qwiqweq Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Listopada 2011 Ile czasu maksymalnie może trwać osadzanie kiełbas z mięsem uprzednio peklowanym na sucho ok 3 dni. (1,8 dkg peklosoli na 1 kg mięsa)Osadzanie w temp.10-12°C ? skład: Wieprzowina,wołowina,indyk,podgardle, Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Listopada 2011 Witam, norma 12godz. ja robie po staremu doba, czyli około 24 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-187324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Listopada 2011 około 24 godz.O właśnie dzieki :!: Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-187326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Listopada 2011 A ja zależności jak długo kiełba się peklowała.... jeśli ok 24 h to osadzam minimum 12 h .... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-187329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Listopada 2011 Osadzanie w temp.10-12°C ?No to zimno nie jest. norma 12godz. ja robie po staremu doba, czyli około 24 godz.Jaka norma? Czas osadzania zależy od wielu czynników-rodzaju wyrobu, temperatury, rodzaju użytego mięska do wyrobu, czy pory roku. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-187343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Listopada 2011 Mięso pekluje się już 64 godziny. w temp 4-6°C Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-187355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Listopada 2011 Jaka norma? Czas osadzania zależy od wielu czynników-rodzaju wyrobu, temperatury, rodzaju użytego mięska do wyrobu, czy pory roku Pis67 czy możesz to rozwinąć? może jest jakiś temat na forum a ja nie mogę znaleźć? Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-187379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Listopada 2011 Pis67 czy możesz to rozwinąć? Mógłbym, ale pracuję obecnie, może kto inny, ja zacznę. -rodzaj wyrobu - parówki -godzina w temp. pokojowej - polska - do 48godzin w temp 2-4stopnie Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-187381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Listopada 2011 Witam, norma 12godz. ja robie po staremu doba, czyli około 24 godz. Prosta sprawa , osadzamy zgodnie z recepturą . Tak jak przedmówca napisał , każda kiełbasa ma inny czas osadzania . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-187394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Listopada 2011 Prosta sprawa , osadzamy zgodnie z recepturą . Tak jak przedmówca napisał , każda kiełbasa ma inny czas osadzania .i może być np. tak: W pomieszczeniu chłodnym w temperaturze 2-6 stopni C przez ok. 12 godz. Dopuszcza się osadzanie w pomieszczeniu nie chłodzonym przez 2 - 3 godziny. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-187506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Października 2012 witamczy jak się nie ma warunków czy dopuszczalne jest przygotowanie kiełbasy np żywiecka, kiełbasa dziadka wieczorem, następnie włożenie do lodówki lub do termolodówki i obłozenie wkładami a rano przed wedzeniem rozwiesić na kijach na dwie godzinki i wędzić.Cy to zaszkodzi wyrobowi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-242570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szemkel Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Października 2012 Witam Was Wszystkich! Kilka razy popełniłem kiełbasę chłopską "Szczepana'. Osadzałem ją przeważnie w temperaturze 12 C, 12 godzin. Nadeszły nieco cieplejsze nocki i do ostatniego wędzenia osadzałem ją w lodówce zawieszona na kijach 12 godzin w temp 4 C. Przed włozeniem do wędzarki, spędziła 2 godziny na zewnątrz, temp 16 C, w wędzrce 1 godzina osuszania.Kilkakrotnie podczas wędzenia musiałem odkrywać worek jutowy ( wędzę w beczce po winie), ponieważ pojawiły się skropliny. Smak po wędzeniu i parzeniu o.k. . Czy mam w przyszłosci wydłuzyć czas wietrzenia na zewnątrz, czy tez osuszania? Dziękuję za ew. odpowiedzi. Szemkel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-242992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Października 2012 Kilkakrotnie podczas wędzenia musiałem odkrywać worek jutowy ( wędzę w beczce po winie), ponieważ pojawiły się skropliny. Osuszanie w beczce przeprowadzałem zawsze bez przykrycia. Zgromadź odpowiednią ilość żaru w palenisku aby był suchy dym. Skroplinami które się pojawiają na początku osuszania się nie przejmuj - ważne aby na tym etapie unikać widocznego gęstego dymu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-242995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szemkel Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Października 2012 Dziękuje Ci za odpowiedz, osuszam bez przykrycia, rzadkim dymem, poprzednio przy osadzaniu w temp. powiedzmy jak na australijską noc, pokojową, nie miałem zadnych skroplin podczas wędzenia, ostatnio, po pobycie w lodówce 12 godzin, mimo jak wyżej napisałem, wietrzenia i osuszania ( bez przykrycia), co jakiś czas pojawiają sie skropliny.Czy może to być efekt złego przygotowania osłonek na kiełbasę?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-242997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Października 2012 Czy może to być efekt złego przygotowania osłonek na kiełbasę? To tylko efekt różnicy temperatur :wink: coś jak w przypadku pojawiania się kropelek wody na zewnątrz szklanki gdy wlewasz do niej zimne piwko latem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-242998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szemkel Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Października 2012 No to kamień z serca Emilu, czyli mimo skroplin dymić na całego?Też lubię te krople rosy na szkle, zwłaszcza jako stary browarnik!Dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-243000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Października 2012 No to kamień z serca Emilu, czyli mimo skroplin dymić na całego? Osuszaj aż powierzchnia będzie sucha , jak to ktoś kiedyś napisał "szeleszcząca" wówczas zaczynamy kolejny etap wędzenia gęstym dymem. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-243001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Października 2012 Po mojemu to musisz bardziej wyrownac tem .Bo co za cel ma osuszenie zewnetrzne kielbasy jak za chwile znowu sie bedzie pocic.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-243026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Października 2012 co jakiś czas pojawiają sie skropliny. Czy może to być efekt złego przygotowania osłonek na kiełbasę?Absolutnie NIE Skropliny są funkcją różnicy tempertur kiełbas/wędzonek a otoczenia, czyli dymu w wędzarni. Wilgoć z powietrza zawsze wykropli się na powierchniach przedmioów o niższej temeraturze. Przeznaczony do wędzenia produkt zatem powinien mieć temperaturę dymu i wtedy nie wykrapla się na nim rosa zaś proces wędzenia przebiega w optymalnych warunkach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-243091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu110 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Wybaczcie mi podpięcie się do tematu ale potrzebuję pilnej porady doświadczonych zadymiaczy właśnie odnośnie osadzania.Czy mogę zostawić wiejską nie peklowaną na noc w pomieszczeniu 13-14* czy to duże ryzyko?niestety nie dysponuję chłodziarką odpowiednich gabarytów.Produkcja 1 dniowa odpada bo pózno wracam z pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-281704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu110 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Mam nadzieję że czysty .A wyrób w domowych warunkach to zapewni?(wyparzanie narzędzi, naczyń, chemiczne środki czystości itp.) Dzięki pis67 mam nadzieję, że będzie ok. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-281801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 A wyrób w domowych warunkach to zapewni?(wyparzanie narzędzi, naczyń, chemiczne środki czystości itp.) Najważniejsze odpowiednie obchodzenie się z mięsem podczas uboju, rozbioru i szybkie wychłodzenie mięsa. A sprzęt wystarczy myć z detergentem, bez wyparzania i chemicznej dezynfekcji, nie pracujemy na żywym organizmie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6363-osadzanie/#findComment-281807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.