michu1978 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Witam Moje pytanie może jest dość trochę dziwne. Szukam odpowiedzi na forum i za bardzo nie znalazłem konkretnej odp.Chodzi o to co daje parzenie wędlin po wędzeniu w ciepłym dymie??. Sokoro są wędzone w ciepłym dymie w temp ok 60-80 C tak jak w moim przypadku a później są jeszcze dopiekane bez dymu. Po wyciągnięciu i przekrojeniu w środku szynki nie surowe Czytając forum to większośc z Was parzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6417-parzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Chodzi o to co daje parzenie wędlin po wędzeniu w ciepłym dymie??.żeby nie było surowe :tongue: Sokoro są wędzone w ciepłym dymie w temp ok 60-80 C tak jak w moim przypadku a później są jeszcze dopiekane bez dymu. Po wyciągnięciu i przekrojeniu w środku szynki nie suroweciepły dym to nie "60 - 80 C" :tongue: ale skoro później dopiekasz i nie są surowe to wszystko ok a swoją drogą ciekawe ile u Ciebie jest przy dopiekaniu skoro przy wędzeniu dajesz 80 dodam że wędzonki czy kiełbasy dopiekane są nieco bardziej suche ale i zdecydowanie bogatsze w smaku (moim zdaniem) no i duuużo trwalsze Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6417-parzenie/#findComment-188440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Grudnia 2011 :rolleyes: Oj ...0,5 roku na forum...Po wyciągnięciu i przekrojeniu w środku szynki nie surowe No jeśli tak , to przecież nikt Ci nie każe parzyć.. :shock: .Celem parzenia jest min. potwierdzona ( wskazaniem na termometrze) pewność , że wszelkie ''bakterie'' o ile takowe były - zostały zniszczone i można spokojnie zajadać :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6417-parzenie/#findComment-188442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Jeżeli chodzi o zapach i smak to jest super bo czuć że to wędzone było. :thumbsup: Ostatnio też kupowałem od znajomego masarza szynki to były parzone ale zapach wędzenia już nie taki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6417-parzenie/#findComment-188443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Grudnia 2011 wędzone w ciepłym dymie w temp ok 60-80 CTekst ze strony głównej : WĘDZENIE DYMEM CIEPŁYM: Przeprowadza się je w temperaturze od 22 stopni C do 45 stopni C, przy różnej gęstości dymu, wilgotności względnej od 70 do 90 % i szybkości ruchu powietrza od 7 do 15 m/min. czas wędzenia wynosi od 4 do 48 godz. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6417-parzenie/#findComment-188475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.