arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 tak temperatura wewnętrzna podskoczy jeszcze o 2 do 3 stopni. To zależy od wielkości.Bo jak podzieli szynkę z dzika na poszczególne mięśnie to aż tak nie skoczy.W całości już sprawdzałem skoczy o ok.1-1,5 C. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 W swoim opisie parzenia napisałem trochę na skróty, tzn. wyjmuję przy temp około 69-70 i następnie dochodzi do 71-72 (szynki o masie około 1,2 kg). Tą zależność znam. A skorzystaj z opcji szukaj :grin: .Jest dużo materiału na ten temat i jeszcze na temat studzenia też coś znajdziesz. Akademia Dziadka podaje: Dłuższe parzenie powoduje znacznie mniejsze straty niż krótkie gotowanie, polepszając jednocześnie wartość smakową mięsa i jego przetworów. Dzieje się tak dlatego, że podczas parzenia w zewnętrznej warstwie produktu powstaje zdenaturowane białko utrudniające wyciek soku. Stąd moje zdziwienie dlaczego aż do 15 minut gotowania. Ale zeszło nam na trochę inny temat. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z dziczyzną z Makro ? I czy parzenie dziczyzny wymaga czegoś innego niż wieprzowina oprócz staranności , bo jak zostało tutaj ładnie napisane, dziczyzna nie wybacza błędów, czy jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Na pewno masz gwarancje że mięso było badane. Co do jego wartości to trzeba przemyśleć czy nie ryzkować i wykonać np. pieczeń. Nie masz możliwości oceny w jakim wieku był ten dzik, a jak był stary to wedlina nie będzie dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Ja parzę jak wieprzowe, trochę inaczej niż Ty ale nie licz ,że będą takie soczyste jak ze świnki.Proszę spróbować wg przepisu SzynkaSzczepana Robiłam tak całą szynkę z dzika. Wyszła s u p e r s o c z y s t a. Po usunięciu kości należy środek oczyścić z błon i tłuszczu aby się wszystko ładnie skleiło. Właśnie to ostatnie nie bardzo mi wyszło ale DZIADEK zwrócił na powyższe uwagę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Tylko, że podajesz przepis na wieprzową.Nigdy szynka z dzika nie będzie tak soczysta jak wieprzowa .Co do sklejenia też mam pewne wątpliwości.Jak masz zdjęcia cienko pokrojonej to może pokaż. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Nigdy szynka z dzika nie będzie tak soczysta jak wieprzowaMoja taka wyszła. Ale to zapewne zależy też od sztuki. To TEN_TEMAT Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) - mleko w proszku Pierwszy raz się spotkałem z mlekiem w proszku w takim przepisie. Możesz szerzej coś napisać o tym, jaka ilość mleka, jaki ma wpływ na walory smakowe? Dodano: 17 listopad 2013 - 16:29 skruszone winem oraz korzeniami.Mogę prosić o więcej informacji w tej kwesti, o co chodzi z tym kruszeniem i jak się je robi? O jakich korzeniach mowa? Edytowane 17 Listopada 2013 przez tubis3 Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Listopada 2013 Mogę prosić o więcej informacji w tej kwesti, Podałam link w poście powyżej Twojego, z 17. kwietnia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Listopada 2013 Był okres kiedy jadałam surową dziczyzne głównie sarny, nie byłam w stanie sprawdzic czy była badana, jadłam i tyle. Nie wiem czy to było rozsadne, pewnie nie ale na szczescie nic mi nie jest. Złego diabli nie biorą ponoc , wychodziłam z tego załozenia i sprawdziło sie. To było bardzo wygodne, nie trzeba było myslec co z tym zrobic, jedyne co musiałam zrobic, to pogrysc i połknac. http://emotikona.pl/emotikony/pic/035.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Listopada 2013 Był okres kiedy jadałam surową dziczyzne głównie sarny, Rozsądne nie wiem, ale wiem ,że zwierzyny płowej się nie bada.Ja do dzisiaj jem surową, wędzoną polędwice i polędwiczkę z dzika ,ale każdy dzik jest badany. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Listopada 2013 Był okres kiedy jadałam surową dziczyzne głównie sarny, Rozsądne nie wiem, ale wiem ,że zwierzyny płowej się nie bada.Ja do dzisiaj jem surową, wędzoną polędwice i polędwiczkę z dzika ,ale każdy dzik jest badany. O, gratuluje! to dobry wybór jadac surowe mięcho, samo zdrowie. Takiego faceta miec w domu to skarb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) nie byłam w stanie sprawdzic czy była badana,A pod jakim kątem chciałabyś badać zwierzynę płową Edytowane 17 Listopada 2013 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Listopada 2013 nie byłam w stanie sprawdzic czy była badana,A pod jakim kątem chciałabyś badać zwierzynę płową Ja sie nie znam, skoro nie trzeba to super, teraz rozumiem dlaczego jeszcze zyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Listopada 2013 nie byłam w stanie sprawdzic czy była badana, jadłam i tyle. Sarnie, a ogólniej zwierzynie płowej włośnica nie grozi. A tatar np. z polędwicy jelenia to sama rozkosz. Choć ja taką polędwicę mrożę. Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Na dzisiejszy Noworoczny Obiadek zaserwowałam pieczoną szynkę z dzika. Przepis w moim kąciku kuchennym Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.