dziera Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Witam Panie i Panowie,za tydzien sie przymierzam do zrobienia wkoncu pierwszej kielbaski .Mam nadzieje ze pomozecie.przejrzalem juz dziesiatki postow na forum i na dzien dobry chce zrobic ok 2.5 kg kielbasy.Do wyrobu kielbasy chce kupic:-1.8 kg lopatki wieprzowej-0.4 boczku dosc tlustego-0.4 lopatki badz udzca wolowegoPowiedzcie co o skladzie na kielbase myslicie i ewentualnie pomozcie.Obrobke miesa i sposob wykonania jest mi znany.Bede wdzieczny za jakies nie skomplikowane podpowiedzi. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Obrobke miesa i sposob wykonania jest mi znanyCo w takim razie Ci podpowiedzieć? Czego oczekujesz? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Wybór dobry, z wołowiny kup pręgę, też będzie dobra, a z łopatki aby mieć klasę I poproś o mięsień trzygłowy. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Co w takim razie Ci podpowiedzieć?Czego oczekujesz?EAnna chcialem zeby ktos zerknal na proporcje miesa czy sie nada na kielbase dobra... [ Dodano: Sro 07 Gru, 2011 23:04 ]Wybór dobry, z wołowiny kup pręgę, też będzie dobra, a z łopatki aby mieć klasę I poproś o mięsień trzygłowy.Biotit no chyba ze zamiast lopatki dac karczek? Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Kolego, generalnie nie stresuj się. Wypróbuj po prostu. Mieszanka wydaje się dobra, chociaż ta waga Ci z tego nie wyjdzie prawdopodobnie tylko troche mniej. Dużo zależy od tego jak doprawisz i uwędzisz, a nie od tego czy dobierzesz aptekarsko proporcje. Nie wspominam tu o jakości surowca...Jeśli mieszanka nie będzie za chuda i dobrze doprawiona to konsumenci będa łykać to jak mały pelikan ryby... bo to będzie i tak 100 razy lepsze od sklepowej konfekcji... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Podniosles mnie na duchu hehe dzieki. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Grudnia 2011 dziera, jak sklasyfikujesz dobrze łopatkę i rozdrobnisz odpowiednio do uzyskanych klas to kiełbasa (po uwzględnieniu dobroczynnego wpływu tłustego mięsa) nie ma prawa być twarda. Jeżeli jednak dodasz wołowe z pręgi na klej to może być gumowata. Wg mnie lepiej dodać wołowiny nieścięgnistej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Ja bym karczku nie dał, łopatka się ładnie klei, szczególnie mięsień trzygłowy :wink: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Grudnia 2011 No dobra wiec pozostane przy lopatce ,boczku i raczej nie sciegnistym wolowym.Mielic mam zamiar tak:-lopatka na sicie 10 lub 14 mm,-boczek na drobnym,-a wolowe na 6mm.Pewnie znowu zostane poprawiony ale wlasnie po to jest forum zeby sie czegos dowiedziec Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Grudnia 2011 -lopatka na sicie 10 lub 14 mmdziera, A co z klasyfikacją łopatki? W łopatce masz mięsa klasy I, II, III, IV, tłuszcz drobny... Jeżeli wszystko potraktujesz jednym sitkiem o dużym oczku to możesz mieć kiełbasę twardą, jak napisał pis67, a między zębami "dziady' :sad: A ja uwierzyłam, że: Obrobke miesa i sposob wykonania jest mi znany :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Grudnia 2011 No dobra wiec pozostane przy lopatce ,boczku i raczej nie sciegnistym wolowym.Mielic mam zamiar tak: -lopatka na sicie 10 lub 14 mm, -boczek na drobnym, -a wolowe na 6mm. Pewnie znowu zostane poprawiony ale wlasnie po to jest forum zeby sie czegos dowiedziec Dla mnie wołowe było zawsze spoiwem (klejem) w kiełbasie i zapewne patrząc na ilości i, że to Twoja pierwsza kiełbasa to kutra nie używasz, wtedy wołowe przez sitko 2 mm. Nie wiem co dla ciebie jest drobnym sitkiem użytym dla boczku? Ja bym proponował jednak nie za drobne (nie mniej niż 8mm). Określenie "-lopatka na sicie 10 lub 14 mm" sugeruje, że nie przewidujesz klasyfikacji mięsa? Może jednak spróbowałbyś chociaż powycinać z łopatki "czyste mięso" czyli pozbawione zupełnie ścięgien, błon i tłuszczu - jako klasa I i ją zmielić na sitku 14mm a pozostałe mięso z łopatki najwyżej na 10mm? Nie zapomnij o przyprawach :wink: przewidujesz jakiś dodatek % wody? Przepraszam za określenia ale miało być nie skomplikowana wypowiedź :rolleyes: Pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Dobra,ucze sie wiec zasiegam rad.czyli chude z łopatki na 10 mm, boczek na 6 mm,a wołowe na 2.Jeśli znowu coś źle mysle to moze mi ktoś jasno wyjaśnić co i jak.Jak pisałyem po to tu jestem zeby się czegoś dowiedzieć. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Też myślę, że jak na nowego adepta, otrzymałśs trochę zbyt fachowe informacje.Moja rada - znajdź na forum "Kiełbasę Dziadka" lub Chłopską i na poczatek wykonaj ją ścisle wg przepisu. Kiedy już "załapiesz" o co w tym chodzi, będziesz sobie eksperymentował. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Biotit napisał/a: a z łopatki aby mieć klasę I poproś o mięsień trzygłowy. Biotitu - jaja sobie robisz o tej porze? :grin: Pisu a dlaczego jaja sobie robi :question: :question: :shock: nie ma w łopatce mięśnia trzygłowego :question: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Też myślę, że jak na nowego adepta, otrzymałśs trochę zbyt fachowe informacje. Moja rada - znajdź na forum "Kiełbasę Dziadka" lub Chłopską i na poczatek wykonaj ją ścisle wg przepisu. Kiedy już "załapiesz" o co w tym chodzi, będziesz sobie eksperymentował.Znalazlem https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=541&sid=867eac2180ad72fc6a6bc7c9197757c9 . Jeszcze tylko musze zakumac ktory kawalek miesa nalezy do konkretnej klasy Maxell Czyli rozumiem z przepisu dziadka ze on mial tylko podgardle i lopatke.Z kolei lopatke podzielil na klasy (I,IIa i II)i voila? Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Jeszcze tylko musze zakumac ktory kawalek miesa nalezy do konkretnej klasyTutaj masz wszystko: http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Dziekuje EAnna.Czyli kurcze nie trzeba sie w sumie bawic w kupowanie roznych rodzai mies wystarczy np lopatke porozkrajac,podzielic na klasy i to wszystko.no i podgardle lub boczek tlusty.Wolowego nie bede dawal co wy na to? Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Grudnia 2011 I tak sobie mysle ze dam jednak troche wolowego ale na 2 kilo wieprzowiny 30 dag wolowego. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.