arekdron Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Listopada 2011 Witam serdeczne i zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na kiełbaskę wiejską z oczkiem. mięso wieprzowe kl IB u was pewnie kl IIA (chude z mięsa z szynki i łopatki ) 7 kgMielimy na sitku 8mm mięso wieprzowe kl II 50/50 lub tłusty boczek 3 kgMielimy na sitku 5mm mięso z golonki przedniej lub tylnej 1kgMięso wołowe nieścięgniste 1kgMielimy z golonka na sitku 3mm oraz z czosnkiem świeżym Mięso razem 12 kg mięso świeże nie peklowane. Pieprz czarny grubo mielony 15gPrzyprawa warzywko 40ggorczyca mielona 10gpapryka ostra 10g czosnek granulowany 20gczosnek świeży 100g ale to według uznania może być mniej Peklosól 120gsól warzona 120g Po zmieleniu chudego mięsa zalewamy go wrzątkiem 1,5 litra. (wiem to kontrowersyjny sposób) po wymieszaniu z wodą dodajemy peklosól i sól zwykłą inne przyprawy dodajemy golonko i wołowinę zmieloną z czosnkiem świeżym potem wieprzowinę tłustą lub boczek po wymieszaniu nadziewamy w osłonki naturalne wieprzowe 26/28 długość batonów 16-18 cm osadzanie 1 godzina w temperaturze 18-20 st.C suszenie na ogniu z otwartym kominem oraz paleniskiemdo obsuszenia batonów przewieszanie kijów wędzarniczych jeżeli się źle obsusza.ok 1 godziny na kij wędzarniczy długości 1m dajemy nie więcej niż 15 szt podwójnych kiełbasek bo będą się stykać i się nie owędzą w miejscach styku. wędzenie 60 st.C przy zamkniętym palenisku i kominie ok 1 godziny do uzyskania ciemno złotego koloru można wędzić dłużej . Pieczenie 90 st.C do temperatury wewnątrz batonu 70-75 st. C uwaga przy wysokiej temperaturze mogą popękać jelita więc proszę nie przekroczyć tej temperatury . życzę powodzenia i smacznego Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Listopada 2011 Arek masz jakąś fotkę tej kiełbasy ? bo zastanawia mnie to oczko ... teoretycznie nie powinno go być - myślę o szarym oczku w środku przekroju I powiedz coś więcej o tym zaparzaniu części farszu bo to ciekawe jest ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Listopada 2011 teoretycznie nie powinno go być masz racje ale teoria teorią a praktyka swoje tak naprawdę czasami jest czasami go nie ma nie mam pojęcia dlaczego? :tongue: zrobię fotki po produkcji :grin: produkcja w środę To zaparzanie ma spowodować by kiełbaska była krucha w środku i troszkę się rozpadała . Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Listopada 2011 bo zastanawia mnie to oczko ... teoretycznie nie powinno go być - myślę o szarym oczku w środku przekroju A mnie się wydaje ,że jak zaparzy część farszu to to oczko będzie .Tak myślę ,ale może się mylę bo sposób wykonania jest dość kontrowersyjny i niespotykany. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Listopada 2011 Witam serdeczne i zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na kiełbaskę wiejską z oczkiem. No i oto chodzi, na razie "pracuję" ale wieczorkiem zerknę szczegółowo i napiszę co nieco o przepisie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Listopada 2011 jak zaparzy część farszu to to oczko będzieA z czego Areczku ? no fakt zaparzane przed soleniem peklosól/sól 50/50 20g na kilogram OK już wiem mięso wcześniej nie jest peklowane i bezpośrednio po wymieszaniu idzie w nadziewarkę potem tylko godzina osadzania ..... więc może powstać w środku szare niezapeklowane oczko Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Listopada 2011 To zaparzanie ma spowodować by kiełbaska była krucha w środku i troszkę się rozpadała . stary sposób praktykowany szczególnie przy niektórych kiełbasach z dziczyzny , ma trochę "piaskową" konsystencję , kruchość reguluje się ilością zaparzanego mięsa i temperaturą wody ( wystarczy już 80C) Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Listopada 2011 stary sposób praktykowany szczególnie przy niektórych kiełbasach z dziczyzny , ma trochę "piaskową" konsystencję , kruchość reguluje się ilością zaparzanego mięsa i temperaturą wody ( wystarczy już 80C) tego nie wiedziałem dzięki Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Listopada 2011 Temat kruchej kiełbasy był poruszany» Kiełbasy » Kruchość kiełbasyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=840&postdays=0&postorder=asc&start=60 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Listopada 2011 emat kruchej kiełbasy był poruszany Cztery lata temu to dlatego ludzie pozapominali :grin: :grin: Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Listopada 2011 Arek, dzięki za przepis. Warto czasem odświeżyć temat.Jesli masz jakieś zdjęcia z produkcji i zdjęcia wyrobu gotowego, to wklej, albo podeślij do mnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Listopada 2011 teoretycznie nie powinno go być masz racje ale teoria teorią a praktyka swoje tak naprawdę czasami jest czasami go nie ma nie mam pojęcia dlaczego? Kiełbasę z ,, oczkiem " robi sie na zwykłej soli (farsz) a peklosól stosuje się do przelewania kiełbaśnic wtedy nie będzie ze.... ,, czasem jest a czasem nie" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Listopada 2011 Kiełbasę z ,, oczkiem " robi sie na zwykłej soli (farsz) a peklosól stosuje się do przelewania kiełbaśnic wtedy nie będzie ze.... ,, czasem jest a czasem nie" Dziękuje za radę wypróbuje twój sposób :grin: Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Listopada 2011 Kiełbasę z ,, oczkiem " robi sie na zwykłej soli (farsz) a peklosól stosuje się do przelewania kiełbaśnic wtedy nie będzie ze.... ,, czasem jest a czasem nie"Czyżbyście nie potrafili zrobić "szarego oczka" bez peklosoli? :rolleyes: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Listopada 2011 Bagno, szare oczko samo wyjdzie To tak jak np. w Głogowskiej Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Listopada 2011 Kiełbasę z ,, oczkiem " robi sie na zwykłej soli (farsz) a peklosól stosuje się do przelewania kiełbaśnic wtedy nie będzie ze.... ,, czasem jest a czasem nie"Czyżbyście nie potrafili zrobić "szarego oczka" bez peklosoli? :rolleyes: Zrobi się i bez peklo..., ale z peklo jest wyrazista różnica... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Listopada 2011 kilka fotek z produkcji :grin: Proszę o info jak dodawać fotki :idea: Dzięki Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Listopada 2011 Proszę o info jak dodawać fotki :idea: Proszę : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6480&highlight=wklejanie+zdj%EA%E6 Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Listopada 2011 dziękuję Bardzo :grin: farsz w trakcie mieszania :wink:..............................................................................farsz wymieszany :!: Nadziewanie w jelita wieprzowe .....................................................................................Wieszanie na kijach :idea: osuszanie wędzenie i pieczenie w wędzarni opalanej drzewem...............................................................Po osuszeniu i wybarwieniu Gotowy produkt po wędzeniu i pieczeniu :tongue: po wystudzeniu i w przekroju :thumbsup: Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Listopada 2011 Gdzie to ,,oczko"?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Listopada 2011 Gdzie to ,,oczko"??tak naprawdę czasami jest czasami go nie ma nie mam pojęcia dlaczego? :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Listopada 2011 po wystudzeniu i w przekroju :thumbsup: w przekroju tak ... ale z tym wystudzeniem to chyba jednak nie kiełbaska fajnie wygląda jak naprawdę wystygnie powinna być krucha Ale to "oczko" to jak magiczne oczko LP ... przeważnie niewidoczne Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Listopada 2011 Na zdjęciu wygląda jak przekrojona na ciepło zarówno struktura jak i połysk .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6327-kie%C5%82baska-wiejska-z-oczkiem-ala-por%C4%85bkowo/#findComment-186952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.