cedro Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Marca 2007 posiekać drobno na maszynce 5 funtów mięsa wieprzowego ,3 wolwego i 1 funt świezej solniny, dodać soli 1/4 funta,jeden funt saletry i garść pieprzu, zalać kwaterką rosolu, poczem napychać wolowe kiszki, zmięszawszy pierw wszystko razem. suszyć przez kilka tygodni na wietrze i w cieplym miejscu nad kuchenną blacha. a teraz od siebie, zastanawiam się dlaczego w tych przepisach nie podawane są dokladne ilości np. soli, a tylko pojęcia garść. Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Marca 2007 dodać soli 1/4 funta,jeden funt saletryNie wiem skąd ten przepis ale saletry za dużo. Możesz zerknąć do tablic fizycznych i odnaleść i gramów kryje się za funtem zastanawiam się dlaczego w tych przepisach nie podawane są dokladne ilości np. soli, a tylko pojęcia garśćprzepis musi być stary, gdyż w jaki sposób powiedzieć komuś o przepisie jeśli nikt w okolicy nie miał wagi. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Marca 2007 Witam funt=0,4kg ( w wielkim przybliżeniu dwie szklanki) Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynio Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Marca 2007 Nie wiem czy FUNT i śląski FÓNT to to samo ale nasz font to jest 0,5kg.Ojciec nigdy nie kupował 50 kg pszenicy tylko 100 fóntów. Cytuj HYNIO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Marca 2007 Przepis bardzo stary podejrzewam że z tego okresu gdzie dawki saletry były nie unormowane może to być koniec XIX wieku i niektórzy traktowali ją jako nową odmianę soli lub podobnie i byli zachwyceni kolorem mięsa po zastosowaniu saletry.Więc na takie przepisy należy uważać .1 funt odpowiada różnej ilości gramów od 400 do 560 g. 1 funt ang. i ameryk. = 0,454 kg. Przyjmując potoczne określenie pół kg ,to jest receptura na 4.5 kg gdzie przewidziano sól ok 12 dkg i saletrę ok 0,50kg dokładniej 0.454 kg. Pozdrawiam[/b] Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Marca 2007 OooooooooooooojejJak długo pracuje w tym zawodzie to pierwszy raz widzę taki przepis i jestem pewien, że nikt tego salami nie zdoła zjeść Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Marca 2007 Szczepan a może masz swój sprawdzony przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Marca 2007 Marek jest kilka przepisów salami na stronie Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Marca 2007 Wiem, ale ciekawi mnie czy Ty z nich kożystasz czy może masz swoją receturę :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Marca 2007 Nie Mam własne przepisy i są sprawdzone w praktyce i smaku Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Marca 2007 No właśnie, dlatego pytam :wink: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Marca 2007 Marek jak będę miał czas i uporam się z moimi problemami to powrzucam kilka przepisówBo na razie nie mam głowy walczę z chorym systemem i przepisami Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 13 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Marca 2007 Oooooooooooooojej Jak długo pracuje w tym zawodzie to pierwszy raz widzę taki przepis i jestem pewien, że nikt t e go salami nie zdoła zjeść Pozdrawiam nie wiem cy da to się zjeśc jak wcześniej pisalem, jest to przepis ze starej książki Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Marca 2007 Cedro, to są naprawde stare przepisy. Nikt nie zwracał uwagi na proporcje dodatków, gdyz wszystko zapijano potęznymi dawkami starki lub innego trunku, który niwelował ewentualne zagrożenia.Po prostu z tych składników postaraj się opracowac przepis dostosowany do naszych, aktualnych warunków. Będziesz miał przepis autorski to raz, a dwa, bgezpiecznie podasz go rodzince i gościom.Wejdź na stronke ChefPaula i znajdziesz tam Rozprawe o mięsiwach, bardzo ciekawy materiał, zwłaszcza jesli lubisz stare przepisy i kuchnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Marca 2007 Ok, Szczepan, byłoby fajnie.I trzymam kciuki za Ciebie, żebyś wygrał tę walkę :wink: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Marca 2007 Witam O ile chodzi o stare księgi to proporcje przypraw podawane są do smakuI rzadko używano saletry tylko zwykła sól Pozdrawiam Dzięki Marek Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-9873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Witam i mam pytanie, co sadzicie o takich kulturach startowych do Salami - bo mnie korci by coś zrobić z tego tematu :rolleyes: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=186631921 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-11710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Tak się robi teraz salami by uzyskać charakterystyczny smak tego wyrobu ale produkcja jest trudna by w domowych warunkach uzyskać parometry jakie są potrzebne do tej produkcji .Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-11714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 masz rację i zamiast salami wydzie kiełbasa z listerią i zatrucie gratis :???: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-11735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 masz rację i zamiast salami wydzie kiełbasa z listerią i zatrucie gratisPóźniej wszyscy składają sie na leczenie. A my sie pytamy gdzie PIENIĄDZE? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-11749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 :rolleyes: no też racja :rolleyes: ostatnie badania Politechniki Łódkiej wykazała że 1/3 mięsa mielonego posiadała listerię Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-11759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 nie tylko mięso jest zakażonełosoś też http://www.biomedical.pl/aktualnosci/listeria-wykryta-w-lososiach-187.html Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-11767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Witam i mam pytanie, co sadzicie o takich kulturach startowych do Salami - bo mnie korci by coś zrobić z tego tematu :rolleyes: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=186631921 Zakupilem kiedys taki starter,zrobilem wg. przepisu, zadnego to smaku nie dalo a salami praktycznie do wyrzucenia. Mysle ze lepiej bedzie smakowac jak zrobisz taka salami bez kultur i poprostu ja ususzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/642-salami/#findComment-11777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.