BonAir Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Marca 2007 Witajcie. Właśnie robię kabanosy z sarniny (mielenie mięs) wg zmodyfikowanego przez ChefPaula przepisu na kabanosy wieprzowe. Ku memu zaskoczeniu nie widzę w przepisie dodatku wody (bulionu, rosołu). Czy to nie jest błąd w przepisie?http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=28 Jelita będę napełniał około 19.30 - jeśli nikt nie odpisze, to zrobię bez dodatku wody, tak jak podaje przepis. PozdrawiamBonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Marca 2007 To proste - kabanosy nalezą do wędlin trwałych podsuszanych i receptura nie przewiduje dodatku wody.Chyba że zrobisz kabanosy wędzone i pieczone lub wędzone i parzone wtedy dodatek wody technologicznej może wynosić do 3% .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Marca 2007 Witam DZIADKU absolutnie nie podważam Twojej wypowiedzi ale ja dodaję odrobinę wody do moich cienkich kiełbasek ponieważ ułatwia to mnie nadziewanie jelit baranich przez lejek o średnicy 10mm . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Marca 2007 Guzik!Z napełniania jelit nic nie wyszło! Nijak nie mogłem nadziać jelit baranich kupionych u Miro przez standardowy (i jedyny zresztą w tej numeracji) lejek do maszynki nr8... Póki co - mięso powędrowało do chłodni.Poproszę o pomyśly co z tym fantem zrobić. PozdrawiamBonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Marca 2007 Witam BonAir Zamocz jelita i powinno być ok. Do jelit baranich zalecam CIERPLIWOŚĆ Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Marca 2007 Nie bardzo rozumiem czy nie możesz nałożyć jelit na lejek czy nie możesz maszynką wypchać farszu przez lejek ,Ostatecznie możesz nadziać farsz w kiełbaśnice i będzie na pewno dobra kiełbasa kabanosowa Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Marca 2007 Szczepan i Dziadek- dziękuję za pomoc. Jelita baranie moczone były w zimnej wodzie przez około 2 godziny.Po tym czasie przystąpiłem z moją dzielną małżowinką do ich napełniania.Jednakowoż nikomu z nas nie udało się naciągnąć tych "cieniasów" na lejek maszynki nr8.Za małe FI! :-) Póki co wymieszane mięso na kabanosy powędrowało do garażu (temp ok 5st. C.) a jelita baranie moczą się dalej. Może FI przez noc się zwiększy ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Marca 2007 A jak Ci się nie zwiększą to zajrzyj tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=782 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Marca 2007 Napisz jaka średnica jest tego lejka .po dwóch godzinach przelane jelita baranie odzyskały już swoją elastyczność i na pewno się nie powiększą.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Marca 2007 Kochany Dziadku :-)Wewnetrzna srednica lejka do tej maszynki to przy wylocie ok 18mm.Natomiast zewntętrzna jego średnica, to ok.22mm Jelita kupione u Miro, to jelita naturalne baranie w kalibrze 20/22. Opakowanie jednostkowe zawiera ok 10 mb zasolonej osłonki. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Marca 2007 Witam Zostałem wywołany do tablicy. :grin: Lejek trochę za gruby ale i tak jelita powinieneś nałożyć choć nie raz też mnie szlag... wiadomo. Jelita muszą być w wodzie najlepiej w szklance i bezpośrednio z niej nakładajcie. Na sucho i bez wody nie dacie rady. I taki jeszcze jeden trick: Lejek trzymamy pod kranem.Woda delikatnie przelewa się przez środek lejka.Szukasz końca jelita i nakładasz na lejek.Lejąca się woda "stworzy" poślizg i zmniejszy tarcie między jelitem a lejkiem. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Marca 2007 Nie wiem czy dasz radę jakby udało się nałożyć początek to troszkę farszu z lejka wypuścić i dalszą część lżej nakładać , Jednak proponuję zrobić kiełbasę kabanosową. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Marca 2007 Albo sobie zrób z puchy, tak jak Tier, w tym linku który Ci wcześniej przesłałem, on też miał ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Marca 2007 Witam Mój lejek do napełniania jelit baranich posiada średnicę 10mm i nie ma żadnych problemów z napełnianiem jelit . wiadomo idzie o połowę wolniej . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Marca 2007 Dziękuję wszystkim za porady... Miro - jeśli udaje Ci się naciągnać jelita baranie na standardowy lejek, to gratuluje! Korzystając z Twojego tricku (lejek pod kranem) udało mi się rano naciągnąć ok 5cm jelita, które w pewnym momencie pękło. Dziadek - my chcieliśmy kabanosy, a nie kiełbase kabanosową... Nie poddajemy się !:-) Marek - pomysł Tiera dobry, ale pracochłonny - nie mogliśmy pozwolić, by gotowe mięso "prześmierdło", podczas gdy ja będe walczył z lutownicą Tak więc z rana wybrałem sie na poszukiwanie czegoś zastępczego. Pierwszy pomysł - kupię silikon: http://www.soudal.pl/index.php?menu=produkty&id=7&grupa=2&podgrupa=1&lp=1 i odetnę denko tuby, ALE: po pierwsze primo - silikon jakoś tak nie konweniuje ze spożywką, po drugie primo - za małe FI denka tuby. Potem było jeszcze kilka innych pomysłów, włącznie z urządzeniami do dekoracji tortów, itp. a skończyło się po prostu na zwykłym lejku za 2,60zł, odpowiednio uciętym: http://www.bonair.neostrada.pl/resized_Lejek%20005.jpg Lejek jest dość krótki, ale w sam raz na jelita baranie kupione u Miro (odcinki ok. 2m) Pozdrawiam BonAir PS. Na zdjęciu widać folię spożywcza przykrywającą włącznik maszynki - polecam - przycisk się nie brudzi. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Marca 2007 Sprawdza się przysłowie-Polak potrafi-Gratuluję pomysłu,mam nadzieję,że jeszcze nie opatentowany,bo wielu z nas napewno z niego skorzysta.Myślenie ma przyszłość.Tak trzymać :!: :!: :!: pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Marca 2007 Witam BonAir ...Serdecznie gratuluję że się nie poddałeś i zrobiłeś swoją kiełbaskę Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Marca 2007 Kabanosy owszem zrobione, ale wędzenie w nowej, prowizorczynej wedzarence, zbudowanej dzisiaj na potrzeby 10dniowego wędzenia na zimno szynki z dzika wg przepisu ChefPaula, niestety skończyło się porażką. O błedach w budowie nie będę pisał - lepiej pisac o sukcesach! Aczkolwiek dodam, ze na potrzeby przepisu ChefPaula wedzarenka do wedzenia na zimno nadaje sie wysmienicie. W tak pieknym dzisiejszym dniu (temp. powietrza ok. 17st. C) pomimo moich usilnych starań nie udało mi się przekroczyć w wedzarni temperatury 40st.C :-( BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Marca 2007 Jezeli chodzi o lejek to bardzo szybko i latwo mozna go zrobic z rurki fi16mm do tego kawalek mocowania plastikowego a wszystko sklejone klejem na goraco, szybka i prosta robota. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Marca 2007 Miro - jeśli udaje Ci się naciągnać jelita baranie na standardowy lejek, to gratuluje! Korzystając z Twojego tricku (lejek pod kranem) udało mi się rano naciągnąć ok 5cm jelita, które w pewnym momencie pękło. Poczułem się trochę nieswojo. :sad: Czyżby to była moja wina że "standartowy" lejek ma aż 22mm średnicy. Wewnetrzna srednica lejka do tej maszynki to przy wylocie ok 18mm. Natomiast zewntętrzna jego średnica, to ok.22mm To jest raczej lejek do jelit wieprzowych. Chciałem dobrze i starałem się pomóc. Nie twierdziłem że ja naciągnę jelita na taką średnicę. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Marca 2007 Miro!Nic z tych rzeczy! Wszystko jest jak najbardziej w porządku!Jestem bardzo zadowolony z zakupu! Napisałeś po prostu, że (cyt.): "Lejek trochę za gruby ale i tak jelita powinieneś nałożyć choć nie raz też mnie szlag... wiadomo." Wywnioskowałem z tego zdania, że Tobie jakoś udaje się nałożyć te jelita na taki własnie lejek. Stąd też były moje gratulacje. PozdrawiamBonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Marca 2007 Źle odebrałem.Przepraszam. Miro Ps. W tym tygodniu mam mieć lejki do kabanosów do maszynek "10" to może i takich problemów już nie będzie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Marca 2007 Gratuluję pomysłu z lejkiem do kabanosów ,nie martw się że krótki w naszych domowych warunkach właśnie taki potrzebny by zmniejszyć opory jakie występują podczas nadziewania .Ja wlaśnie zrobiłem sobie krótkie i o wiele lepiej się nadziewa jak dlugim . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Marca 2007 Ps. W tym tygodniu mam mieć lejki do kabanosów do maszynek "10" to może i takich problemów już nie będzie. Miro !!! Jak już zamówienie wysłane to dopiero teraz piszesz o lejku do 10 tki :devil: :devil: Wstrzymam się z piłowaniem lejka 22' do czasu jak będziesz miał oryginalne do 10 tki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Marca 2007 Pedro Miło mi będzie gościć Cię znowu w sklepie. :lol: A jaka satysfakcja z własnoręcznie wypiłowanego lejka. :grin: Ps. To nie jest informacja na 100% pewna bo czekam już 2 miesiące.Ale może stanie się cud. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/648-kabanosy-woda/#findComment-9865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.