Skocz do zawartości

Szynka z dzika


franpie

Rekomendowane odpowiedzi

tak temperatura wewnętrzna podskoczy jeszcze o 2 do 3 stopni.

To zależy od wielkości.Bo jak podzieli szynkę z dzika na poszczególne mięśnie to aż tak nie skoczy.W całości już sprawdzałem skoczy o ok.1-1,5 C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W swoim opisie parzenia napisałem trochę na skróty, tzn. wyjmuję przy temp około 69-70 i następnie dochodzi do 71-72 (szynki o masie około 1,2 kg). Tą zależność znam.

 

A skorzystaj z opcji szukaj :grin: .Jest dużo materiału na ten temat i jeszcze na temat studzenia też coś znajdziesz.

Akademia Dziadka podaje:

Dłuższe parzenie powoduje znacznie mniejsze straty niż krótkie gotowanie, polepszając jednocześnie wartość smakową mięsa i jego przetworów. Dzieje się tak dlatego, że podczas parzenia w zewnętrznej warstwie produktu powstaje zdenaturowane białko utrudniające wyciek soku.

Stąd moje zdziwienie dlaczego aż do 15 minut gotowania.

 

Ale zeszło nam na trochę inny temat. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z dziczyzną z Makro ? I czy parzenie dziczyzny wymaga czegoś innego niż wieprzowina oprócz staranności , bo jak zostało tutaj ładnie napisane, dziczyzna nie wybacza błędów, czy jakoś tak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja parzę jak wieprzowe, trochę inaczej niż Ty ale nie licz ,że będą takie soczyste jak ze świnki.

Proszę spróbować wg przepisu SzynkaSzczepana

Robiłam tak całą szynkę z dzika.

Wyszła s u p e r s o c z y s t a.

Po usunięciu kości należy środek oczyścić z błon i tłuszczu aby się wszystko ładnie skleiło.

Właśnie to ostatnie nie bardzo mi wyszło ale DZIADEK zwrócił na powyższe uwagę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko, że podajesz przepis na wieprzową.Nigdy szynka z dzika nie będzie tak soczysta jak wieprzowa .Co do sklejenia też mam pewne wątpliwości.Jak masz zdjęcia cienko pokrojonej to może pokaż.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nigdy szynka z dzika nie będzie tak soczysta jak wieprzowa

Moja taka wyszła. Ale to zapewne zależy też od sztuki.

To TEN_TEMAT

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
- mleko w proszku

 

Pierwszy raz się spotkałem z mlekiem w proszku w takim przepisie. Możesz szerzej coś napisać o tym, jaka ilość mleka, jaki ma wpływ na walory smakowe?

 

Dodano: 17 listopad 2013 - 16:29

 

 

skruszone winem oraz korzeniami.

Mogę prosić o więcej informacji w tej kwesti, o co chodzi z tym kruszeniem i jak się je robi? O jakich korzeniach mowa?

Edytowane przez tubis3

...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mogę prosić o więcej informacji w tej kwesti,

Podałam link w poście powyżej Twojego, z 17. kwietnia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Był okres kiedy jadałam surową dziczyzne głównie sarny, nie byłam w stanie sprawdzic czy była badana, jadłam i tyle. Nie wiem czy to było rozsadne, pewnie nie ale na szczescie nic mi nie jest.  :tongue: Złego diabli nie biorą ponoc , wychodziłam z tego załozenia i sprawdziło sie.  :D To było bardzo wygodne, nie trzeba było myslec co z tym zrobic, jedyne co musiałam zrobic, to pogrysc i połknac. http://emotikona.pl/emotikony/pic/035.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Był okres kiedy jadałam surową dziczyzne głównie sarny,

 

Rozsądne :rolleyes: nie wiem, ale wiem ,że zwierzyny płowej się nie bada.Ja do dzisiaj jem surową, wędzoną polędwice i polędwiczkę z dzika ,ale każdy dzik jest badany.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Był okres kiedy jadałam surową dziczyzne głównie sarny,

 

Rozsądne :rolleyes: nie wiem, ale wiem ,że zwierzyny płowej się nie bada.Ja do dzisiaj jem surową, wędzoną polędwice i polędwiczkę z dzika ,ale każdy dzik jest badany.

 

O, gratuluje! :clap:  to dobry wybór jadac surowe mięcho, samo zdrowie. Takiego faceta miec w domu to skarb.  :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie byłam w stanie sprawdzic czy była badana,

A pod jakim kątem chciałabyś badać zwierzynę płową :rolleyes:

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie byłam w stanie sprawdzic czy była badana, jadłam i tyle.

 

Sarnie, a ogólniej zwierzynie płowej włośnica nie grozi. A tatar np. z polędwicy jelenia to sama rozkosz. Choć ja taką polędwicę mrożę.

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.