Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdeczne i zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na kiełbaskę wiejską z oczkiem.

 

mięso wieprzowe kl IB u was pewnie kl IIA (chude z mięsa z szynki i łopatki )

7 kg

Mielimy na sitku 8mm

 

mięso wieprzowe kl II 50/50 lub tłusty boczek

 

3 kg

Mielimy na sitku 5mm

 

mięso z golonki przedniej lub tylnej

 

1kg

Mięso wołowe nieścięgniste

 

1kg

Mielimy z golonka na sitku 3mm oraz z czosnkiem świeżym

 

Mięso razem 12 kg mięso świeże nie peklowane.

 

Pieprz czarny grubo mielony 15g

Przyprawa warzywko 40g

gorczyca mielona 10g

papryka ostra 10g

czosnek granulowany 20g

czosnek świeży 100g ale to według uznania może być mniej

 

 

Peklosól 120g

sól warzona 120g

 

Po zmieleniu chudego mięsa zalewamy go wrzątkiem 1,5 litra.

(wiem to kontrowersyjny sposób)

 

po wymieszaniu z wodą dodajemy peklosól i sól zwykłą inne przyprawy

 

dodajemy golonko i wołowinę zmieloną z czosnkiem świeżym

 

potem wieprzowinę tłustą lub boczek

 

po wymieszaniu nadziewamy w osłonki naturalne wieprzowe 26/28

 

długość batonów 16-18 cm

 

osadzanie 1 godzina w temperaturze 18-20 st.C

 

suszenie na ogniu z otwartym kominem oraz paleniskiem

do obsuszenia batonów przewieszanie kijów wędzarniczych jeżeli się źle obsusza.

ok 1 godziny

 

na kij wędzarniczy długości 1m dajemy nie więcej niż 15 szt podwójnych kiełbasek bo będą się stykać i się nie owędzą w miejscach styku.

 

wędzenie 60 st.C przy zamkniętym palenisku i kominie ok 1 godziny do uzyskania ciemno złotego koloru można wędzić dłużej .

 

Pieczenie 90 st.C do temperatury wewnątrz batonu 70-75 st. C

 

uwaga przy wysokiej temperaturze mogą popękać jelita więc proszę nie przekroczyć tej temperatury .

 

życzę powodzenia i smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/
Udostępnij na innych stronach

Arek masz jakąś fotkę tej kiełbasy ? bo zastanawia mnie to oczko ... teoretycznie nie powinno go być - myślę o szarym oczku w środku przekroju ;)

I powiedz coś więcej o tym zaparzaniu części farszu bo to ciekawe jest ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186324
Udostępnij na innych stronach

teoretycznie nie powinno go być

masz racje ale teoria teorią a praktyka swoje

 

tak naprawdę czasami jest czasami go nie ma nie mam pojęcia dlaczego? :tongue:

 

zrobię fotki po produkcji :grin: produkcja w środę :cool:

 

To zaparzanie ma spowodować by kiełbaska była krucha w środku i troszkę się rozpadała . :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186326
Udostępnij na innych stronach

bo zastanawia mnie to oczko ... teoretycznie nie powinno go być - myślę o szarym oczku w środku przekroju

A mnie się wydaje ,że jak zaparzy część farszu to to oczko będzie .Tak myślę ,ale może się mylę bo sposób wykonania jest dość kontrowersyjny i niespotykany.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186328
Udostępnij na innych stronach

Witam serdeczne i zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na kiełbaskę wiejską z oczkiem.

No i oto chodzi, na razie "pracuję" ale wieczorkiem zerknę szczegółowo i napiszę co nieco o przepisie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186331
Udostępnij na innych stronach

jak zaparzy część farszu to to oczko będzie

A z czego Areczku ? no fakt zaparzane przed soleniem peklosól/sól 50/50 20g na kilogram

OK już wiem mięso wcześniej nie jest peklowane i bezpośrednio po wymieszaniu idzie w nadziewarkę potem tylko godzina osadzania ..... więc może powstać w środku szare niezapeklowane oczko

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186332
Udostępnij na innych stronach

To zaparzanie ma spowodować by kiełbaska była krucha w środku i troszkę się rozpadała . :cool:

stary sposób praktykowany szczególnie przy niektórych kiełbasach z dziczyzny , ma trochę "piaskową" konsystencję , kruchość reguluje się ilością zaparzanego mięsa i temperaturą wody ( wystarczy już 80C)

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186333
Udostępnij na innych stronach

stary sposób praktykowany szczególnie przy niektórych kiełbasach z dziczyzny , ma trochę "piaskową" konsystencję , kruchość reguluje się ilością zaparzanego mięsa i temperaturą wody ( wystarczy już 80C)

tego nie wiedziałem

 

dzięki :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186334
Udostępnij na innych stronach

Temat kruchej kiełbasy był poruszany

» Kiełbasy » Kruchość kiełbasy

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=840&postdays=0&postorder=asc&start=60

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186343
Udostępnij na innych stronach

emat kruchej kiełbasy był poruszany

Cztery lata temu to dlatego ludzie pozapominali :grin:

 

:grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186351
Udostępnij na innych stronach

Arek, dzięki za przepis. Warto czasem odświeżyć temat.

Jesli masz jakieś zdjęcia z produkcji i zdjęcia wyrobu gotowego, to wklej, albo podeślij do mnie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186352
Udostępnij na innych stronach

teoretycznie nie powinno go być

masz racje ale teoria teorią a praktyka swoje

 

tak naprawdę czasami jest czasami go nie ma nie mam pojęcia dlaczego?

Kiełbasę z ,, oczkiem " robi sie na zwykłej soli (farsz) a peklosól stosuje się do przelewania kiełbaśnic wtedy nie będzie ze.... ,, czasem jest a czasem nie"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186360
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasę z ,, oczkiem " robi sie na zwykłej soli (farsz) a peklosól stosuje się do przelewania kiełbaśnic wtedy nie będzie ze.... ,, czasem jest a czasem nie"

Dziękuje za radę wypróbuje twój sposób :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186361
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasę z ,, oczkiem " robi sie na zwykłej soli (farsz) a peklosól stosuje się do przelewania kiełbaśnic wtedy nie będzie ze.... ,, czasem jest a czasem nie"

Czyżbyście nie potrafili zrobić "szarego oczka" bez peklosoli? :rolleyes:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186446
Udostępnij na innych stronach

Bagno, szare oczko samo wyjdzie :)

To tak jak np. w Głogowskiej

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186467
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasę z ,, oczkiem " robi sie na zwykłej soli (farsz) a peklosól stosuje się do przelewania kiełbaśnic wtedy nie będzie ze.... ,, czasem jest a czasem nie"

Czyżbyście nie potrafili zrobić "szarego oczka" bez peklosoli? :rolleyes:

Zrobi się i bez peklo..., ale z peklo jest wyrazista różnica...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186587
Udostępnij na innych stronach

kilka fotek z produkcji :grin:

 

 

 

 

Proszę o info jak dodawać fotki :idea:

 

Dzięki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186793
Udostępnij na innych stronach

Proszę o info jak dodawać fotki :idea:

 

Proszę :

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6480&highlight=wklejanie+zdj%EA%E6

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186797
Udostępnij na innych stronach

dziękuję Bardzo :grin:

 

 

farsz w trakcie mieszania :wink:..............................................................................farsz wymieszany :!:

 

Nadziewanie w jelita wieprzowe :cool: .....................................................................................Wieszanie na kijach :idea:

osuszanie wędzenie i pieczenie w wędzarni opalanej drzewem...............................................................Po osuszeniu i wybarwieniu

 

Gotowy produkt po wędzeniu i pieczeniu :tongue:

po wystudzeniu i w przekroju :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186801
Udostępnij na innych stronach

Gdzie to ,,oczko"??

tak naprawdę czasami jest czasami go nie ma nie mam pojęcia dlaczego?

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186948
Udostępnij na innych stronach

po wystudzeniu i w przekroju :thumbsup:

:) w przekroju tak ... ale z tym wystudzeniem to chyba jednak nie ;) kiełbaska fajnie wygląda jak naprawdę wystygnie powinna być krucha ;)

Ale to "oczko" to jak magiczne oczko LP ... przeważnie niewidoczne ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186949
Udostępnij na innych stronach

Na zdjęciu wygląda jak przekrojona na ciepło zarówno struktura jak i połysk ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186952
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.