Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Składniki;

1/2 kostki masła

1/2 kostki margaryny

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki cukru

1-4 łyżeczki kakao

400g mleka w proszku

 

Wykonanie;

Masło, margarynę, cukier i kakao włóż do rondelka.

Wlej pół szklanki wody, zagotuj na małym ogniu, często mieszając.

Zdejmij z ognia i po przestudzeniu wsypuj mleko w proszku mieszając (teraz możesz też dodać bakalie)

Dokładnie wszystko wymieszaj, wylej na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.

Odstaw do wystygnięcia, a następnie pokrój w kwadraciki lub...

 

 

Ps.

Zrobiłem czekoladę na samym maśle i niestety była rzadka, rozpływała się w palcach i przyklejała do talerzyka, ale za to miała bardzo maślany smak.

Najlepsze mleko w proszku jest w niebieskim woreczku :thumbsup: , próbowałem zrobić z mleka firmy "Mlekovita" zupełnie inny smak- nie polecam.

Jeżeli mleko wsypiemy do nie przestudzonej margaryny to powstaną takie białe plamki jak w najciemniejszej czekoladzie.

 

Przepis dopiero odtwarzałem gdyż nie miałem go zapisanego, jednak w tamtych czasach czekolada była wykonywana bez dodatku masła tylko na margarynie.

 

Moja mama jak była mała to robiła cukierki "krówki" na pokrywce, jak uda nam się odtworzyć ów przepis to go zaprezentuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/
Udostępnij na innych stronach

...i u nas mówiono na to blok. :D Niektórzy dodawali jeszcze, o ile pamietam, pokruszone herbatniki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-193571
Udostępnij na innych stronach

...i u nas mówiono na to blok.

podobnie i w naszych stronach jest to blok.

Czekolada to musi mieć przede wszystkim znacznie więcej kakao!

 

Mój przepis na biały (lub kakaowy) blok:

 

Składniki:

 

- 1 kostka masła,

 

- 1 kostka margaryny,

- 2 niepełne szklanki cukru,

- 0,5 kg mleka w proszku (ja daję czerwone „łaciate”),

-ok. 80 dag herbatników,

- ok. 20 dag (rozdrobnionych) orzechów lub rodzynki (opcjonalnie zależnie od upodobań)

- kakao w ilości zależnej od upodobań (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wrzucić: masło, margarynę, cukier i dodajemy ok. 0,5 szklanki wody. Wszystko doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.

 

Herbatniki pokruszyć i dodać do masy mlecznej.

 

Można dosypać bakalie i ewentualnie kakao. Wszystko dokładnie wymieszać i ciepłą masę przełożyć do formy. Przestudzoną masę wstawić do lodówki na ok. 12 godz.

 

Uwaga! Zamiast formy można użyć suchych wafli. Masę wylać na jeden wafel, przykryć drugim i docisnąć. Zostawić do zastygnięcia.

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-193596
Udostępnij na innych stronach

Ja to jadłem kiedy mieszkałem jeszcze na Warmii. Wiem, że dostępny był w sklepach i kioskach GS.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-193597
Udostępnij na innych stronach

...i u nas mówiono na to blok. :D Niektórzy dodawali jeszcze, o ile pamietam, pokruszone herbatniki.

tak, tak!.... :cool: - i ja to często z mama robiłem właśnie na herbatnikach :cool:

 

co do mleka to pamietajcie kochan ze mleko w proszku także jest rozróżniane w kwestii zwartości tłuszczu :cool: - tu musimy mieć własnie "pełnotłuste"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-193641
Udostępnij na innych stronach

jedna prośba jeżeli piszecie o mleku w proszku to wklejcie fotkę opakowania jeżeli produkt sprawdzony,dla innych bedzie to duże ułatwienie przy zakupach bo faktycznie w tym asortymencie jest duża rożnorodność i o pomyłkę nietrudno :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-195362
Udostępnij na innych stronach

To w niebieskim opakowaniu to, to, które w latach 80 było jedynym mlekiem w proszku, 32 gr. białka chyba ma :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-195363
Udostępnij na innych stronach

Witam ja uzywam mleka w proszku z darów Banku żywności (dostaje od kolegi mała wymiana barterowa) :grin: zawiera 26% waga 500g wyrób SM ,,Mlekovita"

Mój przepis:

Składniki:

3/4 kostki margaryny zwykłej,

2 szkl. mleka w proszku,

1 paczka cukru waniliowego,

1 szkl. cukru,

3 łyżki kakao,

1/4 szkl. wody

Bakalie, pokruszone wafle.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-195474
Udostępnij na innych stronach

-ja już od bardzo dawna tego mleka nie widziałam

Myślę że w "wiejskim' sklepie nie powinno być problemu. Jak będziesz przejeżdżać przez jakąś wieś to się zapytaj. To produkowane jest we Wrześni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6537-czekolada-domowa/#findComment-195870
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.