Zbój Madej Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Papierówki do jakiegoś ciasta. Jabłko krojone w kostkę z dodatkiem około 10 dag cukru. Podgrzewałem na gazie tak długo aż mniej więcej 2/3 towaru się rozgotowała, przelałem na gorąco do słoików, słoiki do góry dnem na kilka minut, później je obróciłem i sobie stygną W czasie jak się jabłka grzały wziąłem się za czosnek, towaru było 1.5 kg, soli dodałem 175 g. czosnek zmiksowałem, wymieszałem z solą i do słoiczków. Będzie do mięs pieczonych, może na kromkę chlebka, albo :rolleyes: jeszcze do czegoś innego :grin: :grin: No i dzięki wielkie dla tusiaczka :grin: :grin: :grin: http://images53.fotosik.pl/44/79f410f47793b4cdmed.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Coś się porobiło z czosnkiem, który wczoraj robiłem w soli, najpierw wieczorkiem zaczął zielenieć, moja mama jak robiła to po dodaniu soli czosnek w słoikach robił się ciemno różowy, a dzisiaj zauważyłem jakiś wyciek w jednym słoiku, odkręciłem go i powietrze wystrzeliło ze słoika, czosnek wylazł i był przyklejony do pokrywki, zapach chyba normalny jest, odkręciłem kilka słoiczków i z każdego strzela powietrze, wsio idzie do śmieci :devil: Miałem jeszcze trochę niełuskanego w siateczce i miał iść dziś do ogórków, ale ze względów ostrożności nie pójdzie, idę do sklepu kupić inny Chyba na jakąś wadliwą partię trafiłem, albo czosnek na polu był "czymś" nieźle pryskany. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 ...Coś się porobiło z czosnkiem, który wczoraj robiłem w soli...Kto wie, może to wina SOLI? :shock: To jest bardzo podejrzane. :shock: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Kto wie, może to wina SOLI? :shock:Sól niejodowana, kilka wrobów już na niej robiłem, ogórki curry na tej soli na zlot wiozłem i chyba :rolleyes: nikt s..czki nie dostał ale jakby kto dostał to pewnie by mnie wołali coby ją zatrzymać Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Coś się porobiło z czosnkiem, który wczoraj robiłem w soli, W pojemniczkach był pochłaniacz zapachu . Może to miało taki wpływ . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 A do zatrzymywania to fanar a nie lizak :lol:No dobra jest fanar, przez ten czosnek się pomiętroliło :lol: :lol: Może to miało taki wpływ . Nie powinno, przecież to jest żywność Andrzejku i takie pochłaniacze nie powinny mieć negatywnego wpływu, chyba nie powinny :rolleyes: :rolleyes: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Z tego co widziałem na opakowaniu była jakas uwaga odnośnie tego pochłaniacza. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Nie powinno, przecież to jest żywność Andrzejku Nie powinno , ale coś jednak wpływ miało . W żywności jest już tyle śmieci że ogarnąć trudno . Dzisiaj kilka ząbków zrobię w soli nie jodowanej tak na próbę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Będę miał juz druga nauczkę, by nie bawić się w jakiekolwiek prezenty. :rolleyes: Kiedyś dałem pomidory z własnej folii (bez jakiejkolwiek chemii) mojej bratowej. Po jakimś czasie powiedziała, że pierwszy raz wszystkie słoiki z pomidorami jej sie otworzyły, co nigdy się nie zdarzyło kiedy towar kupowała na rynku w Pabianicach. :grin: :grin: Skwitowałem to krótko: pomidory były zbyt dobre i trzeba było się nauczyć takie zamykać. Więcej już nigdy nic nie dostanie. Zbójaszku, to nie był jakikolwiek przytyk do Ciebie i Twoich postów na temat czosnku. Sam go widziałem zaledwie kilka minut. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zbójaszku, miałem właśnie pytać ile może taki zasolony czosnek w słoikach poleżeć.. i czy koniecznie w lodówce.. ale :shock: myślałem, że czary mary zrobiłeś :lol: pasta z czosnku w pesto hehehe nie skreślaj go tak szybko zostaw, poobserwuj - zawsze możesz odkryć coś nowego i dobrego tak wiele rzeczy wynaleziono hehe Będę miał juz druga nauczkę, by nie bawić się w jakiekolwiek prezenty.bardzo miła niespodzianka intencje się więcej liczą niż czosnek czy inne dobra materialne :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 ...Nie powinno , ale coś jednak wpływ miało...Bardzo prawdopodobna jest również "interakcja" noża z solą, którą użył Zbój. Wysokie obroty noża mogły spowodować dostanie się cząsteczek metalu do "papki". :shock: "Papka" reagowała z solą i dała kolor zielony. Należy zrobić doświadczenie z mieszaniem nowej "papki" z solą, ale "dżewnianom" łyżką. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Bardzo prawdopodobna jest również "interakcja" noża z solą, którą użył Zbój. Przed chwilką zrobiłem próbę blenderem . Czyli zmiksowałem czosnek z solą kamienną nie jodowaną w słoiku po dżemie . Jutro zobaczymy :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Trzy tygodnie temu zrobiłem kilka słoików ogórków w zalewie słodko-kwaśnej,czosnek był w całości i też się zrobił zielony :question: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Na zlocie chyba @abratek robił taki czosnek w litrowym słoiku, też się zrobił częściowo zielony (zzieleniał) znaczy czosnek. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 w soli nie jodowanej tak na próbę .Też zrobiłem w soli niejodowanej Zbójaszku, to nie był jakikolwiek przytyk do Ciebie i Twoich postów na temat czosnku. Sam go widziałem zaledwie kilka minut. :grin:Spoko, nawet mi to do głowy nie przyszło :grin: :grin: nie skreślaj go tak szybko zostaw, poobserwujTeż o tym myślałem co się będzie działo dalej, ale obawa, że słoiczki mogą komuś z domowników w twarz wystrzeli, dlatego idą do kosza, znaczy się jeszcze są niewyrzucone, ale lada moment... :grin: :grin: Bardzo prawdopodobna jest również "interakcja" noża z solą, którą użył Zbój. Możliwe, że to też mógł być powód, ale na chemii to ja się nie znaju i gdybać można Jeszcze fotka pozostałych słoiczków. 5 kg ogórasków, trzy po prawej w litrowych słojach na grzybozlot będą jak nie zapomnę zabrać :lol: chyba będą ostre, dodałem po łyżeczce pieprzu cayenne na słoik Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Mozesz jesc swój czosnek Zboju Madeju, jesli nie jest sfermentowany. Kolor jest dlatego, że nie byl on ( czosnek) wysuszony, jest po prostu jeszcze swieży, a zaszla reakcja. Czosnek zawiera elementy siarki i bardzo male nawet ilosci miedzi( z wody, naczynia itd.) powoduja wlasnie zmiane koloru na zielona lub niebieska. Po prostu miales mlody swiezy czosnek. Dalej jest bezpieczny aby jesc ,tylko czy przeskoczysz kolor, bo niektorym osobom to przeszkadza. Tyle znalazlam u takiej osoby, ktora daje odpowiedz na takie dziwne pytania. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 jesli nie jest sfermentowanySfermentowany chyba nie jest, w smaku jest dobry i bardzo ostry, ale gazu w środku dużo Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 ...Czosnek zawiera elementy siarki i bardzo male nawet ilosci miedzi( z wody, naczynia itd.) ...Ze zdjęć wynika, że Brat, traktował czosnek i sól(duże kryształy) nożykiem z blendera. Prawdopodobnie z tego ustrojstwa pochodzi metal(kolor). Oczywiście z "wody" to również możliwe, podobnie jak z "domieszki firmowej" do soli. :wink: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 traktował czosnek i sól(duże kryształy) nożykiem z blendera.Mieliłem sam czosnek, sól dodałem podczas mieszania Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Mój po wsadzeniu w słoiki, zalaniu zalewą wg Beny i po krótkiej pasteryzacji także zzieleniał. Chowam go do piwniczki i za czas jakiś zobaczymy. W sumie taki zieloniutki czosnek w potrawach to też jakaś ciekawostka. O ile oczywiście wyszedł mi OK Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Na zlocie chyba @abratek robił taki czosnek w litrowym słoiku, też się zrobił częściowo zielony (zzieleniał) znaczy czosnek.czosnek rozdrabnialiśmy do wyrobów, na drugi dzień zrobiłem drugą porcję "przez pomyłkę", obie nabrały delikatnie zielonkawego koloru po czasie ale nie takiego jak u Zbója.... z tym że ja nie dodawałem soli i czosnek był obierany z główek czyli to nie ten paczkowany/obierany Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 ...to nie ten paczkowany/obierany...Czyli Zbój miał obierany/paczkowany? :shock: Nie ... no chyba tego czosnku nie "gazowano". :wink: :tongue: Raczej jednak metal z nożyka plus sól uczynił nam tę "marsjańską zieleń". :tongue: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Z wczorajszego ogórkowania zostało trochę zalewy beny, do zalewy dolałem jeszcze 1.5 szkl. wody, dałem trochę soli, dwie czubate łyżeczki curry i nieduża łyżeczkę pieprzu cayenne. Zalewę trochę podgrzałem coby lepiej przyprawy i sól rozprowadzić i taką zalewą zalałem plasterkowane ogórki, postały one w temp. kuchennej kilka godzin, napełniłem nimi 18 słoiczków do konserw. Później je zagotuję, będę gotował 10 min. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 dożywiasz się faszerowanymi chemią wyrobami mięsnymi. :D Ty kłamczuszku. Oj tam :grin: , słoiki stare jak świat, znaczy się jakieś 1-1.5 roku temu zakupione, ale jeszcze na chodzie :grin: :grin: Teraz takie słoiczki to tylko na Allegro siostrzenica mi zakupuje :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 ja w zeszłym roku robiłem czosneczek marynowany, i też mi zzieleniał po dniu czy dwóch ale ja robiłem całe obrane ząbki wiec rozdrabnianie nie ma tu znaczenia, też bałem się spróbować ale jak się przełamałem okazało się że jest pyszny, chrupiący, do dziś mam jeden mały słoiczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/7/#findComment-297753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.