Skocz do zawartości

Prosta kielbaska z wedzarnika


Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panie i Panowie,za tydzien sie przymierzam do zrobienia wkoncu pierwszej kielbaski .Mam nadzieje ze pomozecie.przejrzalem juz dziesiatki postow na forum i na dzien dobry chce zrobic ok 2.5 kg kielbasy.

Do wyrobu kielbasy chce kupic:

-1.8 kg lopatki wieprzowej

-0.4 boczku dosc tlustego

-0.4 lopatki badz udzca wolowego

Powiedzcie co o skladzie na kielbase myslicie i ewentualnie pomozcie.Obrobke miesa i sposob wykonania jest mi znany.Bede wdzieczny za jakies nie skomplikowane podpowiedzi.

Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/
Udostępnij na innych stronach

Obrobke miesa i sposob wykonania jest mi znany

Co w takim razie Ci podpowiedzieć?

Czego oczekujesz?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189366
Udostępnij na innych stronach

Co w takim razie Ci podpowiedzieć?

Czego oczekujesz?

EAnna chcialem zeby ktos zerknal na proporcje miesa czy sie nada na kielbase dobra...

 

[ Dodano: Sro 07 Gru, 2011 23:04 ]

Wybór dobry, z wołowiny kup pręgę, też będzie dobra, a z łopatki aby mieć klasę I poproś o mięsień trzygłowy.

Biotit no chyba ze zamiast lopatki dac karczek?
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189368
Udostępnij na innych stronach

Kolego, generalnie nie stresuj się. Wypróbuj po prostu. Mieszanka wydaje się dobra, chociaż ta waga Ci z tego nie wyjdzie prawdopodobnie tylko troche mniej. Dużo zależy od tego jak doprawisz i uwędzisz, a nie od tego czy dobierzesz aptekarsko proporcje. Nie wspominam tu o jakości surowca...

Jeśli mieszanka nie będzie za chuda i dobrze doprawiona to konsumenci będa łykać to jak mały pelikan ryby... :) bo to będzie i tak 100 razy lepsze od sklepowej konfekcji...

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189371
Udostępnij na innych stronach

dziera,

jak sklasyfikujesz dobrze łopatkę i rozdrobnisz odpowiednio do uzyskanych klas to kiełbasa (po uwzględnieniu dobroczynnego wpływu tłustego mięsa) nie ma prawa być twarda.

Jeżeli jednak dodasz wołowe z pręgi na klej to może być gumowata.

Wg mnie lepiej dodać wołowiny nieścięgnistej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189378
Udostępnij na innych stronach

No dobra wiec pozostane przy lopatce ,boczku i raczej nie sciegnistym wolowym.Mielic mam zamiar tak:

-lopatka na sicie 10 lub 14 mm,

-boczek na drobnym,

-a wolowe na 6mm.

Pewnie znowu zostane poprawiony ale wlasnie po to jest forum zeby sie czegos dowiedziec :)

Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189397
Udostępnij na innych stronach

-lopatka na sicie 10 lub 14 mm

dziera,

A co z klasyfikacją łopatki?

W łopatce masz mięsa klasy I, II, III, IV, tłuszcz drobny...

Jeżeli wszystko potraktujesz jednym sitkiem o dużym oczku to możesz mieć kiełbasę twardą, jak napisał pis67, a między zębami "dziady' :sad:

A ja uwierzyłam, że:

Obrobke miesa i sposob wykonania jest mi znany

:???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189400
Udostępnij na innych stronach

No dobra wiec pozostane przy lopatce ,boczku i raczej nie sciegnistym wolowym.Mielic mam zamiar tak:

-lopatka na sicie 10 lub 14 mm,

-boczek na drobnym,

-a wolowe na 6mm.

Pewnie znowu zostane poprawiony ale wlasnie po to jest forum zeby sie czegos dowiedziec :)

Dla mnie wołowe było zawsze spoiwem (klejem) w kiełbasie i zapewne patrząc na ilości i, że to Twoja pierwsza kiełbasa to kutra nie używasz, wtedy wołowe przez sitko 2 mm. Nie wiem co dla ciebie jest drobnym sitkiem użytym dla boczku? Ja bym proponował jednak nie za drobne (nie mniej niż 8mm). Określenie "-lopatka na sicie 10 lub 14 mm" sugeruje, że nie przewidujesz klasyfikacji mięsa? Może jednak spróbowałbyś chociaż powycinać z łopatki "czyste mięso" czyli pozbawione zupełnie ścięgien, błon i tłuszczu - jako klasa I i ją zmielić na sitku 14mm a pozostałe mięso z łopatki najwyżej na 10mm? Nie zapomnij o przyprawach :wink: przewidujesz jakiś dodatek % wody? Przepraszam za określenia ale miało być nie skomplikowana wypowiedź :rolleyes:

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189401
Udostępnij na innych stronach

Dobra,ucze sie wiec zasiegam rad.czyli chude z łopatki na 10 mm, boczek na 6 mm,a wołowe na 2.Jeśli znowu coś źle mysle to moze mi ktoś jasno wyjaśnić co i jak.Jak pisałyem po to tu jestem zeby się czegoś dowiedzieć.
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189409
Udostępnij na innych stronach

Też myślę, że jak na nowego adepta, otrzymałśs trochę zbyt fachowe informacje.

Moja rada - znajdź na forum "Kiełbasę Dziadka" lub Chłopską i na poczatek wykonaj ją ścisle wg przepisu. Kiedy już "załapiesz" o co w tym chodzi, będziesz sobie eksperymentował.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189412
Udostępnij na innych stronach

Biotit napisał/a:

a z łopatki aby mieć klasę I poproś o mięsień trzygłowy.

 

 

Biotitu - jaja sobie robisz o tej porze? :grin:

 

Pisu a dlaczego jaja sobie robi :question: :question: :shock: nie ma w łopatce mięśnia trzygłowego :question:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189415
Udostępnij na innych stronach

Też myślę, że jak na nowego adepta, otrzymałśs trochę zbyt fachowe informacje.

Moja rada - znajdź na forum "Kiełbasę Dziadka" lub Chłopską i na poczatek wykonaj ją ścisle wg przepisu. Kiedy już "załapiesz" o co w tym chodzi, będziesz sobie eksperymentował.

Znalazlem https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=541&sid=867eac2180ad72fc6a6bc7c9197757c9 .

Jeszcze tylko musze zakumac ktory kawalek miesa nalezy do konkretnej klasy Maxell :)

Czyli rozumiem z przepisu dziadka ze on mial tylko podgardle i lopatke.Z kolei lopatke podzielil na klasy (I,IIa i II)i voila?

Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189416
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze tylko musze zakumac ktory kawalek miesa nalezy do konkretnej klasy

Tutaj masz wszystko:

http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189421
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje EAnna.Czyli kurcze nie trzeba sie w sumie bawic w kupowanie roznych rodzai mies wystarczy np lopatke porozkrajac,podzielic na klasy i to wszystko.no i podgardle lub boczek tlusty.Wolowego nie bede dawal co wy na to?
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6447-prosta-kielbaska-z-wedzarnika/#findComment-189443
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.