach

MIĘSO, NIE NASTRZYKIWANE

Nie bardzo chce mi się wierzyć żeby sklep robił sobie antyreklamę, na jednym produkcje taka informacja a na innych bez to znaczy że wszystko jest "sztucznie pędzone".

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185454
Udostępnij na innych stronach

bo o ile potrafię rozpoznać mięso nastrzyknięte

Surowe, bez macania :wink: , na oko ? To zdradź ten sposób.

Zobacz jak pięknie się świeci.

 

 

Jak przekroisz i dotkniesz to klei się tak, że nawet nie trzeba mięsa kleistego do kiełbasy.

Po "upieczeniu" zamiast kawałka mięsa otrzymujesz gumisie :devil:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-185953
Udostępnij na innych stronach

Efekt uboczny skosztowania surowego mięsa ..... od wczoraj WC jest moim bardzo częstym punktem wizyt. :devil:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186107
Udostępnij na innych stronach

Mysle Andrzeju ze tez bys W-ceta zaliczyl,jak dla mnie mieso stare a moze bardzo stare przynajmniej raz mrozone jak nie dwa i na dodatek jeszcze odswiezane--skosztuje sie takiego i nie ma rady zeby z "krolem" nie podyskutowac. :grin:

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186148
Udostępnij na innych stronach

Pewien procent świń (szczególnie belgijskie) jest zarażony złośliwym szczepem yersinii (jersinioza). Choroba została przywleczona z Ameryki.

Najgorsze jest to, że nie ogranicza się tylko do układu pokarmowego i pokonuje bariarę jelita-krew.

Może rozwinąć się w praktycznie nieuleczalną, przewlekłą jersiniozę układową.

Inną możliwością o podobnych objawach jest zakażenie pasożytnicze (np. włośnie).

Dlatego nie bagatelizowałabym zatrucia pokarmowego skojarzonego ze zjedzeniem surowej wieprzowiny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186152
Udostępnij na innych stronach

Raczej to nie jersinioza czy włośnica bo chyba nie dają objawów po 0,5h od zjedzenia.

Sprawcą jest zastosowany nastrzyk mięsa, tylko pytanie co to za nastrzyk ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186272
Udostępnij na innych stronach

MIĘSO, NIE NASTRZYKIWANE

Nie bardzo chce mi się wierzyć żeby sklep robił sobie antyreklamę, na jednym produkcje taka informacja a na innych bez to znaczy że wszystko jest "sztucznie pędzone".

Ciekawość mnie zżerała czegóż to w tym tygodniu nie nastrzykują, okazało się że dzisiaj pora na karczek, a żeby nie być gołosłownym to .. tym razem nie wytrzymałem i utrwaliłem :wink:

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186314
Udostępnij na innych stronach

MIĘSO, NIE NASTRZYKIWANE

Nie bardzo chce mi się wierzyć żeby sklep robił sobie antyreklamę, na jednym produkcje taka informacja a na innych bez to znaczy że wszystko jest "sztucznie pędzone".

Ciekawość mnie zżerała czegóż to w tym tygodniu nie nastrzykują, okazało się że dzisiaj pora na karczek, a żeby nie być gołosłownym to .. tym razem nie wytrzymałem i utrwaliłem :wink:

Obrazek

He he to taj jak by napisać, że wódka bezalkoholowa ... w "markietach", w dzisiejszych czasach ...

 

pepe, dobre to było :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186321
Udostępnij na innych stronach

Sprawcą jest zastosowany nastrzyk mięsa, tylko pytanie co to za nastrzyk ?

podejrzewam , że chodzi o dość popularny "injectionmix" ....

 

poniżej info jako ciekawostka ( wrr aż niedobrze się robi ) :

 

"....Jest to grupa preparatów przeznaczona do przygotowania mięs kulinarnych na tackach pakowanych m.in. w atmosferze gazów obojętnych. W wyniku zastosowania nastrzyku w granicach od 4 do 10 % uzyskujemy mięso charakteryzujące się:

 

mniejszym wyciekiem niż z mięsa nie nastrzykniętego

wyrażnym polepszeniem barwy w okresie przechowywania

polepszonym smakiem i kruchością

zmniejszonym czasem obróbki termicznej i zmniejszonym wyciekiem dzięki czemu mięso ma naturalną

soczystość.

 

Umieszczając takie mięso na tackach nie musimy pakować z użyciem kilku "pampersów". Wyciek pod koniec okresu trwałości jest bliski zeru. Mięso zamrożone i rozmrożone także charakteryzuje się mniejszym wyciekiem niż z mięsa nie nastrzykniętego.

Mięsa nastrzyknięte z użyciem tego preparatu mogą być przeznaczone na mięsa na grilla, do marynat i smażenia na patelni.

Do nastrzyku mięs najlepiej jest stosować nastrzykiwarki specjalne do tego celu przy średnicy igły poniżej 3 a nawet 2 mm. Zakończenie igły jest zależne od tego czy element jest z kością lub bez. W przypadku gdy nie dysponują Państwo nastrzykiwarką w wielu przypadkach jest możliwość wprowadzenia solanki poprzez proces masowania w granicach od 30 minut do 1,5 godziny. Jeżeli mięso kulinarne jest krojone na plastry powinno bezpośrednio po nastrzyku pozostać na peklowni około 3 godzin a nawet jeżeli to możliwe do następnego dnia.

 

Solanki tej grupy charakteryzuje doskonała rozpuszczalność......"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186339
Udostępnij na innych stronach

...Umieszczając takie mięso na tackach nie musimy pakować z użyciem kilku "pampersów"...

Czytając takie "wiadomości" coraz mniej "żal" pieniędzy wydanych na

ekologiczną świnie. :cool:

 

Szkoda tylko, że świnia ma tak mało boczku. :cool:

 

BTW

Coraz mniej racjonalnym wydaje się pomysł kupowania boczku czy nawet półtusz w sklepie

czy gdziekolwiek jeśli nie widzimy świni za życia i w chwili śmierci. :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186340
Udostępnij na innych stronach

Czy świeże mięso nastrzykiwane wystawione do sprzedaży powinno być oznakowane, że jest nastrzyknięte czy też nie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186501
Udostępnij na innych stronach

Czy świeże mięso nastrzykiwane wystawione do sprzedaży powinno być oznakowane, że jest nastrzyknięte czy też nie ?

Generalnie Ci którzy wprowadzają do obiegu nastrzykiwane mięso, starają się poruszać w granicach norm, które pozwalają nazwać dany element "schabem b/k" czy "karkówką b/k" z tego co pamiętam, to ważnym parametrem jest bodajże zawartość soli.

Daje to odpowiedź na pytanie, dlaczego często w promocjach pojawiają się elementy zwane np. "karkówka na pieczeń" lub "schab pieczeniowy". Oczywiście mowa o elementach niepeklowanych ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186503
Udostępnij na innych stronach

Czy świeże mięso nastrzykiwane wystawione do sprzedaży powinno być oznakowane, że jest nastrzyknięte czy też nie ?

Punkt widzenia zależy zapewne od punktu siedzenia, dla mnie jako konsumenta oczywiście TAK. Moim zdaniem mięso nastrzykiwane nie jest już mięsem, gdyż został sztucznie zmieniony jego skład ... no ale ja się nie znam i jestem upierdliwym klientem.

Natomiast oznakowanie, że w wędlinach jest białko sojowe z soi GMO już chyba być nie musi ... bo innej soi już prawdopodobnie nie ma :sad:

 

... Generalnie Ci którzy wprowadzają do obiegu nastrzykiwane mięso, starają się poruszać w granicach norm, które pozwalają nazwać dany element "schabem b/k" czy "karkówką b/k" /.../

Generalnie to oni starają się ukryć ile się da lub inaczej nie ujawniać ile tylko można ...

Łaskawcy dbają o nasze zdrowie ... psychiczne, po prostu nie chcą nas straszyć.

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186591
Udostępnij na innych stronach

oznakowanie, że w wędlinach jest białko sojowe z soi GMO już chyba być nie musi ... bo innej soi już prawdopodobnie nie ma

W MAKRO sprzedawana jest szynka (surowe mięso) o składzie: "szynka wp.z/k, białko wp., sól".

Woda jest naturalnym składnikiem mięsa...

Z czego pozyskiwane jest to białko wp.?

Kraj produkcji: Niemcy

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186598
Udostępnij na innych stronach

Z czego pozyskiwane jest to białko wp.?

Kolageny, białko takie nazywane jest też kolagenowe.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186600
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co to białko wp?

Niby skrót od wieprzowe, ale nie koniecznie.

Nastrzyk mięsa mięsem to standard, ale nastrzyk kolagenem ? Nie słyszałem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/#findComment-186609
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.