barrybond Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Listopada 2011 WitamPrzymierzam się do pierwszej szyneczki i od razu mały problem, czy sól peklujaca to to samo co peklosol, bo w markecie w mojej miejscowosci tylko to moglem znalesc. Czy mogę taką solą zastąpić peklosól w stosunku 1:1 ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Listopada 2011 Jasne, że 1 : 1. Jak sobie wyobrażasz np. 2: 1 ? :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Listopada 2011 Jasne, że 1 : 1. Jak sobie wyobrażasz np. 2: 1 ? :grin: Jesteś złośliwy w stosunku do Nowego :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Listopada 2011 Nie znalazłem soli peklującej z Kamisa, jest jedynie sól zmiękczająca mięso, jednak z firmy Galeo (a to chyba jakaś powiązana z Kamisem) jest sól peklowa i wygląda na to samo co peklosól. Jednak miałbym inną radę: http://www.agro-handel.com.pl/main.php?t=firma&m=firma&s=firma&l=pl Jeżeli to w pobliży Ciebie warto spróbować tam zaopatrzyć się w peklosól w ilości a przede wszystkim cenie odpowiedniej! Pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Listopada 2011 Absolutnie. Jesli czytał forum (przed pierwszą produkcją jest to obowiązkowe) powinien wiedzieć, iz peklosól, sól peklująca, pektosol i jak tam sie jeszcze nazywa, składa się w ok. 99,4% z soli. Poza tym, na rynku nie ma innych (o innym składzie) mieszanek peklujących. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Listopada 2011 Jasne, tylko Kamis nie ma w swojej ofercie soli peklującej - przynajmniej na swojej stronie www.Jest tylko, tak jak pisał dietykon, sól zmiękczająca, a to czytając opis nie jest to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Listopada 2011 Skontaktuj się z Miro i za dwa dni masz peklosól w domku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Listopada 2011 Kamis nie ma w swojej ofercie soli peklującej dokładnie tak jak piszesz jednak z firmy Galeo (a to chyba jakaś powiązana z Kamisem) tańsza marka Kamisa Z Ziołopexu jest na 100% pakowana po 50g. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barrybond Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Listopada 2011 Dzięki wszystkim za szybką odpowiedz. Faktycznie kupiłem sól peklującą z firmy degusta, ale wydawało mi się, że na półce równiez była z firmy knorr, ale mniejsza z tym. Moje wątpliwości co do soli peklującej budził fakt, ze oprocz soli jest w niej azotan sodu, a w wielu przepisach na forum wykorzystywana jest sol i saletra potasowa, więc myslałem ze w soli pekującej tez powinna znajdować się własnie saletra potasowa, a nie azotan sodu. Tak na marginesie czym rózniłaby się szynka po uwedzeniu zapeklowana zwykła solą, a nie solą peklującą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Listopada 2011 Byłaby szara w przekroju.Co do przepisów, w których stosuje się sól i saletrę, dawaj peklosól o wadze równej wadze soli i saletry.Możesz zastapić część peklosoli samą sola warzoną. Na początek do 40-50% w stosunku wagowym. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Listopada 2011 Czytam to wszystko i tak sie zastanawiam co wy piszecie , Przecież na forum piszemy że peklujemy mieszanką peklującą a nie żadną solą .Solą to solimy . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.