Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam,przejrzalem juz wiele przepisow ale ma ktos prosty sposob na zrobienie dobrego

Jeżeli przejrzałeś przepisy na stronie głównej i forum to masz wszystko jak na dłoni .

 

 

Wybieraj który najbardziej akceptujesz i do dzieła :smile:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189754
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli przejrzałeś przepisy na stronie głównej i forum to masz wszystko jak na dłoni

Moglem sie spodziewac odpowiedzi takiej. :devil:
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189764
Udostępnij na innych stronach

Moglem sie spodziewac odpowiedzi takiej. :devil:

 

Sprecyzuj pytanie będzie łatwiej podpowiedzieć . Masz przecież gotowy przepis na kiszkę pasztetową który podał kolega wyżej .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189767
Udostępnij na innych stronach

No fakt na stronie glownej zapomnialem spojrzec,ale powiedzcie mi czy w tym przepisie nie mieli sie sloniny?tylko kroi w kostke? http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=4
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189769
Udostępnij na innych stronach

ale powiedzcie mi czy w tym przepisie nie mieli sie sloniny?tylko kroi w kostke?

A dlaczego masz wątpliwości? Czyżby to było bardzo skomplikowane?

Robię często wg tego przepisu i dodaję krojoną słoninę. Jest jej niewiele, kostki kroję o boku 0,5cm. Stanowią ładny akcent retro w tej kiszce.

Jeżeli jeszcze kiszkę podwędzi się w zimnym dymie to jest odlot :thumbsup:

andrzej k napisał/a:

 

 

Jeżeli przejrzałeś przepisy na stronie głównej i forum to masz wszystko jak na dłoni

 

 

Moglem sie spodziewac odpowiedzi takiej.

Nie chcę być niegrzeczna, ale wyjaśnij proszę, co chciałeś tym wpisem wyrazić?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189771
Udostępnij na innych stronach

Ok.dziekuje ,jak zawsze fachowa pomoc.Nie zakladal bym tematu jak bym nie zapomnial o przepisach na stronie glownej.

Ale powiedzcie mi jeszcze jak w przepisie od Maxell mozna zastapic tluszcz drobny?bo rozumiem ze musi byc, a watpie drodzy forumowicze zeby u rzeznika sprzedawali taki tluszcz.Mozna np boczkiem tlustym?

Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189772
Udostępnij na innych stronach

jak w przepisie od Maxell mozna zastapic tluszcz drobny?

Podgardle, tłusty boczek, okrawki tłuszczu z formowania dużych kawałków, z pachwiny.

Rzeźnicy mają na pewno na zapleczu bardzo tłuste okrawki. Trzeba tylko zapytać.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189783
Udostępnij na innych stronach

No wlasnie o to mi chodzilo,boczek ok ale czy podgardle nie jest za twardym tluszczem?chyba ze go przepuszcze ze 3 razy przez sito 2 mm.
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189787
Udostępnij na innych stronach

Weż połowe świńskiej głowy, 70 dkg podgardla, 70 dkg wątroby wieprzowej, wrzuć to do garnka z przyprawami i gotuj do ogólnej miękości ,dodaj do tego dwie sztuki weki lub bułek zmiel to dwa razy przy czym ostatni raz na sicie pasztetowym dodaj sól pieprz do smaku zapakuj do kiszki kiełbasianej ja ładuje to do kiszek końskich grubych.Następnie parze w wywarze w którym sie to gotowało około 30-40 min tylko uważaj na tem.nie przekraczaj 70 stopni bo mogą ci strzelić jelita.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190010
Udostępnij na innych stronach

zapakuj do kiszki kiełbasianej ja ładuje to do kiszek końskich grubych.Następnie parze w wywarze w którym sie to gotowało około 30-40 min tylko uważaj na tem.nie przekraczaj 70 stopni bo mogą ci strzelić jelita.

Ho ho, widzę że kolega praktyk, a nie teoretyk .Ja proponuje jednak nie przekraczać 72 st c. Gratuluję i pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190014
Udostępnij na innych stronach

Juz nie zakladam kolejnego tematu ale chcialbym zapytac o salceson.

Chodzi mi po glowie zrobienie go bo uwielbiam.Tylko powiedzcie prosze czy wyjdzie cos z takich skladnikow i w jakich proporcjach dawac no i jakie przyprawy:

-Nozki wp.

-golonka wp.

-ozorki

-uszy (jesli beda)

-podgardle.

Czy takowe skladniki beda dobre na salceson?

Prosze podpowiedziec czy mam peklowac(dodam ze bedzie szybko skonsumowane) czy nie peklowac,jak przygotowac mieso(czy gotowac) i czy skorki z nozeki golonki potraktowac inaczej czy tez kroic?

Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190110
Udostępnij na innych stronach

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190120
Udostępnij na innych stronach

W Akademii Dziadka znajdziesz proces produkcji salcesonu i nie tylko.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190122
Udostępnij na innych stronach

Cale forum przejrzalem,wiec linki ktore mi dalas znam.A ja pytam o konkretne kawalki miesa ktore podalem i czy wyjdzie z tego salceson.
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190130
Udostępnij na innych stronach

Poza forum jest jeszcze strona główna.

Jako, że nie masz jeszcze kupionego mięsa, przegladnij te przepisy i Akademię Dziadka, a nastepnie zrób stosowne zakupy i na początek, trzymaj się ściśle przepisów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190131
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę że nie mam przeciwskazań :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190275
Udostępnij na innych stronach

Weż połowe świńskiej głowy, 70 dkg podgardla, 70 dkg wątroby wieprzowej, wrzuć to do garnka z przyprawami i gotuj do ogólnej miękości ,

Ho ho, widzę że kolega praktyk, a nie teoretyk

Oj chyba teoretyk.... :cool:

 

A ja pytam o konkretne kawalki miesa ktore podalem i czy wyjdzie z tego salceson.

Wyjdzie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190277
Udostępnij na innych stronach

Widzę kilku sceptyków mojego przepisu robie ten przepis już wiele lat , i zawsze wychodzi wybornie a jest to przepis na Śląską Leberkę , warto spróbować i przekonać sie czy praktyk czy tylko teoretyk ? , i życzę smacznego
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190282
Udostępnij na innych stronach

no i wszystko na temat moi drodzy.Uwielbiam to forum,jasna rzetelna pomoc o kazdej porze dnia i nocy.Rozklada mnie to na lopatki ze jeszcze sa jacys zyczliwi ludzie na tym swiecie.

 

[ Dodano: Pon 12 Gru, 2011 16:59 ]

Ale ostatnie pytanie jeszcze z mojejs trony odnosnie salcesonu o ktorym juz tez tu pisalem.Zatwierdziliscie moj pomysl na salceson ale czy to samo podgardle wedzone ze skorka mozna uzyc w salcesonie?Bo ciezko u mnie dostac skorki,a wierzcie mi ze dzis obdzwonilem wiele rzeznikow.Chyba ze mozecie mnie wspomoc co oprocz nozek,golonki,ozorkow jeszcze dac do salcesonu?Zwlaszcza jesli chodzi o "lepiszcze",zeby sie nie rozwalalo.

Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190308
Udostępnij na innych stronach

a jest to przepis na Śląską Leberkę , warto spróbować i przekonać sie czy praktyk czy tylko teoretyk

Przepis bardzo nieprecyzyjny - nie skorzystam, wolę leberkę z Prus Wschodnich. :cool:

 

Uwielbiam to forum,jasna rzetelna pomoc o kazdej porze dnia i nocy.Rozklada mnie to na lopatki ze jeszcze sa jacys zyczliwi ludzie na tym swiecie.

Bcegda gotow. :cool:

Juz nie zakladam kolejnego tematu ale chcialbym zapytac o salceson.

Chodzi mi po glowie zrobienie go bo uwielbiam.Tylko powiedzcie prosze czy wyjdzie cos z takich skladnikow i w jakich proporcjach dawac no i jakie przyprawy:

-Nozki wp. 3 szt - 1,5kg

-golonka wp. 1,5kg

-ozorki -5szt

-uszy (jesli beda) 2szt niekoniecznie

-podgardle. 2szt

Czy takowe skladniki beda dobre na salceson?

Prosze podpowiedziec czy mam peklowac(dodam ze bedzie szybko skonsumowane) czy nie peklowac,jak przygotowac mieso(czy gotowac) i czy skorki z nozeki golonki potraktowac inaczej czy tez kroic?

Mięsa peklowane, gotowane na wolnym ogniu do miękkości, skórki z golonek i nóżki potraktować jak lepiszcze i zmielić ciepłe na 4mm.

 

A ja już gotuję mięsa na salceson, nie pytam czy wyjdzie bo musi. :cool:

łeb bez podgardla -1szt

łeb z podgardlem -0,5szt

ozór -1szt

serce-1szt

skórki-2,5kg

krew -1l

I będzie salceson na pewno - a jaki zobaczymy. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190311
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.