Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

na starter do buraczków mogę dać zakwasu do pieczenia chleba zamiast skórki chleba .

Można, ALE abratek kiedyś mi mówił, że właśnie w mące można spotkać najczęściej bakterie śluzowate, chociaż i w powietrzu też sobie "te gnidy" fruwają.

Robiłem tez bez chleba i zrobił się bardzo dobry, ale mniej kwaśny :D

 

 

Sorki Wojtek , że się wcinam

Spoko Waldziu, jak masz jakieś dobre rady to pisz, każdemu coś się może przydać :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-578466
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Można, ALE abratek kiedyś mi mówił,

 :D :D

 

Teraz to sobie przypomniałem  ........ ale spróbuję  .  Mam szczelną chałupę .... bakterie mają problemy z lotami :D

 

 Wojtek pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-578468
Udostępnij na innych stronach

 

 

na starter do buraczków mogę dać zakwasu do pieczenia chleba zamiast skórki chleba .
Andrzejku - podebrałem ze słoiczka  :facepalm: ​ Małgosi tak z 1/4 płaskiej małej łyżeczki  na słoik 1,5 l do 3 litrowego dałem to samo - to tylko jako starter ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-578469
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam szczelną chałupę .... bakterie mają problemy z lotami

:laugh: :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-578474
Udostępnij na innych stronach

 

 

Andrzejku - podebrałem ze słoiczka

 

 

Ok ...:D

 

 

 

:laugh: :laugh: :laugh:
 

 

Byłeś i nie mówiłeś że coś w nocy Tobie po nosie chodziło  . :D

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-578492
Udostępnij na innych stronach

 

 

Byłeś i nie mówiłeś że coś w nocy Tobie po nosie chodziło

Hahahahaha :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-578499
Udostępnij na innych stronach

Buraki zakupione jutro do dziela , moze i ja dam zakwasu---a mozna dac pumpernikel?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-578507
Udostępnij na innych stronach

Buraczany sok zlany do butelki i schowany do lodowki , smaczny,   zobaczymy jaki wyjdzie barszczyk :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-579215
Udostępnij na innych stronach

Buraczany sok zlany do butelki i schowany do lodowki , smaczny, zobaczymy jaki wyjdzie barszczyk

 

Jak smaczniasty zakwas to i barszcz będzie oki :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=368829

 

Zakwasu daję teraz więcej, nieraz 0.5L, a nieraz więcej, zależy od mocy zakwasu :D

 

A, wstawię całość. Poprawiona ilość zakwasu :D

 

"Barszcz Sudecki" :D

 

Waga warzyw przed obraniem. Kupowałem jak zwykle no oko i przed dalszą obróbką poważyłem i pomierzyłem. Są to takie uśrednione proporcje. Jest to porcja na garnek 5 L:

 

buraki - 0,7-0,8 kg

marchew - 10 dag

pietruszka - 8 dag

seler korzeń - 7 dag

wywar - 3.5 L (wieprzowy, wołowy, drobiowy, warzywny, po pieczeniu mięs do wyboru, może też być woda, ale to nie to co na wywarach). Ja dziś miałem tylko 2 L wywaru i dolałem wody 1.5L.

suszony liść selera - ja dodaję, ale nie jest konieczny

 

Do smaku:

sól

czosnek - 2 średnie ząbki, zmiażdżony w prasce lub starty na małych oczkach tarki

pieprz czarny - dwie szczypty

zakwas buraczany - 0.5 L, lub więcej, zależy od mocy zakwasu

 

Warzywa ścieram na tarce o grubych oczkach, wrzucam do wywaru. Od czasu zagotowania gotuję 30-40 min. Po ugotowaniu wyłączam palnik i tak wsio się przygryza w garnku minimum 30 min. może być dłużej, mocniejszy smak warzyw. Odcedzam barszcz dodaję przyprawy, zakwas, wszystko zagotowuję, ale nie gotuję i gotowe :D :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-579224
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Za pomysłem Andrzeja K, zrobiłem serki w przyprawach i oleju, tyle, że nie a'la oscypki tylko Pilosy.

Solanka taka jak do Pilosów wędzonych, 1L wody i 8 dag soli. Na dwa serki zrobiłem 0.7L solanki.

Serki w solance były 12 godz., zapakowałem do siatki i tak wisiały w spiżarni chyba około 14 godz.

Pokroiłem w kostkę, wymieszałem 1 serek z papryką suszoną ostrą, którą rozgniotłem w rękach przez woreczek, 2 serek posypałem ziołami prowansalskimi.

Serki dałem do słoików i zalałem olejem rzepakowym.

Teraz towar "dojrzewa" w lodówce, będzie tak dojrzewał ze trzy, może cztery dni :D

 

post-41817-0-51513300-1514635309_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-582057
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

 Z fotki super wygląda  :thumbsup:  :clap:  , możesz raz dziennie słoiczkiem trochę pokręcić coby serki zmieniły pozycję :kiss:  i smak przypraw się wyrównał :D 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-582068
Udostępnij na innych stronach

 

 

możesz raz dziennie słoiczkiem trochę pokręcić coby serki zmieniły pozycję

Tak będzie :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-582073
Udostępnij na innych stronach

Zboju MAdeju, bedziesz zadowolony. JA tak zawsze fete robie. Moja najstarsza nawet nie cheka na salatke, same kawalki ze sloika wyjmuje i zajada.

Tylko ta roznica, ze ja daje olej slonecznikowy.

 

 Jakie ziolka deles?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-582101
Udostępnij na innych stronach

ja daje olej slonecznikowy.

 

Andrzej K też dał słonecznikowy, ale ja taki używam rzepakowy w domu i taki dodałem :D

 

Jakie ziolka deles?

 

 

1 serek z papryką suszoną ostrą, którą rozgniotłem w rękach przez woreczek, 2 serek posypałem ziołami prowansalskimi.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-582109
Udostępnij na innych stronach

Czasem fete mieszam z suszonymi pomidorami, i daje cos jak ziola prowansalskie. Polecam. Pomidory zostawiam w kawalkach nie miele ich ,sa razem wspanialym smakiem do slatek swiezych lub mieszanych ( swieza salata,ogorek i do tego z grilla cukinia czy bakazan, a do tego wlasnie ser z zalezy i pomidory suszone, a jako sos do saltki to robie na bazie wlasnie tego oleju z ziolami, ktory przesiakl rowniez smakiem seta ,pomidorow i ziol).

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-582121
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Malinki :D

 

Słoje mniejsze 3.5 kg, większe 4.75kg. W Sobotę powinienem mieć jeszcze trochę malin :cool:

Z mniejszych słoi za kilka dni towar idzie do cedzenia, z większych tydzień później, chyba.

 

post-41817-0-18285200-1537369386_thumb.jpgpost-41817-0-26683900-1537369387_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-607125
Udostępnij na innych stronach

Wojtek kiedy Ty masz czas na to wszystko  :clap: oglądałem link z pierwszego tematu "Barszczyk Sudecki" i myślę że jakbyś lekko zakwasił to nie straci koloru będzie aż bordowy ja dodaję troszeczkę octu spirytusowego...odrobinkę  :mellow:  ;) ale barszczyk czerwony lux- extra 

Edytowane przez wosiu
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-607128
Udostępnij na innych stronach

 

 

Malinki :D

 

 

Wojtuś ,  działaj działaj , może kiedyś się napijemy ..... :facepalm::D:)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-607146
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiedy Ty masz czas na to wszystko

Dreptaniem przy sokach to moja mama się zajmuje :D

 

 

link z pierwszego tematu "Barszczyk Sudecki" i myślę że jakbyś lekko zakwasił

Nie bardzo wiem, który to wg Ciebie pierwszy link, ale do barszczu daję zakwas buraczany własnej produkcji :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=579224

 

 

Wystarczy trochę soku z cytryny

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=579224

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-607184
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Mielony drobiowo-wieprzkowy. 1 kg mięsa uda kurczaka, 0.4 kg uda indyka i jakieś obrzynki wp w zamrażarce znalazłem 0.6 kg. Sól 17g/kg i do smaku cebulka lekko podsmażona, raczej duszona oraz mieszanka przypraw tier'a, taka co to ją do słoikowej golonki dodaję. Dziś na obiadek, jutro na PKP także na obiadek będzie :D
Przyprawa tier'owa znakomicie nadaje się do mielonych :cool:
Mielony był "kręcony" robotem kuchennym, nie był mielony na maszynce, mycia mniej :angel:
 
 

post-41817-0-94876100-1541248848_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-611867
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zbója/?p=611867

Przepis bez przepisu "letko" poprawiony :cool"

 

Mielony drobiowo-wieprzkowy. 1 kg mięsa uda kurczaka, 0.4 kg uda indyka i jakieś obrzynki wp w zamrażarce znalazłem 0.6 kg. Sól 17g/kg mięsa, do odważania soli nie doliczałem pozostałych dodatków, 7 jajek, 4 łyżki bułki tartej, do smaku cebulka lekko podsmażona, raczej duszona oraz mieszanka przypraw tier'a, taka co to ją do słoikowej golonki dodaję. Dziś na obiadek, jutro na PKP także na obiadek będzie :D
Przyprawa tier'owa znakomicie nadaje się do mielonych :cool:
Mielony był "kręcony" robotem kuchennym, nie był mielony na maszynce, mycia mniej :angel:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-611968
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kaczka polska, podwórkowa.

Kiedyś tam będzie przyprawiona po grodzisku i pieczona w rękawie :D

 

post-41817-0-51096900-1542655449_thumb.jpgpost-41817-0-61869900-1542655450_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-613568
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kaczka polska, podwórkowa.

 

 

Wojtek kaczucha miodzio . :thumbsup::clap: :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-613586
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtek kaczucha miodzio

No :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/24/#findComment-613595
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.