Skocz do zawartości

10-12.02.2012 r. Łazy Kiełbasy dojrzewające-kurs specjalist.


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 372
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

witam

,, rozwiesiłem dzisiaj podzielone wędzonki do różnych pomieszczen o różnej wilgotności i temperaturze, w masarence temp. 8*c i wilg. 80%, w kotłowni14*c i 55%, a spiżarence nalewkowej 20*c i wilgot. max 40%.. zobaczymy jak powiedzie się eksperyment...

w kolejce z zamrażalki na bakterie czekają :

poledwiczki z jelenia i dzika;schaby z sarny; szynki z dzika ; sarny i jelenia oraz udziec z młodej sarny z kością ,, kolejne doświadczenie w drodze,,,

pokręce też z boczkiem wieprzowym troszkę kiełbaski !!

pozdrawiam worek

witam

foto --013 reszta z polędwiczki wieprzowej dosuszonej w temp max 20*C i wilgot 35%-co mi dzieci zostawiły...!!!

foto --005 dziczyzna w trakcie suszenia jutro wieczorem zaczynamy wedzić...

pozdrawiam worek

dzisiaj wedzimy na zimno wedzonki z dziczyzny z bakteriami ,

zrobiłem też kiełbaski z wieprzowiny i jelenia

z bakteriami !!= w/g uwag kol.Bagna, baleronik na foto to w/g przepisuGrześka,,, przesolony , ale z wierzchu,,, - środek rewelacja,,,

zdrowych i wesołych świąt pozdrawiam worek

reszta z polędwiczki wieprzowej dosuszonej w temp max 20*C i wilgot 35%-co mi dzieci zostawiły...!!!

też tak mam, ale to jest miłe. Nawet bardzo.

Baleronik wygląda :thumbsup:

ale narobiłem dymu 🙂

Ścinkowa robiona w niedzielę palmową:

A tu rezultat dojrzewania cienkiej w święta:

Dzisiaj zrobiła furorę na imieninach szefa :thumbsup:

zgodnie z zaleceniami kolegi Bagna kiełbaski przeniosłem -do wyższej temperatury 15* i mniejszej wilgotności - 55% - niż mam w masarence

bez obrazy , ale jakby podobne pajęczyny ? :grin: :grin: :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

też w kotłowni??

lubię takie klimaty :grin:

akurat po starym kurniku :grin: , ale to był pierwszy dzień kiedy zacząłem tam działać . Nie wklejam zdjęć coby nie wyszło jak u Pisa :cry: . Zrobię całą relację z moich działań w moim warsztaciku jak będzie koniec . A kiedy ? łoj :cry: nie wiem :blush: bo wszystko robię sam , więc ...

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Worek chłopie, Ty to masz apetyt.

Widać że nauka na kursie w las nie poszła.

W sumie daleko to nie mam, może wpadnę kiedyś na degustację..... i dobrą "trylogię" zabiorę....

ZIGO

centrum - stolica kaszub kartuzy koło ŁAPALIC !!!

 

[ Dodano: Nie 29 Kwi, 2012 22:04 ]

FOTO0027- POLĘDWICZKA W/G GRZEŚKA ŚWIERZA,,,

FOTO 0028 DŁUGODOJRZEWAJĄCA NA BA KTERIACH Z JEJENIA SZYNKA...

FOTO 0029 BOCZEK WP. Z BAKTERIAMI

FOTO 006 WIEPRZOWINA W/G GRZEŚKA !! SMACZNEGO ...

  • 3 tygodnie później...

 

przeniosłem balerony do chłodni - temp. max 5* - wilgotn, do 90%

, w masarence temper. skoczyła do 15* a wilgotność spadła do 60 % i pojawiła się pleśń...

  • 5 miesięcy temu...

 

witam , na fotom wieprzowe wedzonki z lipca dojrzewaja i dziś wstawione z jelenia do wedzenia..pozdrawiam woras

Miałem okazję kosztować kiełbaski z ostatniego foto.

Nauka nie poszła w las na 1000%. Są :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

ale narobiłem dymu 🙂

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.