Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zbójaszku perfekcjonisto - poleć z przepisem na ten zakwas i barszczyk - niech będzie w jednym miejscu coby jak zapomnę mógł se odkopać w twoim wątku:)

 

Czy Twój zakwas łapie pleśń w trakcie kiszenia (od kromki?) mieszasz go codziennie? ta kromka chleba razowego ma się rozpaść? a może kisisz bez razowca?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370467
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zbójaszku perfekcjonisto - poleć z przepisem na ten zakwas i barszczyk - niech będzie w jednym miejscu coby jak zapomnę mógł se odkopać w twoim wątku:)

 

http://www.kuron.com.pl/przepisy/art374.html

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=368829

Przepis na zakwas zapodał mi abratek "miszcz" barszczu i innych fajności :D

 

Czy Twój zakwas łapie pleśń w trakcie kiszenia (od kromki?) mieszasz go codziennie? ta kromka chleba razowego ma się rozpaść? a może kisisz bez razowca?

 

Jeden raz miałem taki lekki nalot jak przy kiszeniu ogórków, była to maluśka plamka i nie nazwałbym tego pleśnią, Zakwasu nie mieszam tylko przekłuwam cienką rączką od łyżki drzewnianej. Nie wiem czy kromka ma się rozpadać, ale u mnie się rozpada. Kiszę z razowcem, ale następny nastawię bez chleba, ale z "krzanem" i koperkiem :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370478
Udostępnij na innych stronach

Pytam Zbójaszku, bo u mnie zawsze kwas łapał pleść właśnie na kromce chleba (która się unosi na powierzchni płynu w słoiku). W przepisach zawsze było aby przykryć ściereczką i czekać przez ten czas, ale widzę że chyba trzeba od czasu do czasu zamieszać, aby się ten korzuch nie zrobił. (a jeśli się robi to czego to jest oznaką - za mało wysuszona kromka chleba?).

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370502
Udostępnij na innych stronach

Panowie ja chleba nie daję i też wychodzi przedni :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370503
Udostępnij na innych stronach

Kurpiś, tak jak pisałem, u mnie tylko jeden raz pokazała się mała plamka, a chleb był świeży i nigdy nie mieszałem tylko nakłuwałem coby usunąć powietrze spod plastrów bukraków, ktore przylegają do ścianek słoja. Korzuszek mam zawsze, ciemny jest i zbieram go łyżką przed cedzeniem :D

 

kostek, następny będę robił bez chleba :D i pochwal się dokładnym przepisem i proporcjami jak Ty robisz :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370509
Udostępnij na innych stronach

Wojtek ja robię bez przepisu,kroję obrane buraczki w plasterki,słupki ,jak mi się chce,pakuję do 5L butelki po wodzie,zalewam letnią wodą trochę wyżej niż poziom buraczków i tyle.Dodaję też czosnek.

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370545
Udostępnij na innych stronach

kostek, a sól dodajesz? ponoć przyśpiesza kwaszenie i lepiej sie przechowuje :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370548
Udostępnij na innych stronach

a sól dodajesz?

Soli nigdy nie dodawałem,ale raz zrobiłem z chrzanem i koprem ,wg mnie nie ma sensu ,lepszy smak do barszczyku bez.Z tą solą to może być prawda,trzeba będzie wypróbować :) 

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370597
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja chleba nie daję i też wychodzi przedni :)
bo chleb pełni tu rolę "startera" dla bakterii - jeśli mamy ich wystarczająco w powietrzu to może się obyć bez niego

sól lepiej utrwala - jednak nie można przesadzić bo im więcej soli tym bardziej kwaśny jest końcowy zakwas (jak przy ogórach)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370765
Udostępnij na innych stronach

 

 

im więcej soli tym bardziej kwaśny jest końcowy zakwas

Ahaaaaaaa, to dlatego mój zakwas jest teraz trochę berdziej kwaśny od poprzednich, łyżeczka soli więcej na słój i 8 dni w słoju, ale smaczek za to pierwyj sort, będzie do posmakowania "na grzybach" :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370805
Udostępnij na innych stronach

No Zbójaszku ja nie posmakuję niestety..... :( - chyba że....... :cool:

 

PS

 

 

....abratek "miszcz"....
Wojtuś, Ty mi mów lepiej  "Wuju"... :D   bo na tym forum "miszcz" to jakoś tak ostatnio brzmi pejoratywnie..... :facepalm::tongue:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370950
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ty mi mów lepiej "Wuju"... :D

Wuju! :D

 

 

"miszcz" to jakoś tak ostatnio brzmi pejoratywnie..... :facepalm::tongue:

Oj tam, nie miało brzmieć tak ujemnie mistrzu, znaczy się Wuju :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-370963
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W pogrzybozlotowy Poniedziałek w końcu machnąłem zapiekankę z cukinii.

Wsio pięknie, ładnie, smacznie oprócz tego, że piekłem w foremce na papierze, bardzo źle się od papieru zapiekanka odrywała, ale co tam, zjadłem ja, zjadła mama, wieczorem przyszła siostra, też zjadła, nazajutrz został maluśki kawałek :D  :D

 

post-41817-0-50693600-1412258727_thumb.jpgpost-41817-0-56882900-1412258742_thumb.jpgpost-41817-0-59114500-1412258756_thumb.jpg

 

Kilka dni później znowu zrobiłem, ale już półtorej porcji, tym razem wersja wegetariańska ze względu na moją siostrzenicę. Wędzonkę zastąpiłem krojoną w kostkę brukselką.

Znalazło się w domu stare naczynie żaroodporne :D

Naczynie wysmarowałem masełkiem, wlałem ciasto i się ciut wystrachałem, trochę jakby za dużo tego było na moje naczynie więc odjąłem kilka chochel. Po upieczeniu stwierdziłem, ze niepotrzebnie odejmowałem ciasto. Wyszło bardzo smaczniaste, tylko Campari nie miałem :D Odraz grzybozlot się przypomniał i uczta na ganku :D :D

 

post-41817-0-74722200-1412259183_thumb.jpgpost-41817-0-65102100-1412259207_thumb.jpgpost-41817-0-33795300-1412259226_thumb.jpgpost-41817-0-86812100-1412259242_thumb.jpg

 

 

Usmażony placek z tego co odjąłem, mniamuśny bardzo :D

 

post-41817-0-44190000-1412259336_thumb.jpgpost-41817-0-72771800-1412259356_thumb.jpgpost-41817-0-90814600-1412259376_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374795
Udostępnij na innych stronach

No bez Campari to nie uczta ,Wojtku ;):D .(żarcik).

Cieszę się,że zapiekanka smakowała i że ją przygotowałeś dla swojej rodzinki :)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374811
Udostępnij na innych stronach

 

 

Usmażony placek z tego co odjąłem, mniamuśny bardzo
 

Oj Wojtku... Wojtku, ależ smaka mi narobiłeś... już wiem co sobie zrobię na weekend tylko niajpierw musze odszukać przepis  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374815
Udostępnij na innych stronach

Cholercia a czemu ja tego nie próbowałem ... ? :(

Aha wiem wtedy Elutka miała na mnie focha i nie chciało jej się odgrzewać ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374820
Udostępnij na innych stronach

Aha wiem wtedy Elutka miała na mnie focha i nie chciało jej się odgrzewać ;)

 

 

 

Roger,,pewnie sobie czymś nagrabiłeś u Elutka ;)  :laugh:  .Zresztą trzeba było się do mnie uśmiechnąć, jak to zrobił Wojtek i Artur ..i miałbyś cieplutką zapiekankę. Zresztą...wg. mnie ta zapiekanka jest lepsza na zimno..

 

O..Jojo potwierdził :D

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374823
Udostępnij na innych stronach

Jojo ale Ty to świnka jesteś ... TERAZ MI TO MÓWISZ ...

Małgoś no tak nagrabiłem :( przestałem masować ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374828
Udostępnij na innych stronach

 

 

W pogrzybozlotowy Poniedziałek w końcu machnąłem zapiekankę z cukinii.

 

Zapiekanka piękna i pewnie smaczna, tylko gdzie przepis :question:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374898
Udostępnij na innych stronach

 

 

zapiekanka jest lepsza na zimno.

Tak, na zimno lepsza. Jadłem ją z jakimś sosem meksykańskim i sosem czosnkowym, dla mnnie z czosnkowym jest "de best" :D

 

 

tylko gdzie przepis :question:

Jakoś do głowy nie wpadło wstawić przepisa :facepalm: :facepalm:

 

Bazyl!!

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5982-vi-zlot-przepisy/?p=173276

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-374899
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zakisiłem dziś po Pobiedzisku 10 kg kapusty, znaczy troszkę zwiększyłem ilość jabłek i marchewki. Niestety :devil: ze względu na "wybredne pańskie podniebienia" w rodzince nie dawałem kminku :devil: , ale dam do gotowania bigosiku :D :D

 

post-41817-0-66243800-1414509101_thumb.jpgpost-41817-0-69156100-1414509114_thumb.jpgpost-41817-0-14359000-1414509127_thumb.jpgpost-41817-0-62175300-1414509138_thumb.jpg

 

 

Fajna kapusta się trafiła, soku w sam raz, nie trzeba było wspomagać się solanką.

Po Niedzieli następne kiszenie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-379700
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po Niedzieli następne kiszenie :D

 

 

 Wojtuś dawaj, dawaj . Sezon na kwaśnicę i bigosy się zaczyna  . Ja kiszę jutro ..............   chyba  :D  , to i trupem nie przejdzie . :D .... może :D

 

 Gorąco pozdrawiam :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-379725
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtuś dawaj, dawaj

Chętnie i jutro bym machnął, ale w tym tygodniu już nie ma kiedy no i gar mam tylko jeden :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/15/#findComment-379729
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.