Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

peklowalem na mokro 4 dni i nastepnym razem bede peklowal na sucho 3 dni

Mięso na salcesony ogólnie rzecz biorąc pekluje się na mokro,ale próba darmo :grin: A może zrób tak jak ja za co zresztą zostałem lekko skrytykowany i słusznie.Ja do gotowania dodaję trochę peksoli dla uzyskania koloru a solę odmierzoną dawka przed włożeniem do maćka.Ponieważ mam już okreslona dawkę soli to salceson zawsze wychodzi w sam raz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/page/3/#findComment-193164
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Mięso na salcesony ogólnie rzecz biorąc pekluje się na mokro,ale próba darmo :grin:

ale niekoniecznie :tongue: ... to nie jest zakazane :cool:

oczywiście zaraz powiesz że są lepsze :lol: - i będziesz miał rację :cool: bo mimo wszystko jest mniej kłopotów z obieraniem, dobrze wymacza sie z krwi...

tylko te problemy z gotowaniem głów :wink: ale jak się trzaska z 10 kilo na raz i ma garnek to nie taki znów problem :grin:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/page/3/#findComment-193165
Udostępnij na innych stronach

peklowalem na mokro 4 dni i nastepnym razem bede peklowal na sucho 3 dni

A nie możesz dać mniej peklosoli do tego peklowania na mokro.Kiedyś musisz trafić w swój smak :cool: Nie wiem jak Wy ale ja w każdym wyrobie chyba inną słoność lubię :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Każdy wyrób - wędliny, podrobowe, kiełbasy, zupy, itp. :cool:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/page/3/#findComment-193166
Udostępnij na innych stronach

A nie możesz dać mniej peklosoli do tego peklowania na mokro.Kiedyś musisz trafić w swój smak :cool: Nie wiem jak Wy ale ja w każdym wyrobie chyba inną słoność lubię :rolleyes:

na święta robiłem "trochę" salcesonu :blush: ... głowy, golonki i skóry peklowałem "na szybko" w solance o stężeniu 1,5kg/10l 4 dni.....

potem mycie i moczenie jakieś 15 minut

gotowanie - i tu też ma znaczenie ile wody mamy :rolleyes: ja miałem niewiele bo w garze dość ścisło było....

ostatecznie jeszcze sypnąłem soli że po spróbowaniu miałem stracha czy nie za słone.... - ostatecznie stwierdzono że mogło by być "ciutek słońsze" :rolleyes: choć dla mnie sololubnego jest prawie akurat

no cóż.. ale robiłem dla kilku osób więc lepiej było nie do solić :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/page/3/#findComment-193172
Udostępnij na innych stronach

Robiąc salceson zawsze próbuję słoności przed niadzianiem w osłonki . Ma być za słone do nadziewania w żołądek wp. lub pęcherz .Podczas parzenia część soli pochłonie osłonka i woda do parzenia . Jak robimy słoikowy to wiadomo , mniej solimy, ale pamiętajmy o jednym , ciepłe wydaje się za słone , jednak po wystudzeniu jest w sam raz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/page/3/#findComment-193175
Udostępnij na innych stronach

Henio, my to wiemy (zazwyczaj) :cool: ale to wyczucie czasem zawodzi :grin:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/page/3/#findComment-193197
Udostępnij na innych stronach

No moze i dam mniej soli do peklowania,ja dalem wg tabeli i jest baardzo za slono.A czy teraz sie da jeszcze cos z tym zrobic?Zaraz zostane zbesztany ale przez mysl mi tylko przemknelo zeby wyciagnac salceson z "opakowania" i jeszcze raz wrzucic go do wody i zagotowac.Wiem wiem zaraz sie posypia posty ze oszalalelm.Ale taka mysl mi przeszla bo ta slonosc mi troche przeszkadza.
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/page/3/#findComment-193225
Udostępnij na innych stronach

Krój salceson połowę cieniej a chleb połowę grubiej i smaruj chleb grubo masłem a salceson majonezem.

I po kłopocie.

Pamiętaj starą zasadę-z dobrego materiału zrobione,choć nieudolnie,zjeść trzeba. :grin:

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/page/3/#findComment-193237
Udostępnij na innych stronach

Jak nie będziesz dał rady zjeść to możesz "Bee Gees" ugotować :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Oj Gonzo tylko ze klopot w tym ze Bee Gees jest ugotowany hehe.
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/page/3/#findComment-193242
Udostępnij na innych stronach

Zamrozić, będzie na następny.A tak swoją drogą też się zastanawiam czy nie można zawartości ugotować jeszcze raz w większej ilości wody, dodać żelatyny, dosmaczyć i znowu do drugiego "kindziuka" albo osłonki.

Ja kiedyś kotlety mielone myłem pod kranem jak bardzo, bardzo gęstą zasmażkę zrobiłem.Potem znowu do gotującego bulionu i nowa zasmażka.Wyszło dobrze :grin: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

No przyznam ze zrobilem probe z mala iloscia i jak narazie wyglada niezle a jak ostygnie( tak jeszcze z godzinke moze) to napisze jaki efekt.Jestem dobrej mysli.
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/page/3/#findComment-193251
Udostępnij na innych stronach

Krój salceson połowę cieniej a chleb połowę grubiej i smaruj chleb grubo masłem a salceson majonezem.

Do rady tej dodałabym jeszcze jeden składnik: smak kwaśny, który redukuje słoność.

Musztarda i ocet byłyby dobrym dodatkiem do słonawego salcesonu :smile: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/page/3/#findComment-193297
Udostępnij na innych stronach

A ja zrobilem po swojemu,Zagotowalem jeszcze raz salceson az sie "rozpuscil" na kawalki i troche go obgotowalem 10 minut i wyplukalem na drobnym sitku w czystej wodzie.Pozniej doprawilem na nowo kminkiem,pieprzem i czosnkiem,dodalem 400 ml zelatyny na 2.5 kilo wyrobu ,wsadzilem do "wora" i do kapieli goracej.Wyszedl przepyszny,zero slonosci,jestem mega zadowolony.PZDR.
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6488-wyroby-dziery/page/3/#findComment-193753
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.