Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od kilku dni śledzę Wasze forum i jestem pod ogromnym wrażeniem tych wszystkich pyszności które robicie. W tym tygodniu będę robić po raz pierwszy takie kiełbaski

1.krakowską suchą KRAKOWSKA PODSUSZANA

2.kabanosy wieprzowe KABANOSY

3.kiełbasę Halusi KIEŁBASA HALUSI

i w związku z tym mam kilka pytań

1. czy zamiast peklosoli mogę dać sól niejodowaną warzonkę?

w innym temacie piszecie że nie należy piec i grillować wyrobów zrobionych na peklosoli https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8030

dlatego to pytanie.Myślę że każdy z Was używa swoich wyrobów do jajecznicy lecza czy fasolki.

2.czy po wędzeniu, suszeniu mogę te kiełbasy zamrozić i jak najlepiej to zrobić tzn. czy zawinąć w folię aluminiową i do szczelnego woreczka czy jest to dobrą metodą? Czy może zaopatrzyć się w pakowaczkę próżniową?

Z góry dziękuję za informację.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

Agusku,postawiłeś poprzeczkę b.wysoko.Może na początek zrób kiełbasę prostszą,np.chłopską w/g Szczepana.Jeśli nie dasz peklosoli otrzymasz szary kolor wyrobu.Otrzymane wyroby mozesz mrozic w szczelnych workach foliowych.

Działaj,powodzenia.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186380
Udostępnij na innych stronach

CHŁOPIE Z WARMII

dziękuję za odpowiedź.

Mam takie pytanko czy KIEŁBASĘ HALUSI mogę zrobić na soli niejodowanej czy oprócz zmienionego koloru w smaku będzie dobra? Chciałabym ją jeść na zimno oraz gotować i piec do późniejszej konsumpcji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186385
Udostępnij na innych stronach

agus,

ja również podchodze do kiełbas ale zaczynałem od zwykłych wędzonek więc może od tego zacznij :)

Moja jedną z kilku kiełbas które chcę zrobić na początek jest "krakowska podsuszana" i będę ja również robił na podstawie linka który dałaś powyżej. Mam tylko jedną nie wiadomą co to jest mięso wolowe klasy I ściegnistej lub drugiej ?

Czy mogę to mięso zastąpić wołowym rosołowym ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186843
Udostępnij na innych stronach

Czy mogę to mięso zastąpić wołowym rosołowym

Nie nie możesz.Zamiast tego wołowego możesz dać mięso z golonki wieprzowej o którym tam napisano (IIIwp).

 

[ Dodano: Sro 23 Lis, 2011 21:14 ]

W tym tygodniu będę robić po raz pierwszy takie kiełbaski

To widzę ,że ostro zaczynasz.Powodzenia

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186850
Udostępnij na innych stronach

agus, brak peklosoli wpłynie generalnie na kolor kiełbaski ... nie będzie różowiutka ... no i trwałość jednak będzie nieco mniejsza .... ale walory smakowe nie powinny ulec zmianie ... :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186887
Udostępnij na innych stronach

wolowe klasy I ściegnistej lub drugiej ?

Tak mi kiedyś Bagno napisał:

Najwięcej ścięgien zawiera mięso z elementu, który nazywa się pręgą, dodatkowo najczęściej używanym jest mięso z karkówki (kark) i łopatki.

Chociaż zdarza się, że czasami mięso z pręgi nie jest kleiste.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186913
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki za wszystkie rady. Niestety z pewnych przyczyn jestem zmuszona na przełożenie mojej pierwszej „produkcji” kiełbaski na przyszły tydzień. Może tak będzie lepiej, będę miała jeszcze trochę czasu aby podszkolić się teorii którą mam przecież wykorzystać w praktyce. Myślę że najlepiej jak zrobię część KIEŁBASKI HALUSI na samej soli (do spożycia na ciepło) a część na peklosoli. O swoich rezultatach na pewno poinformuję, a do tego czasu pilnie się uczę, ale coś mi się wydaję że jeszcze paroma pytaniami Was będę nękać. Pozdrawiam Wszystkich Agus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186959
Udostępnij na innych stronach

czy KIEŁBASĘ HALUSI

"halusia " jest chuda (nazwa kiełbasy , nie Halusi :wink: ) jak będzie Ci wychodziła tłuściejsza , to pamiętaj - tłuszcz jest nośnikiem smaku . Dodaj "deko" więcej czosnku i na pewno będziesz kochana przez domowników i sąsiadów - powodzenia .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6331-moje-pierwsze-kie%C5%82basy/#findComment-186998
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.