Skocz do zawartości

Czy sól peklujaca np z kamisu to to samo co peklosol


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do pierwszej szyneczki i od razu mały problem, czy sól peklujaca to to samo co peklosol, bo w markecie w mojej miejscowosci tylko to moglem znalesc. Czy mogę taką solą zastąpić peklosól w stosunku 1:1 ? Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/
Udostępnij na innych stronach

Jasne, że 1 : 1. Jak sobie wyobrażasz np. 2: 1 ? :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185469
Udostępnij na innych stronach

Nie znalazłem soli peklującej z Kamisa, jest jedynie sól zmiękczająca mięso, jednak z firmy Galeo (a to chyba jakaś powiązana z Kamisem) jest sól peklowa i wygląda na to samo co peklosól. Jednak miałbym inną radę: http://www.agro-handel.com.pl/main.php?t=firma&m=firma&s=firma&l=pl Jeżeli to w pobliży Ciebie warto spróbować tam zaopatrzyć się w peklosól w ilości a przede wszystkim cenie odpowiedniej!

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185472
Udostępnij na innych stronach

Absolutnie. Jesli czytał forum (przed pierwszą produkcją jest to obowiązkowe) powinien wiedzieć, iz peklosól, sól peklująca, pektosol i jak tam sie jeszcze nazywa, składa się w ok. 99,4% z soli. Poza tym, na rynku nie ma innych (o innym składzie) mieszanek peklujących.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185473
Udostępnij na innych stronach

Jasne, tylko Kamis nie ma w swojej ofercie soli peklującej - przynajmniej na swojej stronie www.

Jest tylko, tak jak pisał dietykon, sól zmiękczająca, a to czytając opis nie jest to samo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185475
Udostępnij na innych stronach

Skontaktuj się z Miro i za dwa dni masz peklosól w domku.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185476
Udostępnij na innych stronach

Kamis nie ma w swojej ofercie soli peklującej

dokładnie tak jak piszesz

 

jednak z firmy Galeo (a to chyba jakaś powiązana z Kamisem)

tańsza marka Kamisa

 

Z Ziołopexu jest na 100% pakowana po 50g.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185481
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za szybką odpowiedz. Faktycznie kupiłem sól peklującą z firmy degusta, ale wydawało mi się, że na półce równiez była z firmy knorr, ale mniejsza z tym. Moje wątpliwości co do soli peklującej budził fakt, ze oprocz soli jest w niej azotan sodu, a w wielu przepisach na forum wykorzystywana jest sol i saletra potasowa, więc myslałem ze w soli pekującej tez powinna znajdować się własnie saletra potasowa, a nie azotan sodu. Tak na marginesie czym rózniłaby się szynka po uwedzeniu zapeklowana zwykła solą, a nie solą peklującą. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185525
Udostępnij na innych stronach

Byłaby szara w przekroju.

Co do przepisów, w których stosuje się sól i saletrę, dawaj peklosól o wadze równej wadze soli i saletry.

Możesz zastapić część peklosoli samą sola warzoną. Na początek do 40-50% w stosunku wagowym.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185526
Udostępnij na innych stronach

Czytam to wszystko i tak sie zastanawiam co wy piszecie , Przecież na forum piszemy że peklujemy mieszanką peklującą a nie żadną solą .Solą to solimy . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6303-czy-s%C3%B3l-peklujaca-np-z-kamisu-to-to-samo-co-peklosol/#findComment-185528
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.