Siara Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Marca 2007 Witam, Czy robiąc ser z mleka prosto od krowy, zawsze je wcześniej pasteryzujecie? PozdrawiamSiara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Marca 2007 To zalezy od gatunku sera, np. cos w rodzaju oscypkow podgrzewalem mleko do temp 40-50stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-9483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Marca 2007 Mleko do produkcji oscypków lub golków nie może być pasteryzowane. Używa się podpuszczki i soli. Przepisy są na stronie tylko trzeba sobie poszukać. Powodzenia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-9484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Marca 2007 Nie napisalem ze mleko pasteryzuje tylko podgrzewam, tak jak jest dokladnie w przepisie. :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-9485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Proszę o pomoc Szukam i szukam i nie mogę znaleźć, był gdzieś temat szeroko opisujący zasady pasteryzacji może ktoś podrzuci mi linka piss. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-142172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Stycznia 2011 wosiu, "PASTERYZACJA MLEKA SEROWARSKIEGO Ogrzewanie mleka przez pewien czas w temperaturze 63 do 95°C celem zniszczenia w nim żywotnych komórek drobnoustrojowych nazywa się pasteryzacją. W mleczarstwie uważa się pasteryzację za skuteczną, jeżeli ogrzewanie trwa: przy 63 °C 30 minut, przy 75 do 80° C 1 do 2 minuty, przy 80 do 95°C moment, przy czym warto zaznaczyć, że przy zastosowaniu nowoczesnych aparatów rurowych lub płytowych można uzyskać zadowalający stopień spasteryzowania, nawet przez utrzymanie mleka tylko przez kilkanaście sekund w temperaturze 72 do 73°C." Serowarstwo praktyczne str. 51 Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-142174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Nigdy . Max to 38 stopni przy dodawaniu podpuszczki .Potem ewentualnie sam skrzep przy formowaniu "oscypkow" do ok 50 stopni Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-142176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Napisałem to w temacie serowarstwo ale chodziło mi o pasteryzację kiełbasy słoikowej gdzieś był temat o pasteryzacji i tydylizacji :question: chyba tak się pisze :question: i nie mogę go odnaleźć Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-142177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Może tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=303 Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-142179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Stycznia 2011 nie to nie to :sad: Ten temat to ja też znalazłem był jeszcze inny Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-142181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Stycznia 2011 http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/bonair/extra/01.jpg https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=3409&highlight=tabela+pasteryzacji#3409 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=10652&highlight=#10652 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-142183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Siara dzięki o to właśnie chodziło a dokładnie o tą tabelkę Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-142190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.