Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Żeberka wymieszałem z dżemem brzoskwiniowym, ketchupem i przyprawą Harrisa

 

 

ja daje musztarde i zamiast dzemu mjod a dla ostrosci Sambal oelek

 

To już nie są żeberka JackaC... :tongue:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-368268
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To już nie są żeberka JackaC... :tongue:

 

Cosik młodszy źle czytasz to co starszy pisze :tongue::laugh:

Kliknij linka https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=367463 a tam jest napisane :

 

Będzie cosik na wzór żeberek JackaC, ale bez wegety

 "Na wzór" czyli nie pisałem, że to przepis na żeberka JackaC :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-368273
Udostępnij na innych stronach

 

Pieprz cayenne zastąpiłem przyprawą Harrisa, jest ostrzejsza. Na dno formy ułożyłem kawałki czosnku. Żeberka wymieszałem z dżemem brzoskwiniowym, ketchupem i przyprawą Harrisa i ...

 

 

Podejrzewam, że rozumiem rezygnację z wegety. Nie rozumiem natomiast dodania ketchupa, toż to też nikt nie wie co w nim. W dodatku cukier albo coś mu podobnego w dżemie i znowu w nieszczęsnym ketschupie.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-368348
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajny pomysł z Harissą :) pewnie sosik akurat pod mój gust ^^ 

już się nie mogę doczekać... o 15 wstawiam do pieca ponad 4kg żeberek inspirowanych przepisem JackaC  :angel:

tęskni nam się za zlotem, co Zbójaszku?  :laugh: Pozdrawiam


 

 

Nie rozumiem natomiast dodania ketchupa, toż to też nikt nie wie co w nim. W dodatku cukier albo coś mu podobnego w dżemie i znowu w nieszczęsnym ketschupie.

Bracie, trzeba spróbować aby uwierzyć hehe a na prawdę warto!  

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-368352
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem natomiast dodania ketchupa

Ja tam rozumiem, zrób, a zrozumiesz, ale w sumie nie rób ja Ci powiem :D bardzo smaczny jest sosik po upieczeniu na bazie dżemiku i ketchup'u :D :D

A co do "chemii" w naszym życiu to powiedz mi bracie, gdzie tej chemii nie ma, jest wszędzie. Nie unikniemy jej, ale oczywiście można ją eliminować na tyle na ile się da :D

 

 

tęskni nam się za zlotem, co Zbójaszku?

A no się tęskni :D ale nic to Baśka, za dni 19, jak dobrze pójdzie to będę się zlotował, oj będę :D :D

 

 

Bardzo fajny pomysł z Harissą

Przyprawa "daje rade", już sie kończy, za niedługo mus zapasy odnowić :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-368400
Udostępnij na innych stronach

"Barszcz Sudecki" :D

 

Waga warzyw przed obraniem. Kupowałem jak zwykle no oko i przed dalszą obróbką powarzyłem i pomierzyłem. Są to takie uśrednione proporcje. Jest to porcja na garnek 5 L:

 

buraki - 0,7-0,8 kg

marchew - 10 dag

pietruszka - 8 dag

seler korzeń - 7 dag

wywar - 3.5 L (wieprzowy, wołowy, drobiowy, warzywny, po pieczeniu mięs do wyboru, może też być woda, ale to nie to co na wywarach). Ja dziś miałem tylko 2 L wywaru i dolałem wody 1.5L.

suszony liść selera - ja dodaję, ale nie jest konieczny

 

Do smaku:

sól

czosnek - 2 średnie ząbki, zmiażdżony w prasce lub starty na małych oczkach tarki

pieprz czarny - dwie szczypty

zakwas buraczany - 150-200 ml

 

Warzywa ścieram na tarce o grubych oczkach, wrzucam do wywaru. Od czasu zagotowania gotuję 30-40 min. Po ugotowaniu wyłączam palnik i tak wsio się przygryza w garnku minimum 30 min. może być dłużej, mocniejszy smak warzyw. Odcedzam barszcz dodaję przyprawy, wszystko zagotowuję, ale nie gotuję i gotowe :D :D

 

post-41817-0-47516500-1409664135_thumb.jpgpost-41817-0-02371000-1409664150_thumb.jpgpost-41817-0-54043900-1409664170_thumb.jpgpost-41817-0-59528000-1409664191_thumb.jpg

 

I można spożywać :D

 

post-41817-0-28258800-1409664222_thumb.jpg


Wieczorkiem nastawiam dwie porcje zakwasu :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-368829
Udostępnij na innych stronach

Zakwasik buraczany nastawiony, dwie porcyjki :D

 

post-41817-0-26728200-1409671464_thumb.jpgpost-41817-0-80203200-1409671478_thumb.jpgpost-41817-0-79854600-1409671493_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-368840
Udostępnij na innych stronach

No fakt, nie myślałem o tym, ale teraz i tak bym nie dał, część zakwasu pojedzie na zlocik więc nie kombinowałem.

Jeżeli już, to podaj ile tego chrzanu i kopru dodać, na słój 4.25 L, zapiszę sobie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-368849
Udostępnij na innych stronach

Barszczyk na śniadanko, dwa kubeczki, a jak spożyję to...

 

post-41817-0-63064300-1409990247_thumb.jpg

 

... to biorę sie za dreptanie przy fasoli ze skwarkami czy jak ją zwał po bretońsku :D

 

post-41817-0-86723500-1409990299_thumb.jpgpost-41817-0-02136600-1409990324_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-369379
Udostępnij na innych stronach

Fasolka gotowa :D

 

post-41817-0-58907500-1410000405_thumb.jpgpost-41817-0-21293600-1410000419_thumb.jpgpost-41817-0-55737700-1410000431_thumb.jpg

 

Qrcze :rolleyes: nie tam żebym się :rolleyes:  odraz chwalił, ale smaczniaste bardzo wyszło :D :D

 

post-41817-0-22903500-1410000531_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-369395
Udostępnij na innych stronach

Aleś smaka narobił Zbóju Mistrzu Madeju tą fasolką po bretońsku.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-369470
Udostępnij na innych stronach

Po ośmiu dniach kwaszenia zakwasik dziś odcedziłem przez tetrę i zabutelkowałem.

Wyszedł bardzo dobry, nie mętny, i bardziej gęsty niż zazwyczaj, zrobił się jakby ocet balsamiczny, ale to chyba przez to, że "poleciałem" z ilością buraków, jakieś 15-20 dag więcej dałem niż zwykle :D

 

abratek!! poprzednie mętne, tak jak na zlocie przypuszczałem, były od mrożonego chlebka, teraz chlebek był świeży i jest oki na kolor :D

 

post-41817-0-67377400-1410351615_thumb.jpgpost-41817-0-32489200-1410351640_thumb.jpgpost-41817-0-72754000-1410351656_thumb.jpg

 

A jak jest zakwasik to i barszczyk się machnęło, tym razem na wywarze warzywnym :D

 

post-41817-0-50719000-1410351710_thumb.jpgpost-41817-0-88458400-1410351731_thumb.jpgpost-41817-0-44398400-1410351756_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-370114
Udostępnij na innych stronach

No Zbójaszku ale masz przerób buraczków :thumbsup::cool: - ale to dobrze... to jest "witaminowa bomba" :)

 

ja też w sobotę nastawiłem...... z 13 kilo.... :facepalm:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-370191
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku ,próbowałeś dodać odrobinę kwasu kiszonej kapusty zamiast chlebka ? ;)

Pozdrawiam

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-370198
Udostępnij na innych stronach

Wujaszku, ja dodawałem..... może miałem pecha ale to było gorsze.....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-370204
Udostępnij na innych stronach

 

 

nastawiłem...... z 13 kilo.... :facepalm:

Tyle to ja przerobiłem :rolleyes: :rolleyes: od Marca do teraz :laugh: :laugh:

 

 

Zbójaszku ,próbowałeś dodać odrobinę kwasu kiszonej kapusty zamiast chlebka ? ;)

Nie, nie dodawałem, ale z chlebkiem jest całkiem oki, byle nie z mrożonym odmrażanym :D

 

Następne pół porcji nastawię na próbę z koprem i "krzanem" :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-370208
Udostępnij na innych stronach

 

 

Następne pół porcji nastawię na próbę z koprem i "krzanem" :D

 

Nastawiaj ,  nastawiaj . Cztery dni zbierania grzybów - będzie czym popijać :D

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-370214
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nastawiaj , nastawiaj

He he,pewnie nadal swojego zakwasu jeszcze nie nastawiłeś :laugh: :laugh:

 

 

Cztery dni zbierania grzybów

Kto zbiera ten zbiera :D ja już wolę buraki na barszcz obierać :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-370228
Udostępnij na innych stronach

Zboju MAdeju, a buraczki  z twojego kwasu do kanapek dobre sa.  :)  Czy tez zupe gotujesz na nich?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-370254
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zboju MAdeju, a buraczki z twojego kwasu do kanapek dobre sa. :) Czy tez zupe gotujesz na nich?

Idą na śmietnik :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-370399
Udostępnij na innych stronach

 

 

Idą na śmietnik
 

 

http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,011_Wv_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-370445
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM, nie ma co się złościć...- takie buraki na nic sie nie przydają.... sa już wyjałowione z soku ale najważniejsze jest to że są one jednak twarde (surowe)....

Ja za sprawą kolegi mazurzaka zrobiłem "kryżałki".... w tej wersji jest to podgotowana kapusta oraz podgotowane buraki, i wszystko zakiszone..... ;)

o!... i takie buraczki sa cacy ;) - nawet na kanapkę

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/14/#findComment-370448
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.