KURP Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 12 Września 2014 Zbójaszku perfekcjonisto - poleć z przepisem na ten zakwas i barszczyk - niech będzie w jednym miejscu coby jak zapomnę mógł se odkopać w twoim wątku:) Czy Twój zakwas łapie pleśń w trakcie kiszenia (od kromki?) mieszasz go codziennie? ta kromka chleba razowego ma się rozpaść? a może kisisz bez razowca? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 12 Września 2014 Zbójaszku perfekcjonisto - poleć z przepisem na ten zakwas i barszczyk - niech będzie w jednym miejscu coby jak zapomnę mógł se odkopać w twoim wątku:) http://www.kuron.com.pl/przepisy/art374.htmlhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=368829Przepis na zakwas zapodał mi abratek "miszcz" barszczu i innych fajności Czy Twój zakwas łapie pleśń w trakcie kiszenia (od kromki?) mieszasz go codziennie? ta kromka chleba razowego ma się rozpaść? a może kisisz bez razowca? Jeden raz miałem taki lekki nalot jak przy kiszeniu ogórków, była to maluśka plamka i nie nazwałbym tego pleśnią, Zakwasu nie mieszam tylko przekłuwam cienką rączką od łyżki drzewnianej. Nie wiem czy kromka ma się rozpadać, ale u mnie się rozpada. Kiszę z razowcem, ale następny nastawię bez chleba, ale z "krzanem" i koperkiem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 12 Września 2014 Pytam Zbójaszku, bo u mnie zawsze kwas łapał pleść właśnie na kromce chleba (która się unosi na powierzchni płynu w słoiku). W przepisach zawsze było aby przykryć ściereczką i czekać przez ten czas, ale widzę że chyba trzeba od czasu do czasu zamieszać, aby się ten korzuch nie zrobił. (a jeśli się robi to czego to jest oznaką - za mało wysuszona kromka chleba?). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 12 Września 2014 Panowie ja chleba nie daję i też wychodzi przedni Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 12 Września 2014 Kurpiś, tak jak pisałem, u mnie tylko jeden raz pokazała się mała plamka, a chleb był świeży i nigdy nie mieszałem tylko nakłuwałem coby usunąć powietrze spod plastrów bukraków, ktore przylegają do ścianek słoja. Korzuszek mam zawsze, ciemny jest i zbieram go łyżką przed cedzeniem kostek, następny będę robił bez chleba i pochwal się dokładnym przepisem i proporcjami jak Ty robisz Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) Wojtek ja robię bez przepisu,kroję obrane buraczki w plasterki,słupki ,jak mi się chce,pakuję do 5L butelki po wodzie,zalewam letnią wodą trochę wyżej niż poziom buraczków i tyle.Dodaję też czosnek. Edytowane 12 Września 2014 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 12 Września 2014 kostek, a sól dodajesz? ponoć przyśpiesza kwaszenie i lepiej sie przechowuje Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) a sól dodajesz?Soli nigdy nie dodawałem,ale raz zrobiłem z chrzanem i koprem ,wg mnie nie ma sensu ,lepszy smak do barszczyku bez.Z tą solą to może być prawda,trzeba będzie wypróbować Edytowane 12 Września 2014 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 13 Września 2014 ja chleba nie daję i też wychodzi przedni bo chleb pełni tu rolę "startera" dla bakterii - jeśli mamy ich wystarczająco w powietrzu to może się obyć bez niegosól lepiej utrwala - jednak nie można przesadzić bo im więcej soli tym bardziej kwaśny jest końcowy zakwas (jak przy ogórach) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 14 Września 2014 im więcej soli tym bardziej kwaśny jest końcowy zakwas Ahaaaaaaa, to dlatego mój zakwas jest teraz trochę berdziej kwaśny od poprzednich, łyżeczka soli więcej na słój i 8 dni w słoju, ale smaczek za to pierwyj sort, będzie do posmakowania "na grzybach" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 14 Września 2014 No Zbójaszku ja nie posmakuję niestety..... - chyba że....... PS ....abratek "miszcz".... Wojtuś, Ty mi mów lepiej "Wuju"... bo na tym forum "miszcz" to jakoś tak ostatnio brzmi pejoratywnie..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 14 Września 2014 Ty mi mów lepiej "Wuju"... Wuju! "miszcz" to jakoś tak ostatnio brzmi pejoratywnie..... Oj tam, nie miało brzmieć tak ujemnie mistrzu, znaczy się Wuju :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 2 Października 2014 W pogrzybozlotowy Poniedziałek w końcu machnąłem zapiekankę z cukinii.Wsio pięknie, ładnie, smacznie oprócz tego, że piekłem w foremce na papierze, bardzo źle się od papieru zapiekanka odrywała, ale co tam, zjadłem ja, zjadła mama, wieczorem przyszła siostra, też zjadła, nazajutrz został maluśki kawałek Kilka dni później znowu zrobiłem, ale już półtorej porcji, tym razem wersja wegetariańska ze względu na moją siostrzenicę. Wędzonkę zastąpiłem krojoną w kostkę brukselką.Znalazło się w domu stare naczynie żaroodporne Naczynie wysmarowałem masełkiem, wlałem ciasto i się ciut wystrachałem, trochę jakby za dużo tego było na moje naczynie więc odjąłem kilka chochel. Po upieczeniu stwierdziłem, ze niepotrzebnie odejmowałem ciasto. Wyszło bardzo smaczniaste, tylko Campari nie miałem Odraz grzybozlot się przypomniał i uczta na ganku :D Usmażony placek z tego co odjąłem, mniamuśny bardzo Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 2 Października 2014 No bez Campari to nie uczta ,Wojtku .(żarcik).Cieszę się,że zapiekanka smakowała i że ją przygotowałeś dla swojej rodzinki Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 2 Października 2014 Usmażony placek z tego co odjąłem, mniamuśny bardzo Oj Wojtku... Wojtku, ależ smaka mi narobiłeś... już wiem co sobie zrobię na weekend tylko niajpierw musze odszukać przepis Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 2 Października 2014 Cholercia a czemu ja tego nie próbowałem ... ? Aha wiem wtedy Elutka miała na mnie focha i nie chciało jej się odgrzewać Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 2 Października 2014 Roger trzeba było jeść na zimno. Też bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 2 Października 2014 (edytowane) Aha wiem wtedy Elutka miała na mnie focha i nie chciało jej się odgrzewać Roger,,pewnie sobie czymś nagrabiłeś u Elutka .Zresztą trzeba było się do mnie uśmiechnąć, jak to zrobił Wojtek i Artur ..i miałbyś cieplutką zapiekankę. Zresztą...wg. mnie ta zapiekanka jest lepsza na zimno.. O..Jojo potwierdził Edytowane 2 Października 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 2 Października 2014 Jojo ale Ty to świnka jesteś ... TERAZ MI TO MÓWISZ ...Małgoś no tak nagrabiłem przestałem masować Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 2 Października 2014 a..to wszystko tłumaczy ... Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 3 Października 2014 W pogrzybozlotowy Poniedziałek w końcu machnąłem zapiekankę z cukinii. Zapiekanka piękna i pewnie smaczna, tylko gdzie przepis Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 3 Października 2014 zapiekanka jest lepsza na zimno. Tak, na zimno lepsza. Jadłem ją z jakimś sosem meksykańskim i sosem czosnkowym, dla mnnie z czosnkowym jest "de best" tylko gdzie przepis Jakoś do głowy nie wpadło wstawić przepisa :facepalm: Bazyl!!https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5982-vi-zlot-przepisy/?p=173276 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 28 Października 2014 Zakisiłem dziś po Pobiedzisku 10 kg kapusty, znaczy troszkę zwiększyłem ilość jabłek i marchewki. Niestety ze względu na "wybredne pańskie podniebienia" w rodzince nie dawałem kminku , ale dam do gotowania bigosiku :D Fajna kapusta się trafiła, soku w sam raz, nie trzeba było wspomagać się solanką.Po Niedzieli następne kiszenie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-379700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 28 Października 2014 Po Niedzieli następne kiszenie Wojtuś dawaj, dawaj . Sezon na kwaśnicę i bigosy się zaczyna . Ja kiszę jutro .............. chyba , to i trupem nie przejdzie . .... może Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-379725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 28 Października 2014 Wojtuś dawaj, dawaj Chętnie i jutro bym machnął, ale w tym tygodniu już nie ma kiedy no i gar mam tylko jeden :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-379729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.