Zbój Madej Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 do dziś mam jeden mały słoiczek.I do dziś jest dalej zielony? :rolleyes: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-297755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 ...ja w zeszłym roku robiłem czosneczek marynowany, i też mi zzieleniał po dniu czy dwóch ale ja robiłem całe obrane ząbki wiec rozdrabnianie nie ma tu znaczenia,..Osid, dzięki za wkład w "śledztwo". :wink: Zostaje w takim razie w kręgu podejrzeń sól i woda a nawet CZOSNEK! :tongue: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-297758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zbójaszku!Czosnek powinien poleżeć w suchym ciemnym i przewiewnym miejscu żeby przesechł,zbyt świeży czosnek jest winowajcą całego zamieszania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-297764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Mieliłem sam czosnek, sól dodałem podczas mieszania Zbójaszku , moja próbka czosnku zmiksowanego z solą nie zzieleniała tak ewidentnie jak Twoja . Jednak po bardzo skrupulatnej obserwacji można znaleźć delikatne przebarwienia w odcieniu zieleni . Czosnek przebywał w lodówce . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-297833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Starszy, sorki, że tak późno... pewnie już po "ptokach"... ale chyba się pospieszyłeś... rozmawiałem z Aśko i dzwoniłem do teściowej... w sprawie czosnku... ponoć naturalną sprawą jest, że wyciskany/przecierany robi się zielony... nawet z dodatkiem soli... Teściowa (korzenie w Lubelskiem) , robi taki czosnek od lat i żeby nie zzieleniał dodaje kilka kropel soku z cytryny, wtedy nie zmienia koloru a jak zzielenieje to tez się nic nie dzieje... Aśko, jeszcze mnie opieprzyła, że ulotek nie czytamy... http://img854.imageshack.us/img854/6125/jyaj.jpg Jak masz te słoiki jeszcze w domu to je reaktywuj.... szkoda czosnku !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-297867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 to je reaktywujMoże nie będzie potrzeby :rolleyes: :rolleyes: :grin: W reklamówce mam zapakowane słoiczki do wywalenia, jeszcze nie było kiedy wynieść, przed chwilką zaglądnąłem do nich i :rolleyes: :rolleyes: kolor czosnku zaczął zmieniać kolorek na ten prawidłowy, na fotce nawet dobrze to widać. Dwa największe słoiczki już poszły do kubła. Tych może jeszcze nie wyrzucać??? Odkręciłem dwa małe, troszkę z nich syknęło powietrze, ale zapach prawidłowy. Co tu teraz zrobić z towarem??? :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-297889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Co tu teraz zrobić z towarem??? :grin:Konsumuj bo wychodzi że taka jego uroda :grin: :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-297900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 5 Września 2013 No i czosnek w słoiczkach poszedł do śmieci. Wczoraj spróbowałem i gorzki się zrobił bardzo, a takiego ładnego kolorku już nabierał :sad: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-299307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 11 Września 2013 Ja tak w temacie czosnku. Mój cały właśnie wylądował w koszu. Otworzyłem na próbe jeden słoiczek i masakra jakaś :devil: Zapach paskudny, kolor jak u Zbójaszka kosmiczny a smak - szkoda gadać :rolleyes: Inne przetwory w tej samej zalewie Beny wyszły rewelacyjnie. Tylko ten czosnek .... I na dokładkę zdjęcia mi wcięło :devil: Pechowy coś ten czosnek .... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-300443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 11 Września 2013 Ja tak w temacie czosnku. Mój cały właśnie wylądował w koszu.Znaczy się prawdopodobnie mogło coś jednak być nie halo z tym czosnkiem, albo my akurat na takie porcje trafiliśmy :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-300448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 11 Września 2013 Darowanemu czosnku w ząbki się nie zagląda :grin: Ciekaw jestem jak innym wyszedł? Ale jak sobie pomyślę że dodałbym go np do 20-30 słoików z przetworami i by mi tam skiepścił ........ Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-300453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 11 Września 2013 ...Znaczy się prawdopodobnie mogło coś jednak być nie halo z tym czosnkiem...Przypadek tego czosnku nie daje mi spokoju? Jak to jest możliwe, żeby sam czosnek, dawał takie "efekty"? :shock: Jak coś takiego zrobi się w wędlinie to "klikajcie narody". :tongue: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-300463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 11 Września 2013 Darowanemu czosnku w ząbki się nie zagląda :grin:Też tak myślę jak dostałem to wziąłem Przypadek tego czosnku nie daje mi spokoju? I mi też nie daje, pierwszy raz z czymś takim się spotkałem, a taki czosnek z solą moja mama robiła już wielokrotnie i czegoś takiego nie było :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-300464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 11 Września 2013 Może rzeczywiście był za świeży, nie wysuszony itp? Tylko z drugiej strony po co wprowadzać do obrotu (nawet w ramach darmowej próbki) coś co się jeszcze (lub już) do użytku nie nadaje? Miała być fajna promocja firmy a wyszło jakoś tak głupio :rolleyes: Mam nadzieję że inni nie mieli takiego czegoś. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-300466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 11 Września 2013 ...Może rzeczywiście był za świeży, nie wysuszony itp? ...Jakaś przyczyna musiała być i warto ustalić DLACZEGO? :grin: Raczej nic nie dzieje się bez przyczyny, skoro czosnek jest składnikiem wędlin, my to zjadamy, to warto ustalić mechanizm. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-300469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 14 Września 2013 "Buraczki Maryś" https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=355428#355428 1/3 szkl. octu dla mnie ciutkę za dużo, ale przecież szklanka szklance nierówna, tak myślę, że mi wystarczy około 50 może 60 ml octu na porcję, na sól, cukier, olej w sam raz Po zlocie grzybowym jeszcze porcję machnę. Teraz mi wyszło 7 słoików takich niedużych jak do konserw i 7 słoików 0.5L w tym dwa niepełne, jak zacząłem próbować podczas produkcji to jakoś opamiętanie mnie opuściło i trochę do słoików zabrakło :lol: ale też nikt nie napisał, że słoiki mają być pełne do pasteryzacji :tongue: :lol: Za poradą jednej pani dodałem do tych mniejszych słoiczków a nie do garnka po pół listka bobkowego, po jednym dużym ziarenku ziela ang., po 6 ziarenek pieprzu czarnego. Do większych słoików nie dodawałem dodatkowych przypraw. Także za poradą tej samej pani jabłuszka starte podsmażyłem lekko z cukrem na patelni, tak dla pewności coby w słoikach ewentualnie nie sfermentowały Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-301163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 14 Września 2013 Wojtek Ja od koleżanki dostałam taki przepis i tak podałam.Każdy może eksperymentować wg własnego smaku i upodobania nikt nie powiedział ,że nie można nic zmieniać.Twoje też będą pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-301169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 14 Września 2013 Każdy może eksperymentować wg własnego smakuNo przecież :D W Twoim przepisie w sumie nie ma co eksperymentować, ja dam tylko troszkę mniej octu, a buraczki już smaczniaste podczas produkcji a co dopiero będzie za smaczek jak się w słoikach przegryzą :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :grin: :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-301172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 23 Września 2013 Kochani kochani, zapodajcie mi proszę przepis na Czerninę http://img339.imageshack.us/img339/1036/prosze.gifhttp://img339.imageshack.us/img339/1036/prosze.gif :grin: Mam tylko krew wieprzową, ale się dowiedziałem, ze na takiej krwi też się robi. Oczywiście chodzi o przepis sprawdzony przez Was :grin: Znalazłem przepis tima, ale w przepisie jest krew kaciecza, a ja mam tylko wp https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=175445#175445 no przydałby się przepis na krwi wp Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-302854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 23 Września 2013 Słyszałem o krwi wieprzowej na czerninę , ale była to krew z prosiaka. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-302862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 24 Września 2013 Zbój Madej, specjalnie dla ciebie zrobiłem konsultacje na szczycie i wyszło że jak najbardziej mozna z krwi wieprzowej jednak do rosołu powinno się dodać żeberka wp. i całą resztę czynić jak z krwi kaczej czy gęsiej Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-303022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 25 Września 2013 jak najbardziej mozna z krwi wieprzowejDzięki bardzo wielkie :grin: :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-303277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 25 Września 2013 Zbójaszku pochodź po sklepach drobiowych , na pewno znajdziesz mrożoną z kaczki :grin: A wieprzową to do kaszanki :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-303320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 5 Października 2013 Kolejna porcyjka "Marysiowych Buraczków" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-305130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 6 Października 2013 Szukam dobrego przepisu na "czatnej" z gruszek, w sieci jest dużo przepisów, ale wolałbym jakiś sprawdzony od Was :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/8/#findComment-305406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.