Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może temp. nie była wcale taka jak kolega podał,

Na to wygląda.

Niektórzy na tym forum radzą, że by temp. sprawdzać ręką dotykając kija (w domyśle: drewnianego).

Aby kij zaczął "parzyć" musi się długo, ostro grzać.

Potem uzyskuje się takie swojskie kolorki.

Nie krytykuję broń Boże kol. Kreona bo być może, to zamierzony efekt.

Moja uwaga odnosi się wyłącznie do związku koloru szynki z faktyczną temperaturą wędzenia (bo przecież szynka była parzona a nie pieczona).

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/page/2/#findComment-190043
Udostępnij na innych stronach

Biotit, a czy ciemny kolor nie jest spowodowany przypadkiem zbytnim przypieczeniem? Może temp. nie była wcale taka jak kolega podał, może wskaźniki zawiodły?

Po zimnym i ciepłym dymie? :shock:

Raczej po zbyt krótkim osuszaniu.

Zresztą Najważniejsze jest , że Koledze smakuje.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/page/2/#findComment-190045
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wszystkie uwagi. Po wędzeniu kolor był ok. Temperatura w wędzarni kontrolowana na dwóch termometrach powinna być prawidłowa. Ociekanie było 18 godzin, osuszanie ok 2,5 godziny w temperaturze 50 st. A kolor zrobił się taki przy parzeniu. Parzenie 15 minut w gotującej się wodzie potem 80-84 st aż w środku zrobiło się 70st. Cały czas kontrola dwoma termometrami.
życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/page/2/#findComment-190056
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Im wczesniej tym lepiej ale widze że mały zadowolony więc pewnie złapał bakcyla ....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/page/2/#findComment-206731
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

No już trochę bardziej sprzyjająca pogoda, więc wczoraj się zabrałem i dzisiaj z wędzarni wyciągnąłem

Na śniadanie już spróbowana wyszła bardzo ok. N przekroju zdjęcie nie oddaje

Możecie wierzyć że jest taka jaka ma być :tongue:

życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/page/2/#findComment-232693
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • 6 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Idą święta wiec kilka plasterków szyneczki, polędwiczki i baleroniku na stół trzeba będzie położyć

 

post-44269-0-00515500-1387649784_thumb.jpg

 

Dzisiaj uwędzone, właśnie się parzą

Edytowane przez kreon13
życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/page/2/#findComment-322081
Udostępnij na innych stronach

 

 

Idą święta wiec kilka plasterków szyneczki, polędwiczki i baleroniku na stół trzeba będzie położyć
 

 

Święta na bogato  :)  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6365-wyroby-kreona/page/2/#findComment-322082
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.