Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

"Żurek dobrodusznego" na "Zakwasie Australijskim" :D

 

Razem z dodatkami wyszło około 2.5 L, zostało może z pół talerza na jutro, trzy osoby po porcji i nie ma :D

Żurek jest przesmaczny, szczerze polecam zrobienie go :D

Zakwas wg Ani z daleka wyszedł bardzo dobry choć dość długo się robił, ale smakowo się opłacało :D

 

Miałem dziś nastawić zakwas z mąki żytniej żurkowej, ale chleba razowego brakło, w Poniedziałek go nastawię wg przepisu z torebki po mące :D

 

Jeszcze co do przepisu Tomka na żurek to przepis bardzo dobry i prościutki, ale po mojemu nie trzeba się ściśle trzymać przepisu, znaczy się coś takiego jak pół marchewki więcej czy pół mniej czy też jakiegoś innego warzywa trochę mniej lub więcej to żadna różnica. Dla mnie po spożyciu dzisiejszego żurku to, dobrze trafić z ilością zakwasu i z ilością cebulki podsmażonej z jakąś tam wędzonką i czosnkiem i tu jest dla mnie cała tajemnica pyszności tej zupki, a sytna jest bardzo :D :D

 

post-41817-0-26384200-1386444900_thumb.jpgpost-41817-0-85893600-1386444911_thumb.jpg

 

 

 

Po Niedzieli następny żureczek wg Tomka :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319212
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zbójaszku wygląda tak, że do garów mnie już ciągnie :clap:

Podając przepis możesz linkować oryginały ?? było by szybciej znaleźć plissss ;)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319238
Udostępnij na innych stronach

Teraz to pewnie już za późno ale mogłeś zostawić sobie ze 3 łyżki zakwasu i dodać do robienia nowego .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319239
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podając przepis możesz linkować oryginały

Przepis kilka postów wyżej :D

 

 

Teraz to pewnie już za późno ale mogłeś zostawić sobie ze 3 łyżki zakwasu i dodać do robienia nowego .

Wiem Olga myślałem o tym, ale na razie jak robię pierwszy raz to niech się robi bez wspomagania i bez pośpiechu :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319246
Udostępnij na innych stronach

Miałem nastawić jutro, ale nastawiłem dziś wg przepisu z torebki, na razie połowę porcji, skórkę z razowego dodam jutro :D

 

post-41817-0-92617800-1386498381_thumb.jpgpost-41817-0-78399400-1386498388_thumb.jpgpost-41817-0-77280500-1386498405_thumb.jpgpost-41817-0-01559200-1386498423_thumb.jpg

 

 

mogłeś zostawić sobie ze 3 łyżki zakwasu i dodać do robienia nowego .

 

Olga, znaczy trzy łyżki do słoiczka i do lodówki?? i czy szczelnie słoik zakręcić? i jak długo można przechowywać :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319307
Udostępnij na innych stronach

Wojtku... żurek Tomka miałam okazje smakować... jeśli zrobiłeś taki sam to już mi ślinka cieknie. :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319324
Udostępnij na innych stronach

 

 

jeśli zrobiłeś taki sam to już mi ślinka cieknie. :rolleyes:

Nie pamiętam :rolleyes:  :facepalm:  czy jadłem żurek wg Tomka na zlocie, ale robiłem tak jak mi zapodał w temacie i wyszedł bardzo zmaczniasty :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319327
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie pamiętam     czy jadłem żurek wg Tomka na zlocie, ale robiłem tak jak mi zapodał w temacie i wyszedł bardzo zmaczniasty
 

Wojtku... możesz nie pamiętać bo Tomek gotuje przeważnie na zlotach regionalnych. :tongue:  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319329
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku,  ja zwykle nastawiam żurek na bieżąco i jeśli już jest dobry a ja akurat go nie używam to cały daję do lodówki . Natoamist jeśli użyję to od razu nastawiam nowy biorąc właśnie te 3 łyżki do niego .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319344
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Olga :D :D

 

 

 

 

Wojtku... możesz nie pamiętać bo Tomek gotuje przeważnie na zlotach regionalnych. :tongue::)

Aaaaaa :rolleyes: no chyba że taaaaak :D :D


I jeszcze coś zapomniałem spytać, czy ten zakwas, któy nastawiłem z mąki żurkowej to też zblendować po uprzednim wyjęciu dodatków tak jak blendowałem "zakwas Australijski" z płatków owsianych?? :D :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319357
Udostępnij na innych stronach

na razie połowę porcji, skórkę z razowego dodam jutro  

@Zbójaszku,

Daruj sobie tę skórkę, lepiej dodaj łyżkę soku z kapusty lub ogórków kiszonych. To jest pewny, żywy starter. I kilka ząbków czosnku.

Nie zapomnij codziennie zamieszać powierzchnię, żeby nie rozwinęły się bakterie tlenowe i jakieś grzybki/pleśnie. Trzymaj w ciepłym miejscu.

Jeżeli użyłeś mąki żurkowej to nic nie musisz blendować. 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319361
Udostępnij na innych stronach

Daruj sobie tę skórkę, lepiej dodaj łyżkę soku z kapusty lub ogórków kiszonych.

 

Skórkę chcę/chciałem dodać tylko dlatego, że w przepisie na tortebce tak jest napisane, znaczy oryginał, a poźniej już bym eksperymentował, ale skora tak piszesz to zaraz idę z gara z kapustą zaczerpne łyżką sok i dodam :D

A czosnek już dodałem na początku.

 

Nie zapomnij codziennie zamieszać powierzchnię, żeby nie rozwinęły się bakterie tlenowe i jakieś grzybki/pleśnie.

 

Tak, o tym już pamiętam, jak pisałaś w innym temacie o zakwasie :D

 

Trzymaj w ciepłym miejscu.

 

Trzymam w kuchni na kredensie wiszącym :D

Już dodałem taką "uczciwą" łyżkę soku z kapusty :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319364
Udostępnij na innych stronach

Zboju MAdeju ten zakwas na platkach sie blenduje, poniewaz ,kiedy jesz zurek nie bedziesz mial wrazenia,ze jesz owsianke  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319461
Udostępnij na innych stronach

 

 

ten zakwas na platkach sie blenduje, poniewaz

Na płatkach to wiem Aniu, blendowałem go tak jak mi pisałaś, a teraz mi chodziło o blendowanie zakwasu z mąki :D a twój zakwas to będę polecał tym, którzy nie mają dostępu do mąki żytniej. Fakt faktem ciutkę długo się na niego czeka, ale jest bardzo dobry i można nim dobrze zagęścić żurek :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319495
Udostępnij na innych stronach

Kolejny żurek wg dobrodusznego :D

Tym razem na zakwasie z mąki żurkowej. Po trzech dniach zakwas był mocno kwaśny, pewnie przez dodatek łyżki soku z kiszonej kapusty, na czwartą dobę wyniosłem zakwas do spiżarni, chłodniej tam. Żurek wyszedł trochę kwaśniejszy niż poprzedni na "Zakwasie Autralijskim", Zakwas z mąki żurkowej mocniejszy i dlatego słabiej zagęszcza zupę, zakwas na płatkach delikatniejszy, ale lepiej zagęszcza, więcej go idzie do gara. Co do żurku to wyszedł bardzo dobry w smaku jak już pisałem najważniejsza zasmażka cebulowo/czosnkowo/mięsna, zakwas sprawa drugorzędna. Co do zakwasu to jeden i drugi polecam. Następny żurek będzie robiony na zakwasie z mąki żytniej razowej typ 2000.

 

 

Zrobiłem pełny garnek 3 litrowy (garnek z Biedronki :tongue: ), dwa litrowe słoiki i po jajku i białej na słoik siostra dostała :D

 

post-41817-0-59348300-1386776344_thumb.jpgpost-41817-0-33159300-1386776353_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319978
Udostępnij na innych stronach

Zboju MAdeju bardzo podobaja mi sie twoje proby zurkowe. :thumbsup:  :clap: jesli spotkam gdzies inny przyepis na zur to na pewno podrzuce do kolekcji :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-320011
Udostępnij na innych stronach

 

 

jesli spotkam gdzies inny przyepis na zur to na pewno podrzuce do kolekcji :D

Śmiało podrzucaj :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-320064
Udostępnij na innych stronach

Z dzisiejszymi kiełbasami do Borniaka poszedł kawałek żeberka peklowany na sucho dwa dni, będzie do przyszłego żurku :cool:

 

post-41817-0-17319800-1386854950_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-320105
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/942-sledzie-w-majeranku-i-czosnku/?p=16237 :D

 

Zrobiłem tylko 4 płaty, ogólnie ma być na święta dwa lub trzy rodzaje śledzi oprócz moich :D

 

post-41817-0-56445700-1387464021_thumb.jpgpost-41817-0-57415300-1387464032_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-321664
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zakwas na żurek z mąki żytniej razowej typ 2000 :D

0.5 L wody ciepłej

szklanka mąki

ziele ang. trzy ziarna duże

listek bobkowy

czasnek trzy ząbki duże

 

Zakwas robił się prawie 4 doby, codziennie mieszałem.

Ta porcja zakwasu była w sam raz na żurek w garnku 6 L, był prawie pełniuśki. Z zakwasu wyjąłem przyprawy,a zakwas zblendowałem.

Żurek wg dobrodusznego robiłem trzeci raz i wyszedł najlepszy, poprzednie też były bardzo dobre :D

 

Fotka zakwasu, żurku brak :cool:

 

post-41817-0-27135400-1388159131_thumb.jpg

 

Bardzo chciałbym napisać, że to moje kuchenne przygody, ale bym skłamał :D Indyk i karpik wg mamuśki Zbója :D :D

 

post-41817-0-19028300-1388159274_thumb.jpgpost-41817-0-25477600-1388159292_thumb.jpg

post-41817-0-72544600-1388159307_thumb.jpg

 

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-322993
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zakwasik na żurek nastawiony. W Sobotę będzie zupka na wywarze z wędzonych warkoczy wp :D :D

 

post-41817-0-06546800-1389793592_thumb.jpgpost-41817-0-51643900-1389793603_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-326916
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj razem z polędwicami wędziłem trochę drobiu i warkocze wp, z któych odrazu zacząłem robić wywary. Z drobiu na pomidorową na jogurcie greckim, a z warkoczy do żurku, który zrobię w Sobotę :D

 

post-41817-0-43695000-1389903190_thumb.jpgpost-41817-0-97558800-1389903210_thumb.jpgpost-41817-0-06601200-1389903227_thumb.jpgpost-41817-0-15809600-1389903250_thumb.jpg

 

I dzisiejsza pomidorowa :D

 

post-41817-0-92465700-1389903292_thumb.jpgpost-41817-0-69063900-1389903311_thumb.jpgpost-41817-0-16012400-1389903331_thumb.jpgpost-41817-0-23787400-1389903343_thumb.jpgpost-41817-0-44141000-1389903355_thumb.jpg

 

Z wywaru przed zagotowaniem zdjąłem tłuszcz, także pomidorówka była mało tłusta :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-327266
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z wywaru przed zagotowaniem zdjąłem tłuszcz, także pomidorówka była mało tłusta :D

 

 I chyba z żółtych pomidorów  . :tongue::D:)

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-327273
Udostępnij na innych stronach

 

 

I chyba z żółtych pomidorów . :tongue::D:)

Nie żółte pomidory tylko zabielana jogurtem greckim :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-327287
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.