Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

do dziś mam jeden mały słoiczek.

I do dziś jest dalej zielony? :rolleyes: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-297755
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

...ja w zeszłym roku robiłem czosneczek marynowany, i też mi zzieleniał po dniu czy dwóch :)

ale ja robiłem całe obrane ząbki wiec rozdrabnianie nie ma tu znaczenia,..

Osid, dzięki za wkład w "śledztwo". :wink:

 

Zostaje w takim razie w kręgu podejrzeń sól i woda

a nawet CZOSNEK! :tongue: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-297758
Udostępnij na innych stronach

Mieliłem sam czosnek, sól dodałem podczas mieszania :D

 

Zbójaszku , moja próbka czosnku zmiksowanego z solą nie zzieleniała tak ewidentnie jak Twoja . Jednak po bardzo skrupulatnej obserwacji można znaleźć delikatne przebarwienia w odcieniu zieleni . Czosnek przebywał w lodówce .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-297833
Udostępnij na innych stronach

Starszy, sorki, że tak późno... pewnie już po "ptokach"... ale chyba się pospieszyłeś...

rozmawiałem z Aśko i dzwoniłem do teściowej... w sprawie czosnku...

ponoć naturalną sprawą jest, że wyciskany/przecierany robi się zielony... nawet z dodatkiem soli...

Teściowa (korzenie w Lubelskiem) , robi taki czosnek od lat i żeby nie zzieleniał dodaje kilka kropel soku z cytryny, wtedy nie zmienia koloru a jak zzielenieje to tez się nic nie dzieje...

 

Aśko, jeszcze mnie opieprzyła, że ulotek nie czytamy...

 

http://img854.imageshack.us/img854/6125/jyaj.jpg

 

Jak masz te słoiki jeszcze w domu to je reaktywuj.... szkoda czosnku !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-297867
Udostępnij na innych stronach

to je reaktywuj

Może nie będzie potrzeby :rolleyes: :rolleyes: :grin:

 

W reklamówce mam zapakowane słoiczki do wywalenia, jeszcze nie było kiedy wynieść, przed chwilką zaglądnąłem do nich i :rolleyes: :rolleyes: kolor czosnku zaczął zmieniać kolorek na ten prawidłowy, na fotce nawet dobrze to widać. Dwa największe słoiczki już poszły do kubła. Tych może jeszcze nie wyrzucać???

Odkręciłem dwa małe, troszkę z nich syknęło powietrze, ale zapach prawidłowy. Co tu teraz zrobić z towarem??? :grin:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-297889
Udostępnij na innych stronach

Co tu teraz zrobić z towarem??? :grin:

Konsumuj bo wychodzi że taka jego uroda :grin: :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-297900
Udostępnij na innych stronach

No i czosnek w słoiczkach poszedł do śmieci. Wczoraj spróbowałem i gorzki się zrobił bardzo, a takiego ładnego kolorku już nabierał :sad:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-299307
Udostępnij na innych stronach

Ja tak w temacie czosnku. Mój cały właśnie wylądował w koszu. Otworzyłem na próbe jeden słoiczek i masakra jakaś :devil: Zapach paskudny, kolor jak u Zbójaszka kosmiczny a smak - szkoda gadać :rolleyes: Inne przetwory w tej samej zalewie Beny wyszły rewelacyjnie. Tylko ten czosnek ....

 

I na dokładkę zdjęcia mi wcięło :devil: Pechowy coś ten czosnek ....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-300443
Udostępnij na innych stronach

Ja tak w temacie czosnku. Mój cały właśnie wylądował w koszu.

Znaczy się prawdopodobnie mogło coś jednak być nie halo z tym czosnkiem, albo my akurat na takie porcje trafiliśmy :rolleyes: :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-300448
Udostępnij na innych stronach

Darowanemu czosnku w ząbki się nie zagląda :grin:

Ciekaw jestem jak innym wyszedł? Ale jak sobie pomyślę że dodałbym go np do 20-30 słoików z przetworami i by mi tam skiepścił ........

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-300453
Udostępnij na innych stronach

...Znaczy się prawdopodobnie mogło coś jednak być nie halo z tym czosnkiem...

Przypadek tego czosnku nie daje mi spokoju? :cool:

 

Jak to jest możliwe, żeby sam czosnek,

dawał takie "efekty"? :shock:

 

Jak coś takiego zrobi się w wędlinie

to "klikajcie narody". :tongue: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-300463
Udostępnij na innych stronach

Darowanemu czosnku w ząbki się nie zagląda :grin:

Też tak myślę :D jak dostałem to wziąłem :cool:

Przypadek tego czosnku nie daje mi spokoju? :cool:

 

I mi też nie daje, pierwszy raz z czymś takim się spotkałem, a taki czosnek z solą moja mama robiła już wielokrotnie i czegoś takiego nie było :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-300464
Udostępnij na innych stronach

Może rzeczywiście był za świeży, nie wysuszony itp? Tylko z drugiej strony po co wprowadzać do obrotu (nawet w ramach darmowej próbki) coś co się jeszcze (lub już) do użytku nie nadaje? Miała być fajna promocja firmy a wyszło jakoś tak głupio :rolleyes:

Mam nadzieję że inni nie mieli takiego czegoś.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-300466
Udostępnij na innych stronach

...Może rzeczywiście był za świeży, nie wysuszony itp? ...

Jakaś przyczyna musiała być i warto ustalić DLACZEGO? :grin:

 

Raczej nic nie dzieje się bez przyczyny,

skoro czosnek jest składnikiem wędlin,

my to zjadamy, to warto ustalić mechanizm. :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-300469
Udostępnij na innych stronach

"Buraczki Maryś"

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=355428#355428

 

1/3 szkl. octu dla mnie ciutkę za dużo, ale przecież szklanka szklance nierówna, tak myślę, że mi wystarczy około 50 może 60 ml octu na porcję, na sól, cukier, olej w sam raz :D

Po zlocie grzybowym jeszcze porcję machnę.

Teraz mi wyszło 7 słoików takich niedużych jak do konserw i 7 słoików 0.5L w tym dwa niepełne, jak zacząłem próbować podczas produkcji to jakoś opamiętanie mnie opuściło i trochę do słoików zabrakło :lol: ale też nikt nie napisał, że słoiki mają być pełne do pasteryzacji :tongue: :lol:

Za poradą jednej pani dodałem do tych mniejszych słoiczków a nie do garnka po pół listka bobkowego, po jednym dużym ziarenku ziela ang., po 6 ziarenek pieprzu czarnego. Do większych słoików nie dodawałem dodatkowych przypraw. Także za poradą tej samej pani jabłuszka starte podsmażyłem lekko z cukrem na patelni, tak dla pewności coby w słoikach ewentualnie nie sfermentowały :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-301163
Udostępnij na innych stronach

Wojtek Ja od koleżanki dostałam taki przepis i tak podałam.Każdy może eksperymentować wg własnego smaku i upodobania nikt nie powiedział ,że nie można nic zmieniać.Twoje też będą pyszne
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-301169
Udostępnij na innych stronach

Każdy może eksperymentować wg własnego smaku

No przecież :D :D

 

 

W Twoim przepisie w sumie nie ma co eksperymentować, ja dam tylko troszkę mniej octu, a buraczki już smaczniaste podczas produkcji :D a co dopiero będzie za smaczek jak się w słoikach przegryzą :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :grin: :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-301172
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kochani kochani, zapodajcie mi proszę przepis na Czerninę http://img339.imageshack.us/img339/1036/prosze.gifhttp://img339.imageshack.us/img339/1036/prosze.gif :grin:

Mam tylko krew wieprzową, ale się dowiedziałem, ze na takiej krwi też się robi. Oczywiście chodzi o przepis sprawdzony przez Was :grin:

 

 

Znalazłem przepis tima, ale w przepisie jest krew kaciecza, a ja mam tylko wp https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=175445#175445 no przydałby się przepis na krwi wp :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-302854
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, specjalnie dla ciebie zrobiłem konsultacje na szczycie i wyszło że jak najbardziej mozna z krwi wieprzowej jednak do rosołu powinno się dodać żeberka wp. i całą resztę czynić jak z krwi kaczej czy gęsiej

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-303022
Udostępnij na innych stronach

jak najbardziej mozna z krwi wieprzowej

Dzięki bardzo wielkie :grin: :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-303277
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku pochodź po sklepach drobiowych , na pewno znajdziesz mrożoną z kaczki :grin: A wieprzową to do kaszanki :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-303320
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kolejna porcyjka "Marysiowych Buraczków" :D

 

post-41817-0-98738000-1380984284_thumb.jpgpost-41817-0-10716600-1380984300_thumb.jpg

post-41817-0-68518100-1380984316_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-305130
Udostępnij na innych stronach

Szukam dobrego przepisu na "czatnej" z gruszek, w sieci jest dużo przepisów, ale wolałbym jakiś sprawdzony od Was :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-305406
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.