tim Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Składniki; 1/2 kostki masła 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1-4 łyżeczki kakao 400g mleka w proszku Wykonanie; Masło, margarynę, cukier i kakao włóż do rondelka. Wlej pół szklanki wody, zagotuj na małym ogniu, często mieszając. Zdejmij z ognia i po przestudzeniu wsypuj mleko w proszku mieszając (teraz możesz też dodać bakalie) Dokładnie wszystko wymieszaj, wylej na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Odstaw do wystygnięcia, a następnie pokrój w kwadraciki lub... Ps. Zrobiłem czekoladę na samym maśle i niestety była rzadka, rozpływała się w palcach i przyklejała do talerzyka, ale za to miała bardzo maślany smak. Najlepsze mleko w proszku jest w niebieskim woreczku :thumbsup: , próbowałem zrobić z mleka firmy "Mlekovita" zupełnie inny smak- nie polecam. Jeżeli mleko wsypiemy do nie przestudzonej margaryny to powstaną takie białe plamki jak w najciemniejszej czekoladzie. Przepis dopiero odtwarzałem gdyż nie miałem go zapisanego, jednak w tamtych czasach czekolada była wykonywana bez dodatku masła tylko na margarynie. Moja mama jak była mała to robiła cukierki "krówki" na pokrywce, jak uda nam się odtworzyć ów przepis to go zaprezentuję. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Stycznia 2012 ...i u nas mówiono na to blok. Niektórzy dodawali jeszcze, o ile pamietam, pokruszone herbatniki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-193571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Stycznia 2012 ...i u nas mówiono na to blok.podobnie i w naszych stronach jest to blok. Czekolada to musi mieć przede wszystkim znacznie więcej kakao! Mój przepis na biały (lub kakaowy) blok: Składniki: - 1 kostka masła, - 1 kostka margaryny, - 2 niepełne szklanki cukru, - 0,5 kg mleka w proszku (ja daję czerwone „łaciate”), -ok. 80 dag herbatników, - ok. 20 dag (rozdrobnionych) orzechów lub rodzynki (opcjonalnie zależnie od upodobań) - kakao w ilości zależnej od upodobań (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Do dużego garnka wrzucić: masło, margarynę, cukier i dodajemy ok. 0,5 szklanki wody. Wszystko doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Herbatniki pokruszyć i dodać do masy mlecznej. Można dosypać bakalie i ewentualnie kakao. Wszystko dokładnie wymieszać i ciepłą masę przełożyć do formy. Przestudzoną masę wstawić do lodówki na ok. 12 godz. Uwaga! Zamiast formy można użyć suchych wafli. Masę wylać na jeden wafel, przykryć drugim i docisnąć. Zostawić do zastygnięcia. Smacznego Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-193596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Ja to jadłem kiedy mieszkałem jeszcze na Warmii. Wiem, że dostępny był w sklepach i kioskach GS. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-193597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Stycznia 2012 ...i u nas mówiono na to blok. Niektórzy dodawali jeszcze, o ile pamietam, pokruszone herbatniki.tak, tak!.... - i ja to często z mama robiłem właśnie na herbatnikach co do mleka to pamietajcie kochan ze mleko w proszku także jest rozróżniane w kwestii zwartości tłuszczu - tu musimy mieć własnie "pełnotłuste" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-193641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Stycznia 2012 jedna prośba jeżeli piszecie o mleku w proszku to wklejcie fotkę opakowania jeżeli produkt sprawdzony,dla innych bedzie to duże ułatwienie przy zakupach bo faktycznie w tym asortymencie jest duża rożnorodność i o pomyłkę nietrudno :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-195362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Stycznia 2012 To w niebieskim opakowaniu to, to, które w latach 80 było jedynym mlekiem w proszku, 32 gr. białka chyba ma Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-195363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Witam ja uzywam mleka w proszku z darów Banku żywności (dostaje od kolegi mała wymiana barterowa) :grin: zawiera 26% waga 500g wyrób SM ,,Mlekovita"Mój przepis:Składniki:3/4 kostki margaryny zwykłej,2 szkl. mleka w proszku,1 paczka cukru waniliowego,1 szkl. cukru,3 łyżki kakao,1/4 szkl. wodyBakalie, pokruszone wafle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-195474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Czekoladę wykonałem z takiego mleka jak na fotce, to ono przypomina mi "dawny smak" domowej czekolady. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-195670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Stycznia 2012 no i o to mi chodziło tylko jest jedno ale -ja już od bardzo dawna tego mleka nie widziałam :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-195806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Stycznia 2012 -ja już od bardzo dawna tego mleka nie widziałamMyślę że w "wiejskim' sklepie nie powinno być problemu. Jak będziesz przejeżdżać przez jakąś wieś to się zapytaj. To produkowane jest we Wrześni. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-195870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.