Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ile czasu maksymalnie może trwać osadzanie kiełbas z mięsem uprzednio peklowanym na sucho ok 3 dni. (1,8 dkg peklosoli na 1 kg mięsa)

Osadzanie w temp.10-12°C ?

 

skład: Wieprzowina,wołowina,indyk,podgardle,

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/
Udostępnij na innych stronach

A ja zależności jak długo kiełba się peklowała.... jeśli ok 24 h to osadzam minimum 12 h .... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-187329
Udostępnij na innych stronach

Osadzanie w temp.10-12°C ?

No to zimno nie jest. :cool:

 

norma 12godz. ja robie po staremu doba, czyli około 24 godz.

Jaka norma? Czas osadzania zależy od wielu czynników-rodzaju wyrobu, temperatury, rodzaju użytego mięska do wyrobu, czy pory roku. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-187343
Udostępnij na innych stronach

Jaka norma? Czas osadzania zależy od wielu czynników-rodzaju wyrobu, temperatury, rodzaju użytego mięska do wyrobu, czy pory roku

Pis67 czy możesz to rozwinąć? może jest jakiś temat na forum a ja nie mogę znaleźć?

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-187379
Udostępnij na innych stronach

Pis67 czy możesz to rozwinąć?

Mógłbym, ale pracuję obecnie, może kto inny, ja zacznę.

-rodzaj wyrobu - parówki -godzina w temp. pokojowej

- polska - do 48godzin w temp 2-4stopnie :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-187381
Udostępnij na innych stronach

Witam, norma 12godz. ja robie po staremu doba, czyli około 24 godz.

 

Prosta sprawa , osadzamy zgodnie z recepturą . Tak jak przedmówca napisał , każda kiełbasa ma inny czas osadzania .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-187394
Udostępnij na innych stronach

Prosta sprawa , osadzamy zgodnie z recepturą . Tak jak przedmówca napisał , każda kiełbasa ma inny czas osadzania .

i może być np. tak:

W pomieszczeniu chłodnym w temperaturze 2-6 stopni C przez ok. 12 godz. Dopuszcza się osadzanie w pomieszczeniu nie chłodzonym przez 2 - 3 godziny.

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-187506
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

witam

czy jak się nie ma warunków czy dopuszczalne jest przygotowanie kiełbasy np żywiecka, kiełbasa dziadka wieczorem, następnie włożenie do lodówki lub do termolodówki i obłozenie wkładami a rano przed wedzeniem rozwiesić na kijach na dwie godzinki i wędzić.Cy to zaszkodzi wyrobowi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-242570
Udostępnij na innych stronach

Witam Was Wszystkich!

 

Kilka razy popełniłem kiełbasę chłopską "Szczepana'. Osadzałem ją przeważnie w temperaturze 12 C, 12 godzin. Nadeszły nieco cieplejsze nocki i do ostatniego wędzenia osadzałem ją w lodówce zawieszona na kijach 12 godzin w temp 4 C. Przed włozeniem do wędzarki, spędziła 2 godziny na zewnątrz, temp 16 C, w wędzrce 1 godzina osuszania.

Kilkakrotnie podczas wędzenia musiałem odkrywać worek jutowy ( wędzę w beczce po winie), ponieważ pojawiły się skropliny. Smak po wędzeniu i parzeniu o.k. . Czy mam w przyszłosci wydłuzyć czas wietrzenia na zewnątrz, czy tez osuszania?

Dziękuję za ew. odpowiedzi.

 

Szemkel

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-242992
Udostępnij na innych stronach

Kilkakrotnie podczas wędzenia musiałem odkrywać worek jutowy ( wędzę w beczce po winie), ponieważ pojawiły się skropliny.

Osuszanie w beczce przeprowadzałem zawsze bez przykrycia. Zgromadź odpowiednią ilość żaru w palenisku aby był suchy dym. Skroplinami które się pojawiają na początku osuszania się nie przejmuj - ważne aby na tym etapie unikać widocznego gęstego dymu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-242995
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje Ci za odpowiedz, osuszam bez przykrycia, rzadkim dymem, poprzednio przy osadzaniu w temp. powiedzmy jak na australijską noc, pokojową, nie miałem zadnych skroplin podczas wędzenia, ostatnio, po pobycie w lodówce 12 godzin, mimo jak wyżej napisałem, wietrzenia i osuszania ( bez przykrycia), co jakiś czas pojawiają sie skropliny.

Czy może to być efekt złego przygotowania osłonek na kiełbasę?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-242997
Udostępnij na innych stronach

Czy może to być efekt złego przygotowania osłonek na kiełbasę?

To tylko efekt różnicy temperatur :wink: coś jak w przypadku pojawiania się kropelek wody na zewnątrz szklanki gdy wlewasz do niej zimne piwko latem ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-242998
Udostępnij na innych stronach

No to kamień z serca Emilu, czyli mimo skroplin dymić na całego?

Osuszaj aż powierzchnia będzie sucha , jak to ktoś kiedyś napisał "szeleszcząca" ;) wówczas zaczynamy kolejny etap wędzenia gęstym dymem.

 

Powodzenia ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-243001
Udostępnij na innych stronach

co jakiś czas pojawiają sie skropliny.

Czy może to być efekt złego przygotowania osłonek na kiełbasę?

Absolutnie NIE

Skropliny są funkcją różnicy tempertur kiełbas/wędzonek a otoczenia, czyli dymu w wędzarni. Wilgoć z powietrza zawsze wykropli się na powierchniach przedmioów o niższej temeraturze.

Przeznaczony do wędzenia produkt zatem powinien mieć temperaturę dymu i wtedy nie wykrapla się na nim rosa zaś proces wędzenia przebiega w optymalnych warunkach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-243091
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Wybaczcie mi podpięcie się do tematu ale potrzebuję pilnej porady doświadczonych zadymiaczy właśnie odnośnie osadzania.

Czy mogę zostawić wiejską nie peklowaną na noc w pomieszczeniu 13-14* czy to duże ryzyko?niestety nie dysponuję chłodziarką odpowiednich gabarytów.Produkcja 1 dniowa odpada bo pózno wracam z pracy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-281704
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję że czysty .A wyrób w domowych warunkach to zapewni?(wyparzanie narzędzi, naczyń, chemiczne środki czystości itp.)

 

Dzięki pis67 mam nadzieję, że będzie ok. :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-281801
Udostępnij na innych stronach

A wyrób w domowych warunkach to zapewni?(wyparzanie narzędzi, naczyń, chemiczne środki czystości itp.)

 

Najważniejsze odpowiednie obchodzenie się z mięsem podczas uboju, rozbioru i szybkie wychłodzenie mięsa. A sprzęt wystarczy myć z detergentem, bez wyparzania i chemicznej dezynfekcji, nie pracujemy na żywym organizmie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-281807
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.