dziera Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Witam,przejrzalem juz wiele przepisow ale ma ktos prosty sposob na zrobienie dobrego "smarownego" pasztetu? Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Witam,przejrzalem juz wiele przepisow ale ma ktos prosty sposob na zrobienie dobrego Jeżeli przejrzałeś przepisy na stronie głównej i forum to masz wszystko jak na dłoni . Wybieraj który najbardziej akceptujesz i do dzieła :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Grudnia 2011 dziera, http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=12 Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Jeżeli przejrzałeś przepisy na stronie głównej i forum to masz wszystko jak na dłoniMoglem sie spodziewac odpowiedzi takiej. :devil: Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Moglem sie spodziewac odpowiedzi takiej. :devil: Sprecyzuj pytanie będzie łatwiej podpowiedzieć . Masz przecież gotowy przepis na kiszkę pasztetową który podał kolega wyżej . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Grudnia 2011 No fakt na stronie glownej zapomnialem spojrzec,ale powiedzcie mi czy w tym przepisie nie mieli sie sloniny?tylko kroi w kostke? http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=4 Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Nic się nie stanie jak zmielisz tą słoninę. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Grudnia 2011 ale powiedzcie mi czy w tym przepisie nie mieli sie sloniny?tylko kroi w kostke?A dlaczego masz wątpliwości? Czyżby to było bardzo skomplikowane? Robię często wg tego przepisu i dodaję krojoną słoninę. Jest jej niewiele, kostki kroję o boku 0,5cm. Stanowią ładny akcent retro w tej kiszce. Jeżeli jeszcze kiszkę podwędzi się w zimnym dymie to jest odlot :thumbsup: andrzej k napisał/a: Jeżeli przejrzałeś przepisy na stronie głównej i forum to masz wszystko jak na dłoni Moglem sie spodziewac odpowiedzi takiej.Nie chcę być niegrzeczna, ale wyjaśnij proszę, co chciałeś tym wpisem wyrazić? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Ok.dziekuje ,jak zawsze fachowa pomoc.Nie zakladal bym tematu jak bym nie zapomnial o przepisach na stronie glownej.Ale powiedzcie mi jeszcze jak w przepisie od Maxell mozna zastapic tluszcz drobny?bo rozumiem ze musi byc, a watpie drodzy forumowicze zeby u rzeznika sprzedawali taki tluszcz.Mozna np boczkiem tlustym? Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Grudnia 2011 jak w przepisie od Maxell mozna zastapic tluszcz drobny?Podgardle, tłusty boczek, okrawki tłuszczu z formowania dużych kawałków, z pachwiny. Rzeźnicy mają na pewno na zapleczu bardzo tłuste okrawki. Trzeba tylko zapytać. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Grudnia 2011 No wlasnie o to mi chodzilo,boczek ok ale czy podgardle nie jest za twardym tluszczem?chyba ze go przepuszcze ze 3 razy przez sito 2 mm. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-189787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacobs Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Weż połowe świńskiej głowy, 70 dkg podgardla, 70 dkg wątroby wieprzowej, wrzuć to do garnka z przyprawami i gotuj do ogólnej miękości ,dodaj do tego dwie sztuki weki lub bułek zmiel to dwa razy przy czym ostatni raz na sicie pasztetowym dodaj sól pieprz do smaku zapakuj do kiszki kiełbasianej ja ładuje to do kiszek końskich grubych.Następnie parze w wywarze w którym sie to gotowało około 30-40 min tylko uważaj na tem.nie przekraczaj 70 stopni bo mogą ci strzelić jelita. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Grudnia 2011 zapakuj do kiszki kiełbasianej ja ładuje to do kiszek końskich grubych.Następnie parze w wywarze w którym sie to gotowało około 30-40 min tylko uważaj na tem.nie przekraczaj 70 stopni bo mogą ci strzelić jelita. Ho ho, widzę że kolega praktyk, a nie teoretyk .Ja proponuje jednak nie przekraczać 72 st c. Gratuluję i pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Juz nie zakladam kolejnego tematu ale chcialbym zapytac o salceson.Chodzi mi po glowie zrobienie go bo uwielbiam.Tylko powiedzcie prosze czy wyjdzie cos z takich skladnikow i w jakich proporcjach dawac no i jakie przyprawy:-Nozki wp.-golonka wp.-ozorki-uszy (jesli beda)-podgardle.Czy takowe skladniki beda dobre na salceson?Prosze podpowiedziec czy mam peklowac(dodam ze bedzie szybko skonsumowane) czy nie peklowac,jak przygotowac mieso(czy gotowac) i czy skorki z nozeki golonki potraktowac inaczej czy tez kroic? Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Strona główna : http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/salcesonyForum: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6672 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=53 Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Grudnia 2011 W Akademii Dziadka znajdziesz proces produkcji salcesonu i nie tylko. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Strona główna : http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/salcesony Forum: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6672 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=53Cale forum przejrzalem,wiec linki ktore mi dalas znam.A ja pytam o konkretne kawalki miesa ktore podalem i czy wyjdzie z tego salceson. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Poza forum jest jeszcze strona główna.Jako, że nie masz jeszcze kupionego mięsa, przegladnij te przepisy i Akademię Dziadka, a nastepnie zrób stosowne zakupy i na początek, trzymaj się ściśle przepisów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Ok,ok. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Jeszcze jedno,czy do pasztetu mozna dodac podgardla wedzonego? Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Ja myślę że nie mam przeciwskazań Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Weż połowe świńskiej głowy, 70 dkg podgardla, 70 dkg wątroby wieprzowej, wrzuć to do garnka z przyprawami i gotuj do ogólnej miękości , Ho ho, widzę że kolega praktyk, a nie teoretyk Oj chyba teoretyk.... A ja pytam o konkretne kawalki miesa ktore podalem i czy wyjdzie z tego salceson. Wyjdzie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacobs Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Widzę kilku sceptyków mojego przepisu robie ten przepis już wiele lat , i zawsze wychodzi wybornie a jest to przepis na Śląską Leberkę , warto spróbować i przekonać sie czy praktyk czy tylko teoretyk ? , i życzę smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Grudnia 2011 no i wszystko na temat moi drodzy.Uwielbiam to forum,jasna rzetelna pomoc o kazdej porze dnia i nocy.Rozklada mnie to na lopatki ze jeszcze sa jacys zyczliwi ludzie na tym swiecie. [ Dodano: Pon 12 Gru, 2011 16:59 ]Ale ostatnie pytanie jeszcze z mojejs trony odnosnie salcesonu o ktorym juz tez tu pisalem.Zatwierdziliscie moj pomysl na salceson ale czy to samo podgardle wedzone ze skorka mozna uzyc w salcesonie?Bo ciezko u mnie dostac skorki,a wierzcie mi ze dzis obdzwonilem wiele rzeznikow.Chyba ze mozecie mnie wspomoc co oprocz nozek,golonki,ozorkow jeszcze dac do salcesonu?Zwlaszcza jesli chodzi o "lepiszcze",zeby sie nie rozwalalo. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Grudnia 2011 a jest to przepis na Śląską Leberkę , warto spróbować i przekonać sie czy praktyk czy tylko teoretyk Przepis bardzo nieprecyzyjny - nie skorzystam, wolę leberkę z Prus Wschodnich. Uwielbiam to forum,jasna rzetelna pomoc o kazdej porze dnia i nocy.Rozklada mnie to na lopatki ze jeszcze sa jacys zyczliwi ludzie na tym swiecie. Bcegda gotow. Juz nie zakladam kolejnego tematu ale chcialbym zapytac o salceson. Chodzi mi po glowie zrobienie go bo uwielbiam.Tylko powiedzcie prosze czy wyjdzie cos z takich skladnikow i w jakich proporcjach dawac no i jakie przyprawy: -Nozki wp. 3 szt - 1,5kg -golonka wp. 1,5kg -ozorki -5szt -uszy (jesli beda) 2szt niekoniecznie -podgardle. 2szt Czy takowe skladniki beda dobre na salceson? Prosze podpowiedziec czy mam peklowac(dodam ze bedzie szybko skonsumowane) czy nie peklowac,jak przygotowac mieso(czy gotowac) i czy skorki z nozeki golonki potraktowac inaczej czy tez kroic? Mięsa peklowane, gotowane na wolnym ogniu do miękkości, skórki z golonek i nóżki potraktować jak lepiszcze i zmielić ciepłe na 4mm. A ja już gotuję mięsa na salceson, nie pytam czy wyjdzie bo musi. łeb bez podgardla -1szt łeb z podgardlem -0,5szt ozór -1szt serce-1szt skórki-2,5kg krew -1l I będzie salceson na pewno - a jaki zobaczymy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/#findComment-190311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.