JaGra Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2176 Opublikowano 16 Lutego 2017 Na sąsiada nie będę zerkał To chociaż zerknij na sąsiadkę, chyba że grozi to śmiercią lub trwałym kalectwem. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #2177 Opublikowano 16 Lutego 2017 chyba że grozi to śmiercią lub trwałym kalectwem. Nigdy nic nie wiadomo co w człowieku siedzi ..... ale to dobry chłop Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2178 Opublikowano 16 Lutego 2017 No to widzę ,że nie tylko ja miałam taki pomysł.Już od dawna o tym myślę ,ale jakoś się nie składało.jakiej wielkości masz tą foremkę.Jeżeli chodzi o wędzenie to może wystarczy tylko trochę podwędzić.A w ogóle jeśli chodzi o oscypki ,przeglądam Twoje wyroby i nie natrafiłam nigdzie na przepis w/g którego wykonujesz swoje oscypki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #2179 Opublikowano 16 Lutego 2017 jakiej wielkości masz tą foremkę Ta na dole fotki jest ta mała nie natrafiłam nigdzie na przepis w/g którego wykonujesz swoje oscypki. Jeden z pierwszych na forum , robię serki . już nie pamiętam czy jest mój przepis . W sumie większość na forum robi w/g ogólnego przepisu .... bo inaczej nie idzie zrobić . Jest tylko jedna różnica wyrabiania serka : część osób wyrabia serki po osuszeniu skrzepu w chuście i ponownym go podgrzaniu i to jest prawidłowa , a część wyrabia serki biorąc skrzep prosto z gara , po odciągnięciu serwatki . Ja też tak robię , bo proces wyrabiania jest krótszy i serek po wędzeniu jest bardziej plastyczny . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2180 Opublikowano 17 Lutego 2017 Andrzeju pozdrowionka !!!! chba sie musze na jakies szkolenie z taba umowic !!!!! Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #2181 Opublikowano 17 Lutego 2017 chba sie musze na jakies szkolenie z taba umowic !!!!! Dzięki za pozdrowienia . Sylwek , spotkania to piękna rzecz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2182 Opublikowano 17 Lutego 2017 Ja zrobiłam na próbę z 2 l mleka ,tyle miałam pod ręką.Po wyłożeniu na sito sera,poczekałam ze 2 godz. wodę podgrzałam do 60 st.ser podzieliłam na dwa kawałki i w rękach jeszcze trochę odcisnełam i taką kulkę włożyłam do wody.Po 2 może 3 minutach wyjełam, uciskałam i znowu do wody.Tak robiłam ze 3 razy,jeszcze w środek włożyłam patyczek od szaszłyków .Moje pytanie jest takie,czy według Ciebie robiłam to poprawnie oraz w jakim momencie ser jest już prawidłowy,kiedy nie wypływa już z niego woda podczas uciskania .Jaka powinna być konsystencja sera i możemy stwierdzić,że już jest prawidłowo zrobiony.Czy musi być tak plastyczna konsystencja jak przy robieniu mozarelli.Pozdrawiam [Dodano: 17 lut 2017 - 14:29] Jeszcze zapytam odnośnie foremki ,szukam na allegro i są różne rozmiary podane Twoja foremka w przybliżeniu to jaka jest wysoka,bo zdjęcie wiele mi nie mówi,nie mam żadnego punktu odniesienia . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #2183 Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) czy według Ciebie robiłam to poprawnie Według mnie tak . oraz w jakim momencie ser jest już prawidłowy, Ser będzie prawidłowy , jak będzie wyciśnięta z niego serwatka . Robisz to delikatnie i powoli by nie zerwać jego struktury . Jeżeli uznasz że jest już dobry to po wyjęciu z foremki schładzasz w zimnej - lodowatej wodzie tak żeby się nie odkształcał . .... ser po podgrzaniu musi być na tyle plastyczny żeby go szło w foremce uformować . . Moja ta mała foremka ma rozmiar 5cm wysokości i 7,5cm długości . Serdecznie pozdrawiam Edytowane 17 Lutego 2017 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2184 Opublikowano 17 Lutego 2017 Robiłem serki wędzone podpuszczkowe w formie "baranka".1. luzujemy kołeczki (ścinamy nożem kołek) spinające formę2. moczymy w wodzie formy przez np godzinę.3. przygotowaną masę ( musimy wiedzieć ile gram mieści forma) serową podgrzewamy do uplastycznienia.4. wyjmujemy formę z wody, rozkładamy i wkładamy porcje ciepłej plastycznej masy serowej, zaciskamy5. wkładamy do lodowatej wody na pół lub godzinę.6. rozkładamy foremkę wyjmując "serowego baranka"Dalsze czynności to: typowe przy produkcji serka a`la oscypek, począwszy od solenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #2185 Opublikowano 17 Lutego 2017 Robiłem serki wędzone podpuszczkowe w formie "baranka". Dzięki Andrzeju Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2186 Opublikowano 17 Lutego 2017 Dzięki.Kupię foremkę i przeprowadzę próby.Jeżeli usuniemy kołeczki to czy foremka podczas chłodzenia w zimnej wodzie nie rozchyli się . Właśnie skończyłam przygotowania na jutrzejsze wędzenie,trochę to męczące,no ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #2187 Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Jeżeli usuniemy kołeczki to czy foremka podczas chłodzenia w zimnej wodzie nie rozchyli się Kołeczków nie usuwamy z foremki . Dopasowujemy je na luźno , tak by przy namoczonej foremce , swobodnie wchodziły w otworki . Foremkę musimy rozpoławiać z serem bardzo lekko , bez szarpania żeby nie uszkodzić serka Pozdrawiam Edytowane 17 Lutego 2017 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2188 Opublikowano 18 Lutego 2017 Myślę,że zrozumiałam o co chodzi,okaże się w tak zwanym praniu.Moje wędzoneczki i kiełbaski już w wędzarni doglądane przez męża,natomiast ja zabieram się za przerób 20 l mleka z nowej dostawy.Jak zrobię baranka to się pochwalę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #2189 Opublikowano 18 Lutego 2017 Jak zrobię baranka to się pochwalę.Pozdrawiam Dzięki Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #2190 Opublikowano 19 Lutego 2017 Gęś pieczona w piekarniku . Trochę zabawy jest . Reszta farszu zapakowana w słoiczki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2191 Opublikowano 19 Lutego 2017 To smacznego Wam życzę :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2192 Opublikowano 19 Lutego 2017 Smacznego!Cos zostanie na Poniedzialek bo bede przejezdzal przez Pobiedziska? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2193 Opublikowano 19 Lutego 2017 Wow - naliczyłem 5 gęsi będzie uczta a solankowałeś dobę przed pieczeniem ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #2194 Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) a solankowałeś dobę przed pieczeniem ? Soliłem , pieprzyłem i posypałem majerankiem Cos zostanie na Poniedzialek Karolu przykro ale marne szanse Pozdrawiam Edytowane 19 Lutego 2017 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2195 Opublikowano 19 Lutego 2017 Ważne Andrzeju że pieprzyłes Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2196 Opublikowano 19 Lutego 2017 Nie mam praktyki jeżeli chodzi o gęś, czy to prawda że gęś jednego dnia upieczona (jest miękka) na drugi dzień odgrzewana w piekarniku - twardnieje? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2197 Opublikowano 19 Lutego 2017 na drugi dzień odgrzewana w piekarniku - twardnieje? Zwykle gęś, kaczkę, perliczke czy indyczkę - solankujemy w roztworze 8-9% przez dobę (zdarzało się ok 36 g) w temp 4-10 st - upieczona jest delikatna i soczysta następnego dnia również Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #2198 Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) czy to prawda że gęś jednego dnia upieczona (jest miękka) na drugi dzień odgrzewana w piekarniku - twardnieje? Piotrek ja tego nie zauważyłem , myślę że z gęsią lub innym mięsem jest podobnie . Jakość mięsa , sposób pieczenia i ilość odgrzewań ma wpływ na walory konsumpcyjne i smakowe . Ja piekłem w rękawie , była obłożona tłuszczem , jabłkami i trochę podlałem wodą - tak na start . Gęś miała 4kg z nadzieniem , piekłem cztery godziny w tem. około 180st ( nie najnowszy piec gazowy z piekarnikiem z bardzo kiepską regulacją temperatury . Udało się - była mięciutka i smaczna . Po odgrzaniu do zjedzenia Pozdrawiam Edytowane 19 Lutego 2017 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2199 Opublikowano 19 Lutego 2017 Dzięki Panowie, czyli z tą gęsią to mit. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2200 Opublikowano 22 Lutego 2017 Witam,Andrzeju,zauważyłam,że serki wędzone zamykasz w próżni,również biały,jak długo można go tak przetrzymywać.I jeszcze chciałam zapytać,czy te bez wędzenia to chyba muszą obeschnąć,jeśli tak to ile czasu trwa to obsuszanie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/88/#findComment-541908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.