Zbój Madej Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 5 Grudnia 2017 na starter do buraczków mogę dać zakwasu do pieczenia chleba zamiast skórki chleba . Można, ALE abratek kiedyś mi mówił, że właśnie w mące można spotkać najczęściej bakterie śluzowate, chociaż i w powietrzu też sobie "te gnidy" fruwają.Robiłem tez bez chleba i zrobił się bardzo dobry, ale mniej kwaśny Sorki Wojtek , że się wcinam Spoko Waldziu, jak masz jakieś dobre rady to pisz, każdemu coś się może przydać Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-578466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Można, ALE abratek kiedyś mi mówił, :D Teraz to sobie przypomniałem ........ ale spróbuję . Mam szczelną chałupę .... bakterie mają problemy z lotami Wojtek pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-578468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 5 Grudnia 2017 na starter do buraczków mogę dać zakwasu do pieczenia chleba zamiast skórki chleba . Andrzejku - podebrałem ze słoiczka Małgosi tak z 1/4 płaskiej małej łyżeczki na słoik 1,5 l do 3 litrowego dałem to samo - to tylko jako starter Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-578469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Mam szczelną chałupę .... bakterie mają problemy z lotami :laugh: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-578474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Andrzejku - podebrałem ze słoiczka Ok ... :laugh: Byłeś i nie mówiłeś że coś w nocy Tobie po nosie chodziło . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-578492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Byłeś i nie mówiłeś że coś w nocy Tobie po nosie chodziło Hahahahaha :laugh: :laugh: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-578499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Buraki zakupione jutro do dziela , moze i ja dam zakwasu---a mozna dac pumpernikel? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-578507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Buraczany sok zlany do butelki i schowany do lodowki , smaczny, zobaczymy jaki wyjdzie barszczyk Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-579215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Buraczany sok zlany do butelki i schowany do lodowki , smaczny, zobaczymy jaki wyjdzie barszczyk Jak smaczniasty zakwas to i barszcz będzie oki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=368829 Zakwasu daję teraz więcej, nieraz 0.5L, a nieraz więcej, zależy od mocy zakwasu A, wstawię całość. Poprawiona ilość zakwasu "Barszcz Sudecki" Waga warzyw przed obraniem. Kupowałem jak zwykle no oko i przed dalszą obróbką poważyłem i pomierzyłem. Są to takie uśrednione proporcje. Jest to porcja na garnek 5 L: buraki - 0,7-0,8 kgmarchew - 10 dagpietruszka - 8 dagseler korzeń - 7 dagwywar - 3.5 L (wieprzowy, wołowy, drobiowy, warzywny, po pieczeniu mięs do wyboru, może też być woda, ale to nie to co na wywarach). Ja dziś miałem tylko 2 L wywaru i dolałem wody 1.5L.suszony liść selera - ja dodaję, ale nie jest konieczny Do smaku:sólczosnek - 2 średnie ząbki, zmiażdżony w prasce lub starty na małych oczkach tarkipieprz czarny - dwie szczyptyzakwas buraczany - 0.5 L, lub więcej, zależy od mocy zakwasu Warzywa ścieram na tarce o grubych oczkach, wrzucam do wywaru. Od czasu zagotowania gotuję 30-40 min. Po ugotowaniu wyłączam palnik i tak wsio się przygryza w garnku minimum 30 min. może być dłużej, mocniejszy smak warzyw. Odcedzam barszcz dodaję przyprawy, zakwas, wszystko zagotowuję, ale nie gotuję i gotowe :D Edytowane 10 Grudnia 2017 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-579224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Za pomysłem Andrzeja K, zrobiłem serki w przyprawach i oleju, tyle, że nie a'la oscypki tylko Pilosy.Solanka taka jak do Pilosów wędzonych, 1L wody i 8 dag soli. Na dwa serki zrobiłem 0.7L solanki.Serki w solance były 12 godz., zapakowałem do siatki i tak wisiały w spiżarni chyba około 14 godz.Pokroiłem w kostkę, wymieszałem 1 serek z papryką suszoną ostrą, którą rozgniotłem w rękach przez woreczek, 2 serek posypałem ziołami prowansalskimi.Serki dałem do słoików i zalałem olejem rzepakowym.Teraz towar "dojrzewa" w lodówce, będzie tak dojrzewał ze trzy, może cztery dni Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-582057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Witam Z fotki super wygląda , możesz raz dziennie słoiczkiem trochę pokręcić coby serki zmieniły pozycję i smak przypraw się wyrównał Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-582068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 30 Grudnia 2017 możesz raz dziennie słoiczkiem trochę pokręcić coby serki zmieniły pozycję Tak będzie :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-582073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zboju MAdeju, bedziesz zadowolony. JA tak zawsze fete robie. Moja najstarsza nawet nie cheka na salatke, same kawalki ze sloika wyjmuje i zajada.Tylko ta roznica, ze ja daje olej slonecznikowy. Jakie ziolka deles? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-582101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 30 Grudnia 2017 ja daje olej slonecznikowy. Andrzej K też dał słonecznikowy, ale ja taki używam rzepakowy w domu i taki dodałem Jakie ziolka deles? 1 serek z papryką suszoną ostrą, którą rozgniotłem w rękach przez woreczek, 2 serek posypałem ziołami prowansalskimi. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-582109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Czasem fete mieszam z suszonymi pomidorami, i daje cos jak ziola prowansalskie. Polecam. Pomidory zostawiam w kawalkach nie miele ich ,sa razem wspanialym smakiem do slatek swiezych lub mieszanych ( swieza salata,ogorek i do tego z grilla cukinia czy bakazan, a do tego wlasnie ser z zalezy i pomidory suszone, a jako sos do saltki to robie na bazie wlasnie tego oleju z ziolami, ktory przesiakl rowniez smakiem seta ,pomidorow i ziol). Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-582121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 19 Września 2018 Malinki Słoje mniejsze 3.5 kg, większe 4.75kg. W Sobotę powinienem mieć jeszcze trochę malin Z mniejszych słoi za kilka dni towar idzie do cedzenia, z większych tydzień później, chyba. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-607125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) Wojtek kiedy Ty masz czas na to wszystko oglądałem link z pierwszego tematu "Barszczyk Sudecki" i myślę że jakbyś lekko zakwasił to nie straci koloru będzie aż bordowy ja dodaję troszeczkę octu spirytusowego...odrobinkę ale barszczyk czerwony lux- extra Edytowane 19 Września 2018 przez wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-607128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 19 Września 2018 Wystarczy trochę soku z cytryny ,by nie stacił koloru Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-607141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 19 Września 2018 Malinki Wojtuś , działaj działaj , może kiedyś się napijemy ..... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-607146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 20 Września 2018 kiedy Ty masz czas na to wszystko Dreptaniem przy sokach to moja mama się zajmuje link z pierwszego tematu "Barszczyk Sudecki" i myślę że jakbyś lekko zakwasił Nie bardzo wiem, który to wg Ciebie pierwszy link, ale do barszczu daję zakwas buraczany własnej produkcji https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=579224 Wystarczy trochę soku z cytryny https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=579224 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-607184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 3 Listopada 2018 (edytowane) Mielony drobiowo-wieprzkowy. 1 kg mięsa uda kurczaka, 0.4 kg uda indyka i jakieś obrzynki wp w zamrażarce znalazłem 0.6 kg. Sól 17g/kg i do smaku cebulka lekko podsmażona, raczej duszona oraz mieszanka przypraw tier'a, taka co to ją do słoikowej golonki dodaję. Dziś na obiadek, jutro na PKP także na obiadek będzie Przyprawa tier'owa znakomicie nadaje się do mielonych Mielony był "kręcony" robotem kuchennym, nie był mielony na maszynce, mycia mniej Edytowane 3 Listopada 2018 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-611867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 4 Listopada 2018 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=611867Przepis bez przepisu "letko" poprawiony :cool" Mielony drobiowo-wieprzkowy. 1 kg mięsa uda kurczaka, 0.4 kg uda indyka i jakieś obrzynki wp w zamrażarce znalazłem 0.6 kg. Sól 17g/kg mięsa, do odważania soli nie doliczałem pozostałych dodatków, 7 jajek, 4 łyżki bułki tartej, do smaku cebulka lekko podsmażona, raczej duszona oraz mieszanka przypraw tier'a, taka co to ją do słoikowej golonki dodaję. Dziś na obiadek, jutro na PKP także na obiadek będzie Przyprawa tier'owa znakomicie nadaje się do mielonych Mielony był "kręcony" robotem kuchennym, nie był mielony na maszynce, mycia mniej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-611968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 19 Listopada 2018 Kaczka polska, podwórkowa.Kiedyś tam będzie przyprawiona po grodzisku i pieczona w rękawie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-613568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 19 Listopada 2018 Kaczka polska, podwórkowa. Wojtek kaczucha miodzio . :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-613586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 20 Listopada 2018 Wojtek kaczucha miodzio No Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-613595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.