dziera Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Witam,wczoraj robilem parowki wg przepisu Dziadka- https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3642 i nie wyszly.Wszystko do momentu kutrowania robilem identycznie.Zreszta juz robilem parowki drobiowe dla corki i byly super.Wiec stanalem na kutrowaniu,i nadziewalem mase do jelit wp(i tu byl chyba pierwszy podstawowy blad tak mysle)bo juz sie napalilem na te parowki i nie czekalem z kupnem oslonek parowkowych.Malo tego! Zona mnie namowila zeby nie wedzic ich tylko sparzyc,no i to byl chyba drugi blad bo parowki niedosc ze wyszly blade,jak to mieso po ugotowaniu to jeszcze niestety byly "luzne".Mysle ze zrobilem dwa bledy: 1)mase zapakowalem w jelita wp; 2)mialem to troche podwedzic zeby zatrzymaly fajny kolorek Czy ktos sie znajdzie zeby mi powiedziec ze mam racje z tymi bledami czy skopalem jeszcze cos ? A mialy wygladac tak... Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2011 dziera, pokaż może fotkę , to można będzie więcej powiedzieć . Na pewno wędzenie ma wpływ na kolor , jeśli chodzi o nadziewanie , to przeważnie farsz nabijamy ściśle . Jakich osłonek użyłeś ??? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2011 dziera, pokaż może fotkę , to można będzie więcej powiedzieć . Na pewno wędzenie ma wpływ na kolor , jeśli chodzi o nadziewanie , to przeważnie farsz nabijamy ściśle . Jakich osłonek użyłeś ???Kurcze niestety piesek sie posilil.Nie mialem ochoty na nie patrzec,ale wygladaly jak trociny hehe,po prostu bylo powietrze w nich.No a nabijalem w jelita wp. Aha, a jesli sa nabite w sztuczne oslonki takie jak na parowki to czy one przepuszczaja dym wedzarniczy?czy te parowki beda mialy wedzony smak?I ewentualnie jak dlugo je wedzic mniej wiecej bo dziadek tego nie pisal. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Nie mialem ochoty na nie patrzec,ale wygladaly jak trociny hehe,po prostu bylo powietrze w nich Jak trociny powiadasz ??? To pewnie nie trzymałeś temperatury a to jest najważniejsze podczas produkcji . Jak przegrzejemy farsz , wtedy właśnie parówki są jak trociny , takie grudki . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Jak trociny powiadasz ??? To pewnie nie trzymałeś temperatury a to jest najważniejsze podczas produkcji . Jak przegrzejemy farsz , wtedy właśnie parówki są jak trociny , takie grudki .Kurcze mialem ponizej 10 st c.Lod dawalem ,wiec mysle ze to pewnie przez to ze nie byly scisniete.A mieso tez mialem w zamrazalniku ale zeby nie bylo zmrozone. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Grudnia 2011 No to jak tak , to może faktycznie przez zbyt luźne nadzianie . Sam nie wiem Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Grudnia 2011 )mialem to troche podwedzic zeby zatrzymaly fajny kolorekPeklowałeś czy tylko soliłeś mięso? Może je przeparzyłeś, skoro wyszły wiórowate? Z jakich klas mięsa były robione? Wg mnie, niezależnie od braku wędzenia i nadziania w kiełbaśnice powinna wyjść dobra kiełbasa parówkowa. Musiał być zrobiony jakiś błąd technologiczny, np. mało kleiste mięsa, zbyt chudy skład, za duzo wody, przeparzenie :???: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Grudnia 2011 No to jak tak , to może faktycznie przez zbyt luźne nadzianie . Sam nie wiem No ja tak mysle.No ale jak to jest z tym wedzeniem?czy te parowki w sztucznych oslonkach nabieraja smaku wedzonki? [ Dodano: Pią 16 Gru, 2011 20:17 ]Peklowałeś czy tylko soliłeś mięso?Może je przeparzyłeś, skoro wyszły wiórowate?Z jakich klas mięsa były robione?Wg mnie, niezależnie od braku wędzenia i nadziania w kiełbaśnice powinna wyjść dobra kiełbasa parówkowa.Musiał być zrobiony jakiś błąd technologiczny, np. mało kleiste mięsa, zbyt chudy skład, za duzo wody, przeparzenie :???: .Peklowalem.Parzylem w wodzie 78 st C do osiagniecia 71 w srodku batonu.Miesa wg przepisu dziadka,wyzej dalem linka.Kurcze moze nie az tak wiorowate ale nie scisliwe.A masa powinna byc bardzo kleista?bo mi wydawala sie troche za bardzo i moze za duzo wody dalem jednak,sobie mysle teraz. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Grudnia 2011 To znaczy, że nie robiłes ściśle wg przepisu Dziadka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Grudnia 2011 To znaczy, że nie robiłes ściśle wg przepisu Dziadka.Kurcze Maxell ty to potrafisz na duchu czlowieka podtrzymac.Ale nie poddam sie i bede probowal bo lubie parowki.No ale odpowie mi ktos konkretnie czy masa ma byc jak taki super gesty klejacy glut?bo chyba wody troszke dolalem bo mi malakser sie az grzal wiec chyba zakupie blender.No i oslonki. No i mowicie ze nie trezba wedzic?ze parzone tez ladne wyjda?hmmm Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Osłonki nie mają nic do gotowego produktu.A wędzenie czy nie to Twój wybór. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Kurcze Maxell ty to potrafisz na duchu czlowieka podtrzymac. Nie chodziło mi, aby Cię zdołować. Absolutnie. Twoje działania są właśnie przykładem na to, jak dokładnie i do końca, należy korzystać z wypróbowanych przepisów, szczególnie dotyczacych wyrobów o wyższym stopniu trudności. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Nie chodziło mi, aby Cię zdołować. Absolutnie. Twoje działania są właśnie przykładem na to, jak dokładnie i do końca, należy korzystać z wypróbowanych przepisów, szczególnie dotyczacych wyrobów o wyższym stopniu trudności.No Maxell racja absolutna,ale odpowiedz mi tylko na to poprzednie pytanie: -czy masa ma byc jak taki super gesty klejacy glut? Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Nie musi aż tak gęsta. Zresztą, jeśli wykonasz ja zgodnie z przepisem to gęstość sama się wyklaruje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Grudnia 2011 A co to jest ten super gęsty klejący glut?Masa musi być kleista,jak weżmiesz w dłoń i się do niej nie odkleja to jest dobrze. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Kurcze troche sie zrazilem,mam nadzieje ze wyjda nastepnym razem,ale mimo wszystko dam to do oslonek Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Kurcze troche sie zrazilem,mam nadzieje ze wyjda nastepnym razem,Nie poddawaj się Kolego... troszkę praktyki i wtedy musi być dobrze.. :wink: Jesteś młody i wszystko przed Tobą... :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Nie poddawaj się Kolego... troszkę praktyki i wtedy musi być dobrze.. :wink: Jesteś młody i wszystko przed Tobą... :tongue:Nie dam sie!!! Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Grudnia 2011 dziera, Masa po kutrowaniu musi przypominać ptasie mleczko tylko ciut mniej gęsta. I w/g mnie przegrzałeś i napowietrzyłeś farsz na 100% Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Ja ją porównuję do pasztetu przed wyłożeniem (wylaniem) do formy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Grudnia 2011 I jeszcze jedno słówko. My z kolegą Mały-Mały robiliśmy kiedyś parówki i mortadel,wszystko z jednego farszu,tylko parówki pakowaliśmy do osłonek fi 23 a mortadel do fi 80. Też z powodu bardzo tępych noży w kutrze przegrzaliśmy farsz ale parówki w cienkich osłonkach jeszcze się trzymały ale mortadel po prostu się zapadła jakby się zważyła i było to z jednego i tego samego farszu. A przy parzeniu parówek nie przekraczać temp.70* b.ważne.Pozdrawiam Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Grudnia 2011 kazda rada na miare zlotaA jesli bym chcial zrobic parowkowa bez wedzenia to jak dlugo parzyc parowki zeby nie przedobrzyc?Jelita wp kal.28/30 Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Grudnia 2011 A masa powinna byc bardzo kleista?Tak. To ma być emulsja, czyli ścisła jak budyń.W domowych warunkach w malekserze należy robić partiami, z lodem.Najlepiej ustalić "ładowność" maleksera i podzielić na części wagowe mięso, tłuszcz i lód.Jak znajdę zdjęcie to wkleję. [ Dodano: Sob 17 Gru, 2011 09:21 ]To ten post, masz opisane w szczegółach: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=108751#108751 Wykutrowana (malakserem) masa parówkowa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Pytałem czy jeśli nie bede wedzil to ile minut parzyc parówki w kielbasnicach.No i czy przy późniejszej konsumpcji i gotowaniu parowka się nie rozpadnie? Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Grudnia 2011 No i czy przy późniejszej konsumpcji i gotowaniu parowka się nie rozpadnie? Przy takiej średnicy i temp początkowej 15 stopni 20-25 minut w temp. 72 stopnie - mieszać. Parówek się nie gotuje -tylko rozgrzewa , wtedy nie pękają. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6484-parowki-jak-mistrza-dziadka/#findComment-191247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.