Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jak robic kielbasy bez saletry zeby ochronic sie przed jadem kielbasianym

bezwzględnie przestrzegać czystości produkcji tj. rąk, naczyń, narzędzi itp. oraz przechowywać w miejscu o ograniczonej wilgotności i niskiej temperaturze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10145
Udostępnij na innych stronach

Czy aby na pewno w tej kiełbasie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=826

nie ma saletry lub peklosoli bo taki piękny ma kolorek

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10146
Udostępnij na innych stronach

Nie mogę uwierzyć,że ta kiełbasa jest tylko z solą.

Kolor mówi co innego.

A tak wogóle to pierwszy raz słyszę,że saletra chroni przed jadem kiełbasianym?

A może się mylę :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10150
Udostępnij na innych stronach

Serdecznie witam .

 

Możecie mi wierzyć na słowo że ja do moich wyrobów nie używam saletry ani peklosoli i w tej kiełbasce też nie ma. Używam jak już często podkreślałem soli kamiennej nie jodowanej z Kłodawy

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10169
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich zadymiaczy.

 

Wędliniarstwem domowym zajmuję się od wczesnej młodości, ale do kiełbaski używam tylko

zwykłą sól, oczywiście pieprz oraz czosnek i troszeczkę cukru, wody dodaję niewiele,zależy od mięska . Nie mam żadnych proporcji

ani wagi. Staram się wszystko robić na wyczucie oraz na smak, podczas wyrabianie staram się tak wyrobić farsz na kiełbasę , aby do rąk nic się nie przyklejało. kosztuję to pracy , ale warto. Staram się przestrzegać czystości jak najlepiej , może czasami do przesady, ale jestem pewien , że z tego powodu nic się z wyrobami nie stanie.

 

przepis jest bardzo ogólny, bo wszystko zależy pod jakie podniebienie i na jaki smak ma być kiełbaska , ale zawsze wychodzi ok.

Pozdrawiam Wiesiorek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10304
Udostępnij na innych stronach

Serdecznie witam .

 

Możecie mi wierzyć na słowo że ja do moich wyrobów nie używam saletry ani peklosoli i w tej kiełbasce też nie ma. Używam jak już często podkreślałem soli kamiennej nie jodowanej z Kłodawy

 

gdzie kupujesz sól?

 

Ja kupuję od zeszłego roku w tesco, moi degustatorzy stwierdzili bez wiedzy o zmianie soli

że wędzonki są jeszcze lepsze. Choć nie wierzę marketom, że ta sól nie jest jodowana to jednak wychodzi na to, że kamienna lepsza od zwykłej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10306
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja kupuję sól na moim terenie gdzie mieszkam nie ma z tym większego problemu . Praktycznie jest w każdym sklepie jeżeli nie ma to dowiozą . Kupuję zaraz 10kg i mam spokój. Ja osobiście używam tej soli do wszystkiego

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10311
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuję sól na moim terenie gdzie mieszkam nie ma z tym większego problemu . Praktycznie jest w każdym sklepie jeżeli nie ma to dowiozą . Kupuję zaraz 10kg i mam spokój. Ja osobiście używam tej soli do wszystkiego

No to ja mam pecha :wink: , w kilku sklepach znalazłem sól kamienną jodowaną, do przetworów z informacją na opakowaniu, że wg jakiegoś tam instytutu czy innego ośrodka dodatek jodu w soli nie wpływa na właściwości i smak... Nie kupiłem :mellow:

Zawsze byłem grzecznym chłopcem...

Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10320
Udostępnij na innych stronach

Cholera... Poszłam do kuchni poczytać na opakowaniu.

 

Niby nie jest jawnie napisane, że jodowana, ale notatka, że dodatek jodu nie wpływa na jakość przetworów.

Teraz widzę, że na tym opakowaniu widać napis, że niejodowana

 

A tak się cieszyłam, że tak łatwo udało mi się dostać...

Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10321
Udostępnij na innych stronach

Zawsze,do wszystkich wyrobów mięsnych,przetworów warzywnych i do domowego gotowania,używam tylko soli kamiennej.Od kilku lat jest to sól kłodawska,dawniej była to sól pastewna(używana do solenia siana)

Sól warzona pozbawiona jest wszystkich mikroelementów a czasami co jest napisane jest jodowana.Tfu,tfu,to paskudztwo ma jeszcze gorzki posmak.

Swego czasu Dziadek w poście umieszczonym w Szynkowarki,szyneczka dla dziecka,pisał,żecały przemysł mięsny używa tylko soli warzonej.

Sól kamienna zawiera szkodliwe mikroorganizmy i należy ją prażyć przed użyciem,to są słowa Dziadka.

A jest taka obiegowa opinia,że ludzkość wykończą trzy białe śmierci

biała sól(warzona)

biały cukier

biała mąka

 

I co Wy na to :question: :question: :question:

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10326
Udostępnij na innych stronach

O soli czytaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=959

Mam przed sobą sól kłodawską niejodowaną i pisze na niej - produkt naturalny-zawiera mikroelementy , bardzo dobra w każdej kuchni do kiszenia ogórków. sałatek ani słowa że jest oczyszczona .jak to ma się do artykułu do którego podałem link .Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10329
Udostępnij na innych stronach

Dziadku,

dokładnie,powoli przeczytałem artukuł podany w linku,przejrzałem na naszej stronie wszystko dotyczące soli i w dalszym ciągu nie wiem czy przed użyciem do mięs i wędlin sól kamienną mam prażyć czy nie.

Będę bardzo wdzięczny za konkretną odpowiedż.

Serdecznie pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10339
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o to, byś nie uzywał jej do solenia np. kanapki czy jajka bezpośrednio przed spozyciem.

Do konserwacji mięsa i nie tylko nadaje się znakomicie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10350
Udostępnij na innych stronach

No tak właśnie sobie pomyślałem. ;)

Chodzi mi tylko o to, że wcale nie jest tak trudna do zdobycia jakby to wynikało z wcześniejszych postów. ;)

Jeżeli nawet w Sosnowcu ją można kupić to chyba można wszędzie... ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10351
Udostępnij na innych stronach

Tylko pamiętaj że to nie jest Peklosól do której odnosi się obecnie większość czasów peklowania
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/#findComment-10394
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.