Zbój Madej Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 7 Grudnia 2013 "Żurek dobrodusznego" na "Zakwasie Australijskim" Razem z dodatkami wyszło około 2.5 L, zostało może z pół talerza na jutro, trzy osoby po porcji i nie ma Żurek jest przesmaczny, szczerze polecam zrobienie go Zakwas wg Ani z daleka wyszedł bardzo dobry choć dość długo się robił, ale smakowo się opłacało Miałem dziś nastawić zakwas z mąki żytniej żurkowej, ale chleba razowego brakło, w Poniedziałek go nastawię wg przepisu z torebki po mące Jeszcze co do przepisu Tomka na żurek to przepis bardzo dobry i prościutki, ale po mojemu nie trzeba się ściśle trzymać przepisu, znaczy się coś takiego jak pół marchewki więcej czy pół mniej czy też jakiegoś innego warzywa trochę mniej lub więcej to żadna różnica. Dla mnie po spożyciu dzisiejszego żurku to, dobrze trafić z ilością zakwasu i z ilością cebulki podsmażonej z jakąś tam wędzonką i czosnkiem i tu jest dla mnie cała tajemnica pyszności tej zupki, a sytna jest bardzo :D Po Niedzieli następny żureczek wg Tomka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zbójaszku wygląda tak, że do garów mnie już ciągnie Podając przepis możesz linkować oryginały ?? było by szybciej znaleźć plissss Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Teraz to pewnie już za późno ale mogłeś zostawić sobie ze 3 łyżki zakwasu i dodać do robienia nowego . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Podając przepis możesz linkować oryginały Przepis kilka postów wyżej Teraz to pewnie już za późno ale mogłeś zostawić sobie ze 3 łyżki zakwasu i dodać do robienia nowego . Wiem Olga myślałem o tym, ale na razie jak robię pierwszy raz to niech się robi bez wspomagania i bez pośpiechu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Miałem nastawić jutro, ale nastawiłem dziś wg przepisu z torebki, na razie połowę porcji, skórkę z razowego dodam jutro mogłeś zostawić sobie ze 3 łyżki zakwasu i dodać do robienia nowego . Olga, znaczy trzy łyżki do słoiczka i do lodówki?? i czy szczelnie słoik zakręcić? i jak długo można przechowywać Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Wojtku... żurek Tomka miałam okazje smakować... jeśli zrobiłeś taki sam to już mi ślinka cieknie. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 8 Grudnia 2013 jeśli zrobiłeś taki sam to już mi ślinka cieknie. Nie pamiętam czy jadłem żurek wg Tomka na zlocie, ale robiłem tak jak mi zapodał w temacie i wyszedł bardzo zmaczniasty :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Nie pamiętam czy jadłem żurek wg Tomka na zlocie, ale robiłem tak jak mi zapodał w temacie i wyszedł bardzo zmaczniasty Wojtku... możesz nie pamiętać bo Tomek gotuje przeważnie na zlotach regionalnych. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zbójaszku, ja zwykle nastawiam żurek na bieżąco i jeśli już jest dobry a ja akurat go nie używam to cały daję do lodówki . Natoamist jeśli użyję to od razu nastawiam nowy biorąc właśnie te 3 łyżki do niego . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki Olga :D Wojtku... możesz nie pamiętać bo Tomek gotuje przeważnie na zlotach regionalnych. Aaaaaa no chyba że taaaaak :DI jeszcze coś zapomniałem spytać, czy ten zakwas, któy nastawiłem z mąki żurkowej to też zblendować po uprzednim wyjęciu dodatków tak jak blendowałem "zakwas Australijski" z płatków owsianych?? :D Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 8 Grudnia 2013 (edytowane) na razie połowę porcji, skórkę z razowego dodam jutro @Zbójaszku,, Daruj sobie tę skórkę, lepiej dodaj łyżkę soku z kapusty lub ogórków kiszonych. To jest pewny, żywy starter. I kilka ząbków czosnku.Nie zapomnij codziennie zamieszać powierzchnię, żeby nie rozwinęły się bakterie tlenowe i jakieś grzybki/pleśnie. Trzymaj w ciepłym miejscu.Jeżeli użyłeś mąki żurkowej to nic nie musisz blendować. Edytowane 8 Grudnia 2013 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Daruj sobie tę skórkę, lepiej dodaj łyżkę soku z kapusty lub ogórków kiszonych. Skórkę chcę/chciałem dodać tylko dlatego, że w przepisie na tortebce tak jest napisane, znaczy oryginał, a poźniej już bym eksperymentował, ale skora tak piszesz to zaraz idę z gara z kapustą zaczerpne łyżką sok i dodam A czosnek już dodałem na początku. Nie zapomnij codziennie zamieszać powierzchnię, żeby nie rozwinęły się bakterie tlenowe i jakieś grzybki/pleśnie. Tak, o tym już pamiętam, jak pisałaś w innym temacie o zakwasie Trzymaj w ciepłym miejscu. Trzymam w kuchni na kredensie wiszącym Już dodałem taką "uczciwą" łyżkę soku z kapusty Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zboju MAdeju ten zakwas na platkach sie blenduje, poniewaz ,kiedy jesz zurek nie bedziesz mial wrazenia,ze jesz owsianke Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 9 Grudnia 2013 ten zakwas na platkach sie blenduje, poniewaz Na płatkach to wiem Aniu, blendowałem go tak jak mi pisałaś, a teraz mi chodziło o blendowanie zakwasu z mąki a twój zakwas to będę polecał tym, którzy nie mają dostępu do mąki żytniej. Fakt faktem ciutkę długo się na niego czeka, ale jest bardzo dobry i można nim dobrze zagęścić żurek :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Kolejny żurek wg dobrodusznego Tym razem na zakwasie z mąki żurkowej. Po trzech dniach zakwas był mocno kwaśny, pewnie przez dodatek łyżki soku z kiszonej kapusty, na czwartą dobę wyniosłem zakwas do spiżarni, chłodniej tam. Żurek wyszedł trochę kwaśniejszy niż poprzedni na "Zakwasie Autralijskim", Zakwas z mąki żurkowej mocniejszy i dlatego słabiej zagęszcza zupę, zakwas na płatkach delikatniejszy, ale lepiej zagęszcza, więcej go idzie do gara. Co do żurku to wyszedł bardzo dobry w smaku jak już pisałem najważniejsza zasmażka cebulowo/czosnkowo/mięsna, zakwas sprawa drugorzędna. Co do zakwasu to jeden i drugi polecam. Następny żurek będzie robiony na zakwasie z mąki żytniej razowej typ 2000. Zrobiłem pełny garnek 3 litrowy (garnek z Biedronki ), dwa litrowe słoiki i po jajku i białej na słoik siostra dostała Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-319978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zboju MAdeju bardzo podobaja mi sie twoje proby zurkowe. jesli spotkam gdzies inny przyepis na zur to na pewno podrzuce do kolekcji Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-320011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 12 Grudnia 2013 jesli spotkam gdzies inny przyepis na zur to na pewno podrzuce do kolekcji Śmiało podrzucaj Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-320064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Z dzisiejszymi kiełbasami do Borniaka poszedł kawałek żeberka peklowany na sucho dwa dni, będzie do przyszłego żurku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-320105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 19 Grudnia 2013 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/942-sledzie-w-majeranku-i-czosnku/?p=16237 Zrobiłem tylko 4 płaty, ogólnie ma być na święta dwa lub trzy rodzaje śledzi oprócz moich Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-321664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zakwas na żurek z mąki żytniej razowej typ 2000 0.5 L wody ciepłejszklanka mąkiziele ang. trzy ziarna dużelistek bobkowyczasnek trzy ząbki duże Zakwas robił się prawie 4 doby, codziennie mieszałem.Ta porcja zakwasu była w sam raz na żurek w garnku 6 L, był prawie pełniuśki. Z zakwasu wyjąłem przyprawy,a zakwas zblendowałem.Żurek wg dobrodusznego robiłem trzeci raz i wyszedł najlepszy, poprzednie też były bardzo dobre Fotka zakwasu, żurku brak Bardzo chciałbym napisać, że to moje kuchenne przygody, ale bym skłamał Indyk i karpik wg mamuśki Zbója :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-322993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Żyrek z tego przepisu już nobiłem kilka razy ale indyk pierwsza liga Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-322995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zakwasik na żurek nastawiony. W Sobotę będzie zupka na wywarze z wędzonych warkoczy wp :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-326916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Wczoraj razem z polędwicami wędziłem trochę drobiu i warkocze wp, z któych odrazu zacząłem robić wywary. Z drobiu na pomidorową na jogurcie greckim, a z warkoczy do żurku, który zrobię w Sobotę I dzisiejsza pomidorowa Z wywaru przed zagotowaniem zdjąłem tłuszcz, także pomidorówka była mało tłusta Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-327266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Z wywaru przed zagotowaniem zdjąłem tłuszcz, także pomidorówka była mało tłusta I chyba z żółtych pomidorów . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-327273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 16 Stycznia 2014 I chyba z żółtych pomidorów . Nie żółte pomidory tylko zabielana jogurtem greckim :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/11/#findComment-327287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.