Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 lata później...

Proszę o pomoc

Szukam i szukam i nie mogę znaleźć, był gdzieś temat szeroko opisujący zasady pasteryzacji może ktoś podrzuci mi linka piss.

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-142172
Udostępnij na innych stronach

wosiu, "PASTERYZACJA MLEKA SEROWARSKIEGO

Ogrzewanie mleka przez pewien czas w temperaturze 63 do 95°C celem zniszczenia w nim żywotnych komórek drobnoustrojowych nazywa się pasteryzacją.

W mleczarstwie uważa się pasteryzację za skuteczną, jeżeli ogrzewanie trwa:

przy 63 °C 30 minut,

przy 75 do 80° C 1 do 2 minuty, przy 80 do 95°C moment,

przy czym warto zaznaczyć, że przy zastosowaniu nowoczesnych aparatów rurowych lub płytowych można uzyskać zadowalający stopień spasteryzowania, nawet przez utrzymanie mleka tylko przez kilkanaście sekund w temperaturze 72 do 73°C."

 

Serowarstwo praktyczne str. 51

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-142174
Udostępnij na innych stronach

Napisałem to w temacie serowarstwo ale chodziło mi o pasteryzację kiełbasy słoikowej gdzieś był temat o pasteryzacji i tydylizacji :question: chyba tak się pisze :question: i nie mogę go odnaleźć
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-142177
Udostępnij na innych stronach

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-142179
Udostępnij na innych stronach

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/632-pasteryzacja/#findComment-142183
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.