Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę od miejsca gdzie są one robione.

Nie mogę się pochwalić jak niektórzy z kolegów ale tu powstają moje wyroby.

 

To sprzęt, którym się posługuje

 

[ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 13:35 ]

Niestety to ostatki,które obecnie zostały

a przechowywane są tak

 

Obecnie w trakcie peklowania

 

[ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 13:44 ]

A to jest coś, do czego przygotowywałem się od ok roku. Czytałem przeglądałem forum i z ręką na sercu zdecydowałem się.

waga po przygotowaniu takim jak widać to 6,5kg

solanka 10% nastrzyk ok 1l głownie przy kości i leży w solance 4l w temperaturze 2 st C

obecnie ma już dwa dni.

Nawet jak się nie uda to się przyznam.

Jeżeli ktoś będzie miał jakieś sugestie to jestem otwarty i czekam na wasze opinie.

 

[ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 13:46 ]

ale żeby czasu nie tracić to

łosoś na zimno

życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli ktoś będzie miał jakieś sugestie to jestem otwarty i czekam

pytanie sugestywne - jak dłygo będziesz peklować to maleństwo otwarcie pytam? :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-187380
Udostępnij na innych stronach

hm tak się zastanawiam i wymyśliłem że 8 dni. Jak myślisz będzie ok?

 

Ja osobiście peklował bym 14 dni albo i dłużej jeżeli są do tego warunki . Oczywiście solanka do peklowania 14-to dniowego , nastrzyk przy kości oczywiście .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-187397
Udostępnij na innych stronach

kreon13, no warunki trochę nie za bardzo , przy 0 stopniach peklowanie ustaje .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-187410
Udostępnij na innych stronach

:clap: Bardzo ładny chlebek :clap:

 

Ps

Mój stary zakwas dokonał niestety żywota :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-187531
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pochwałę. Ja zawsze mam zamrożony zakwas, tak na wszelki wypadek. jeżeli chcesz to Ci wyślę, mój ma pięć latek. Kilka łyżek i się zrobi.
życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-187532
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wyjąłem z zalewy, polędwice, baleron, dwa boczki peklowane na sucho.

Zasznurowałem baleron, przebiłem polędwice, boczki nadziałem na haki.

Na noc do garażu. Od rana osuszanie w temperaturze 50-55st, a obecnie wędzenie.

za kilka godzinek zamieszczę końcowy efekt.

życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-188615
Udostępnij na innych stronach

I nadszedł finał dzisiejszego wędzenia.

polędwica zostaje na surowo, baleron i boczki poszły do parzenia.

 

[ Dodano: Sob 03 Gru, 2011 14:15 ]

Smaku niestety ni umiem zamieścić :thumbsup:

życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-188632
Udostępnij na innych stronach

Smaku niestety ni umiem zamieścić :thumbsup:

No wiadomcia... :grin: ,ale MY oczami jemy... :thumbsup: Małą masz tą wędzarenkę , ale wyroby super :clap: :thumbsup: :clap: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-188635
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wyjąłem z peklowania, płukanie w przepływie 2,5godziny, ociekanie 18godzin i dzisiaj osuszanie 1,5 godziny w temperaturze 55 st.

Plan taki dwa dni zimny dym po 12 godzin potem ciepły dym.

Trzymajcie kciuki! :rolleyes: :rolleyes:

życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-189484
Udostępnij na innych stronach

Parzenie 7 godzin. Smak :thumbsup: :pycha: :thumbsup:

 

Gratuluję tego dzieła :thumbsup: :clap: :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-190013
Udostępnij na innych stronach

Chociaż mój wcześniejszy post został usuniety, piszę jeszcze raz.

Wyszła Ci ciemna z zew szynka, bo zbyt krótko ją osuszałeś, poza tym niepotrzebnie usunąłeś skórę. Wędzona noga w skórze jest bardziej soczysta.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-190020
Udostępnij na innych stronach

poza tym niepotrzebnie usunąłeś skórę. Wędzona noga w skórze jest bardziej soczysta.

Noga wp- to chyba nie szynka. Usunąć skórę, z nogi to co na niej zostanie, czy to warto w ogóle wędzić.. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-190024
Udostępnij na innych stronach

Chociaż mój wcześniejszy post został usuniety, piszę jeszcze raz.

Biotit, bo Ci to podciągnę pod 17 pkt Regulaminu. :devil: Jakaś obsesja na forum pn."Kto mi usunał posta?" czy co?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-190025
Udostępnij na innych stronach

Ok, jak zwał, tak zwał, chodzi mi o wędzenie szynki z kością.

 

Halusia,

masz rację, myślałem, że to ten sam post,

nigdy bym nie przypuszczał, że Ktoś zamieści to samo zdjęcie w dwóch różnych postach w tym samym prawie czasie.

Powielanie zdjęć Kolegów na Innych Forach już widziałem :grin:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-190026
Udostępnij na innych stronach

Ok, jak zwał, tak zwał, chodzi mi o wędzenie szynki z kością.

Jak się nie mylę masz swoją stronę i takie słowne przekręty nie przystoją takiemu fachowcowi . Bo naprawdę podziwiam Twoje zdjęcia z wyrobami . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-190041
Udostępnij na innych stronach

Biotit, a czy ciemny kolor nie jest spowodowany przypadkiem zbytnim przypieczeniem? Może temp. nie była wcale taka jak kolega podał, może wskaźniki zawiodły?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/#findComment-190042
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.