Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

kiełbasa chłopska-Szczepana,węgierska, Halusi a jelita wieprzowe 28/30.

Mój znajomy robi też kiełbasy wg.swoich receptur i też ma z tym kłopot.

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186787
Udostępnij na innych stronach

Czyli chodzi o jelita wieprzowe, hipotetycznie mogą to być następujące powody:

- zbyt słabe wyrobienie farszu

- za intensywne osuszenie przed wędzeniem

- niedostateczna wilgotność podczas wędzenia

 

To tyle mi do głowy przyszło, są zapewne jeszcze inne, kto wie jakie niech dopisze dla kolegi :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186796
Udostępnij na innych stronach

...Czyli chodzi o jelita wieprzowe, hipotetycznie mogą to być następujące powody:

- zbyt słabe wyrobienie farszu

...

Oczywiście moje wątpliwości nie przesadzają,

i Pis może mieć kolejny raz racje,

ale dla mnie jest to "nielogiczne"? :rolleyes:

 

Słabe wyrobienie farszu powinno sprzyjać

wręcz likwidacji tego zjawiska. :cool:

 

Dokładne "wyrobienie" oznacza uwalnianie tzw. "kleju",

a wiadomo ze "klej" po prostu klei. :grin:

 

Dlaczego zatem Pis pisze:

zbyt słabe wyrobienie farszu ? :shock:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186802
Udostępnij na innych stronach

...farsz nie trzyma się kupy i odchodzi z jelitem...

Tak myślę nad tym co napisałeś i przychodzi mi do głowy kaszanka

i salami. Jedna faktycznie "nie trzyma się kupy" druga odwrotnie

"trzyma się kupy", co jednak z flakiem przyklejonym do farszu? :question:

 

W jednej i drugiej trudno obciągnąć skórę. :cool:

Ale łatwiej w kaszance czyli tam gdzie farsz "nie trzyma się kupy". :grin:

 

Tak wiec nie za bardzo w zgodzie z Twoją teorią

a tym bardziej w PRAKTYCE. :wink:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186806
Udostępnij na innych stronach

Jedna faktycznie "nie trzyma się kupy" druga odwrotnie

"trzyma się kupy", co jednak z flakiem przyklejonym do farszu?

MOja kaszanka na zimno trzyma sie kupy, kaszanka to wyrób podrobowy, z innej bajki, o stosunkowo dużej zawartości wody. :cool:

 

W jednej i drugiej trudno obciągnąć skórę.

:grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186812
Udostępnij na innych stronach

marek301 napisał/a:

 

Słabe wyrobienie farszu powinno sprzyjać

wręcz likwidacji tego zjawiska.

 

 

A może odwrotnie farsz nie trzyma się kupy i odchodzi z jelitem,kolega pis67 ma racje.

Witam zgadzam się co wyżej, ja też popełniłem błędy, tam gdzie kiełbasa słabo się trzymała kupy, to i problem z szybkim ściągnięciem osłonki jest. Zaś w tej kiełbasie gdzie wymieszane – wyrobienie masy było bardzo -mocno, przez maszynkę 3x tzw. masowanie, „knif” dziadka, nie ma tego problemu >>w całości osłonkę czy naturalną, czy białkową ściągnę. Po ściągnięciu osłonki, tępym – kuchennym nożem krojona – nadal trzyma się (moich masarskich nie zostawię w kuchni).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186813
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Mi też się wydaje,że za krótko wyrabiam farsz,ale ręce mi kostnieją i w sumie mam tylko wymieszaną masę.

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186931
Udostępnij na innych stronach

ale ręce mi kostnieją

To sobie kup rękawiczki zimowe z dzianiny i na nie załóż rękawiczki chirurgiczne gumowe i po ptokach.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-186937
Udostępnij na innych stronach

Witam

Poszukuję tabeli pojemności jelit. Dokładnie chodzi o to, ile przygotować jelit np. średnicy 32 mm na konkretną ilość farszu. Gdzieś jest, bo kiedyś widziałem, ale nie mogę znaleźć. Tym razem wydrukuję sobie.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-187233
Udostępnij na innych stronach

Tak czytam i się zastanawiam, kto i w jakim celu ściąga naturalne jelita z kiełbasy. Czy to tylko dla mnie jest dziwne ??

Dla mojej LP jest to też dziwne, ale ja ściągam w celu przekazania ich zakładowemu psu i kotom, bo bardzo je lubią, szczególnie wtedy, kiedy farsz do skórki mocno przylega. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-187312
Udostępnij na innych stronach

ale ja ściągam w celu przekazania ich zakładowemu psu i kotom,

No..., nie żartuj :shock:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-187313
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Szukałem odpowiedzi na pytanie: co zrobić, by naturalna osłonka łatwo schodziła z kiełbasy?

Trafiłem na ten temat przypadkiem, bo z tytułu nie wynika, że o to pytamy.

Kiedyś, chyba Dziadek, przy okazji innego problemu wspomniał o łatwym zdejmowaniu jelita z kiełbasy, ale nie było tam konkretnej odpowiedzi. Nie mogę tego znaleźć, chyba chodziło o zimną, wodną kąpiel po parzeniu.

Jeśli kiełbasa jest krucha, to nieudane próby zdjęcia flaka jest na co zwalić. Ale ostatnio kiełbasa wyszła mi niestety zwarta, wręcz twarda i do tego nie schodziła z niej skóra - porażka.

Co robić /na przyszłość/ żeby tak nie było?

Psa i kota też mam na wyposażeniu! Nie mówcie im, że o to pytałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-198226
Udostępnij na innych stronach

Pozwole sie podpiac pod temat Moje pytanie dotyczy kielbasy xhlopskiej po kilku dniach w lodowce tj 4 dni Po uwedzeniu podpieklem ja 30 min w duzej temp 80-90st smak super konsystencja takze po 4 dniach lezakowania w lodowce zauwazylem dziwna zmiane Kielbasa zrobila sie miekka po urwaniu kawalka wyglada i smakuje jakby byla surowa O co chodzi?

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-199816
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli uważasz że jest surowa w wyglądzie i smaku to znaczy że za krótko była podpieczona . Wskazania termometru podczas pieczenia mogły być nieprawidłowe . Jeszcze można zasugerować że wyjęta z lodówki miała około 5-8 stopni i czas podpiekania był za krótki .

 

Pozdrawiam

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-199824
Udostępnij na innych stronach

Ale chodzi o to ze dopiero na 4 dzien taka sie zrobila Wczesniej bylo ok Peklowanie 48h pieczenie 30min 3 dni jedzenia wszystko super a na 4 dzien niespodzianka

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-199843
Udostępnij na innych stronach

Hmmm widzisz wczoraj przejeżdżałem prze Rzepin gdybym popatrzył i popróbował to bym Ci odpowiedział co się dzieje ;) ...

 

PS

Co dwa tygodnie średnio przelatuję 2 razy weekendowo ...; )

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/#findComment-199846
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.