MAREK-ZAN Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Listopada 2011 Witam.Mam pytanie-dlaczego jelita przyklejają się do farszu kiełbasy. :blush: Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Listopada 2011 dlaczego jelita przyklejają się do farszu kiełbasyDo jakiej kiełbasy i jakie jelita? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Listopada 2011 kiełbasa chłopska-Szczepana,węgierska, Halusi a jelita wieprzowe 28/30.Mój znajomy robi też kiełbasy wg.swoich receptur i też ma z tym kłopot. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Listopada 2011 Czyli chodzi o jelita wieprzowe, hipotetycznie mogą to być następujące powody:- zbyt słabe wyrobienie farszu- za intensywne osuszenie przed wędzeniem- niedostateczna wilgotność podczas wędzenia To tyle mi do głowy przyszło, są zapewne jeszcze inne, kto wie jakie niech dopisze dla kolegi Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Listopada 2011 ...Czyli chodzi o jelita wieprzowe, hipotetycznie mogą to być następujące powody: - zbyt słabe wyrobienie farszu ...Oczywiście moje wątpliwości nie przesadzają, i Pis może mieć kolejny raz racje, ale dla mnie jest to "nielogiczne"? :rolleyes: Słabe wyrobienie farszu powinno sprzyjać wręcz likwidacji tego zjawiska. Dokładne "wyrobienie" oznacza uwalnianie tzw. "kleju", a wiadomo ze "klej" po prostu klei. :grin: Dlaczego zatem Pis pisze: zbyt słabe wyrobienie farszu ? :shock: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz1960 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Listopada 2011 Słabe wyrobienie farszu powinno sprzyjać wręcz likwidacji tego zjawiska. A może odwrotnie farsz nie trzyma się kupy i odchodzi z jelitem,kolega pis67 ma racje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Listopada 2011 ...farsz nie trzyma się kupy i odchodzi z jelitem... Tak myślę nad tym co napisałeś i przychodzi mi do głowy kaszanka i salami. Jedna faktycznie "nie trzyma się kupy" druga odwrotnie "trzyma się kupy", co jednak z flakiem przyklejonym do farszu? :question: W jednej i drugiej trudno obciągnąć skórę. Ale łatwiej w kaszance czyli tam gdzie farsz "nie trzyma się kupy". :grin: Tak wiec nie za bardzo w zgodzie z Twoją teorią a tym bardziej w PRAKTYCE. :wink: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz1960 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Listopada 2011 Porównanie kaszanki do kiełbasy i to jeszcze do salami to niezbyt dobre porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Listopada 2011 Marku,a jelita to Ty przelał wodą i dobrze namoczył?A w jakiej temp.Ty te kiełbachy osuszał? :lol: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Listopada 2011 Jedna faktycznie "nie trzyma się kupy" druga odwrotnie "trzyma się kupy", co jednak z flakiem przyklejonym do farszu? MOja kaszanka na zimno trzyma sie kupy, kaszanka to wyrób podrobowy, z innej bajki, o stosunkowo dużej zawartości wody. W jednej i drugiej trudno obciągnąć skórę. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Listopada 2011 marek301 napisał/a: Słabe wyrobienie farszu powinno sprzyjać wręcz likwidacji tego zjawiska. A może odwrotnie farsz nie trzyma się kupy i odchodzi z jelitem,kolega pis67 ma racje. Witam zgadzam się co wyżej, ja też popełniłem błędy, tam gdzie kiełbasa słabo się trzymała kupy, to i problem z szybkim ściągnięciem osłonki jest. Zaś w tej kiełbasie gdzie wymieszane – wyrobienie masy było bardzo -mocno, przez maszynkę 3x tzw. masowanie, „knif” dziadka, nie ma tego problemu >>w całości osłonkę czy naturalną, czy białkową ściągnę. Po ściągnięciu osłonki, tępym – kuchennym nożem krojona – nadal trzyma się (moich masarskich nie zostawię w kuchni). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Listopada 2011 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Mi też się wydaje,że za krótko wyrabiam farsz,ale ręce mi kostnieją i w sumie mam tylko wymieszaną masę. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Listopada 2011 ale ręce mi kostnieją To sobie kup rękawiczki zimowe z dzianiny i na nie załóż rękawiczki chirurgiczne gumowe i po ptokach. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robo Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Listopada 2011 WitamPoszukuję tabeli pojemności jelit. Dokładnie chodzi o to, ile przygotować jelit np. średnicy 32 mm na konkretną ilość farszu. Gdzieś jest, bo kiedyś widziałem, ale nie mogę znaleźć. Tym razem wydrukuję sobie.Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-187233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Listopada 2011 Tu masz zużycie osłonek:http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-187240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robo Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Listopada 2011 Dzięki, dokładnie o to mi chodziło.Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-187241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matys Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Listopada 2011 Tak czytam i się zastanawiam, kto i w jakim celu ściąga naturalne jelita z kiełbasy. Czy to tylko dla mnie jest dziwne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-187308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Listopada 2011 Tak czytam i się zastanawiam, kto i w jakim celu ściąga naturalne jelita z kiełbasy. Czy to tylko dla mnie jest dziwne ?? Dla mojej LP jest to też dziwne, ale ja ściągam w celu przekazania ich zakładowemu psu i kotom, bo bardzo je lubią, szczególnie wtedy, kiedy farsz do skórki mocno przylega. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-187312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Listopada 2011 ale ja ściągam w celu przekazania ich zakładowemu psu i kotom,No..., nie żartuj :shock: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-187313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Szukałem odpowiedzi na pytanie: co zrobić, by naturalna osłonka łatwo schodziła z kiełbasy?Trafiłem na ten temat przypadkiem, bo z tytułu nie wynika, że o to pytamy.Kiedyś, chyba Dziadek, przy okazji innego problemu wspomniał o łatwym zdejmowaniu jelita z kiełbasy, ale nie było tam konkretnej odpowiedzi. Nie mogę tego znaleźć, chyba chodziło o zimną, wodną kąpiel po parzeniu. Jeśli kiełbasa jest krucha, to nieudane próby zdjęcia flaka jest na co zwalić. Ale ostatnio kiełbasa wyszła mi niestety zwarta, wręcz twarda i do tego nie schodziła z niej skóra - porażka.Co robić /na przyszłość/ żeby tak nie było?Psa i kota też mam na wyposażeniu! Nie mówcie im, że o to pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-198226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Pozwole sie podpiac pod temat Moje pytanie dotyczy kielbasy xhlopskiej po kilku dniach w lodowce tj 4 dni Po uwedzeniu podpieklem ja 30 min w duzej temp 80-90st smak super konsystencja takze po 4 dniach lezakowania w lodowce zauwazylem dziwna zmiane Kielbasa zrobila sie miekka po urwaniu kawalka wyglada i smakuje jakby byla surowa O co chodzi? Cytuj http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-199816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Jeżeli uważasz że jest surowa w wyglądzie i smaku to znaczy że za krótko była podpieczona . Wskazania termometru podczas pieczenia mogły być nieprawidłowe . Jeszcze można zasugerować że wyjęta z lodówki miała około 5-8 stopni i czas podpiekania był za krótki . Pozdrawiam Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-199824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Ale chodzi o to ze dopiero na 4 dzien taka sie zrobila Wczesniej bylo ok Peklowanie 48h pieczenie 30min 3 dni jedzenia wszystko super a na 4 dzien niespodzianka Cytuj http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-199843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Hmmm widzisz wczoraj przejeżdżałem prze Rzepin gdybym popatrzył i popróbował to bym Ci odpowiedział co się dzieje ... PSCo dwa tygodnie średnio przelatuję 2 razy weekendowo ...; ) Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-199846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly2304 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Stycznia 2012 A może ta dzisiejsza była na innym kiju gdzie mogla być niższa temperatura? Podczas podpiekania nie przekładałeś kiji w wedzarni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-199850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.