agus Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Listopada 2011 Witam od kilku dni śledzę Wasze forum i jestem pod ogromnym wrażeniem tych wszystkich pyszności które robicie. W tym tygodniu będę robić po raz pierwszy takie kiełbaski 1.krakowską suchą KRAKOWSKA PODSUSZANA 2.kabanosy wieprzowe KABANOSY 3.kiełbasę Halusi KIEŁBASA HALUSI i w związku z tym mam kilka pytań 1. czy zamiast peklosoli mogę dać sól niejodowaną warzonkę? w innym temacie piszecie że nie należy piec i grillować wyrobów zrobionych na peklosoli https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8030 dlatego to pytanie.Myślę że każdy z Was używa swoich wyrobów do jajecznicy lecza czy fasolki. 2.czy po wędzeniu, suszeniu mogę te kiełbasy zamrozić i jak najlepiej to zrobić tzn. czy zawinąć w folię aluminiową i do szczelnego woreczka czy jest to dobrą metodą? Czy może zaopatrzyć się w pakowaczkę próżniową? Z góry dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Listopada 2011 Agusku,postawiłeś poprzeczkę b.wysoko.Może na początek zrób kiełbasę prostszą,np.chłopską w/g Szczepana.Jeśli nie dasz peklosoli otrzymasz szary kolor wyrobu.Otrzymane wyroby mozesz mrozic w szczelnych workach foliowych.Działaj,powodzenia. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Listopada 2011 CHŁOPIE Z WARMIIdziękuję za odpowiedź.Mam takie pytanko czy KIEŁBASĘ HALUSI mogę zrobić na soli niejodowanej czy oprócz zmienionego koloru w smaku będzie dobra? Chciałabym ją jeść na zimno oraz gotować i piec do późniejszej konsumpcji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Listopada 2011 Będzie dobra tylko szara w środku,powodzenia. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Listopada 2011 agus, ja również podchodze do kiełbas ale zaczynałem od zwykłych wędzonek więc może od tego zacznij Moja jedną z kilku kiełbas które chcę zrobić na początek jest "krakowska podsuszana" i będę ja również robił na podstawie linka który dałaś powyżej. Mam tylko jedną nie wiadomą co to jest mięso wolowe klasy I ściegnistej lub drugiej ? Czy mogę to mięso zastąpić wołowym rosołowym ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Listopada 2011 Czy mogę to mięso zastąpić wołowym rosołowymNie nie możesz.Zamiast tego wołowego możesz dać mięso z golonki wieprzowej o którym tam napisano (IIIwp). [ Dodano: Sro 23 Lis, 2011 21:14 ]W tym tygodniu będę robić po raz pierwszy takie kiełbaskiTo widzę ,że ostro zaczynasz.Powodzenia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Listopada 2011 Agus mega ambitny plan ale jak się to mówi "cieć to móc" Trzymam kciuki. Koniecznie się chwal rezultatami Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Listopada 2011 agus, brak peklosoli wpłynie generalnie na kolor kiełbaski ... nie będzie różowiutka ... no i trwałość jednak będzie nieco mniejsza .... ale walory smakowe nie powinny ulec zmianie ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Listopada 2011 wolowe klasy I ściegnistej lub drugiej ?Tak mi kiedyś Bagno napisał: Najwięcej ścięgien zawiera mięso z elementu, który nazywa się pręgą, dodatkowo najczęściej używanym jest mięso z karkówki (kark) i łopatki. Chociaż zdarza się, że czasami mięso z pręgi nie jest kleiste. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Listopada 2011 Wielkie dzięki za wszystkie rady. Niestety z pewnych przyczyn jestem zmuszona na przełożenie mojej pierwszej „produkcji” kiełbaski na przyszły tydzień. Może tak będzie lepiej, będę miała jeszcze trochę czasu aby podszkolić się teorii którą mam przecież wykorzystać w praktyce. Myślę że najlepiej jak zrobię część KIEŁBASKI HALUSI na samej soli (do spożycia na ciepło) a część na peklosoli. O swoich rezultatach na pewno poinformuję, a do tego czasu pilnie się uczę, ale coś mi się wydaję że jeszcze paroma pytaniami Was będę nękać. Pozdrawiam Wszystkich Agus. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Listopada 2011 Przecież o to chodzi żeby wiedzieć co i jak się robi. Ale i tak trzymajcie kciuki bo” pierwszy raz najgorszy”!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Listopada 2011 czy KIEŁBASĘ HALUSI"halusia " jest chuda (nazwa kiełbasy , nie Halusi :wink: ) jak będzie Ci wychodziła tłuściejsza , to pamiętaj - tłuszcz jest nośnikiem smaku . Dodaj "deko" więcej czosnku i na pewno będziesz kochana przez domowników i sąsiadów - powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.