Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

posiekać drobno na maszynce 5 funtów mięsa wieprzowego ,3 wolwego i 1 funt świezej solniny, dodać soli 1/4 funta,jeden funt saletry i garść pieprzu, zalać kwaterką rosolu, poczem napychać wolowe kiszki, zmięszawszy pierw wszystko razem. suszyć przez kilka tygodni na wietrze i w cieplym miejscu nad kuchenną blacha.

 

a teraz od siebie, zastanawiam się dlaczego w tych przepisach nie podawane są dokladne ilości np. soli, a tylko pojęcia garść.

cedro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/
Udostępnij na innych stronach

dodać soli 1/4 funta,jeden funt saletry

Nie wiem skąd ten przepis ale saletry za dużo.

Możesz zerknąć do tablic fizycznych i odnaleść i gramów kryje się za funtem

zastanawiam się dlaczego w tych przepisach nie podawane są dokladne ilości np. soli, a tylko pojęcia garść

przepis musi być stary, gdyż w jaki sposób powiedzieć komuś o przepisie jeśli nikt w okolicy nie miał wagi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9753
Udostępnij na innych stronach

Przepis bardzo stary podejrzewam że z tego okresu gdzie dawki saletry były nie unormowane może to być koniec XIX wieku i niektórzy traktowali ją jako nową odmianę soli lub podobnie i byli zachwyceni kolorem mięsa po zastosowaniu saletry.Więc na takie przepisy należy uważać .1 funt odpowiada różnej ilości gramów od 400 do 560 g. 1 funt ang. i ameryk. = 0,454 kg. Przyjmując potoczne określenie pół kg ,to jest receptura na 4.5 kg gdzie przewidziano sól ok 12 dkg i saletrę ok 0,50kg dokładniej 0.454 kg. Pozdrawiam[/b]
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9776
Udostępnij na innych stronach

Oooooooooooooojej

Jak długo pracuje w tym zawodzie to pierwszy raz widzę taki przepis i jestem pewien, że nikt tego salami nie zdoła zjeść Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9778
Udostępnij na innych stronach

Marek jak będę miał czas i uporam się z moimi problemami to powrzucam kilka przepisów

Bo na razie nie mam głowy walczę z chorym systemem i przepisami

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9800
Udostępnij na innych stronach

Oooooooooooooojej

Jak długo pracuje w tym zawodzie to pierwszy raz widzę taki przepis i jestem pewien, że nikt t

e

go salami nie zdoła zjeść Pozdrawiam

 

nie wiem cy da to się zjeśc jak wcześniej pisalem, jest to przepis ze starej książki

cedro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9810
Udostępnij na innych stronach

Cedro, to są naprawde stare przepisy. Nikt nie zwracał uwagi na proporcje dodatków, gdyz wszystko zapijano potęznymi dawkami starki lub innego trunku, który niwelował ewentualne zagrożenia.

Po prostu z tych składników postaraj się opracowac przepis dostosowany do naszych, aktualnych warunków. Będziesz miał przepis autorski to raz, a dwa, bgezpiecznie podasz go rodzince i gościom.

Wejdź na stronke ChefPaula i znajdziesz tam Rozprawe o mięsiwach, bardzo ciekawy materiał, zwłaszcza jesli lubisz stare przepisy i kuchnie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9813
Udostępnij na innych stronach

Witam

O ile chodzi o stare księgi to proporcje przypraw podawane są do smaku

I rzadko używano saletry tylko zwykła sól Pozdrawiam

 

Dzięki Marek

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9873
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Tak się robi teraz salami by uzyskać charakterystyczny smak tego wyrobu ale produkcja jest trudna by w domowych warunkach uzyskać parometry jakie są potrzebne do tej produkcji .Pozdrawiam.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-11714
Udostępnij na innych stronach

masz rację i zamiast salami wydzie kiełbasa z listerią i zatrucie gratis :???:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-11735
Udostępnij na innych stronach

masz rację i zamiast salami wydzie kiełbasa z listerią i zatrucie gratis

Później wszyscy składają sie na leczenie. A my sie pytamy gdzie PIENIĄDZE?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-11749
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes: no też racja :rolleyes:

ostatnie badania Politechniki Łódkiej wykazała że 1/3 mięsa mielonego posiadała listerię

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-11759
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-11767
Udostępnij na innych stronach

Witam i mam pytanie, co sadzicie o takich kulturach startowych do Salami - bo mnie korci by coś zrobić z tego tematu :rolleyes:

 

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=186631921

Zakupilem kiedys taki starter,zrobilem wg. przepisu, zadnego to smaku nie dalo a salami praktycznie do wyrzucenia. Mysle ze lepiej bedzie smakowac jak zrobisz taka salami bez kultur i poprostu ja ususzysz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-11777
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.