leszek Jesionek Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Marca 2007 Jak robic kielbasy bez saletry zeby ochronic sie przed jadem kielbasianym i czy sama sol zastapi saletre.leszek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Marca 2007 Zobacz przepis Andrzeja K na kiełbasę całoroczną:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=826 Jest bez saletry. Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Marca 2007 Jak robic kielbasy bez saletry zeby ochronic sie przed jadem kielbasianymbezwzględnie przestrzegać czystości produkcji tj. rąk, naczyń, narzędzi itp. oraz przechowywać w miejscu o ograniczonej wilgotności i niskiej temperaturze. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Marca 2007 Czy aby na pewno w tej kiełbasie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=826nie ma saletry lub peklosoli bo taki piękny ma kolorek Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Marca 2007 Nie ma. Popatrz na stronie w dziale kiełbasy. jest ten sam przepis, tyle, że jest podkreślone, że bez saletry. Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Marca 2007 Zresztą przeczytaj czwarty post... Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Marca 2007 Nie mogę uwierzyć,że ta kiełbasa jest tylko z solą.Kolor mówi co innego.A tak wogóle to pierwszy raz słyszę,że saletra chroni przed jadem kiełbasianym?A może się mylę :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Marca 2007 Ja proponuje też przeczytać przepis Szczepana na kiełbase pradziada. Ona też nie zawiera peklosoli.Pozdrawiam Marek_! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Marca 2007 Serdecznie witam . Możecie mi wierzyć na słowo że ja do moich wyrobów nie używam saletry ani peklosoli i w tej kiełbasce też nie ma. Używam jak już często podkreślałem soli kamiennej nie jodowanej z Kłodawy Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiorek Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Marca 2007 Witam wszystkich zadymiaczy. Wędliniarstwem domowym zajmuję się od wczesnej młodości, ale do kiełbaski używam tylko zwykłą sól, oczywiście pieprz oraz czosnek i troszeczkę cukru, wody dodaję niewiele,zależy od mięska . Nie mam żadnych proporcji ani wagi. Staram się wszystko robić na wyczucie oraz na smak, podczas wyrabianie staram się tak wyrobić farsz na kiełbasę , aby do rąk nic się nie przyklejało. kosztuję to pracy , ale warto. Staram się przestrzegać czystości jak najlepiej , może czasami do przesady, ale jestem pewien , że z tego powodu nic się z wyrobami nie stanie. przepis jest bardzo ogólny, bo wszystko zależy pod jakie podniebienie i na jaki smak ma być kiełbaska , ale zawsze wychodzi ok. Cytuj Pozdrawiam Wiesiorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Marca 2007 Serdecznie witam . Możecie mi wierzyć na słowo że ja do moich wyrobów nie używam saletry ani peklosoli i w tej kiełbasce też nie ma. Używam jak już często podkreślałem soli kamiennej nie jodowanej z Kłodawy gdzie kupujesz sól? Ja kupuję od zeszłego roku w tesco, moi degustatorzy stwierdzili bez wiedzy o zmianie soli że wędzonki są jeszcze lepsze. Choć nie wierzę marketom, że ta sól nie jest jodowana to jednak wychodzi na to, że kamienna lepsza od zwykłej. Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Marca 2007 Witam Ja kupuję sól na moim terenie gdzie mieszkam nie ma z tym większego problemu . Praktycznie jest w każdym sklepie jeżeli nie ma to dowiozą . Kupuję zaraz 10kg i mam spokój. Ja osobiście używam tej soli do wszystkiego Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Marca 2007 Ja kupuję sól na moim terenie gdzie mieszkam nie ma z tym większego problemu . Praktycznie jest w każdym sklepie jeżeli nie ma to dowiozą . Kupuję zaraz 10kg i mam spokój. Ja osobiście używam tej soli do wszystkiego No to ja mam pecha :wink: , w kilku sklepach znalazłem sól kamienną jodowaną, do przetworów z informacją na opakowaniu, że wg jakiegoś tam instytutu czy innego ośrodka dodatek jodu w soli nie wpływa na właściwości i smak... Nie kupiłem :mellow: Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Marca 2007 Cholera... Poszłam do kuchni poczytać na opakowaniu. Niby nie jest jawnie napisane, że jodowana, ale notatka, że dodatek jodu nie wpływa na jakość przetworów. Teraz widzę, że na tym opakowaniu widać napis, że niejodowana A tak się cieszyłam, że tak łatwo udało mi się dostać... Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Marca 2007 Zawsze,do wszystkich wyrobów mięsnych,przetworów warzywnych i do domowego gotowania,używam tylko soli kamiennej.Od kilku lat jest to sól kłodawska,dawniej była to sól pastewna(używana do solenia siana)Sól warzona pozbawiona jest wszystkich mikroelementów a czasami co jest napisane jest jodowana.Tfu,tfu,to paskudztwo ma jeszcze gorzki posmak.Swego czasu Dziadek w poście umieszczonym w Szynkowarki,szyneczka dla dziecka,pisał,żecały przemysł mięsny używa tylko soli warzonej.Sól kamienna zawiera szkodliwe mikroorganizmy i należy ją prażyć przed użyciem,to są słowa Dziadka.A jest taka obiegowa opinia,że ludzkość wykończą trzy białe śmierci biała sól(warzona) biały cukier biała mąka I co Wy na to :question: :question: :question: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Marca 2007 O soli czytaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=959Mam przed sobą sól kłodawską niejodowaną i pisze na niej - produkt naturalny-zawiera mikroelementy , bardzo dobra w każdej kuchni do kiszenia ogórków. sałatek ani słowa że jest oczyszczona .jak to ma się do artykułu do którego podałem link .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Marca 2007 Właśnie w Makro kupiłem coś takiego - 5 kg. Sól warzona spożywcza, przeznaczona do przetwórstwa spożywczego, niejodowana, a cena około 4 zł. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Marca 2007 Dziadku,dokładnie,powoli przeczytałem artukuł podany w linku,przejrzałem na naszej stronie wszystko dotyczące soli i w dalszym ciągu nie wiem czy przed użyciem do mięs i wędlin sól kamienną mam prażyć czy nie.Będę bardzo wdzięczny za konkretną odpowiedż.Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katarek Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Marca 2007 Ja znalazłem u nas w Carrefourze tą sól: Kamienna, niejodowana - tylko pisze na niej: "nieprzeznaczona do bezpośredniego spożycia" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Marca 2007 Chodzi o to, byś nie uzywał jej do solenia np. kanapki czy jajka bezpośrednio przed spozyciem.Do konserwacji mięsa i nie tylko nadaje się znakomicie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katarek Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Marca 2007 No tak właśnie sobie pomyślałem. Chodzi mi tylko o to, że wcale nie jest tak trudna do zdobycia jakby to wynikało z wcześniejszych postów. Jeżeli nawet w Sosnowcu ją można kupić to chyba można wszędzie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadys Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Marca 2007 WitamJa kupiłem wczoraj 3kg za 2.50 w TESCO.Pozdrawiam. Cytuj pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Marca 2007 A ja kupiłem kilogram saletry oczyszonej i będę mieszał z solą :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Marca 2007 Tylko pamiętaj że to nie jest Peklosól do której odnosi się obecnie większość czasów peklowania Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Marca 2007 Będę pamiętał. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.