kreon13 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zacznę od miejsca gdzie są one robione. Nie mogę się pochwalić jak niektórzy z kolegów ale tu powstają moje wyroby. To sprzęt, którym się posługuje [ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 13:35 ]Niestety to ostatki,które obecnie zostały a przechowywane są tak Obecnie w trakcie peklowania [ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 13:44 ]A to jest coś, do czego przygotowywałem się od ok roku. Czytałem przeglądałem forum i z ręką na sercu zdecydowałem się. waga po przygotowaniu takim jak widać to 6,5kgsolanka 10% nastrzyk ok 1l głownie przy kości i leży w solance 4l w temperaturze 2 st C obecnie ma już dwa dni. Nawet jak się nie uda to się przyznam.Jeżeli ktoś będzie miał jakieś sugestie to jestem otwarty i czekam na wasze opinie. [ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 13:46 ]ale żeby czasu nie tracić to łosoś na zimno Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Listopada 2011 Jeżeli ktoś będzie miał jakieś sugestie to jestem otwarty i czekampytanie sugestywne - jak dłygo będziesz peklować to maleństwo otwarcie pytam? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-187380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Listopada 2011 hm tak się zastanawiam i wymyśliłem że 8 dni. Jak myślisz będzie ok? Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-187383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Listopada 2011 hm tak się zastanawiam i wymyśliłem że 8 dni. Jak myślisz będzie ok? Ja osobiście peklował bym 14 dni albo i dłużej jeżeli są do tego warunki . Oczywiście solanka do peklowania 14-to dniowego , nastrzyk przy kości oczywiście . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-187397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Listopada 2011 Warunki są jak najbardziej bo w solance trzyma się temperatura miedzy 0-2stC. Ale czy nie będzie za słone? Solanka jest 10% Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-187403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Listopada 2011 kreon13, no warunki trochę nie za bardzo , przy 0 stopniach peklowanie ustaje . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-187410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Listopada 2011 Temperatura się podnosi 0 po włożeniu nowych wkładów, które obecnie są niepotrzebne, więc nie będę ich zminiał. Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-187418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Listopada 2011 Wczoraj nastawiłem cisto zakwaszone z własnego zakwasu i pszenno żytni upieczony. Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-187530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Listopada 2011 :clap: Bardzo ładny chlebek :clap: PsMój stary zakwas dokonał niestety żywota Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-187531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Listopada 2011 Dzięki za pochwałę. Ja zawsze mam zamrożony zakwas, tak na wszelki wypadek. jeżeli chcesz to Ci wyślę, mój ma pięć latek. Kilka łyżek i się zrobi. Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-187532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Wczoraj wyjąłem z zalewy, polędwice, baleron, dwa boczki peklowane na sucho. Zasznurowałem baleron, przebiłem polędwice, boczki nadziałem na haki. Na noc do garażu. Od rana osuszanie w temperaturze 50-55st, a obecnie wędzenie. za kilka godzinek zamieszczę końcowy efekt. Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-188615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Grudnia 2011 I nadszedł finał dzisiejszego wędzenia. polędwica zostaje na surowo, baleron i boczki poszły do parzenia. [ Dodano: Sob 03 Gru, 2011 14:15 ]Smaku niestety ni umiem zamieścić :thumbsup: Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-188632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Smaku niestety ni umiem zamieścić :thumbsup: No wiadomcia... :grin: ,ale MY oczami jemy... :thumbsup: Małą masz tą wędzarenkę , ale wyroby super :clap: :thumbsup: :clap: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-188635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Bardzo dziękuje. Wędzarenka mała, ale w planach jest nowa...Test to będzie miała za tydzień na szynce z nogą, aż się boje :shock: Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-188636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Ja mam zamówienie na takie 3 sztuki i też mam takie... :shock: ... Ale z pomocą WB damy radę... :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-188638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Wczoraj wyjąłem z peklowania, płukanie w przepływie 2,5godziny, ociekanie 18godzin i dzisiaj osuszanie 1,5 godziny w temperaturze 55 st. Plan taki dwa dni zimny dym po 12 godzin potem ciepły dym. Trzymajcie kciuki! :rolleyes: :rolleyes: Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-189484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Już po zimnym wędzeniu. Teraz ciepłe 8 godzin. Smak ok nie przesolone :thumbsup: :thumbsup: Kolor równy to błysk flesza. Jurto parzenie :rolleyes: Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-189737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Grudnia 2011 KONIEC Parzenie 7 godzin. Smak :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-189956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Parzenie 7 godzin. Smak :thumbsup: :pycha: :thumbsup: Gratuluję tego dzieła :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-190013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Chociaż mój wcześniejszy post został usuniety, piszę jeszcze raz.Wyszła Ci ciemna z zew szynka, bo zbyt krótko ją osuszałeś, poza tym niepotrzebnie usunąłeś skórę. Wędzona noga w skórze jest bardziej soczysta. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-190020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Grudnia 2011 poza tym niepotrzebnie usunąłeś skórę. Wędzona noga w skórze jest bardziej soczysta.Noga wp- to chyba nie szynka. Usunąć skórę, z nogi to co na niej zostanie, czy to warto w ogóle wędzić.. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-190024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Chociaż mój wcześniejszy post został usuniety, piszę jeszcze raz.Biotit, bo Ci to podciągnę pod 17 pkt Regulaminu. :devil: Jakaś obsesja na forum pn."Kto mi usunał posta?" czy co? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-190025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Ok, jak zwał, tak zwał, chodzi mi o wędzenie szynki z kością. Halusia, masz rację, myślałem, że to ten sam post, nigdy bym nie przypuszczał, że Ktoś zamieści to samo zdjęcie w dwóch różnych postach w tym samym prawie czasie. Powielanie zdjęć Kolegów na Innych Forach już widziałem :grin: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-190026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Ok, jak zwał, tak zwał, chodzi mi o wędzenie szynki z kością. Jak się nie mylę masz swoją stronę i takie słowne przekręty nie przystoją takiemu fachowcowi . Bo naprawdę podziwiam Twoje zdjęcia z wyrobami . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-190041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Biotit, a czy ciemny kolor nie jest spowodowany przypadkiem zbytnim przypieczeniem? Może temp. nie była wcale taka jak kolega podał, może wskaźniki zawiodły? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-190042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.