Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chleb z ziarnami (przepis z programu "Smaki Czasu")z własnymi poprawkami

 

 

Składniki:

 

100 g kostka drożdży

½ szklanki tłustego mleka

1 łyżka cukru (20g)

1kg mąki pszennej

3 szklanki pszennych otrąb (20dkg)

20 dkg ziaren słonecznika

20 dkg pestek dyni

20 dkg ziaren siemienia lnianego

3 łyżki płatków owsianych (30g)

3 łyżki suszonego majeranku (15g)

1 łyżka pieprzu ziołowego (10g)

2 łyżki masła

1 łyżka soli (20g)

 

Sposób przygotowania:

 

1.Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy do temperatury ok. 36ºC; dokładamy pokruszone drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia.

2.Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy otręby, ziarna słonecznika, pestki dyni, ziarna siemienia lnianego, płatki owsiane, suszony majeranek, pieprz ziołowy i 1 łyżkę soli; całość dokładnie mieszamy.

3.Teraz wlewamy ciepłą wodę - około 4,5 szklanki, mieszamy, po czym dodajemy mleko z drożdżami; dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę (konsystencja powinna być dość gęsta); tak wyrobioną masę odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

4.Formę do pieczenia smarujemy masłem, wypełniamy formę masą na chleb do 2/3 wysokości, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 1,5 godziny.

5.Kiedy upieczony chleb lekko wystygnie, wyjmujemy z formy.

 

 

Wykonanie własne;

 

http://images45.fotosik.pl/1304/4c81fa4bfca2b545m.jpg http://images39.fotosik.pl/1249/02caf147cba83cabm.jpg

 

1. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dolewamy 3,5 szklanki wody o temp ok. 36* (razem 4 szklanki) dosypujemy ok. 8 łyżek mąki(odebranej z całości)i dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Do miski wsypujemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.

3. Teraz do miski wlewamy nasze wyrośnięte drożdże i wszystko dokładnie wyrabiamy (ciasto jest dość gęste), wyrobioną masę odkładamy w ciepłe miejsce do wrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką foremki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia(u mnie trwało to ok. 45 min)

5. Po ponownym wyrośnięciu włożyłem do piekarnika pieca węglowego i piekłem 1 godzinę, następnie wyjąłem chleb z foremki i dopiekałem jeszcze 15 min. Temperatura jaka była w piekarniku określam na ok 180-200*C

 

Ps

W nawiasach dodałem wagi jakie uzyskałem po przeważeniu łyżek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6580-przepis-chleb-z-ziarnami/
Udostępnij na innych stronach

Tutaj jest podobny przepis,który znajduje się na naszej starej stronce

http://wedlinydomowe.pl/old/articles.php?id=1662

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6580-przepis-chleb-z-ziarnami/#findComment-195882
Udostępnij na innych stronach

Tak wiem. Po proporcjach które przeczytaliśmy też tak pomyśleliśmy choć niektóre zdjęcia sugerowały iż blacha jest szersza niż keksówka.

Dzisiaj wieczorkiem powinienem już go mieć w ustach :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6580-przepis-chleb-z-ziarnami/#findComment-196039
Udostępnij na innych stronach

Zajadam się właśnie. Wyszedł DOKŁADNIE taki jak na fotkach. Chleb rewelacyjny. Już podczas wyrabiania ciasta żona powiedziała iż proporcje są właściwe i już wtedy mówiła że na pewno wyjdzie. Polecam każdemu spróbować.

 

Dzięki tim.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6580-przepis-chleb-z-ziarnami/#findComment-196139
Udostępnij na innych stronach

Po połowicznie nie przespanej nocy widzę 1 wadę tego chleba: obżarstwo. Wczoraj zjedliśmy połowę. W nocy wydawało mi się że biorę udział w pościgu, uciekam przed policją i jeszcze nie wiadomo co. Chleb jest bardzo syty (ziarna) i łatwo przedawkować go przed snem :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6580-przepis-chleb-z-ziarnami/#findComment-196237
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

I ja w końcu skusiłem sie na chlebek z ziarnami w/g tim'a. Przed chwilą właśnie wyjąłem z piekarnika. Trochę jednak zmodyfikowałem przepis. Daję tylko połowę ziarna , a oprócz tego każdy ma inne dodatki smakowe. Jeden jest z suszonymi płatkami czosnku, drugi z kminkiem (uwielbiam ), a trzeci z prażoną cebulką.

Na razie są jeszcze gorące,ale jak wystygną to zapodam foto. Aha i jeszcze jedno skróciłem czas pieczenia do 1 godz a temp. pieczenia najpierw na 250 potem na 230 :thumbsup: :lol:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6580-przepis-chleb-z-ziarnami/#findComment-199717
Udostępnij na innych stronach

Tak jak obiecałem wstawiam zdjęcia chlebków w przekroju

 

 

Chlebek wyszedł przepyszny

 

 

Przepis uważam za bardzo udany.Chlebek robi się szybko i bez kłopotów przynajmniej dla mnie jako nowicjusza w dziedzinie kucharzenia. Skórka chrupiąca,a smak wyborny

 

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6580-przepis-chleb-z-ziarnami/#findComment-199758
Udostępnij na innych stronach

już kilka razy piekłem ten chleb i było wszystko ok , natomiast wczoraj zdarzyło się tak ze po upieczeniu skórka odeszła od chleba i zrobiła się po prostu dziura w środku na całej długości .. myślałem już co nie tak zrobiłem ale nic mi do głowy nie przychodzi .

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6580-przepis-chleb-z-ziarnami/#findComment-200087
Udostępnij na innych stronach

myślałem już co nie tak zrobiłem ale nic mi do głowy nie przychodzi .

Ja nie fachman w tej materii , jednak raz też udało mnie się coś takiego zrobić :blush:

 

Doszedłem do wniosku że ciasto mogło być za mało wyrośnięte . Mogę się jednak mylić .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6580-przepis-chleb-z-ziarnami/#findComment-200090
Udostępnij na innych stronach

Panowie mąka mogła być do kitu. Mojej żonie co prawda nie chleb ale ciasto się sknociło. Dokupiła tylko mąkę jakąś tania byle jaką. Teściowa miała to samo. Ostatnio do masy kupiła masło, żaden mix lecz masło i po roztopieniu z masła oddzieliła się jakaś woda i nie szło masy wyrobić.

Czasem się zdarza iż zawiódł jakiś składnik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6580-przepis-chleb-z-ziarnami/#findComment-200100
Udostępnij na innych stronach

ciasto wyrosło ok , ale ta maka mnie zastanawia i jeszcze smarowanie skórki zaraz po upieczeniu ciepła wodą , no ale zawsze tak robiłem i było dobrze .

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6580-przepis-chleb-z-ziarnami/#findComment-200118
Udostępnij na innych stronach

Witam chlebek tak piękny, że aż mi ślinka cieknie. Niestety nie posiadam wypiekacza do chleba, a piekarnik whirlpool . Czy jest szansa, aby w czymś takim dało się upiec chleb? Obawiam się czy nie wyjdzie on suchy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6580-przepis-chleb-z-ziarnami/#findComment-200657
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie posiadam wypiekacza do chleba

Ja też nie :grin: Piekłem w piekarniku i nie jest suchy. :thumbsup: Jest mniam :thumbsup:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6580-przepis-chleb-z-ziarnami/#findComment-200658
Udostępnij na innych stronach

Tradycja z piekarnika lepsze jest pieczenie. Maszyna nie zapiecze ci chleba bo nie ma grzałki górnej. Piekarnik ją ma i jest super wypieczony. Niektórzy nawet wlewają wodę na spód foremki aby nie było tak sucho w piekarniku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6580-przepis-chleb-z-ziarnami/#findComment-200809
Udostępnij na innych stronach

jeśli lubicie chleb z ziarnami to proponuję spróbować :

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5083

 

bardzo podobny, tyle że na zakwasie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6580-przepis-chleb-z-ziarnami/#findComment-200813
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.